Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sekator
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Plon
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedziale to piwo by określać je jako IPA powinno się jednak nieco zradykalizować.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy. [4.5]
Piana: Niska, opada do krążka ale oblepia szkło. [3]
Zapach: Chmielowy, trawiasty. W tle cytrusy. [4.5]
Smak: Wyraźna ale nie piorunująca goryczka (delikatnie ściągająca, nie zalegająca) kontrowana wysoką słodowością. Minimalna słodkawość i karmel. [5]
Wysycenie: Średnio-niskie. [4.5]
Opakowanie: Brązowa, bezzwrotna butelka. Etykieta estetyczna, "parametry techniczne" podane jednak dosyć skromnie. [4]
Uwagi: Jeśli to piwo zaliczyć jako PIPA to moim zdaniem to jest najlepsze (a piłem wszystkie 3).
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, przejrzysty [4.5]
Piana: Jest ale opada dośc szybko, zostaje cienka obrączka [4]
Zapach: Piękny chmielowy, nie tak intensywny jak w AIPA-ch, ale daje radę [4]
Smak: Czuć wyraźną goryczkę chmielu, posmaki cytrusowo-landrynkowe są, ale mniej wyczuwalne, więc nie przeszkadzają. [4.5]
Wysycenie: Jak dla mnie w sam raz [4.5]
Opakowanie: Piłam beczkowe, ale w lodówkach stała butelka z bardzo miłą dla oka etykietą. Ode mnie 5 za nazwę - pierwszy PLON z Kormoranowych upraw chmielu. I tak jak trafnie napisano na stronie internetowej browaru: "Wznieśmy zatem toast za polski chmiel, bo PL is ON" [5]
Uwagi: Kolejne piwo browaru Kormoran, które mnie urzekło. I po raz kolejny brawo za inicjatywę własnych upraw POLSKICH odmian chmielu! Doceńmy to co nasze polskie!
Moja ocena: [4.3]Respect beer.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: przejrzyste lekko miedziane ok [4.5]
Piana: szału nie ma ale jest poprawnie drobna oblepiająca [4]
Zapach: świetne kwiatowe tony lekko cytrusowe i niestety landrynka choć zadziwiająco nie przeszkadzająca [4.5]
Smak: dla mnie bomba kormoran to jest jednak klasa a w smaku to co zwiastuje zapach słodko kwiatowo chmielowo może rzeczywiście trochę brak świerzości/ rześkości? może nie sesyjne nie wiem piłem jedną sztukę ogólnie gitara! [4.5]
Wysycenie: krótko - na odpowiednim poziomie [5]
Opakowanie: PL ... ON fajne ok ale etykieta sama w sobie biedna [3.5]
Uwagi: udane piwo choć 6,99 to troche rozbój
Moja ocena: [4.425]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Może ja piję piwo inne niż wszyscy? U mnie jest bardzo mętne a w butelce pływa mnóstwo farfocli. Mi to nie przeszkadza. Kolor to ciemny bursztyn. [5]
Piana: Jest, ale za szybko opadła. Nic specjalnego. [3.5]
Zapach: Owocowy, głównie ananasy i cytrusy. Ogólnie mało intensywnie, ale bardzo przyjemnie. [5]
Smak: Wyraźna słodowość połączona z chmielową goryczką. Treściwe, ale i wysoce pijalne i orzeźwiające. Tu jest trochę tej trawiastości, której brakuje w zapachu. [4.5]
Wysycenie: Średnie w kierunku dużego. [4]
Opakowanie: Etykieta skromna, trudno w sklepie rozpoznać, że to specjał od Kormorana. Niezły pomysł z napisem PLON. [4]
Uwagi: Uwaga nie o piwie, ale o browarze. Za to wszystko co zrobił Kormoran AD 2013 należy mu się tytuł browaru roku. U mnie PLON w cenie 6.20 zł.
Moja ocena: [4.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny brąz delikatnie przechodzący w czerwień, nieco mętne. [4.5]
Piana: Na początku pokaźna czapa, długo się utrzymuje, by na końcu zredukować się do kilkumilimetrowego wianuszka. Poza tym dosyć pokaźnie oblepia ścianki szkła. [4.5]
Zapach: Nie jest to na pewno "bomba" aromatów, jaką można spotkać w AIPA (nie ma się w sumie co dziwić, w końcu to inne gatunki piw). Jeżeli się jednak skupi, to można wyczuć delikatne aromaty chmielowe, które określiłbym jako żywiczno-leśne. [4]
Smak: W pierwszym planie wyraźna gorycz bardzo delikatnie zbalansowana słodyczą. Ponadto wyczuwalne są smaki pochodzące od chmielu, które określiłbym jako kwiatowe z delikatną nutą owocowości. Ogólnie pozytywne odczucia. [4]
Wysycenie: Ciutek za małe. [4]
Opakowanie: Ciekawy opis, dużo merytorycznych informacji, ale przede wszystkim szata graficzna, która jest po prostu ładna. Spokojna, stonowana, ale jednocześnie przykuwająca uwagę. Dla mnie bomba. [5]
Uwagi: Bardzo dobre piwo, szkoda że takie drogie
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Niska drobna i długa piana. Kolor w okolicach bursztynu, krystalicznie przejrzyste.
Aromat mocno słodowy, nawet lekko słodkawy. Chmiel nieco schowany w drugim planie, pachnie świeżo ściętym, łąkowym zielskiem z ledwie wyczuwalnym akordem iglastym.
W smaku słodowość wysoka, nieco oblepiająca i nużąca. Goryczka cały czas wyczuwalna ale najprzyjemniejsza w końcówce, długa i jak niektórzy mówią szlachetna.
Wysycenie średnie, odpowiednie.
Etykieta świetna. Motyw niby banalny ale wykonanie z polotem. Kontra bez bzdetów o wykopanych przez archeologów szyszkach mokrego chmielu, od księżnej Sybilli nazwanych i raz do roku na święto św. Jakiegośtam dodawanych do pienistego, złocistego trunku.
Bardzo mi smakowało mimo, że nieco za słodkie i klejące. Przegapiłem ile zapłaciłem a to jest składowa moich zachwytów. Jeśli 5,5 zł to jestem zachwycony jeśli 7,5 zł to fajny eksperyment, do którego chętnie wrócę za rok
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnobursztynowy, niemal idealnie przejrzysty. [4.5]
Piana: Zbita, biała, drobnopęcherzykowa, opada w miarę szybko zostawiając ślady na ściankach, ale nie pozostając na powierzchni piwa. [3.5]
Zapach: Gdybym nie poczuł, to bym nie wierzył, że sybilla może tak pachnieć. Czuć ziołowo-chmielowy zapach z lekko cytrusowym tłem, ale przede wszystkim słodowość lub wręcz słodkość owoców, chyba mango. [4.5]
Smak: Dosyć słodki, a jednocześnie orzeźwiająco chmielowy. Mocno czuć owocowe estry, słodowość. Słodkość trochę "zalepia" usta; zarazem piwo jest dosyć lekkie. Goryczka jak dla mnie nieco za niska. [4]
Wysycenie: W porządku. [5]
Opakowanie: Ładne, długi opis piwa na opakowaniu (ja to lubię), poza tym informacje skąpe. [4.5]
Uwagi: Smaczne piwo, będę wracał.
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany, prawie klarowny. [4.5]
Piana: Niska, drobna, biała. Nietrwała. [3.5]
Zapach: Mieszanka owoców i karmelu. Trochę cytrusów, trochę ananasa, truskawka taka z kompotu. Aromat ogólnie bardzo ciekawy i przyjemny, choć trochę zbyt mdły. [4]
Smak: Wysoka słodowość, w kontrze trochę za niska goryczka, ale nie jest źle. Posmaki chmielowe, owocowe smakowite. Mimo treściwości, dobrze się pije. Ogólnie bardzo dobre, lecz dla mnie zdecydowanie za niska goryczka jak na IPA. [4]
Wysycenie: Średnio niskie. [4]
Opakowanie: Genialny pomysł z nazwą. Świetna etykieta. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłoty, lekko zahaczający o bursztyn. Klarowne. [5]
Piana: Biała, drobnopęcherzykowa. Niestety nie jest zbyt trwała i utrzymuje się zaledwie przez 2-3 minuty. [3]
Zapach: Zaraz po otwarciu butelki i przelaniu piwa do kufla, atakują nas przede wszystkim aromaty słodowe oraz delikatne estry dojrzałych owoców, charakterystyczne dla piw górnej fermentacji. Następnie przez to wszystko przebija się chmiel z swoimi ziołowymi nutami oraz landrynki. [4]
Smak: W smaku odczucia są niemal identyczne do tych wyszczególnionych wyżej w zapachu. Jednak tutaj słód jest dużo bardziej zaakcentowany (zwłaszcza ciemny – odnoszę wrażenie, że monachijski), przez co chmiel schodzi trochę na dalszy plan, co nie zmienia faktu, że jest on również w profilu smakowym obecny i nadaje piwu odrobinę lekkości przy nieco przyciężkawej bazie. Goryczka niezbyt wysoka (średnia do niskiej), ale to dobrze bo Sybilla raczej nie sprawdza się przy wysokim chmieleniu na goryczkę. [4]
Wysycenie: Średnie. Jak dla mnie idealne. [5]
Opakowanie: Jak w praktycznie każdym piwie z tego browaru, etykiety są wysokich lotów. Prostota, dobry pomysł i brak przeładowanie zbędnymi elementami to jej największe atuty. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.025]Last edited by YouPeter; 2013-11-01, 22:10.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, lekko zmętniony [4.5]
Piana: Bardzo słaba, średniopęcherzykowa, z dużymi bąblami ma wierzchu, szubko opadająca [2]
Zapach: Średnio intensywny , słodowy, nuty karmelowe i owocowe [4]
Smak: Bardzo pijalne, orzeźwiające, a zarazem treściwe, słodko-owocowe z bardzo przyjemną goryczką [4.5]
Wysycenie: Idealne [5]
Opakowanie: Etykieta oszczędna ale z pomysłem, plus za cenne informację na kontretykiecie [4.5]
Uwagi: Pozytywnie zaskakujące, nie spodziewałem się takiego efektu z polskiego chmielu, pite w temperaturze 10°C
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny bursztyn, klarowne [4.5]
Piana: gęsta, sztywna, obfita, ale nie utrzymuje się długo; ładnie oblepia szkło [4]
Zapach: niezbyt intensywny, czuć sosnę, żywicę - ogólnie przyjemnie, ale za mało wyraziście [3.5]
Smak: pierwsza dochodzi do głosu słodowość, trochę biszkoptu, ale też sporo słodyczy; jest też goryczka o ziołowym charakterze, krótka i niezalegająca, ale wydaje mi się, że to słodycz rządzi w tym piwie; piwo jest gładkie w ustach, nie drapie goryczką, a nawet sprawia nieco lepiące wrażenie [3.5]
Wysycenie: niskie, ok [4.5]
Opakowanie: ładna i pomysłowa etykieta, specjalny kapsel Kormorana, sporo informacji o piwie [5]
Uwagi: Butelka z datą ważności 25.01.2014. Nie jestem zadowolony z tego piwa - mdli mnie od słodyczy, nie będę wspominał go dobrze. Walor edukacyjny ma, ciekawe, że można taką sosnę i żywicę wycisnąć z polskiego chmielu, ale w takim wydaniu zastanawiam się "po co". Mimo wszystko gratulacje dla Kormorana za prowadzanie na rynek ciekawych piw.
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowa, bardzo ładna, tym ładniejsza, że nie jest rubinowa tylko właśnie bursztynowa [5]
Piana: gęsta, ecru, drobna, opada powoli, dłuższy czas sie utrzymuje, osadza sie niewielkimi pajęczynami na szkle [4.5]
Zapach: przyjemny, świeży, chmielowo-słodowy [4]
Smak: pełne, treściwe, sycące, dominuje mocny goryczkowo-chmielowy mak spod którego przebija się niestety zbyt mocny słodkawo-słodowy smak, całość jet fajnie zrównoważona, wszystkie smaki czuć [4]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: fajna prosta etykieta, firmowy kapsel, cóż więcej trzeba do szczęścia [5]
Uwagi: Bardzo smaczne piwo ale przeszkadzają mi w nim nieco zbyt mocne słodkawe akcenty, gdyby nie to piwo byłoby idealne. ogólnie ejst to bardzo dobry produkt do którego chętnie wrócę
Moja ocena: [4.2]Last edited by becik; 2013-11-05, 20:24.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoto-bursztynowe. Klarowne. [4.5]
Piana: Gęsta i średnio intensywna, dość trwała. Osadza się na szkle. [4]
Zapach: Przepiękny i intensywny! Chmielowy, zielony, świeży, trawiasto-żywiczny. Uwielbiam! [5]
Smak: Średnia pełnia, leciutki kwasek, i wyraźnie wyczuwalna aksamitność pszenicy. Ciekawa, długa ziołowa goryczka. Pijalność rewelacyjna. 16% ekstraktu! Niewiarygodne! [5]
Wysycenie: Średnio-niskie, pasuje. [4.5]
Opakowanie: Informacje kompletne, fajny opis. Graficznie może być, ale na plus, że łatwo rzuca się w oczy na półce. Można byłoby dopasować kapsel. [4.5]
Uwagi: 25.01.2014/A22 SZOK! SZOK! Szok i niedowierzanie! Najlepsze piwo, jakie piłem od dawna! Jestem zachwycony! Brawo Kormoran!
Moja ocena: [4.825]
Comment
-
Comment