Gościszewo, [AleBrowar] Brown Foot

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarne. pod światło brunatne [5]
    Piana: piana niska i krótkotrwała, za to pozostawiająca piękne "firany" [3.5]
    Zapach: cytrusy, żywica, las i kawa [4.5]
    Smak: palone słody, kawa, popiół, gorzka czekolada. goryczka solidna choć 80 IBU bym nie dał [4.5]
    Wysycenie: niskie. okey [5]
    Opakowanie: beka. ale etykiety plus info AleBrowaru są klasą samą w sobie [4]
    Uwagi: Pite w Hopsters Multitap w Wawie. Nie piłem jeszcze brown ale dlatego nie wiedziałem czego oczekiwać. Brown Foot bardziej przypominam mi CDA, np. Black Hope z tej samej stajni albo Black IPA doktorków... Niemniej jednak piwo godne polecenia

Moja ocena: [4.425]

Comment

• SirBartBart
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 33

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo głęboki brąz, nieprzejrzyste. [5]
      Piana: Bardzo ładna, zbita, drobnopęcherzykowa, cudownie zdobi szkło. Ale nie za wysoka. [4]
      Zapach: Wyczuwalna orzechowość, ciemne słody, sporo czekolady i lekki karmel. Amerykańskie chmiele lekko majaczą, ale tylko w tle. Średnio intensywny. [3.5]
      Smak: Ależ pyszne i bogate! Mamy tutaj trochę czekolady, takiego kremu orzechowo-czekoladowego, jest też wyczuwalna przyjemna, bardzo subtelna kawowość, w miarę picia co raz bardziej narzucają się nuty chmielowe z dominującą, mocną grejfrutową goryczką. 80 IBU to nie żart, wspaniałe! [5]
      Wysycenie: Średnie do niskiego, bardzo pijalne. [4.5]
      Opakowanie: Nie jestem fanem stylistyki Ale Browaru. Natomiast wszystkie najważniejsze informacje i parametry podane. [3.5]
      Uwagi:

Moja ocena: [4.275]

Comment

• Wujek_Satyr
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.11
        • 36

Piwo w kolorze ciemnobrązowym, prawie czarnym, jednak pod światło widać że przejrzyste z rubinowymi refleksami. Piana średniopęcherzykowa, wysoka w kolorze beżowym, pozostawia bardzo ładny lacing. Aromaty to przede wszystkim amerykańskie chmiele, dużo cytrusów, trochę słodowości i odrobina tropików. Podstawa to jednak piekny chmiel cytrusowo-kwaskowy. Smak to bardzo udane połączenie słodów i goryczki, która pomimo 80 IBU nie jest jakoś bardzo intensywna. Sporo chmielu, trochę żywiczności ale jednak dominują cytrusy i trochę słodyczy. Przyjemna kompozycja i fajny balans. Niskie wysycenie i bardzo przyzwoita pijalność. Sporo ciała, absolutnie żadnej wodnistości, zdecydowanie w stylu. Przyjemne, pełne i treściwe piwo z bardzo fajnym aromatem chmielowym i umiarkowanie wysoką goryczką.

Comment

• Ragnus
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.09
          • 4

Ocena z ARTomatu

Kolor: Strasznie ciemne. Początkowo wydawało mi się czarne, pod mocne światło pojawiły się rozbłyski. Widoczne brązowe błyski [4.5]
          Piana: Napoczątku bardzo drobna, gęsta i wysoka. Przez ładne minuty utrzymuje się bardzo wolno opadając aż do kożuszka na całej powierzchni. Całe naczynie cudownie oblepione. [4]
          Zapach: Po otwarciu butelki uderzają amerykańskie chmiele, po przelaniu utrzymują się przez chwilę po czym ustępują miejsca ciemnym słodom i czekoladzie, z czasem próbującą wyłonić się kawą. [4]
          Smak: Całe bogactwo. Olbrzymi zestaw smaków, które nawzajem przenikają się i uzupełniają. Pierwsze łyki bardzo goryczkowe, kolejne łyki czekolada z muśnięciem kawy i orzechów. Całość spajają wyczuwalne nuty chmielowe. [4.5]
          Wysycenie: Niskie, bardzo wysoka pijalność. Po każdym łyku chce się brać kolejny i niestety trzeba walczyć z tym pragnieniem by móc dłużej cieszyć się smakiem. [4]
          Opakowanie: Strasznie lubię jajcarskie i rozpoznawalne opakowania Ale Browaru. Jako fan prozy Karola Maya bez wahania włożyłem do koszyka. Sporo informacji i trochę humoru [4.5]
          Uwagi: Super piwo, bardzo udana wyprawa na dziki zachód. Moim zdaniem ciekawszy trunek niż pity przeze mnie dwa tygodnie temu Black Hope

Moja ocena: [4.25]

Comment

• meszek0009
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.04
            • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemne, niemal czarne, pod mocne światło ciemny rubin, klarowne zupełnie. [3.5]
            Piana: Wysoka, beżowa, baaardzo trwała i niezwykle drobna i zbita. Wzorcowa. [5]
            Zapach: Przede wszystkim chmiel, cytrusy z ziołami i iglakiem, przykrywają niemal wszystko, gdzieś daleko majaczy jakaś kawa, ale za mało jej. [3.5]
            Smak: No tu już jest lepiej, trochę słodkiego karmelu, czarnej kawy, dopiero później dochodzą chmielowe, świeże akcenty. Goryczka jest dosyć wysoka, chmielowa, nie zalega. Finisz wyraźnie wytrawno - kawowy. Ciekawy, złożony smak. [4.5]
            Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [5]
            Opakowanie: Klasyczna, alebrowarowa, komplet informacji, opowiastka na etykiecie mnie rozbawiła [5]
            Uwagi: Bardzo smaczne, chociaż sam aromat zwiastował, że może być to "zabarwiony rowing jack", ale na szczęście tak nie było.

Moja ocena: [4.2]

Comment

• Dzoshu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.12
              • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głęboki brąz, prawie nieprzejrzyste z rubinowym refleksem. [4]
              Piana: Obfita, oblepia się szkło, utrzymuje się grubą warstwą na powierzchni. [4.5]
              Zapach: Amerykańskie chmiele, śladowa czekolada w tle. Wszystko to mało intensywne. [3.5]
              Smak: Na pierwszym planie karmel i palone słody, zaraz potem nalewka ziołowa, na finiszu gorzka czekolada z intensywną goryczką. Pozostawia długi alkoholowo orzechowy posmak. [4.5]
              Wysycenie: Średnie, OK. [4]
              Opakowanie: Fajna stylistyka, firmowy kapsel, dokładne info. [4.5]
              Uwagi: Warka 25.02.15. Przyjemne chociaż chmiele trochę zdominowały tutaj charakter piwa.

Moja ocena: [4.1]
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez Dzoshu; 2015-01-31, 23:05.

Comment

• Glingorth
                • 2014.04
                • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie czarny, pod światło mocny brąz, klarowne z pływającymi drobinkami. [4.5]
                Piana: Niska, za to pozostawia ładne ślady na szkle. [4]
                Zapach: Intensywne chmiele, żywica, czekolada, karmel, ciastko toffi. [4]
                Smak: Od początku atakuje dość wysoka, bardzo przyjemna żywiczna i krótka goryczka. Chwilkę potem wchodzi słodowość z posmakiem czekoladowo karmelowym. Całość daje świetny balans, ani za gorzko ani za słodko. [5]
                Wysycenie: Średnie, dobrze się pije. [5]
                Opakowanie: Typowy AleBrowarowy styl. Mi się podoba, do tego pełen zestaw informacji. [4.5]
                Uwagi: Jest to jedno z najlepszych jak dla mnie piw z AleBrowaru. Zawsze jak je kupowałem to mówiłem sobie 'kiedy indziej ocenie bo nie raz do niego wrócę'. I mimo, że zmieniła się jakość etykiety (na gorszą) to piwo dalej jest bardzo dobre i jeszcze nie raz po nie sięgnę. Zdrowie.

Moja ocena: [4.5]

Comment

• chechaouen
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2011.01
                  • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny brąz wpadający w czerń. Głęboka barwa, nieprzejrzyste, mętne [4.5]
                  Piana: Początkowo spora, przybrudzona, gęsta. Potem dość szybka redukcja. Oblepia szkło [4]
                  Zapach: Chmielowa cytrusowość walczy z nutami kawowymi. I wygrywa amerykański chmiel, kawa w defensywie, zdominowana przez grejpfrut. Jest też trochę lasu [4.5]
                  Smak: W sumie klimaty podobne do "mniej ekskluzywnego" Bojana Black IPA. Spora porcja grejpfrutowej goryczki, która jest długa, na finiszu nieco ściągająca. W tle trochę akcentów kawowych, takie b. mocne espresso bez cukru. Ogólnie całość mocno goryczkowa - gorycz wytrawnych cytrusów walczy z gorzką kawą. Brakuje trochę słodowego oddechu. Przez to goryczka w końcowej fazie zaczyna nieco męczyć. Te 80 IBU lekutko przytłaczają. A ja w sumie b. lubię mocno goryczkowe piwa. Ogólnie jednak jest dobrze. [4]
                  Wysycenie: Nie za wysokie, odpowiednie [5]
                  Opakowanie: Klasyka AleBrowaru w nowej, odświeżonej nieco odsłonie. Bardzo dokładne info odnośnie składu. Całość bardzo gustowna, podoba mi się [5]
                  Uwagi: Warka z datą 25.02.2015

Moja ocena: [4.3]

Comment

• yaro74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny brąz, nieprzejrzysty. [5]
                    Piana: średniowysoka, drobno i średnio pęcherzykowa, niezbyt trwała. [3]
                    Zapach: niezbyt intensywny, przyjemny, chmielowo-słodowy, cytrusy, trochę kawy i czekolady. [3.5]
                    Smak: słodowo-chmielowy, gorzka czekolada, owoce, goryczka jest mocna, ale krótka i przyjemna w piciu, alkohol niewyczuwalny. Piwo jest dobrze zbalansowane, może brakuje trochę treści, za to świetnie się je pije. [4.5]
                    Wysycenie: średnie. [5]
                    Opakowanie: Mnóstwo informacji, ładny kapsel. Niestety rysunek jest kiczowaty i do tego beznadziejny tekst z tyłu butelki. [2.5]
                    Uwagi: Nowa warka z datą ważności 20.08.2015.

Moja ocena: [3.95]
                    Ostatnia zmiana dokonana przez yaro74; 2015-07-05, 18:24.

Comment

• rafael52
                      • 2013.12
                      • 478

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobrązowy, zmętniony. [4.5]
                      Piana: nie za wysoka, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, redukuje się do znikomej warstwy. [3]
                      Zapach: sporo aromatów chmielowych, głównie żywic oraz iglaków, na drugim planie aromaty słodowe, są wyczuwalne delikatne nuty opiekane, trochę intensywniejsze palone. [4]
                      Smak: przyjemna, średnia pełnia słodowa, tak jak w aromacie sporo nut chmielowych, żywicznych, wyraźna paloność, delikatne nuty opiekane, mogło by być ich więcej, goryczka średnia w kierunku wysokiej. [3.5]
                      Wysycenie: średnie, odpowiednie. [4.5]
                      Opakowanie: grafika całkiem ładna, ale jakoś wolałem stare papierowe ety, jest pełen skład oraz komplen danych o piwie. [4]
                      Uwagi: warka do 20.08.2015, piwo dobre, ale trochę za bardzo w kierunku american stoutu.

Moja ocena: [3.75]

Comment

• Wujas
                        Gość
                        • 2014.11
                        • 267

20.08.15. - trzyma poziom. Świetne piwo. Pierwszy raz próbowane we wrześniu ubiegłego roku i jeszcze mnie nie rozczarowało.

Comment

• jerzdna
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2014.07
                          • 240

Jak koledzy wyżej -kilka słów o walce do 20.08: Pełne, solidne, aromatyczne, orzechowo-słodowe z balansem pomiędzy mocną goryczką a słodową (słodkawą) podbudową. Ta mieszanka słodyczy i goryczki przypomina mi trochę Crazy Mike. Nie sugeruję, bynajmniej, że to te same piwa Polecam

Comment

• Brodzislaw
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2013.09
                            • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowy, zmętniony [5]
                            Piana: Beżowa, niezbyt obfita, opadła, dziurawiąc do małej warstwy, pozostawiając ślad na szkle. [3.5]
                            Zapach: Intensywnie chmielowy - cytrusy, iglaki, owoce i ciemne słody - kawa, czekolada deserowa. [4.5]
                            Smak: Ciemne słody w nucie czekolady i kawy kontrują wysoka goryczkę w tonacji owoców (głównie). Dochodzi z czasem lekki kwasek - orzeźwiający. [4.5]
                            Wysycenie: Średnie do wysokiego [4.5]
                            Opakowanie: Stylowa indianka, mocno wykształcona nawet pasuje :-) [5]
                            Uwagi: Pasi mi AleBrowar!

Moja ocena: [4.45]

Comment

• Piwny_Radek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2014.08
                              • 108

Ocena z ARTomatu

Kolor: Sierść bizona! Przybrudzona, ciemnobrązowa i ledwie przejrzysta. [4]
                              Piana: Piana przyjmuje postać centymetrowej warstewki o drobnopęcherzykowej strukturze, która z czasem zmienia się w skromny nalot. Na szkle z kolei osiadają się ładne wzorki. [3.5]
                              Zapach: Intensywna słodowa głębia z chmielowym wypełnieniem. Mamy tu połączenie ciemnej czekolady, karmelu i palonej kawy z owocami tropikalnymi, cytrusami, a następnie leśno-żywicznym wykończeniem. [3.5]
                              Smak: Solidną słodową podbudowę uzupełnia obfite chmielenie. I podobnie jak w zapachu ciemne nuty pieczywa, czekolady oraz kawy mieszają się z żywicą cytrusami i tropikami. Do tego dochodzi obfita porcja karmelu. Goryczka jest bardzo wysoka, średnio przyjemna - garbnikowa i zalegająca. Treściwość powyżej przeciętnej. [3.5]
                              Wysycenie: Wysycenie na średnim poziomie, pasującym do całości. [3.5]
                              Opakowanie: Na wysokim poziomie, jak to zwykle bywa w przypadku AleBrowaru: charakterystyczna etykieta, komplet informacji o piwie i firmowy kapsel. [4]
                              Uwagi: http://piwnyradek.blogspot.com/2015/...alebrowar.html

Moja ocena: [3.55]
                              http://piwnyradek.blogspot.com/
                              http://instagram.com/piwnyradek

Comment

• pavlo11111
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.11
                                • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno brunatny [4.5]
                                Piana: Niewielka, choć trwała, w niewielkim stopniu zdobi szkło; beżowa [4]
                                Zapach: Słodkie owoce, wędzone śliwki w czekoladzie, pralinki [4.5]
                                Smak: Przyjemna palona intensywna goryczka, nuty podobne do tych w aromacie [4.5]
                                Wysycenie: Odpowiednie [5]
                                Opakowanie: Świetnie podane informacje, plus za kapsel i ładną etykietę [4.5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [4.475]

Comment