Kormoran, Plon

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

Słabo już pamiętam ubiegłoroczny zielony PLON, ale jakieś różnice chodzą mi w pamięci po głowie.
    Zapach jest mniej intensywny, mniej słodki, za to bardziej zbożowy i ziołowy.
    W smaku jest mniej treściwe i słodkie niż wcześniej. Goryczka jest mniej więcej na tym samym poziomie, dochodzi też trochę wyczuwalny alkohol. Na finiszu brakuje trochę słodu, piwo trochę cierpko zalega w kącikach ust.

Chyba w zeszłym roku smakowało mi bardziej, ale tegoroczny PLON też można z przyjemnością wypić. Piwo ma datę do 05.01.2015.

Comment

• Kiezmar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.09
      • 53

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańcz. Mętne. [4]
      Piana: Niska i nietrwała ale oblepiająca szkło. [4]
      Zapach: Po otwarciu czuć było przyjemny zapach owocowo - ziołowy. Z czasem tylko karmel. [4]
      Smak: Dominują nuty słodowe, czuć też alkohol (spory minus) i nie czuć praktycznie goryczki. [3.5]
      Wysycenie: Niskie. Mogłoby być wyższe. [4]
      Opakowanie: Bardzo ładne. [5]
      Uwagi: 05.01.2015 Piwo mocno przeciętne. Nie wiem jak poprzednie warki, ale ta jest nijaka...

Moja ocena: [3.85]

Comment

• sebbar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 19

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowy, lekkie zmętnienie [4.5]
        Piana: Po nalaniu 1 cm po chwili zredukowała się do cienkiego kożuszka, który pozostał do końca. [3.5]
        Zapach: Pustka. Po kilku wdechach bardzo lekki aromat słodowy. [3]
        Smak: Gdy było schłodzone to smakowało jak koncernowe. Po lekkim ogrzaniu wychodzi alkohol. [3]
        Wysycenie: Niskie. [5]
        Opakowanie: Komplet informacji. Piszą, że użyli chmielu. Lecz jest niewyczuwalny. [4]
        Uwagi: Warka 5.01.2014

Moja ocena: [3.275]

Comment

• Glingorth
          Porucznik Browarny Tester
          • 2014.04
          • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, lekko zmętnione [4]
          Piana: Drobna, niewielki dziurawy dywan [3.5]
          Zapach: Słodowy,lekko trawiasty, owocowy, chmiel wyczuwalny na początku, z czasem słabnie. Za mało intensywny jak na IPA. [3]
          Smak: Lekka krótka goryczka przełamana słodowością, trochę słodkie za to fajny balans przez co piwo jest pełne. [4]
          Wysycenie: Trochę za niskie, przydało by się więcej pazura [3.5]
          Opakowanie: Ładne, estetyczne, oryginalne. [5]
          Uwagi: Jak na IPA to bardziej słodowe niż goryczkowe, ale jak na jeden chmiel, nie jest źle.

Moja ocena: [3.625]

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6460

Ocena z ARTomatu

Plon zielony:

Kolor: Nie za jasny bursztyn. [3.5]
            Piana: Lepsza przy nalewaniu, dalej niepełna warstewka i dużo firanek. [3]
            Zapach: Truskawki z lekką magii. Da się wytrzymać. [3]
            Smak: Truskawki i magii, słodko i karmelowo. Na finiszu słodka piwnica. [3]
            Wysycenie: Średnie. [3.5]
            Opakowanie: Klasyka serii. Może być. [3.5]
            Uwagi: Myślałem że będzie dużo lepiej. Wypiłem ale degustacja wypadła blado.

Moja ocena: [3.075]
            Attached Files
            Last edited by Javox; 2014-10-24, 11:07.

Comment

• yoda79
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 861

Javox przechodzisz metamorfozę
              Nie ma już kropek, pijesz coraz więcej rzemieślników a teraz degustacje w plenerze. Neidługo blog?

Comment

• igorio
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.10
                • 10

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
                Plon zielony:

Kolor: Nie za jasny bursztyn. [3.5]
                Piana: Lepsza przy nalewaniu, dalej niepełna warstewka i dużo firanek. [3]
                Zapach: Truskawki z lekką magii. Da się wytrzymać. [3]
                Smak: Truskawki i magii, słodko i karmelowo. Na finiszu słodka piwnica. [3]
                Wysycenie: Średnie. [3.5]
                Opakowanie: Klasyka serii. Może być. [3.5]
                Uwagi: Myślałem że będzie dużo lepiej. Wypiłem ale degustacja wypadła blado.

Moja ocena: [3.075]
                Na tego plona jeszczem nie miałokazji trafić truskawki?

Comment

• Ravf
                  • 2013.06
                  • 264

Tegoroczny Plon jest trochę słabszy od poprzedniego ale nadal jest to dobre piwo. Piana ponownie słaba, w zapachu na pierwszym planie landrynkowa słodkawość i słód, akcentów chmielowych raczej nie czuję. W smaku ponownie słodkawa nuta kojarząca się trochę z landrynkami, alkohol jeśli jest to na granicy wyczuwalności. Niestety tutaj również chmielu nie wyczuwam, goryczka średnia. Balans przesunięty na stronę słodową. Ogólnie OK ale nie ma już tego WOW jak rok temu.

Comment

• jestemowca
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.11
                    • 43

Mój gust przez ostatni rok musiał trochę ewoluować, bo druga warka zielonego Plonu nie smakuje mi już tak dobrze jak zeszłoroczna edycja. Ogólnie po spróbowaniu kilku IPA na polskim chmielu stwierdzam, że chyba nie tędy droga. Zarówno Plon jak Prometeusz, Hop Sasa, Żniwa Chmielarzy były piwami raczej przeciętnymi.
                    Piwo Radom ;-)

Comment

• melor
                      • 2006.04
                      • 364

PLON zielony

aromat: jest lekki aromat chmielowy
                      kolor: ciemnobursztynowy, klarowny
                      piana: jest. Po czasie znika, ale osadza się na ściankach.
                      smak: Bardzo przyjemny smak chmielowy. Wysokie nasycenie. Goryczka jest zauważalna, ale mała jak na IPA.
                      Dobre piwo. Trochę tam w tle przewija się alkohol. Spodziewałem się trochę więcej aromatów chmielowych i goryczki.
                      6/10

Comment

• kenny
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.04
                        • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, przejrzysty. [4.5]
                        Piana: Początkowo wysoka, szybko opada, ale zostaje niewielki krążek do końca. [4]
                        Zapach: Słaby, owocowo-kwiatowy. [3]
                        Smak: Słodowo-karmelowy, lekko cytrusowa chmielowość, goryczka niska, na koniec "szmaciany" posmak. [3]
                        Wysycenie: Niskie. [4]
                        Opakowanie: Spójna graficznie seria, wszystko ładnie opisane. [4]
                        Uwagi: Warka do 5.1.2015. Średnie piwo, żadne IPA, co najwyżej pale ale, goryczka niziutka. Nie ma tych posmaków suszu kwiatowo-ziołowego, które zawsze mi się kojarzyły z serią PLON. Piwo jest przyciężkawe, a "szmaciany" posmak przeszkadza. Szkoda pieniędzy na tą warkę, PIPA z Redena dużo lepsze.

Moja ocena: [3.275]

Comment

• titan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.08
                          • 122

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, klarowny [4.5]
                          Piana: srednio i drobno pęcherzykowa, bujna, ladnie oblepia szkło [4.5]
                          Zapach: słodowy, trawiasto-ziołowy, zbożowy, słabointensywny [3.5]
                          Smak: głownie słodowy z ziołowym posmakiem,średnia goryczka, trochę zalegająca, czuć troche utlenienie [3.5]
                          Wysycenie: średnie [4]
                          Opakowanie: schludne, styl kormorana [4]
                          Uwagi: warka do 5.01.2015, poprzednio pilem w październiku i bylo dużo lepsze, także najlepiej pić swieże.

Moja ocena: [3.7]

Comment

• DariuszSawicki
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2012.08
                            • 2869

Według tego co przeczytałem na stronie internetowej Kormorana, tegoroczne upalne lato sprawiło, że aromat Plonu Zielonego będzie wyjątkowy.

Wyjątkowy może nie jest, ale za to bardzo intensywny. Zdecydowanie w zapachu, jak zresztą i smaku dominuje trawa i łodyga. W tle zioła i trochę zboża. W smaku dochodzi jak zwykle spora podbudowa słodowa.

Moim zdaniem warka z datą do 11.01.2016 z chmielem z tegorocznych zbiorów jest lepsza od tej sprzed roku i o ile pamiętam tylko ciut słabsza od świetnego debiutu z 2013 roku.

Comment

• Ravf
                              • 2013.06
                              • 264

W tym roku Plon ma bardziej chmielowy charakter, dzięki czemu bliżej mu do deklarowanego stylu. Już w zapachu czuć wyraźnie chmiel o ziołowych profilu, w smaku jest podobnie, choć sama goryczka nie jest zbyt wysoka, podbudowa słodowa lekko zaznaczona. Ogólnie piwo jest dość zbalansowane tyle, że chmielowość jest bardziej wyeksponowana niż w poprzednich latach.

Comment

• Prusak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 4485

Zgadzam się z przedmówcami, też degustując warkę do 11.01..2016. Ładny balans, chmielowość zaznaczona wyraźnie, ale "miękka", nieagresywna. Nie wiem, czy akurat tegoroczne lepsze, ale swoista uniwersalność Sybilii daje się odczuć. Łagodniej "wchodzi" niż inne piwa z serii Plon.

Comment

Przetwarzanie...
                                X