Gościszewo, [AleBrowar] Golden Monk

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Glingorth
    Porucznik Browarny Tester
    • 2014.04
    • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziany [4]
    Piana: Szybko znika do zera [2]
    Zapach: Mało intensywny, słodki, owocowy, lekko cytrusowy [3.5]
    Smak: Słodki, goryczka niska jak na 60 IBU, alkohol nie wyczuwalny i mocno pijalne. [4]
    Wysycenie: średnie [4]
    Opakowanie: Bardzo fajna kolorystyka, styl typowy dla AleBrowaru [4.5]
    Uwagi: Mimo, że jest to najsłabsze jak dla mnie piwo z AleBrowaru to jak na swoją moc jest bardzo pijalne. Pierwszej warki niestety nie piłem. Termin do 20.06.14

Moja ocena: [3.65]

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbata, mgliste. [4]
      Piana: Tworzy się białą czapką ale szybko opada do małego okręgu. [3]
      Zapach: Będzie jak i w smaku duży zgryz bo to piwo pachnie jak ciężkie piwo klasztorne - dominuje alkohol i estry. Nie ma tu nic z IPA. [3]
      Smak: To samo co w zapachu - estry, alkohol. Zero chmielu. Pijalność słaba (ale to nie wada przy tym ekstrakcie i alko). [3]
      Wysycenie: Nie zalega [3.5]
      Opakowanie: Zupełnie mnie nie przekonuje, nie dlatego, że jest "obrazoburcze" bo po mnie to spływa. Ale ten mnich z wykrzywioną gębą jest jak z zeszytów 12 latka - taki poziom rysunku. [2]
      Uwagi: Ciężkie piwo klasztorne, zero IPA i zero saison. Męczące, nie moja bajka zupełnie.

Moja ocena: [3.025]
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• SirBartBart
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 33

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, lekko mętny. Podobny do Ataku Chmielu. [5]
        Piana: Średnia, dość szybko opada. Jest lekki lacing, ale nierewelacyjny. [3.5]
        Zapach: Czuć główne nuty saisonowe, belgijską dzikość. Do tego jest nuda cytrusowa i melanoidowa, skrórki od chleba. [4]
        Smak: Jest bardzo przyjemny. W zasadzie potwierdza wrażenia zapachowe. Dominuje saisonowa dzikość, której nie jestem wielkim zwolennikiem - tu robi jednak dobrą robotę. Goryczka średnia, przyjemna, niezalegająca, grejpfrutowa. Bardzo pasują mi te nuty chlebowe, robią dobrą robotę. [4.5]
        Wysycenie: Średnie do wysokiego. W tym wypadku uważam, że troszkę zbyt wysokie. [4]
        Opakowanie: Przyzwoicie, choć bez rewelacji. [4]
        Uwagi: Spodziewałem się czegoś średniego, czy wręcz słabego czytając poprzednie recenzje. A tutaj bardzo smacznego piwo, przeleżało koło 3 tygodni w lodówce, piję tuż przed końcem daty przydatności(20.06). Może tyłka nie urywa, ale Golden Monk jest naprawdę smacznym piwem!

Moja ocena: [4.2]

Comment

• YouPeter
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbaciany, lekko mętne. [4]
          Piana: Mało obfita i rzadka, a co za tym idzie trudna do uzyskania przy nalewaniu i znikająca całkowicie juz po chwili. [2.5]
          Zapach: Aromat intensywny, przesunięty w stronę piw typu belgijskiego. Zaraz po otwarciu czuć trochę zapach chmieli, ale znika on bardzo szybko, a pierwsze skrzypce już do samego końca grają pieprz, karmel, owoce, rozpuszczalnik oraz dziki szampański akcent na końcu. [4]
          Smak: W smaku również belgijski charakter tego piwa dominuje nad jego wyspiarską drugą stroną. Dodatkowo pojawia się tutaj odczuwalny na języku alkohol. Goryczka średnia, pasująca do całości. [4]
          Wysycenie: Odpowiednie. [4]
          Opakowanie: Etykiety AleBrowaru trochę się już opatrzyły i zaczyna tu wiać nudą. [3]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.8]
          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• corsano
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.05
            • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, herbaciane, zamglone [5]
            Piana: Skąpa, drobnopęcherzykowa, szybko opadająca, ładnie oblepiająca ścianki [4]
            Zapach: Intensywny, estrowy, suszone owoce, lakier, lekko cytrusowy [4]
            Smak: Średnio pełne, gładkie, lekko karmelowe, głównie cytrusowe, żywiczne, owocowe, goryczka na średnim poziomie - przyjemna, dobry bilans [4.5]
            Wysycenie: Bardzo niskie, powinno być wyzsze [2.5]
            Opakowanie: Etykieta genialna, na kontrze wszystkie potrzebne informacji, kapsel firmowy [5]
            Uwagi: Warka do 20.06.2014, pite w temperaturze 14°C

Moja ocena: [4.225]

Comment

• Piwny_Radek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.08
              • 108

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa ciemno bursztynowa o znacznym zmętnieniu. [4.5]
              Piana: Piana niewielkich rozmiarów składająca się z małych drobinek. [3]
              Zapach: Niezbyt intensywny aromat w kierunku belgijskim, co przejawia się w kwiatowo-owocowych nutach ze szczyptą przypraw. [3]
              Smak: W smaku słodkie, nieco karmelowe z cytrusowo-kwaskowym posmakiem i domieszką przypraw.
              Goryczka słaba, sosnowo-cytrusowa. Piwo jest ciężkie aczkolwiek stosunkowo łatwo pijalne. Alkohol prawie niewyczuwalny, ujawnia się w miarę ogrzewania piwa. Wysoka treściwość. [3.5]
              Wysycenie: średnie wysycenie. [4]
              Opakowanie: Ładna etykieta, firmowy kapsel, komplet informacji o piwie. [4]
              Uwagi: Piwo o cięższym kalibrze, wyraźnie trzymające belgijską stronę. Obyło się bez przegięcia, dzięki czemu zachowano dobrą pijalność. Jak dla mnie piwo jest zbyt wygładzone, przez co brakuje mi w nim goryczkowego zacięcia, na miarę deklarowanego IBU.

Przemierzając koncernowe oceany, rzemieślnicze jeziorka i craftowe źródełka, Piwny Radek poluje na najciekawsze i najlepsze piwne okazy.

Moja ocena: [3.375]
              http://piwnyradek.blogspot.com/
              http://instagram.com/piwnyradek

Comment

• Klatak
                • 2014.07
                • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Najklasycznieszy bursztyn z opalizacją i niestety pływającymi farfoclami. [4]
                Piana: Dość obita i dość drobno zbudowana, trwałość przyzwoita, lacing taki sobie. [4]
                Zapach: Dość intensywny, belgijski ale nie gryzący, owocowy, nieco winny, w tle może majaczy jakiś chmiel ale daleko temu do IPA. Nie mniej jednak przyjemny. [4]
                Smak: W smaku znajdujemy potwierdzenie tego co było w aromacie, piwo to przede wszystkim to Saison a nie IPA. Ale Saison w bardzo nietypowym i ciekawym wydaniu. Goryczka pomimo deklarowanego 60 IBU raczej niewysoka, co najprawdopodobniej wynika z relatywnie dużej słodyczy piwa. [4]
                Wysycenie: Nieco poniżej średniego. [4.5]
                Opakowanie: Alebrowarowe, nie ma się co powtarzać, nienaganne. [5]
                Uwagi: Warka z datą do 25.02.2015. Raczej dla fanów Belgi niż Ameryki .

Moja ocena: [4.075]

Comment

• pixtri
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.10
                  • 23

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bez zastrzeżeń, bursztynowy. Piwo klarowne. Po dolewce (250 ml) zebrałem trochę osadu i piwo stało się opalizujące z pływającymi cząsteczkami jakby bardzo drobnego piasku. [4.5]
                  Piana: Podczas nalewania tworzy się obfita czapa, średnio pęcherzykowata. Po czasie redukuje się prawie do minimum. Lejsing jakiś tam jest, ale niczego nie urywa. [4]
                  Zapach: Zaraz po otwarciu atakuje Citra, jednak szybko w jej miejsce wchodzi Belgia. Głównie estry, przyprawy raczej znikome, ale wyczuwalne. Na samym końcu chmiele. Alkohol wyczuwalny. [3.5]
                  Smak: Podobnie jak w aromacie, jest to bardziej Saison niż IPA. Piwo jest wytrawne, "przyprawione", goryczka bardzo krótka i mało intensywna (jak na pisane 60 IBU). Bardzo pijalne. Alkohol również wyczuwalny, jednak świetnie się tutaj komponuje. [3.5]
                  Wysycenie: Średnie, ani nie przeszkadza, ani go nie brakuje. [4.5]
                  Opakowanie: Klasyczne opakowanie AleBrowaru. Przezroczysta etykieta. Pomysł z graficzną metryczką może być, mi nie przeszkadza, stawiającym pierwsze kroki w piwach rzemieślniczych powinna się przydać. [5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [3.725]

Comment

• Pinio74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.10
                    • 3881

Warka z datą do 15.06.2015 zbliża się do pierwszych warek Monka. Aromat raczej belgijski, z nutkami owocowo-kwiatowymi, lekko pieprzowy. W smaku przeważają elementy karmelowo-owocowe. Goryczka średnia, sosnowo-cytrusowa. Alkohol lekko szczypiący. Pije się lekko i przyjemnie.
                    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• Derbeth
                      • 2013.04
                      • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: brązowy, klarowny [4.5]
                      Piana: biała, niezbyt obfita, ale cienka warstwa zostaje na powierzchni [4]
                      Zapach: średnio intensywny, z jednej strony sosnowy, z drugiej kwiatowy [4.5]
                      Smak: dość słodkie, ale z zaznaczoną goryczką, sosnową, lekko szorstką i przez to nie do końca przyjemną; dużo karmelu, piwo jest dla mnie trochę zbyt zalepiające; alkohol niewyczuwalny [4]
                      Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5]
                      Opakowanie: dopracowana etykieta z przezroczystymi fragmentami - dobra robota [5]
                      Uwagi: Butelka z datą ważności 15.06.2015. Ostatnio pite w grudniu 2013 i wtedy bardziej mi smakowało - może nie było tyle goryczki, ale o ile pamiętam było bardziej belgijskie przez bardziej zaznaczoną owocowość i alkohol, nie czułem też, żeby mnie zalepiało. Obecnie nie podchodzi mi.

Moja ocena: [4.275]

Comment

• Pess09
                        • 2013.12
                        • 284

Ocena z ARTomatu

Kolor: Podczas nalewania wydawał się być jak herbata z cytryną, jednak już w szkle ciemny bursztyn który bardzo ładnie opalizuje pod światło. [4.5]
                        Piana: Piwo było troszkę zbyt zimne gdy je nalewałem i piana była przez to skąpa jednak całkiem drobna, utrzymuje się w postaci pierścienia przy szkle. [3.5]
                        Zapach: Niesamowicie przyjemny, słodki kwiatowy i cytrusowy. [4.5]
                        Smak: Ciekawy, wyraźne cytrusy mieszają się z owocowością i przyprawami co tworzy intrygujące połączenie, w ustach zostaje lekka wytrawność jak i średnio intensywna lecz przyjemna żywiczno-cytrusowa goryczka. [4.5]
                        Wysycenie: Niskie, idealne do takiego piwa. [5]
                        Opakowanie: Nowa etykieta jest świetna wszystkie informacje są zawarte, bardzo podoba mi się również nowy kapsel Ale Browaru [5]
                        Uwagi: Udane piwo, godne polecenia, ja będę się nim jeszcze powoli delektował przez dłuższy czas.

Moja ocena: [4.45]

Comment

• pavlo11111
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.11
                          • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko zamglony bursztyn [4.5]
                          Piana: Niezbyt obfita i średnio trwała; drobnopęcherzykowa, odrobinę ozdabia szkło [4]
                          Zapach: Bardzo przyjemne połączenie owocowo kwiatowe [4.5]
                          Smak: Słodkie; łączy nuty amerykańskie i belgijskie. Bardzo dobrze zbalansowane i pijalne. Goryczka niezbyt wysoka. [4.5]
                          Wysycenie: Bez zarzutu [5]
                          Opakowanie: W stylu AleBrowaru, wszystkie informacje podane [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.45]

Comment

• ardek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2015.07
                            • 49

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy [4.5]
                            Piana: Marna, drobnopęcherzykowa, prawie natychmiast opadła. [2.5]
                            Zapach: Las iglasty, cytrusy, przeważa mandarynka [4]
                            Smak: Karmelowa słodycz, mandarynka; przyjemna, niezalegająca goryczka [4]
                            Wysycenie: Średnie. [5]
                            Opakowanie: Widywałem ładniejsze, ale nie jest złe. [4]
                            Uwagi: Do 3 albo 12 września (zapomniałem dokładnie)

Moja ocena: [3.925]

Comment

• GSE
                              • 2002.10
                              • 424

rewelacyjne piwo, dzięki swoim aromatom, które ja opisałbym jako rodzynkowo-korzenne. degustuje się niczym miód pitny. na pewno wrócę do Monka żeby napisać recenzję, ale myślę, że ocena będzie w okolicach 4,5.

Comment

• rafalek21
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2015.04
                                • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zamglony bursztyn. [4.5]
                                Piana: Niska, beżowa, szybko znika, praktycznie nie firankuje. [2.5]
                                Zapach: Delikatna guma balonowa, kwiatowy, słodki, cytrusy, fenolowy - korzenny, dość intensywny i bardzo przyjemny. [4.5]
                                Smak: Podstawa słodowa o charakterze melanoidynowym - wyraźnie ciemne pieczywo, karmel, czuć efekt pracy drożdży belgijskich - sporo przyprawowo-korzennych akcentów, znaczna owocowość, średnia ziołowo-grejpfrutowa goryczka, lekko zalegająca. Alkohol dobrze ukryty. [4]
                                Wysycenie: Trochę ponad średnie, pasuje. [4]
                                Opakowanie: Ładna etykieta z pełnym składem [4.5]
                                Uwagi: Ciekawe i smaczne piwo, Jest to i saison i IPA. Przyjemy i całkiem intensywny aromat i to przy lekkim katarze. Smakowo też dobre. Warka 08.07.2016.

Moja ocena: [4.075]

Comment

Przetwarzanie...
                                X