Kormoran, Plon

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, klarowny. [5]
    Piana: Niezbyt wysoka, jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, ładnie zdobi szkło. [3.5]
    Zapach: Kwiatowo-ziołowy, lekko słodowy, niezbyt intensywny. [3.5]
    Smak: Solidna podbudowa słodowa, umiarkowanie karmelowe, średnio słodkie, średnia goryczka ziołowa, sporo ciała. [3.5]
    Wysycenie: Średnie - pasuje. [4]
    Opakowanie: Przeciętna etykieta, typowo Kormoranowa, niedokładny skład. [3.5]
    Uwagi: Nie jest to wybitne, ale jak na swoją prostotę(pod względem składu) to całkiem smaczne piwo, choć mogłoby być trochę mocniej nachmielone. Do powtórzenia za rok. Warka do 16.01.2017.

Moja ocena: [3.6]

Comment

• DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
      Warka do 16.01.2017.
      W tym roku jest niestety inaczej. Zapach delikatny, kwiatowy, mało trawiasty.
      W smaku słodko, nawet lekko mdli, goryczka jest średnia i raczej ziołowo-przyprawowa, brakuje znanej wcześnie łodygi.

Piwo nie jest złe, ale jest to najsłabszy znany mi zielony Plon.
      Podobno ma być to jedyna warka, więc na następną trzeba poczekać za rok, o ile oczywiście wcześniej nie wybuchnie wojna światowa...

Comment

• DariuszSawicki
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2012.08
        • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
        Podobno ma być to jedyna warka, więc na następną trzeba poczekać za rok, o ile oczywiście wcześniej nie wybuchnie wojna światowa...
        Wojna nie wybuchła, więc doczekałem się tegorocznej warki, a mam do tego piwa duży sentyment.
        Piwo ma bursztynową ładnie opalizującą barwę i kremową pianę, dosyć trwałą.
        Zapach jak przed rokiem kwiatowy, trochę ziołowy i mało wyrazisty.
        Lepiej jest w smaku. Spora pełnia słodowa, ale bez uczucia słodyczy, goryczka wyraźnie wyższa niż rok temu, powracają nuty trawiaste, a nawet lekko łodygowe, choć na pierwszym planie są jednak zioła. Muszę też zaznaczyć wysoką tzw. pijalność piwa niczym w lekkim Pale Ale i efekt orzeźwienia.

Termin do 15.01.2018 i jak rok temu jest to jedyna warka, lepsza od ubiegłorocznej.

Comment

• rafalek21
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2015.04
          • 1407

Warka 15.01.2018.
          Rzeczywiście mniej słodka od zeszłorocznej, ale mam wrażenie że nieco lżejsza, szybko wypiłem i zapomniałem jak smakowało - czyli pijalne, a piłem je w temperaturze pokojowej, chłodniejsze byłoby lepsze.

Comment

• Admirador
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.03
            • 431

Aromat rzeczywiście nie powala, ale biorę poprawkę, że może już trochę "wyszedł" (piwo z datą do połowy stycznia'18), za to piwo smakuje wyśmienicie. Podbudowa słodowa solidna, ale nie przytłacza, a co najważniejsze:chmielu tu nie żałowali. Aż trudno uwierzyć, że to single hop na polskim chmielu.
            Polecam.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Admirador; 2017-12-10, 00:03.

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

Jak zwykle piwo powróciło pod koniec października i jak zwykle jest to jedyna warka - do 14.01.2019.
              Zapach kwiatowy i jakoś dziwnie amerykański, czuć tropiki i trochę cytrusów.
              W smaku lżejsze niż rok temu, niższa pełnia słodowa, goryczka też trochę niższa, choć jak i rok temu ziołowa i trawiasta.
              Warka smaczna, ale za bardzo ugładzona. Za rok życzyłbym sobie większej treściwości i żeby dosypali więcej chmielu.

Comment

• Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4505

Zgadzam się, że trochę ugładzone to piwo. Za to ma piękną pianę. Dobrze wchodzi, choć obawiałem się zbyt wysokiego poziomu słodyczy. Ale nie, bywało z tym w Plonach znacznie gorzej. Bardzo przyzwoita warka.

Comment

• rafalek21
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2015.04
                  • 1407

Warka 14.01.2019

Ogólne wrażenia ziołowo-trawiaste, trochę cytrusów, wytrawne, średnio pełne, goryczka średnio-wysoka, minimalny kwaśnawy i cierpki posmak.

Przeciętniak. Mi też zeszłoroczna warka wydawała się pełniejsza, nie mówiąc już o tej 2 lata temu. Po za tym jakoś brakuje mi "świeżości" w chmielu. Do wypicia, ale to tylko tyle.

Comment

• legart
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.06
                    • 914

W tym roku stanowczo po słodowej stronie mocy, ale na szczęście nie jest za słodkie i jakaś tam goryczka jest. Dla mnie smaczne.

Comment

• Admirador
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2015.03
                      • 431

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika legart Wyświetlenie odpowiedzi
                      W tym roku stanowczo po słodowej stronie mocy, ale na szczęście nie jest za słodkie i jakaś tam goryczka jest. Dla mnie smaczne.
                      Podpisuję się pod opinią kolegi. Sporo ciała, dużo słodyczy (ale bez przegięcia), goryczka całkiem spora, ziołowa.
                      Piwo z butów nie wyrywa, ale jest dobre, warto spróbować, choć nie wiem czy jeszcze do kupienia (moje stało w lodówce chyba 2 tygodnie, kupiłem w połowie listopada).
                      Warka oczywiście 14/01/19

Comment

• kosher
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.04
                        • 2319

Mi smakowało. Proste jak cep piwo, ale ta ziołowa goryczka jest taka mięsista, robi fajną robotę. Dobrze pijalne, szybko zniknęło z kufla, gdyby tak jeszcze kontra słodowo-karmelowa byłaby nieco niższa byłoby bardzo dobrze.
                        Kupiłem na wyprzedaży ostatnich sztuk w Oszołomie za 3.50 zł.
                        Warka ta sama co poprzednicy.

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6471

Trochę zmian graficznych od ostatniego zdjęcia a pozostałe odczucia?

Kolor: bursztyn.
                          Lacing: trochę było.
                          Piana: więcej przy nalewaniu, potem warstewka.
                          Zapach: owocowość i ziołowość.
                          Smak: słodkawa owocowość z ziołami i żywicami.
                          Wysycenie: sporo.

Niezłe ale trochę ciężkie
                          Attached Files

Comment

• DariuszSawicki
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2012.08
                            • 2869

Jak zawsze w październiku pojawiło się to piwo chmielone Sybillą. Czytamy na kontretykiecie, że szyszki bez żadnej obróbki w ciągu kilku godzin wprost z pola trafiają do kadzi warzelnej.

Kolor bursztynowy, klarowny.
                            Piana fajna, bardzo wysoka i trwała, powoli opada.
                            Zapach dziwny, popiół jak z angielskich chmieli, nawet tytoń, potem zioła, ogólnie nie podoba mi się.
                            W smaku ciężko i słodowo, goryczka wyraźna, ziołowo- przyprawowa, końcówka męczy dużym wysyceniem i posmakiem chyba sfermentowanego jabłka..

Według mnie tegoroczny PLON z terminem do 03.02.2021 jest najgorszy od czasu powstania tego piwa.

Comment

• Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4505

Pozwolę się nie zgodzić z powyższą opinią. Piłem kilka dni temu i choć nie zrobiłem notatek, miałem bardzo pozytywne wrażenia. Trudno doszukiwać się w tym piwie jakiejś finezji, ale ja znalazłem w miarę czysty smak, a już ostatnią rzeczą, jakiej bym się tu dopatrzył jest słodowość, która dominuje, Nie dominuje i raczej jest przykryta przez goryczkę W sumie dość przyzwoite piwo.

Comment

• Prusak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 4505

Albo z wyszukiwarką jest coś nie tak albo ze mną. Optymistycznie zakładam, że to pierwsze. Podobnie jak zakładam, że Plon single hop Sybilla jest kontynuacją Plonu zielonego, dla którego próżno szukać wątku.
                                Nadal przyzwoite.
                                W zapachu chmiel ziołowo-owocowy.
                                Piana na początku obfita, szybko opada, niezbyt intensywnie osadza się szkle.
                                Piwo o przyciemnionej barwie, no wiadomo, parametry.
                                Dla porządku: E 16% wag., A: 6,2 % obj,
                                Ładnie pachnie, nieżle smakuje, bezpretensjonalne.

Comment

Przetwarzanie...
                                X