Browar na Jurze, [Pinta] Apetyt na Życie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warchlando
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 94

Kolor - ciemnopomarańczowy, mętny
    Piana - biała, dosyć obfita, drobnopęcherzykowa. Wolno opada i pozostawia ładny kożuszek. Lekko oblepia szkło
    Zapach - drożdżowy, żytni, jak również bananowy oraz cytrusowy
    Smak - chlebowo-żytni, a także wyczuwalne goździki, banan oraz cytrusy. Następnie wyczuwalne drożdżowe posmaki.
    Wysycenie - średnie
    Opakowanie - całkiem ładna etykieta od razu kojarząca się z piwem żytnim Podane wszystkie informacje, które powinny zostać podane Kapsel firmowy
    Uwagi - bardzo dobre oraz pijalne piwo, a przy tym dosyć treściwe. Bardzo dobrze zbalansowane. Warto.
    Warka do 7.05.2014

Comment

• von_scheisse
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.02
      • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółta, jasne, mętne [5]
      Piana: Dość obfita, średnio trwała [4]
      Zapach: Przypomina piwo pszeniczne, fenole [4.5]
      Smak: Słodowy, fenolowy (banan i goździk), do tego wyraźna goryczka. Piwo jest treściwe i o chropowatej teksturze [4.5]
      Wysycenie: Odpowiednie, nie przeszkadzające [5]
      Opakowanie: Bardzo ładna butelka (chyba najładniejsza etykieta PINTY), komplet informacji - tych standardowych, jak i dodatkowych. [5]
      Uwagi: Bardzo smaczne piwo, warka z datą przydatności do spożycia do: 07.05.2014 r.

Moja ocena: [4.525]
      Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
      http://www.chmielnik-jakubowy.pl
      https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Piwoteka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.04
        • 1209

Ocena z ARTomatu

Kolor: Najsłabsza strona piwa, wygląda trochę jak błotko... No, może przesadzam, ale mocno mętne. [3.5]
        Piana: Bujna i obfita, choć utrzymywać mogłaby się nieco dłużej. [4.5]
        Zapach: W pierwszym momencie wyczułem banany i goździki, jak w weizenie. Później doszukałem się jeszcze przyjemnych chmielowych akcentów. [5]
        Smak: Rewelacja! Coś pomiędzy treściwym weizenem a kromką znakomitego wiejskiego chleba... I ta wyraźna, choć bardzo nie nachalna goryczka. [5]
        Wysycenie: Akurat. [5]
        Opakowanie: Typowe dla Pinty, świetny opis. Nazwa piwa wręcz genialna! [5]
        Uwagi: Gdyby nie Imperator to pewnie Apetyt zostałby moim piwem roku.

Moja ocena: [4.875]
        Piwoteka
        Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
        www.piwoteka.pl
        Sklep Piwoteki na Facebooku
        Piwoteka Narodowa na Facebooku
        Piwoteka Narodowa na G+
        Дед Мороз (Dziadek Mróz)
        Browar Piwoteka

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Mam podobne wrażenia jak Piwoteka i też dla mnie Apetyt będzie jednym z faworytów na piwo roku
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• yoda79
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.01
            • 861

Zastanawiam się czy ktoś oprócz mnie na początku skreślił to piwo, a potem z każdym łykiem zmieniał zdanie. Na końcu stwierdziłem - piwo roku. Czekam na nową warkę.

Comment

• Szakali
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2013.08
              • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny ,mętny brąz. [4.5]
              Piana: Dość gęsta , opada do cienkiej obrączki ...ale daje się wzbudzić . [4]
              Zapach: Bardzo przyjemy bananowo goździkowy aromat . Lekka słodowość i chlebowość [4]
              Smak: W smaku bardzo rześkie , delikatne ..fajny bananowy posmak , w tle delikatna słodowość , takie jak by nuty zbożowe . [4]
              Wysycenie: ok [4]
              Opakowanie: Pite w barze , normalna szklanka do weizena. [4]
              Uwagi: Pite w Tyskim Gambrinusie w wyśmienitym towarzystwie .

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno brunatny, mętne. [4]
                Piana: Mało intensywna, ale trwała i brudząca szkło. [4]
                Zapach: Kwaśne owoce, nieco goździków, lekka zbożowość, ziołowy chmiel. [4]
                Smak: Średnia pełnia, spora kwasowość żytnio-owocowa, spora goryczka. Orzeźwiające, ale gęstawe. [4]
                Wysycenie: Średnio-wysokie. [4.5]
                Opakowanie: Ładna etykieta z kompletnymi informacjami. [4.5]
                Uwagi: Bardziej na lato...

Moja ocena: [4.05]

Comment

• Biniauer
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.06
                  • 123

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnopomarańczowy. Piwo mętne [4]
                  Piana: Obfita, drobnopęcherzykowata, ładnie oblepiająca szkło. Utrzymuje się do samego końca. [4.5]
                  Zapach: Dominuje zapach goździków oraz bananów. [4]
                  Smak: Podobnie jak w zapachu dominują goździki i banan. Gdzieś w tle pokazuje się delikatna ostrość (mniemam, że słodu żytniego) dodająca dodatkowego orzeźwienia. Ogółem smak jest bardzo przyjemny. [5]
                  Wysycenie: Zdecydowanie wysokie. W moim odczuciu ciut za wysokie. Po kilku większych łykach brzuch solidnie wypełniony CO2 [3.5]
                  Opakowanie: Ładne, czytelne, solidne wykonanie, dużo informacji na etykiecie. Wszystko to do czego Pinta przyzwyczaiła. [4]
                  Uwagi: Bardzo dobre piwo. Przyjemnie się je piło, gdyby wysycenie było ciut niższe to byłoby fantastycznie. Chętnie wypiłbym jeszcze jedno. Koniecznie muszę w swoim domowym browarze poeksperymentować z tym stylem.
                  Pite zgodnie z zaleceniami Pinty w kuflu z grubego szkła

Moja ocena: [4.425]

Comment

• zolt
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.07
                    • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Świetny, nieprzejrzysty brązowo-pomarańczowy. Piwo wydaje się być aż gęste, oleiste. Naprawdę świetne! [5]
                    Piana: Początkowo po nalaniu dość wysoka. Ładnie oblepia szkło. Jednak stosunkowo szybko opada do cienkiego kożuszka. Biała. [4]
                    Zapach: W aromacie przypomina piwa pszeniczne. Bananowo-goździkowe. [4]
                    Smak: Przypominający piwo pszeniczne, ale dużo bardziej treściwe. Piwo, który można się "najeść". Wyczuwalna, aczkolwiek nienachalna goryczka. [4.5]
                    Wysycenie: Wysycenie średnie do wysokiego. [4]
                    Opakowanie: Ciekawe, kolorystyka pasuje do charakteru piwa. Wszystkie potrzebne dane zawarte. Zwracające uwagę. Kapsel typowy Pintowy. [4]
                    Uwagi:

Moja ocena: [4.25]
                    Last edited by zolt; 2014-01-20, 19:50.

Comment

• Dewasto
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.01
                      • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowe, mętne, opalizujące na spodzie złote refleksy. [4]
                      Piana: Dosyć obfita, szybko znika, ale zostawia koronkę. [3]
                      Zapach: Trochę fenolu, mocniejszy aromat niż pszenicznym. [3.5]
                      Smak: Dobrze wyczuwalny banan. Goryczka i spora kwaskowość, ale ma smaki kojarzące się z żytem. Jest ostrzejsze od pszenicznego. [4]
                      Wysycenie: Mocno wysycone, ale pijalne. [4]
                      Opakowanie: Wesołe, bardziej się kojarzy z pszenicą co prawda, ale dizajn rządzi się swoimi prawami :P [4]
                      Uwagi: Mój pierwszy kontakt z żytnim piwem i chyba jednak weizeny są mi bliższe. Jednak ciekawy ostry smak.

Moja ocena: [3.725]
                      https://www.facebook.com/browarstarowiejski

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6462

Barwa - mętny pomarańcz /matowy/.
                        Piana - średnia, piana nawet się trzyma dość długi czas. Potem grubsza warstewka.
                        Aromat - przyjemny goździk i banan.
                        Gaz - średni. Dla mnie w sam raz.
                        Smak - podobny jak w pszenicy... słodkiego niewiele, goryczka pasująca, dopełniająca, średnia, gęstość piwa także średnia.

Piwko wypite z przyjemnością.
                        Attached Files

Comment

• kurgan
                          Gość
                          • 2004.04
                          • 315

Kupiłem bez przekonania, lepsze niż niejedna pszenica z Niemiec, rewelacja

Comment

• Puszek_72
                            • 2012.02
                            • 269

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nieprzejrzyste, bursztynowe [4.5]
                            Piana: Piana dość szybko się redukuje ale dość ładnie brudzi szkło [4]
                            Zapach: Niezbyt intensywny, banan, chleb [4]
                            Smak: Przyjemnie się pije, trochę przytłumiony posmak grejpfruta i banan, taki chlebowo zbożowe smaki [4.5]
                            Wysycenie: OK [4.5]
                            Opakowanie: Dopracowana grafika pełna informacja [4.5]
                            Uwagi: Interesujące piwo, chętnie powtórzę

Moja ocena: [4.275]

Comment

• Szakali
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2013.08
                              • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, mleczno brązowy.Taka herbata z mlekiem. [4.5]
                              Piana: Gęsta i zwarta, ale szybko opada i bez wzbudzania nie dało by rady, [4]
                              Zapach: Przyjemny zbożowy żytni zapach, czuć chlebowość , banany oraz goździki i jakieś przyprawy.
                              Wszystko jest bardzo intensywne i zachęca do picia. [4.5]
                              Smak: Zbożowo chlebowy posmak z delikatną słodową podbudową skontrowany bardzo delikatną goryczką.
                              W tle posmaki bananowe , te żyto też czuć.Piwo jest bardzo lekkie, rześkie, aksamitne w smaku i orzeźwiające. [4.5]
                              Wysycenie: Dobre. [4.5]
                              Opakowanie: Wszystko jak trzeba [5]
                              Uwagi: Tym razem oceniam wersję butelkową zresztą po raz pierwszy, wcześniej piłem 2 razy beczkę i powiem szczerze, że nie ma jakichś znaczących różnic.Świetne orzeźwiające piwo w sam raz na lato...gdyby było w cenie 4 zł kupowałbym je częściej, a tak tylko okazyjnie...nie mniej bardzo polecam.

Moja ocena: [4.475]

Comment

• dzemek
                                • 2010.12
                                • 450

Przy piciu tego piwa czułem się jakby kiełki żytniego zboża chciały przedostać się między zęby. Bardzo oleista konsystencja, gruby osad, co chwila mieszałem piwo (czego zazwyczaj nie czynię). Lekkie, orzeźwiające.

Comment

Przetwarzanie...
                                X