Okocim, Świąteczne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Też miałem wspomnieć.
    Zwłaszcza, że to piwo obiektywnie nie jest złe (w sensie wad). Jest niestety piernikowe.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Może inni dopijają piwa, które im średnio podchodzą bądź nie smakują, ja nie.
      Mam dopijać tylko dlatego, że kosztowało i szkoda wylać?
      Nie jestem masochistą, żeby się męczyć i na siłę pić coś mi nie podchodzi, tak jak w domu wylewam z butelek tak w knajpie nie dopijam i zostawiam (vide Schwarbier z Brovarnii w KiK, Karma w Piw Paw)
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Nie chodzi o cenę, tylko o ocenę. 2.95 to zdawałoby się już jest znośne piwo wg artomatu, pewne rzeczy musiało mieć całkiem niezłe.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbaciano - rubinowa. Klarowna. Optycznie ładna, choć w piwnym kontekście trąci nieco jakby jarmarkiem [4]
          Piana: Jasnobeżowa, o średniej teksturze. Szybko z sykiem opada do szumowiny, choć lepi się do szklanki. [2.5]
          Zapach: Bardzo jednostronny. Mocno słodki, niczym napoju typu cola. Do tego korzenne, piernikowe, cynamonowe nuty z nutą karmelu. Jest słabo i absolutnie nie piwnie. [1.5]
          Smak: Całkowicie zdominowany przez słodką słodycz dodatków. I co z tego, że niby korzennie. Nachalna, sprawiająca wrażenie sztucznej ulepkowata podstawa rozkraczyła się tak nachalnie, że trudno spod niej wydobyć coś jeszcze. W posmakach cień chlebowej słodowości. Goryczka nieobecna. [2]
          Wysycenie: Nasycenie jest jednym z jaśniejszych punktów. Gdyby było wyższe, nie odróżniłbym od coli, przy niższym piwo zabiłoby tępą słodyczą. [4.5]
          Opakowanie: Kontynuacja tematyki piw sezonowych z Okocimia. Stylizacja na browar regionalny. Graficznie wygląda to nawet niegłupio. Na etykiecie i na kontrze podany ekstrakt i miejsce produkcji. Wrażenie "podróby" jednak pozostaje... [4]
          Uwagi: Wybitnie klimatyczne. Słodycz, kominek, serduszka i buzianie. Nie czuć absolutnie tych 7% alkoholu, więc konsumpcja równoległa (gul-gul i cimci-rimci) może być demograficznie nieobojętna.
          Jeśli zaś chodzi o piwo... No cóż...

Moja ocena: [2.2]
          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
          Serviatus status brevis est
          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• michael50
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.06
            • 325

Zupełnie przeciętne piwo - smak zdominowany przez przyprawy, chyba właśnie goździki i w zasadzie tyle można o nim powiedzieć. Nie urzekło mnie.
            Last edited by michael50; 2013-12-03, 18:51.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

Słodkawe, przyprawowe, choć mnie najbardziej rzuciła się na język żurawina. Ładna barwa. Piana nawet ładna jak na koncern. Wysycenie OK. Do wypicia, bez obrzydzenia, ale to nie dla mnie piwo.

Comment

• DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocna herbata, taki rosyjski czaj. [4.5]
                Piana: Piana to jest głównie na ściankach szklanki. Po trzech minutach stwierdzam, że tylko tam. [2]
                Zapach: Pachnie ciastem i biszkoptami. Goździki i cynamon są ledwie wyczuwalne. Zapach jest słodki i taki ciepły zarazem. Poczułem się błogo jak małe dziecko pod opieką mamy. [4.5]
                Smak: W smaku cynamon i goździki też są mało wyczuwalne. Jak lubię te składniki w herbatkach to nie za bardzo w piwie, szczególnie cynamon. Alkohol nie poraża. Piwo jest słodkie, żadnych kwasków i lekka pestkowa goryczka. [4.5]
                Wysycenie: Trochę za duże. [3.5]
                Opakowanie: Tak jak inne z tej serii. Ładne. [4]
                Uwagi: Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym piwem. W te kategorii jest to bardzo dobre piwo. Z pewnością powrócę.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• slimaq
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.11
                  • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn. Bardzo lekkie zamglenie [4]
                  Piana: Umiarkowana. Średnio pęcherzykowa. Znika bardzo szybko. [3]
                  Zapach: Zupełnie nie tego oczekiwałem od IIPA. Wyczuwalne żelazo. Słabo wyczuwalne amerykańskie aromaty + lekka ziołowość. W moim odczuciu właściwie każda krajowa IPA pachnie zdecydowanie lepiej - mega rozczarowanie. [3]
                  Smak: Metaliczny. Goryczka z zalegającym finiszem. Szału nie ma. [3]
                  Wysycenie: W porządku. [4]
                  Opakowanie: Ładny kapsel i opakowanie. Ogólne wrażenie bardzo dobre. [4.5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [3.175]

Comment

• gramak
                    • 2012.08
                    • 267

A to na pewno o Świątecznym?
                    Last edited by gramak; 2013-12-06, 22:30.
                    http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• gramak
                      • 2012.08
                      • 267

A to na pewno o Świątecznym? Sorry za dubla
                      Last edited by gramak; 2013-12-06, 22:31.
                      http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• slimaq
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.11
                        • 5

Niestety o Brackim grand championie... i ciągle szukam jak to wyprostować. Wy edytować się nie da bo 5min minęło
                        Last edited by slimaq; 2013-12-06, 22:36.

Comment

• Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9788

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy, całkiem ładny. [4]
                          Piana: Wysoka, kremowa, drobna, średniotrwała. [4]
                          Zapach: Korzenno-karmelowy plus jakaś tablica Mendelejewa, używana do przemysłowej produkcji ciast (typu niemieckie keksy). [2]
                          Smak: O w mordkę, jaki przeperfumowany piernik - bleeee... [2]
                          Wysycenie: Dość wysokie, chyba na granicy, ale daje radę. [4]
                          Opakowanie: Dostosowane do "serii", dopracowane, estetyczne, nawet eleganckie. Kapsel też ładny. Zdecydowanie najmocniejsza strona piwa, w ogóle znacznie lepiej się je ogląda niż degustuje... [4.5]
                          Uwagi: Paw. Tylko "paw", bez "piw".
                          Do kompletu brakuje mi tylko, aby po otwarciu butelki spod kapsla dobiegł dźwięk elektronicznej pozytywki "mejd in czajna", grającej "łajt krysmas" i będę po pachy w świątecznym nastroju...

Moja ocena: [2.525]

Comment

• Mario_Lopez
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.08
                            • 991

Mi nie za bardzo smakuje, mam uraz do tych korzenno-przyprawowych piw smakujących piernikiem...

Dobrze ukryte 7% alkoholu pod sporą dawką słodyczy idącej w kierunku ulepka, jednak jeszcze do przyjęcia.

Raz spróbowałem, więcej raczej nie będę.

Wesołych Świąt.
                            Last edited by Mario_Lopez; 2013-12-23, 19:31.
                            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Hapek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.03
                              • 100

Jak dla mnie lepsze choćby od Świątecznego z Kormorana : ) Przede wszystkim nie jest tak słodkie. Można wypić raz i tyle. A piana to jeden wielki szok. Obfita, oblepiająca szkło, szkoda, że samo piwo jej nie dorównuje.

Comment

• Vortex
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.12
                                • 153

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny brąz, trochę jak barwa coca-coli [3.5]
                                Piana: po nalaniu wysoka, drobna, raczej trwała [4]
                                Zapach: wyczuwalny piernik, cynamon, trochę goździków, także nuty korzenne, ogólnie miałem wrażenie, że zapach trochę "perfumowany" [3.5]
                                Smak: w smaku na pierwszym miejscu doznania korzenne, piernikowe, wyczuwalna także słodycz, na całe szczęście dość lekka, bez ulepku. Obecność piwa nie była wyczuwalna, co na plus [3.5]
                                Wysycenie: trochę za wysokie [3]
                                Opakowanie: dość estetycznie wykonana etykieta podkreślająca sezonowy charakter piwa [4]
                                Uwagi: nie są to moje klimaty, ale myślę, że Okocim się tym piwem obronił, wyszło całkiem przyzwoicie.

Moja ocena: [3.55]

Comment

Przetwarzanie...
                                X