Zodiak, [Olimp] Prometeusz Wet Hopping

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Owocowość nieco landrynkowa, goryczka wyczuwalna, do tego konkretna podbudowa słodowa. Pod koniec niestety wyłazi trochę miodokartonu. Ogólnie niezłe, ale nie powaliło mnie na rzepki, więc drugi raz pewnie nie sięgnę - ipków różnej maści ci u nas dostatek (trzy lata temu nie uwierzyłbym, że to napiszę).

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

Jedno z piw, które na bialskim panelu degustacyjnym u gisou totalnie mnie rozczarowało.
      W zapachu, zaraz po otwarciu winogrona, potem chmielowa nuta. Aromat ani trochę zniewalający. Gdzie ta sybilla? Goryczka średnia, tępa. Wysoko nasycone i zapychające. Raczej nie powtórzę.

Comment

• Gringo
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2007.07
        • 2162

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, ciemny, zamglony. [4]
        Piana: Trwała, biała, średnio wysoka. [4]
        Zapach: Mało intensywny, chmielowy, w oddali czuć mokrą ścierkę. [3]
        Smak: Uderzenie tępej goryczki, po kilku sekundach po przełknięciu czuć tak jak w zapachu mokrą ścierkę. I tyle. [2]
        Wysycenie: Wysokie i później średnie. [4]
        Opakowanie: Etykieta prosta z namalowaną brudną łapą. kapsel goły. Plus za pełne informacje. [2.5]
        Uwagi: Słabo, niestety w tym przypadku wylazła na wierzch ta "zodiakowa ściera" która objawia się w większości piw z tego browaru. Goryczka próbuje ją zamaskować ale jest jednowymiarowa i tępa.

Moja ocena: [2.775]
        Last edited by Gringo; 2013-12-16, 21:12.

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Aromat owocowo-winogronowy z lekkim zapaszkiem kłodawskim. Chmiel delikatny ale jednoznaczny. Po ogrzaniu traciło alkoholem.
          W smaku ziołowa goryczka, trochę słodu.

No, w sumie dobre żeby liznąć trochę chmielu. Nie zachwyciło, nie wykręciło.

Comment

• Ravf
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.06
            • 264

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
            Piana: Całkiem wysoka, opada do grubszego krążka. [4]
            Zapach: Chmielowy, ale w klimatach owocowych, żywicy nie wyczuwam. W tle jakby minimalny diacetyl. [3.5]
            Smak: Goryczka średnio-wysoka, czuć ją od pierwszej chwili. Delikatnie zalegająca i cierpka. Później karmel. [4]
            Wysycenie: Średnio-wysokie. [4]
            Opakowanie: Buteleczka 330ml. Etykieta w klimatach kreskówkowo-olimpowych. Na kontrze podany w czytelny sposób pełen skład, IBU, zalecana temperatura i szkło. [4]
            Uwagi: Wersja Wet Hopping jest bardziej przystępna od standardowej. Goryczka dominuje nad karmelem a nie na odwrót. Pytanie czy to zasługa świeżego chmielu czy zmiany miejsca warzenia...

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Nesca
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.11
              • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny [3]
              Piana: Po nalaniu wysoka, opada w miarę wolno pozostawiając na szkle „maziaje”, na piwie natomiast prawie znika, kolor bardzo lekko piaskowy. [3.5]
              Zapach: Słabo wyczuwalny, chmielowy, ale niezbyt wyrazisty, w tle leciutki słód. [3]
              Smak: Goryczka początkowo wyraźna, po pewnym czasie jakby słabnąca, nie pozostaje na długo w ustach. Trochę za wodnisty. [3.5]
              Wysycenie: Wysokie [4]
              Opakowanie: Butelka 0,33 l. Etykieta nieciekawa, wręcz tandetna zarówno w kolorystyce jak i formie. Za to na kontrze informacje pełne. [2.5]
              Uwagi: Piwo nadaje się do picia, ale nie jest to rarytas gatunku.

Moja ocena: [3.275]

Comment

• Hapek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 100

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowa [4.5]
                Piana: Intensywna, drobno-pęcherzykowa, ładnie oblepia szkło [5]
                Zapach: Przede wszystkim chmiel, ale generalnie bez szaleństw. [3.5]
                Smak: Przede wszystkim chmiel oraz przyjemna goryczka z nutką słodowości. [4.5]
                Wysycenie: Idealne. [5]
                Opakowanie: No cóż etykieta przypadła mi akurat tutaj do gustu, ale same odniesienie do Olimpu jak dla mnie średnie. [4]
                Uwagi: Powiem tak, może dziwnie to zabrzmi, ale jak dla mnie o wiele lepsze piwo od PLON-u które wręcz epatowało słodkością. Tutaj jest gorycz i naprawdę dobra pijalność. Napiszę więcej, waczoraj piłem piwo jakby nie było z renomowanego amerykańskiego browaru Anderson Valley (IIPA 100IBU) i życzyłbym sobie tam takiej goryczki jak tutaj. Z polskiego chmielu!

Moja ocena: [4.2]

Comment

• tristan_tzara
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.12
                  • 1038

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowo-bursztynowy, lekkie zmętnienie. [4]
                  Piana: Biała, dosyć gruboziarnista, opada do cieńkiej wartwy tworząc firanke na szkle. [4]
                  Zapach: Bardzo delikatny ale orzeźwiający, czuc słodowość, troche sosny. [3.5]
                  Smak: Uderzenie goryczki, takiej poprostu goryczkowej, bo polskie chmiele jednak dużo do ukrywania nie mają pod wzgledem smaku. Dalej jest lekka słodowość, tez bez wyraźnego charakteru. [3]
                  Wysycenie: średnio intensywne. [4.5]
                  Opakowanie: Potrzebne infosy są. Brak firmowego kapsla. Etykieta odbiegająca od boskich postaci, całkiem fajna w tatuażowym stylu. [4]
                  Uwagi: Długo omijałem to piwo w sklepie, ale tym razem nie było juz niczego ciekawego więc się skusiłem. Piwo do wypicia, ale nie zachęca do powtorki. W ogóle uważam ze próby polskiej wersji IPA sa raczej marne, jak dotąd nie spotkałem w polskich odmianiach chmielu niczego co by mnie wielopoziomowo zachwyciło tak jak np chmiele amerykańskie.

Moja ocena: [3.45]

Comment

• Oskaliber
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.05
                    • 727

Kolor: Bursztynowy, bardzo brzydko zmętniony, pływające drobinki drożdży. W pierwszej chwili myślałem, że to jakieś nieodfiltrowane chmieliny po chmieleniu na zimno.
                    Piana: Biała, dosyć obfita, dosyć gęsta, średnio trwała. Opada do mgiełki mocno oblepiając szkło.
                    Zapach: Niezbyt intensywne, lekko landrynkowo-trawiaste aromaty chmielowe i wyraźny diacetyl.
                    Smak: Średnio treściwe. Niezła podbudowa słodowa i posmaki chmielowe podobne jak w zapachu. Tutaj na szczęście diacetyl już nie daje się we znaki. Goryczka dosyć wysoka, zalegająca, lekko ściągająca.
                    Wysycenie: Średnie.
                    Ogółem: Po zapachu spodziewałem się rozczarowania, ale smakiem nieźle nadrobił. Inna kwestia, że ja lubię taką ściągająca, zalegającą goryczkę, co większość uważa za wadę. Smaczne, ale w pojedynku z zielonym Plonem niestety przegrywa.
                    BeerFreak.pl

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztyn. Lekko opalizuje. Drożdże osiadają w dziwny sposób na ściankach szklanki. [4]
                      Piana: Ładna, dość trwała, brudzi szkło. [4.5]
                      Zapach: Masło, metaliczność, landrynki, mleczne cukierki, lekki cutrusy i odrobina chmielu. [2.5]
                      Smak: Średnia słodowość, średnio maślana, spora goryczka o metalicznym charakterze. Za to bardzo przyjemny i długi goryczkowy finisz. [3.5]
                      Wysycenie: Średnie. Pasuje. [4]
                      Opakowanie: Komiksowa etykieta może być, za to sposób przedstawienia informacji na kontrze i ich wartość merytoryczna - bezcenne. [4.5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.35]

Comment

• dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

Kolor:ciemne złoto, herbata, lekko zamglone i farfocle oraz płytki na dnie
                        Piana: obfita, drobne i średnie pęcherzyki, oblepia szkło, w miarę się utrzymuje
                        Zapach: słodowo-ziołowy, lekki cytrus, więcej nie pamiętam

Smak: Dość spora ziołowo-łodygowa goryczka. Coś w stylu porządnego pilsnera x2. Słodowość jest, ale schowana do tyłu. Goryczka w miarę długa, tępawa i zalegająca, ale mi to nie przeszkadzało. Jest wyraźnie, konkretnie, troszkę grejpfrutowo. Orzeźwia.

Wysycenie: średnie jest ok.
                        Opakowanie: Bączek 0,33l czyli to co lubię. Etykieta kolorowa rodem ze średniej animacji, ale niczym nie razi. Kapsel golas. Plus za skład.

Uwagi: Oceniane jako w stylu, jest przeciętnie, bo mało aromatów górnej fermentacji i IP.
                        Oceniane jako piwo, jest całkiem nieźle. Mocna ziołowa polska goryczka. Taki Pilsner na sterydach. Piwo jest całkiem ok, niczego nie urywa,ale kiedyś powtórzę
                        Cena ok 5zł, warka: daty nie pamiętam
                        Last edited by dlugas; 2014-02-17, 15:30.
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• lukilbn
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.02
                          • 42

Naprawdę dobrze chmielone piwo, fajna goryczka wg etykiety 55 IBU. Tylko czemu robią go w bączku 330ml zamiast normalnym opakowaniu 500ml... Taki bączek znika po 3-5 minutach a cena 5,50zł jednak niska nie jest. Ogólnie bardzo dobre piwo ale zdecydowanie za drogie w tej wersji jakim jest bączek 330ml
                          Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

Comment

• dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

Jest i wersja 0,5L, tylko już z innego miejsca i troszkę inna :]
                            Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• lukilbn
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.02
                              • 42

Ano fakt, przy okazji porównam bo bączek zrobił na mnie niezłe wrażenie.
                              Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

Comment

• TTOP
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.03
                                • 449

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukilbn Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tylko czemu robią go w bączku 330ml zamiast normalnym opakowaniu 500ml... Taki bączek znika po 3-5 minutach a cena 5,50zł jednak niska nie jest. Ogólnie bardzo dobre piwo ale zdecydowanie za drogie w tej wersji jakim jest bączek 330ml
                                To w przeliczeniu 0.5l za 8.33zł (przy relacji liniowej cena-objętość). Rzeczywiście tak strasznie? W Lublinie tyle potrafi kosztować Atak Chmielu (tak nawiązując do Twojego awatara) np w stoisku regionalnym w Galerii Orkana (za schodami na pierwszym piętrze). I nikt tego faktu nie podnosi tak jak Ty tego bączka. Dobre, ciekawe piwo, będzie zawsze kosztować, im dalej "głównych" ośrodków piwnej rewolty tym niestety drożej

Comment

Przetwarzanie...
                                X