Moim zdaniem trzeba uważać z osadem, mi bardziej smakowało kiedy zostawiłem większość w butelce.
Ciechanów, Grand Prix AIPA
Collapse
X
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Przybrudzony pomarańczowy, opalizujący. [4]
Piana: Drobnopęcherzykowa, początkowo obfita, następnie opadająca do cienkiej obwódki. Pozostawia ładne ślady na ściankach szkła. [4]
Zapach: Bardzo intensywny i przyjemny. Na pierwszym planie oczywiście uderzają amerykańskie chmiele w postaci cytrusów (grejpfrut, pomarańcza), słodkich owoców tropikalnych (mango) oraz żywiczno-trawiastych akcentów. Słodowa podstawa również dobrze zaakcentowana. [5]
Smak: Bardzo pijalne i zharmonizowane piwo. Doskonale współgra ze sobą słodowa baza oraz cytrusowo-żywiczne posmaki pochodzące od chmielu. Goryczka wysoka, delikatnie ściągająca, niezalegająca. [5]
Wysycenie: Niskie, idealne. [5]
Opakowanie: Dramat. Tragiczny, tandetny projekt zarówno etykiety jak i krawatki. Wstyd wypuszczać piwo, które jest zwycięzca konkursu, wychodzi w ilości mocno ograniczonej, a co za tym idzie jest produktem ekskluzywnym, z taka etykietą. [2]
Uwagi: Rewelacyjne piwo. Ciechan powinien się poważnie zastanowić co zrobić aby trafiło ono do stałej produkcji. W Kormoranie się to udało, więc może i w Ciechanowie warto spróbować.
Moja ocena: [4.7]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny, żółty, wpadający w lekką pomarańcz [5]
Piana: Drobno-pęcherzykowa, rośnie do pokaźnych rozmiarów i opada do cienkiego kożuszka [4.5]
Zapach: Igły, żywica, grejpfrut. [4.5]
Smak: Cytrusy (przede wszystkim grejpfrut), żywica. Goryczka zdecydowana, ale mogłaby być mocniejsza, zostaje chwilę w ustach razem z kwaskowatością - mega przyjemne. Lekki posmak ziół. Bliżej końca do głosu dochodzi ciekawa słodycz, w tle bardzo delikatne chlebowe i korzenne nuty, ledwo wyczuwalne. Wysoka pijalność. [4]
Wysycenie: Niskie, odpowiednie. [5]
Opakowanie: Nieciekawa grafika, plus za skład. [2]
Uwagi: Świetne piwo. Prawdziwa bomba aromatów i smaków - po jednym czujesz się nasycony, ale po 10 minutach chce się kolejnego.
Moja ocena: [4.225]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobursztynowy, klarowny [5]
Piana: ecru, gęsta, drobna, można ja jeść, opada powolutku, zostaje w szkle po wypiciu piwa [5]
Zapach: intensywny, bardzo miły, kwiatowo-słodowo-chmielowy [5]
Smak: pełne, treściwe, dominuje oczywiście chmielowa goryczka ale nie jest ona tak ciernista jak w pozostałych krajowych ipach-cipach, chmielowa goryczka dominuje ale jest świetne zharmonizowana z pozostałymi smakami (słodowe, kwiatowo-owocowe) przez co jest mocna ale nie nachalna, pozostawia cudowny, chmielowy posmak w ustach [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: wszystko gra ale etykieta na takie piwo powinna być godniejsza i lepiej dopracowana [4]
Uwagi: nooo, to chyba trzecie bądź czwarte piwo w moich ocenach z tyloma 5-tkami, gratulacje, coś co daje radość i pozwala rozkoszować się wszystkimi zmysłami, za takie piwo pójdę na randkę w ciemno z Panem Markiem Jakubiakiem, a co
Moja ocena: [4.95]Last edited by becik; 2013-12-09, 20:45.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mleczny bursztyn, mętny [4]
Piana: spora, średniopęcherzykowa, do końca [4.5]
Zapach: mango, grejpfrut, liczi, sosna, ananas, słód [5]
Smak: początek słodowo-owocowy a na koniec mocna kontra goryczkowa [5]
Wysycenie: małe, dla stylu ok [5]
Opakowanie: etykieta ascetyczna wręcz uboga, ale kontra z większością informacji, kapsel Ciechana [4.5]
Uwagi: wcześniej piłem wersję z kija i było chyba jeszcze lepsza. bardzo fajne, lekkie piwko, kolejna AIPA (po Kormoranie) uwarzona w średnim browarze. a jednak można! szkoda tylko, że to jednorazowa pokonkursowa warka Panie Marku J.! A może by tak wprowadzić AIPA na stałe? VIVAT CZESŁAW!
Moja ocena: [4.875]Comment
-
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
Podchodziłem bardzo sceptycznie do tego piwa, ot tak, przez wrodzony sceptycyzm chyba.
Okazało się, że jest naprawdę godne polecenia. Fajny tropikalno-żywiczny aromat. Solidnie goryczkowy ale dobrze skontrowany słodowością smak.
Z minusów obecny niestety diacetyl ale jakoś tak mi spasował, że uznałem go jako dopełnienie aromatów.
W oczywistej choć nie do końca równej konfrontacji z Brackim IIPA, GP moim zdaniem wygrywa przez swój mocny i złożony aromat. Tak, wiem, że to inne style ale cóż poradzić na to, że odfermentowanie spowodowało iż GP można odbierać jako iipa a BIIPA jako AIPA?Comment
-
Comment
-
Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesićComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, niefiltrowane a więc i mętne jest. [4.5]
Piana: Niezbyt bujna i niestety mało trwała. Coś tam zostało na szkle, ale raczej rachityczne to było. [3.5]
Zapach: Szał i Ameryka - żywiczno-sosnowe się miesza z cytrusowym i jakimiś innymi tropikalnymi fruktami. Jest trochę akcentów słodkich owoców w tle, ale nie rozpoznaję co to takiego. [5]
Smak: A z kolei smak trochę mnie rozczarował. Goryczka zostaje na języku, a w smaku dominuje grejfrut. Trochę go za dużo. Piwo jest przyjemnie wytrawne i świetnie się pije tak, jak ja lubię pić IPA: dużymi łykami, bez ociągania się. Nie do uwierzenia, że tak słabo jest ono odfermentowane, bo ani nie mam wrażenia nadmiernej pełni, ani nie ma tam dużo słodyczy. [4]
Wysycenie: Jak na IPA - idealne. [4.5]
Opakowanie: Info jest, szata zachowawcza, etykieta łatwa do pomylenia z jakimś szkopskim pilsem. Ładne teksty, jak to niby Czesław poleca swoje dzieło. Tylko dlaczego ta krawatka tak krzywo naklejona? [4]
Uwagi: Najlepsze polskie IPA do tej pory. Co nie znaczy, że bym czegoś w nim nie poprawił, ale wtedy to by było moje, a nie Czesława.
Moja ocena: [4.35]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisto-pomarańczowy, mętne [4.5]
Piana: drobna, szybko opadająca, lecz trwała - po naprawdę dość długim czasie zredukowała się do wąskiego pierścienia wokół wewnętrznej krawędzi szklanki. [4]
Zapach: mocne, świeże, cytrusowe akcenty [4.5]
Smak: jestem pod dużym wrażeniem pijalności piwa, goryczka jest intensywna i przyjemna, doznania chmielowe fajnie przenikają się z owocową świeżością [4.5]
Wysycenie: niskie, optymalne [5]
Opakowanie: w etykiecie postawiono na czytelność i prostotę. Jak dla mnie OK. [4]
Uwagi: Fajnie by było, gdyby Ciechan poszedł dalej w tym kierunku.
Moja ocena: [4.45]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny pomarańcz, opalizujący [5]
Piana: Dość słaba, drobno i średniopęcherzykowa, szybko odpadająca [4]
Zapach: Mega intensywny, niesamowity aromat świeżego chmielu, cytrusy, nuty sosna, przy końcu słodowy [5]
Smak: Bardzo pijalne, wytrawne, głównie cytrusy, przyjemna średnia grejpfrutowa goryczka [4.5]
Wysycenie: Idealne, niskie [5]
Opakowanie: Etykieta oszczędna i prosta, plus za pełen składa, całość prezentuje się dość słabo [3]
Uwagi: Szacun dla Ciechana, piwo miażdży tegorocznego Grand Championa, pite w temperaturze 12°C
Moja ocena: [4.6]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółto-pomarańczowe piwo, dla mnie trochę za mętne i zbyt jasne [4]
Piana: Obfita, długo się utrzymująca, do końca została delikatna warstwa [4.5]
Zapach: Intensywny cytrusowy/chmielowy zapach wyczuwalny bez przybliżania piwa do nosa, bardzo ładny [5]
Smak: Dobre i bardzo pijalne, przyjemna goryczka świetnie współgrająca ze słodyczą [4.5]
Wysycenie: Raczej niskie, odpowiednie dla takiego piwa [5]
Opakowanie: Krzywo ponaklejane (od razu to widać, na pierwszy rzut oka); poza tym wszystko ok. [4.5]
Uwagi: Jedno z najlepszych jakie piłem do tej pory, bardzo bym sie cieszył gdyby było w stałej ofercie.
Moja ocena: [4.675]Comment
Comment