Gościszewo, [AleBrowar] Brown Foot

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

No to co to się stało na wszechświatowej premierze w Gdańsku, że piana była licha niczym we wspomnianej niedawno tu Perle?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy, klarowny. [5]
      Piana: Na premierze bardzo skąpa, przy kolejnych podejściach było już lepiej. Piwo próbowane ostatnio miało piękną czapę drobnej, trwalej piany. [4.5]
      Zapach: W pierwszym rzucie intensywny, przyjemny cytrus. Potem do głosu dochodzą czekoladowe, palone oraz orzechowe akcenty przykrywające nieco aromat chmielu. [5]
      Smak: Tak jak i w przypadku zapachu najpierw wyczuwalna jest rześka cytrusowość. Za nią od razu idzie silna goryczka. Następnie do głosu dochodzi treściwość, słodowość która opiera się na czekoladzie, karmelu, orzechach. Jednak dominującym akcentem określającym charakter tego piwa jest wyrazista goryczka. [4.5]
      Wysycenie: Średnie, dla mnie optymalne. [5]
      Opakowanie: Stylistyka w klimacie choć jakoś specjalnie się nie wyróżnia w AleBrowarowej palecie. Na mnie nie wywarło wrażenia i coś mi się wydaje, że OstecX zaczyna się wyczerpywać w tej konwencji. [4]
      Uwagi: Nie jestem szczególnym fanem Brown Ale, ale tak właśnie wyobrażałem sobie połączenie BA oraz AIPA. Jak pisałem wcześniej, poprzednie degustacje przechylały profil albo zbytnio na jedną albo na drugą stronę. Trzecie podejście było optymalne.

Moja ocena: [4.7]
      Attached Files
      Last edited by docent; 2013-11-23, 09:11.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Oskaliber
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.05
        • 727

Kolor: Ciemny brąz z lekko rubinowymi odcieniami, prawie nieprzejrzyste.
        Piana: Beżowa, dosyć obfita, gęsta, trwała. Opada do grubego kożucha mocno oblepiając szkło.
        Zapach: Amerykańskie chmiele, głównie mango i cytrusy. Lekka nuta karmelowo-czekoladowa.
        Smak: Średnio treściwe. Mocno chmielowy. Owoce tropikalne, cytrusy, żywica. Do tego lekkie nuty orzechowo-czekoladowe i lekka kwaskowatość. Goryczka dosyć wysoka, żywiczna.
        Wysycenie: Średnie.
        Ogółem: Wyśmienite piwo.
        BeerFreak.pl

Comment

• von_scheisse
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.02
          • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowa, przejrzyste. [5]
          Piana: Średnia, redukuje się do równego, cienkiego kożuszka, ładnie zdobi szkło. [4]
          Zapach: Owoce tropikalne, czekoladowość i lekka paloność. [5]
          Smak: Owoce tropikalne i lekka czekoladowość, na finiszu bardzo silna i długo zalegająca goryczka. [4]
          Wysycenie: Nie mam uwag - nie przeszkadzało, czyli było okej. [5]
          Opakowanie: Etykieta brzydka, na plus pełny skład, zawartość alkoholu i ekstraktu, wartość IBU. [3.5]
          Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 20.12.2013

Moja ocena: [4.425]
          Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
          http://www.chmielnik-jakubowy.pl
          https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nie za bardzo brown, bo raczej dark ruby... . [4]
            Piana: Beżowa, dość drobna, wysoka, powoli opada... [3.5]
            Zapach: Chmiel i owoce, dalekie tło jakby chlebowe. [4]
            Smak: Goryczka na kawowym tle, daleko gdzieś trawa. Aksamitne. Doceniam. [4]
            Wysycenie: Gazu całkiem niewiele, chyba dobrze. [4]
            Opakowanie: A tu nie doceniam. Fekalistyka to nie moja bajka, przynajmniej na ecie . [3]
            Uwagi: AleBrowar idzie konsekwentnie swoją drogą.
            Mój sterany żołądek konsekwentnie zwija się w pięść.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

Ne podzielam zachwytu nad tym piwem.
              Zapach orzechowy, trochę karmelu i odrobina kawy. W smaku potężna zalegająca goryczka. Smaki bardzo niescharmonizowane, piwo prosi się, aby je rozdzielić na dwa.

Comment

• WojciechT
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                Smaki bardzo niescharmonizowane,
                A gdzie jest FCJP, kiedy jest potrzebne?

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Zamykam drzwi, żeby mnie jakaś bojówka nie zcharmonizowała.

Comment

• Vortex
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.12
                    • 153

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny brąz wpadający w burgund [4]
                    Piana: trwała, drobna, na brzegach utrzymywała się w szklance aż do ostatniego łyka, a kożuszek na środku też był długo widoczny. [4.5]
                    Zapach: niezwykle intensywny i bogaty, dało się wyczuć zarówno chmiel, który przenikał się z zapachami cytrusów i mango, także była nutka jakby żywicy [5]
                    Smak: wyrazisty, pozytywne doznania goryczki chmielowej. Na równi z chmielami dało się wyczuć akcenty słodowe, w tle przebijała się cytrusowa świeżość i kwaskowatość. [4.5]
                    Wysycenie: myślę że jak najbardziej w normie [4.5]
                    Opakowanie: sympatyczna Indianka całkiem nieźle wpisuje się w dotychczasową konwencję Ale Browaru. [4.5]
                    Uwagi: piwo dostarczające intensywnych doznań smakowych i zapachowych, wyszło ciekawie

Moja ocena: [4.65]

Comment

• Warchlando
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.06
                      • 94

Kolor - ciemny rubin, klarowny
                      Piana - średnia, beżowa, drobnopęcherzykowa, w średnim tempie opadająca, pozostawiając kożuszek. Ładnie oblepia szkło
                      Zapach - chmielowy połączony z palonością oraz czekoladowym aromatem. Wyczuwalny także aromat żywiczny oraz owocowy
                      Smak - przede wszystkim chmiel z dobrą goryczką, ale dobrze zbalansowaną z całością. Następnie wyczuwalna żywiczność, posmaki czekoladowe oraz orzechowe. Wyczuwalne również cytrusy oraz lekka paloność. Smak przechodzi z początku z goryczkowego, by na finiszu być lekko słodkawy.
                      Wysycenie - niezbyt wysokie, odpowiednie
                      Opakowanie - etykieta w stylu AleBrowaru z cycatą indianką. Niestety wykonanie nie za bardzo mi się podoba. Tradycyjnie podany ekstrakt, zaw. alk., pełny skład oraz wartośc IBU. Kapsel czarny goły.
                      Uwagi - ciekawe piwo a zarazem bardzo dobre oraz pijalne. Dobrze zbalansowane. Treściwe.
                      Warka do 20.12.2013

Comment

• becik
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: brudno, ciemnobrązowy, mętne, nie podszedł mi [3.5]
                        Piana: beżowa, średnia, opada powoli ale zauważalnie, nie osadza się na szkle [4]
                        Zapach: słaby ale wyraźny, misz masz słodu, paloności, kawy [3.5]
                        Smak: dośc pełne i treściwe, standardowo dominuje goryczka, mocna, chmielowa na także mocnym palono-kawowym podkładzie, można na sile w tym smaku doszukać się czekolady, czuje też owocowe akcenty, daleko w tle słodowa podstawa [3]
                        Wysycenie: trochę za duże [4]
                        Opakowanie: kolejny potworek z wyeksponowanymi końskimi zębami na etykiecie, to do tego jeszcze cycaty potworek, koszmar, Walking Dead się nie boję tak jak tych postaci, że mi sie zmaterializują w nocy nad łóżkiem i siekną mnie tym tomahawkiem lub zaduszą tymi cycami.... [2.5]
                        Uwagi: Piwo do wypicia ale to nie moja bajka, dla mnie to jest pomieszanie z poplątaniem, te smaki walczą ze sobą jak sępy z hienami nad padliną, nic tu nie gra, niby ok ale za duży bałagan smakowy w tym piwie

Moja ocena: [3.325]
                        Attached Files
                        Last edited by becik; 2013-12-12, 22:53.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Zapach: słaby ale wyraźny, misz masz słodu, paloności, kawy [3.5]
                          Wyraźny ale słaby Ale już teraz przynajmniej wiem czemu zapach nie ma dla Ciebie zbytniego znaczenia. I mogę się z Tobą zgodzić, ze zapach jest mniej istotny niż piana, ale tylko dla kogoś kto ma ten zmysł mocno wytłumiony.

Comment

• becik
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wyraźny ale słaby Ale już teraz przynajmniej wiem czemu zapach nie ma dla Ciebie zbytniego znaczenia. I mogę się z Tobą zgodzić, ze zapach jest mniej istotny niż piana, ale tylko dla kogoś kto ma ten zmysł mocno wytłumiony.
                            Będziesz się teraz czepiał tego zapachu?
                            Słaby, tzn, że nie jest intensywny i trzeba się mocno naniuchać żeby coś wyczuć ale w tym niuchaniu wyraźnie czuć poszczególne komponenty zapachowe. To wg mnie znaczy słaby ale wyraźny.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

Czepiłem się, bo to piwo jest zapachową bombą chmielową, cytrusy walą drzwiami i oknami. A ty piszesz, że aromat jest słaby i wyczułeś tylko słodowość.

Comment

• leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

Za to lubię piwną rewolucję, że w miarę trwania, dostarcza również piw, które na jej początku byłyby wstydliwie wylewane na etapie próbnych warek.

Idealny przykład na piwo niedobre mimo, że nie wadliwe.

Comment

Przetwarzanie...
                                X