Gościszewo, [AleBrowar] Golden Monk

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

Piwo słodkie nie jest na pewno. Wytrawny, dosyć delikatny szampan, później wyraźniejsza goryczka. Dobre.
    Stylu nie znam, więc nie będę się odnosił.
    Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• krzysztof83
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.11
      • 15

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo słodkie nie jest na pewno. Wytrawny, dosyć delikatny szampan, później wyraźniejsza goryczka. Dobre.
      Stylu nie znam, więc nie będę się odnosił.

U mnie ani goryczki, ani wytrawności, goryczki nie było.

Comment

• yassmen
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2012.11
        • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, pięknie opalizuje pod światło. [5]
        Piana: Po nalaniu była. Przez niecałą minutę. Później ni hu hu. [2]
        Zapach: Estry - słodkie owoce: brzoskwinia, marakuja; drożdże i chlebowa skórka. Słodowość i wyzierający spod niej alkohol. [4]
        Smak: Interesujący. Całe bogactwo słodowo-owocowe skontrowane wyrazistą goryczką amerykańskich chmieli. Wyczuwalna również lekko pikantna przyprawowość. Złożone, niebanalne. [4.5]
        Wysycenie: Niezbyt wysokie. Pasujące. [4]
        Opakowanie: Nie przepadam za szatą graficzną AleBrowarowych wypustów, ale ta mi przypadła do gustu. Czerń, biel, spatynowane złoto, skład, IBU. Za zwrotną butelkę byłby max. [4.5]
        Uwagi: Specyficzne, złożone, nieprzeciętne. Raczej degustacyjne, niż sesyjne. Może nie jestem do końca obiektywny, bo 3 godziny temu piłem Orvala i jestem jeszcze pod wpływem TEGO zapachu, niemniej - Golden Monk zasługuje na uznanie i powtórzenie.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Aanruvo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.11
          • 66

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy, pod światło złoto zmieszane z pomarańczą; mętne. [4.5]
          Piana: Szału nie ma. Malutka warstwa na początku, bardzo szybko redukuje się do obrączki. [1.5]
          Zapach: Cytrusowe chmiele, przede wszystkim pomarańcz. Dalej delikatna przyprawowość i kwaskowatość. [4]
          Smak: Piwo jest słodkawe, z dobrze zaznaczoną goryczą. Ma bardzo ciekawy, cytrusowy posmak. Na niekorzyść działa alkohol, który jest bardzo wyczuwalny. [3.5]
          Wysycenie: Średnie. [4]
          Opakowanie: Estetyczne wykonanie, komplet informacji. [5]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.625]

Comment

• Sudety
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.02
            • 70

Po ochach i achach jakie słyszałem na temat tego piwa spróbowałem i okazało się że niestety jest słabo.
            Piwo mało goryczkowe, jakby jakieś perfumowane, a w smaku coś bardzo dziwnego co mi wybitnie nie pasuje. Nie piłem nigdy wcześniej Saison IPA i nie wiem może to tak ma być w tym stylu. Jeśli tak to ok ale ja jednak zdecydowanie bardziej wolę zwykłe IPA albo AIPA czy IIPA.
            Golden Monka więcej nie kupie.

Comment

• Warchlando
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.06
              • 94

Kolor - bursztynowy, mętny
              Piana - średniej wysokości, brudnobiała, drobnopęcherzykowa, szybko opadająca pozostawiając niewielki kożuszek, lekko oblepia szkło
              Zapach - kwaskowo-owocowo-chmielowy wraz z lekką ziołowością i nutą alkoholową
              Smak - jak na Saisona przystało piwo jest kwaśne, następnie można wyczuć owocowość z nutą chmielową oraz z wyczuwalnym alkoholem (takim bardziej krzepiącym, ale niestety zbyt wyczuwalnym). Następnie wyczuwalna ziołowość. Goryczka przeciętna.
              Wysycenie - średnio-niskie
              Opakowanie - bardzo ładna etykieta, aczkolwiek pierwotna wersja o wiele bardzie mi się podobała. Podany ekstrakt, zaw. alk., wartość IBU, pełny skład. Kapsel firmowy.
              Uwagi - dobre piwo, jednakże nie rzuciło mnie jakoś na kolana. Bardziej to rzeczywiście Saison niż IPA. Treściwość średnio-wysoka.
              Warka do 1.04.2014

Comment

• gebruiker
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.01
                • 187

Całkiem ciekawe piwo, w aromacie nuty kwatowo-owocowe, ale nie żadne cytrusy, bardziej kojarzyło mi się to z owocami leśnymi. W smaku podobnie, alkoholu mimo sporej zawartości mie wyczułem, wypiłem z przyjemnością. Golden Monka potraktowałem jako ciekawostkę i w tej roli sprawdził się bardzo dobrze. Przyczepić mogę się do goryczki - była niska, wręcz ledwo wyczuwalna, niezbyt mi się to komponuje z 60 IBU na etykiecie. Może 60 podzielić na 3? Wtedy w mojej opinii IBU mogłoby się zgadzać. Generalnie fajne piwo, ale do spróbowania raz na jakieś pół roku - częściej wolałbym wybrać coś innego.

Comment

• yaro74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, mętny. [4.5]
                  Piana: średniowysoka, niezbyt trwała, drobnopęcherzykowa. [3]
                  Zapach: intensywny, przyjemny, owocowy, nuty kwiatowe i lekka kwaskowość. [4]
                  Smak: słodowo-owocowy, kwaskowość. Żadnych przypraw nie czuję, za to jest lekko wyczuwalny alkohol. Goryczka wydaje się niższa niż podawane 60 IBU. Piwo jest dość smaczne, tylko nie wygląda to na saison IPA. [3.5]
                  Wysycenie: średnie [4.5]
                  Opakowanie: poprzednie etykiety były kiczowate, ale ta jest z nich najgorsza, plus za podany skład i IBU, kapsel firmowy. [2]
                  Uwagi:

Moja ocena: [3.65]

Comment

• maciu82
                    • 2012.02
                    • 100

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisto bursztynowy, pięknie mętny. [5]
                    Piana: Na początku ładna, biała wysoka. Szybko redukuje się do kożuszka, nie oblepia ścianek. [3.5]
                    Zapach: Rewelacja! Intensywna brzoskwiniowa owocowość. Charakterystyczne, belgijskie aromaty. [5]
                    Smak: Słodkie, zbyt subtelna goryczka, owocowe posmaki. Bardzo ułożone. [4]
                    Wysycenie: Niskie. Dla mnie powinno być wyższe [3.5]
                    Opakowanie: Bardzo, ładna. tradycyjny minus za anglojęzyczną nazwę ;P [4.5]
                    Uwagi:

Moja ocena: [4.35]
                    "A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
                    galeria spożytych piw
                    Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy

Comment

• rastachamm
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.03
                      • 8

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty, klarowny [4.5]
                      Piana: na początku dość obfita biała czapaherzykowa jednak szybko znika całkowicie [3]
                      Zapach: kwaśne "belgijskie" owoce z lekkim alkoholem, trochę drożdżowy [4]
                      Smak: kwaśno-słodki, trochę cytrusów, goryczka mimo 60 IBU średnia lekko alkoholowa, [4]
                      Wysycenie: niskie do średniego, wydaje mi się że mogłoby byc wyższe [4]
                      Opakowanie: podobają mi się opakowanie Alebrowaru, większość ważnych informacji podana, opowieści dziwnej treści raczej mnie nie jarają. [4.5]
                      Uwagi: To druga butelka z jednej warki którą próbowałem. Za pierwszym razem doszukałem się więcej smaku i aromatu, każdy kolejny łyk wnosił coś nowego. W sumie przeleżało z 3 tyg. Data przydatności 1.04. Na pewno jeszcze do niego wrócę.

Moja ocena: [3.95]

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny bursztyn. [4]
                        Piana: Słaba, szybko obada do obrączki, średnio brudzi szkło. [2.5]
                        Zapach: Mango, limonka, landrynka. Ładny aczkolwiek nie powala. [4]
                        Smak: Słodowość, chlebowość, lekkie drożdże, kwaskowe cytrusy, spora owocowa goryczka, możliwe, że odrobina alkoholu. Rozbudowany, przyjemny, megapijalne. [4.5]
                        Wysycenie: Niskie, fajne. [5]
                        Opakowanie: Jak rzadko w AleBro podoba mi się. Kompletne informacje. [4.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.125]

Comment

• Mario_Lopez
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.08
                          • 991

Beznadzieja jak dla mnie, najgorszy wypust Panów z ALE Browaru, nie będę się rowodził nad tym piwem, bo nie ma nad czym.
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Szakali
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2013.08
                            • 572

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                            Beznadzieja jak dla mnie, najgorszy wypust Panów z ALE Browaru, nie będę się rowodził nad tym piwem, bo nie ma nad czym.
                            Aż tak źle? To jakaś nowa warka? Ja już Kompletnie odpuściłem wyroby ale browaru, mnie też przestały zadowalać....szkoda kasy.
                            Last edited by Szakali; 2014-05-28, 16:39.

Comment

• gebruiker
                              • 2014.01
                              • 187

Potwierdzam - Golden Monk jest piwem kiepskim, AleBrowar leci ostatnio w dół z każdym jego piwem, ale cały czas pokładam w nich nadzieję. Kiedyś było nieźle, chwilami bardzo dobrze. Może zamiast zmiany loga i zagranicznych kolaboracji warto byłoby popracować nad jakością piw znajdujących się już w portfolio? Mam nadzieję, że Michał Saks i spółka czyta posty szarych użytkowników tego forum.

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

A może tak słowo co nie gra w tym piwie?

Comment

Przetwarzanie...
                                X