Co do IBU. Zeszłoroczne możliwe, że miało sugerowane 80 IBU. Piłem też nową warkę i obstawiam w niej max 60 IBU. Podsumowując, bez zagłębiania się: nawet pomijając goryczkę jest duża obniżka formy.
Gościszewo, [AleBrowar] Brown Foot
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brąz, pod światło ciemna wiśnia. [4.5]
Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, trwała, oblepia ścianki. [4.5]
Zapach: Przewaga ciemnej słodowości, orzechy, chlebowa skórka. Mało owoców tym razem. Lepiej się pije, niż wącha. Pierwsza warka zdecydowanie bogatsza. [4]
Smak: Goryczka nie tak wytrawna jak w RJ, ale bardziej zalegająca - pestkowa, cierpkawa. Mam wrażenie, że w pierwszej warce było więcej nut stoutowych - gorzka czekolada, kawa. [4.5]
Wysycenie: Odpowiednie. [5]
Opakowanie: Tonacje wypłowiałego na słońcu brązu, kreska znana z pozostałych etykiet AB. Chyba najmniej efektowna z serii. [3.5]
Uwagi: W plebiscycie 2013, to był mój czarny, czy raczej brązowy koń. Warka zimowa była świetna. Tym razem mamy do czynienia z zaledwie bardzo poprawnym piwem. Mały niedosyt i oczekiwanie na kolejny rozlew.
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz, pod światło miedź [4.5]
Piana: Bardzo obfita lecz szybko znika, oblepia szkło [4]
Zapach: Cytrusy i żywica [4]
Smak: Goryczka słaba - grejpfrutowa (nie ma szans na 80 IBU), lekka żywica, lekki kwas, spodziewałem się czegoś więcej - wole RJ [3.5]
Wysycenie: Troche za słabe [4.5]
Opakowanie: Lubie etykiety AB [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziZa to lubię piwną rewolucję, że w miarę trwania, dostarcza również piw, które na jej początku byłyby wstydliwie wylewane na etapie próbnych warek.
Idealny przykład na piwo niedobre mimo, że nie wadliwe.
Comment
-
-
Brown Foot
Kolor: ciemny brązowy, pod światło troche rubinowy [4,5]
Piana: beżowa, średnio i mało pęcherzykowa, dość trwała, ładnie oblepia szkło [4,5]
Zapach: głównie chmielowy [4]
Smak: na początku przebija się paloność, potem do głosu dochodzi bardzo przyjemna dość długo utrzymująca się goryczka [5]
Wysycenie: odpowiednie, nie za duże nie za małe [5]
Opakowanie: jak dla mnie AleBrowar ma najlepsze etykiety pod względem graficznym, na kontrze wszystkie niezbędne informacje ale z tym 80 IBU to chyba przesadzili [5]
Uwagi: data do 15.04.13.
Moja ocena [4,7]
Moja pierwsza ocena wiec jakby co oczekuje konstruktywnej krytyki
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz wpadający w czerń, trochę za ciemne jak na browna, pod światło miedziane [4]
Piana: Bardzo ładna, gęsta, średniopęcheżykowa, biała, firankująca na szkle [5]
Zapach: Skórka chleba orzechy i trochę amerykańskich chmieli, piłem trochę za chłodne ale całkiem ładny i przyjemny zapach. [4.5]
Smak: W smaku nie podpasowała mi goryczka lekko ściągająca i zalegająca, ale ogólnie okej, lekka słodowość z odpowiednią kontrą chmielowa. Dodatkowo czuć kawę zbożową i cytrusowość od chmieli za co plus bo ładnie to się skomponowało z sobą. [4.5]
Wysycenie: Idealne!!! W żadną stronę nie przesadzone. [5]
Opakowanie: Ich etykiety zawsze mi się podobały pomimo jak ktoś to kiedyś nazwał "krzywych ryjów" Kapsel z logiem. [5]
Uwagi: Ogólnie piwo zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie, pierwszy raz je piję na poprzednie wersje się nie załapałem, data mojego piwa to 15.04.2014 wrócę do niego jak będę miał okazję... do poprawy jedynie goryczka która powinna być bardziej stonowana.
Moja ocena: [4.575]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny opalizujący brąz z rubinowymi przebłyskami, piwo klarowne [4.5]
Piana: Średnipęcherzykowa, dość szybko opada do obrączki [4]
Zapach: Bardzo ładne nuty cytrusowo-żywiczne, na drugim planie (ale na pewno nie nazbyt wytłumione) zapachy karmelowe i skórki chlebowej [4.5]
Smak: Troszkę zalegająca goryczka, jednak poza tym naprawdę fajnie zbalansowane smaki słodowe (głównie karmel i lekko czekoladowość) z kwiatowo-cytrusowymi smakami chmielu. [4]
Wysycenie: Jak dla mnie na odpowiednim poziomie [4.5]
Opakowanie: Bardzo lubię etykiety AB, chociaż rozumiem też tych, dla których grafika i historia z kontry może się wydać marna i nieodpowiednia [5]
Uwagi: Można się czepiać, że to kolejne dzieło hopheadów z AB, ale z drugiej strony piwko jest nieźle zbalansowane i bardzo fajnie połączone zostały akcenty słodowe z chmielowymi - mi odpowiada
Moja ocena: [4.275]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, klarowny [5]
Piana: Super obfita, gęsta i zbita, drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepiająca ścianki [5]
Zapach: Słabo wyczuwalny, cytrusowy, nuty czekoladowe i kawowe [3.5]
Smak: Wytrawne, gorzka czekolada, goryczka - grejpfrutowa, mocna i długa [4.5]
Wysycenie: Średnie, bardzo dobre [4.5]
Opakowanie: Etykieta genialna, na kontrze wszystkie potrzebne informacji, kapsel firmowy [5]
Uwagi: Mega piana Warka do 15.04.2014, pite w temperaturze 15°C
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, z rubinowymi przebłyskami. Klarowne. [4]
Piana: Drobna, dość obfita, szybko opada, ale ładnie zdobi szkło. [4]
Zapach: Głównie żywiczny, leśne, lekkie nuty karmelowe. Jest jednak dość słaby. [3.5]
Smak: Wytrawne, z początku karmelowe, potem wchodzi dość wysoka goryczka, która jest też dość długa i nie zalega. Dla mnie bardzo przyjemna. [4.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Wyróżniające, ale niczego nie urywa. Ale browar ma lepsze etykiety. [4]
Uwagi: Warka do 15.04.2014
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
-
Barwa - brąz a rubin.
Piana - drobna, średnia, na dłużej ok. 1 cm.
Aromat - cytrusy, żywice, lekki karmel.
Gaz - poniżej średniej ale pasowało.
Smak - grapefruit, ciut czekolady i gorzkości orzecha włoskiego. Fajna paloność.
Dobra goryczka współgrająca ze słodkością. Dobra karmelowość. Wszystko mi grało.
Dla mnie goryczka na poziomie oczekiwanym. Tendencja wzrostowa tez pasowała.
Piwo w mojej ocenie /powoli/ pijalne, dobre i smaczne.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrązowe, klarowne, rubinowe pod światło [4.5]
Piana: porządna, drobnopęcherzykowa, dość długo utrzymująca się, opadając ładnie oblepia szkło [5]
Zapach: dominują aromaty chmielowe: na pierwszym planie wyczuwam owoce tropikalne, następnie trochę żywicy [4.5]
Smak: dość intensywna goryczka, odpowiednio skontrowana przez co jest bardzo przyjemna o charakterze żywiczno-ziołowym, w smaku ponownie dominuje chmiel, wyczuwalne są również delikatne akcenty karmelowe [4.5]
Wysycenie: średnie w kierunku niskiego, prawidłowe [5]
Opakowanie: szata graficzna Alebrowaru - mi się podoba, komplet informacji o składzie [5]
Uwagi: Bardzo udane piwo, lecz moim zdaniem nie tak genialne i intensywne jak Rowing Jack
Moja ocena: [4.6]
Comment
-
-
Ale Browar Brown Foot
Piana piękna kremowa utrzymuje sie długo. Kolor ciemny pod światło rubin mętny. Aromat chmiele, słody ciasteczkowy przyjemny. Smak wyczuwalna paloność, czekolada wyraźna wysoka goryczka na koniec przyjemna mikro popielniczka. Pozytywnie zaskoczyło. Ma moje WOW
Warka do 15.04.2014Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brązowy, z rubinowymi refleksami. Piwo klarowne. [5]
Piana: kremowa, drobna, pięknie oblepia szkło. [4.5]
Zapach: amerykańskiego chmielu-owoców cytrusowych, oraz ciemnego słodu, karmelu i popiołu. Całość prezentuje się ciekawie, ale jest mało intensywnie. [4]
Smak: Na pierwszym planie potężna grejpfrutowa goryczka. Wysoka ale krótka - sprawia bardzo dobre wrażenie. W tle nuty palone, czekoladowe, żywiczne i karmelowe. [4.5]
Wysycenie: idealnie pasujące do całości. [4.5]
Opakowanie: AleBrowar - czyli nic szczególnego. [3.5]
Uwagi: Ciekawe, orzeźwiające piwo. Ładna piana, amerykańskie chmiele i dobra słodowa podbudowa - czekolada, żywica i karmel. Wszystko zbalansowane i dobrze pijalne.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: piękny, ciemnobrązowy, pod światło rubinowy [4.5]
Piana: bardzo dobra, drobnoziarnista, świetny lacing [5]
Zapach: jest nieźle, chociaż nie jest specjalnie intensywny, musiałem mocną się wwąchać, żeby wyczuć konkrety. lekka czekolada z grejpfrutem i mango w tle [4]
Smak: bomba, coś w drodze pomiędzy stoutem a IPA. bardzo treściwe, palone z owocową świeżością, czuć 80 IBU chociaż goryczka w tej warce jest niezbalansowana. we wcześniejszej wszystko mi grało, tutaj jest nieco zalegająca i zbyt intensywna [4.5]
Wysycenie: w stronę niskiego, dobrze pasuje do całości [4.5]
Opakowanie: fajny koncept, nazwa jak najbardziej trafiona chociaż obfita Indianka niespecjalnie mi się podoba. krawatka standardowo się odkleja na jednym końcu [4]
Uwagi: do 15.04.14, pite 25.04. rewelacyjne piwo mimo, że poprzednia warka wydaje mi się lepsza z racji goryczki. stawiam je na podium piw od AB obok Rowing Jacka i Ortodox Stouta. bardzo udana pozycja, chętnie będę sięgał po kolejne warki
Moja ocena: [4.35]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz, gorzka czekolada, mocno zmętnione. [4.5]
Piana: Dość obfita, drobnopęcherzykowa, średniotrwała, łądnie zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny, ale bardzo przyjemny . Głównie czekoladowy z odrobiną kawy, czuć także chmiel głównie cytrusowo. [4.5]
Smak: Wytrawne, gorzka czekolada, espresso, skórka grejpfruta. Goryczka średnio wysoka, dość długa. Wysoce pijalne. [4]
Wysycenie: Średnio-niskie. [4.5]
Opakowanie: Standardowa bardzo fajna Alebrowarowa etykieta, w tym wypadku kolor mógł by być żywszy. Zawiera komplet informacji. [4.5]
Uwagi: Warka z datą do 5.10.2014. Bardzo dobre piwo z Alebrowaru, ale osobiście preferuję inne ich propozycje.
Comment
-
Comment