Świetne piwo. Jestem naprawdę zbudowany. Bez żadnych amerykańskich perfum, milionów IBU, bez niczego, co jest modne, można zrobić dobre piwo do picia. Tylko do takich piw trzeba dorosnąć.
Artezan, Gose
Collapse
X
-
A teraz taka ciekawostka: miałem tę przyjemność pić świeże Gose zaraz po podpięciu beczki (zbyt mdłe jak dla mnie), następnie kosztowałem 3 dni później (wypijalne), aby wrócić do niego jeszcze wczoraj, tj. tydzień od podpięcia (całkiem smaczne - więc wypiłem 2).
Moje odczucie jest takie, że z biegiem dni piwo to nabrało kwasowości (nie znaczy, że skwaśniało) i stało się bardziej wyraziste, na pewno nie mdłe.
Dla kogo Gose było nudne - polecam podejść do niego ponownie pod koniec beczki. Inna sprawa, że w takim Wrocławiu beczka kończy się po 1-2 dniach), więc jeśli ktoś ma ochotę na "tygodniowego" Gose, to zapraszamy, jeszcze zostało na parę kufli
Ciekaw jestem czy ktoś kto pił z początku i z końca kega ma podobne wrażenia?multipub Biała Dama
Świdnica ul.Pułaskiego 16
w piwnicy 50m od Rynku
www.białadama.pl
https://www.facebook.com/BialaDamaMultipubComment
-
We Wrocławskich knajpach jest a dużo kranów, żeby piwo tak szybko szło. Mam bardzo podobne odczucia. Piłem zaraz po podpięciu i był średnie.Piwo było mało kwaśne, trochę tylko pachniało jak zepsute. Całość ratowała delikatna kolendra. 5 dni później kwaśność byłą wyraźniejsza i piwo bardziej mi smakowało. Nie jestem pewny, czy tak szybko się zmienia, czy moja gęba się przyzwyczaiła do tego smaku.Comment
-
Każde piwo od Artezanów które piłem takie właśnie było, np. rewelacyjna IPA, delikatna, z odczuwalnym, ale nie nachalnym chmieleniem na zimno.Comment
-
Podobnie rzecz miała sie z lanym Prometeuszem z drugiej warki. Jako świeżyzna był nijaki, po tygodniu nabrał wyrazistości, a goryczka zauważalnie mocniej wyczuwalna.multipub Biała Dama
Świdnica ul.Pułaskiego 16
w piwnicy 50m od Rynku
www.białadama.pl
https://www.facebook.com/BialaDamaMultipubComment
-
Dorastanie nie ma tu nic na rzeczy, po prostu komuś może coś smakować, drugiemu nie.
Kubki smakowe to nie kwestia dorastania tylko gustu, a w ten się nie wnika bo każdy ma swój.
To tak samo jak jeden pokocha szkockiego haggisa, a drugi raz spróbuje i więcej nie tknieOstatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-11-15, 11:51.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Dorastanie nie ma tu nic na rzeczy, po prostu komuś może coś smakować, drugiemu nie.
Kubki smakowe to nie kwestia dorastania tylko gustu, a w ten się nie wnika bo każdy ma swój.
To tak samo jak jeden pokocha szkockiego haggisa, a drugi raz spróbuje i więcej nie tknieComment
-
Dorastanie ma do rzeczy, bo wiąże się zazwyczaj z nabywaniem wiedzy i doświadczenia. Np. takiego, że jak się wsypie do zupy kilo pieprzu, to drugie danie może wydać się bez smaku. Więc jeżeli ktoś gustuje w przechmielonych AIPAch o smaku trawy, to Gose może mu się wydać blade i nudne. Dla mnie - Gose to jest poważne piwo dla poważnych mężczyzn. Hipsterstwo nie jest w stanie tego docenić.Comment
-
Kolor: Słomkowy, mętny.
Piana: Biała, gęsta, średnio trwała. Opada do cienkiej mgiełki.
Zapach: Lekkie nuty kolendry i cytrusów. Klimaty trochę witbierowe, ale mniej intensywne.
Smak: Treściwość średnio niska. Na pierwszym planie spora, ale przyjemna kwaskowatość, sól mało intensywna, uwydatnia się trochę dopiero w posmaku po przełknięciu. Lekka kolendra. Goryczka dosyć niska.
Wysycenie: Dosyć wysokie.
Ogółem: Niezłe, choć brakuje mu trochę charakteru. Widziałbym tu i więcej kwaskowatości i więcej soli.Comment
Related Topics
Collapse
-
Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...-
Channel: Niemcy
-
-
Cóż w męczącym nieco już zalewie pseudonowości za naście złotych sztuka w sklepie, może zaoferować ten Artezan?
Ten opisany jako Hazy West Coast IPA, o niegłęboko wgryzającej się w umysł nazwie Case Solved wydał z siebie niezłą pijalność i bardzo elegancką zaokrągloną winogronową...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-12-30, 14:41 -
-
Cold IPA,
chmiele: Citra (Cryo), Nelson Sauvin, Ekuanot
15% ekstr.
5,5% alk.
Aromat - chmielowy, cytrusowo-żywiczny
Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
Barwa - złoto-słomkowa, zamglona
Wysycenie - średnie, musująca...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-01, 21:15 -
-
Wysypu hejzi ipek ciąg dalszy. Tym razem z Artezana - z chmielami Talus i Motueka.
Parametry 5 abv, 12 ekstr.
Słód jęczmienny, owisany i płatki pszenne, owsiane.
Pucha 0,5l z etykietą z kolorowymi wstęgami symbolizującymi zmaganie się człowieka ze wszechświatem....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... - Loading...
- Koniec listy.
Comment