Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Wyświetlenie odpowiedzi
Zamkowy, Brackie Imperial IPA
Collapse
X
-
Im wyższe (w domyśle od tego 18,5). "Troszeczkę gładkiego alkoholowego rozgrzania powinno być odczuwalne w mocniejszych (ale nie wszystkich) wersjach." z BJCP. Ale masz rację w aromacie nie powinno dominować.
Może Grand Prix wygląda lepiej na tle Kormorana, Ataku Chmielu i Rowing Jacka niż GCH na tle Imperium i OX Bille?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMoże recenzentom chodzi o to, że mniej ekstraktywne i alkoholowe Grand Prix oferuje więcej doznań niż GCH, który w teorii powinien pozamiatać temat? Może Grand Prix wygląda lepiej na tle Kormorana, Ataku Chmielu i Rowing Jacka niż GCH na tle Imperium i OX Bille?
GCH to dość przeciętne piwo i najsłabsza IIPA jaką piłem. GP natomiast bardzo mi smakował i uważam, że to może nawet najlepsza polska IPA.
Comment
-
-
Pioter4 dobrze podsumował to ja starałem się wyartykułować. Po wersji Imperialnej spodziewałem się więcej smaku, aromatu, itp..."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJa nie czepiam się tego, że dla kogoś ta IIPA jest taka ło, ale tego że porównuje się ją z AIPą. Nie powinno to mieć miejsca.
Generalnie przecież granica między IPA a IIPA jest czysto umowna - to poziom ekstraktu woltażu (na poziomie 7-7,5 proc.). Zasadniczo składem te piwa się nie różnią wcale jeżeli chodzi o występujące chmiele, słody itd.
Ale zgadzam się z e-prezesem, że samo w sobie to piwo nie jest wcale takie złe. Po prostu jako IIPA nie doskakuje do poprzeczki, którą same sobie zawiesiło...Last edited by chechaouen; 2013-12-09, 13:42.
Comment
-
-
z notatek
Brackie imperial IPA
Piana słaba znika. kolor jasny mętny.
W aromacie mocne cytrusy przyjemne. W smaku słodowośc leciutki alkohol, chmiel i średnia goryczka. Piwo jak na styl średnie, wszystko takie ugładzone goryczka nie za wysoka. Przyznać trzeba że uderza do głowy i pije sie bardzo szybko lecz bez efektu WOW. Grand prix od Ciechana pije się przyjemniej.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobursztynowy. Klarowne, lekko zgaszone. [5]
Piana: Delikatnie zabarwiona, o dość luźnej strukturze ale cienkim kożuszkiem utrzymuje się dość długo. [3.5]
Zapach: Na pierwszym planie chmielowa żywiczność. Przebija nieco karmelu, wręcz toffi, a także alkoholu. [4]
Smak: Mocno rozgrzewające, zostawia wręcz alkoholowy (a nie goryczkowy!) posmak. To jest główny problem tego piwa, alkohol całkowicie zapanował nad resztą. W tle lekka owocowość i fajna goryczka. [3.5]
Wysycenie: Odrobinę zbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Niby nie ma co się czepiać. Jest OK. Ale co to właściwie znaczy: "uznane za najlepsze piwo roku przez polskich i zagranicznych mistrzów piwowarstwa"? [4]
Uwagi: Do świetnego Grand Prix z Ciechana nie ma startu.
Moja ocena: [3.8]
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Jak to znowu jest, że połowa twierdzi, że nie czuć tych 8,5% (lub jest on bardzo dobrze zamaskowany, bo jest piekielne sesyjne, a to raczej świadczy, że nie "wali spirytusem") a druga połowa, że "wali spirem" jak VOLT czy karpackie super mocne?
Tak jak z masłem? są bardzo wrażliwi i mniej wrażliwi z tym, że na nuty alkoholi wyższych? :]Last edited by dlugas; 2013-12-10, 10:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziJak to znowu jest, że połowa twierdzi, że nie czuć tych 8,5% (lub jest on bardzo dobrze zamaskowany, bo jest piekielne sesyjne, a to raczej świadczy, że nie "wali spirytusem") a druga połowa, że "wali spirem" jak VOLT czy karpackie super mocne?
Tak jak z masłem? są bardzo wrażliwi i mniej wrażliwi z tym, że na nuty alkoholi wyższych? :]
Zwracam tez uwagę, że wersja beczkowa smakuje lepiej. Może stąd rozbieżności?
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Ja piłem butelkę. Alkohol było czuć, ale w miarę delikatnie, coś jak w dobrym porterze. Jest zaznaczony, ale wcale nie przeszkadza. Chyba, że mi się tylko wydawało.
Muszę kupić ponownie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, lekko opalizujący. [4]
Piana: Piana o średniej gęstości, biała, ładnie oblepiająca ścianki szkła. Utrzymuje się przez kilka minut, następnie przez dłuższy czas pozostaje w postaci cienkiej obwódki. [4]
Zapach: Zaraz po otwarciu butelki uderza zapach nowofalowych chmieli (ananas, żywica). Niestety później zapach staje się już nieco jałowy. Chmiel czuć do końca, jednak brak tutaj słodowej kontry. Pomimo, że są to dolne granice stylu, jeśli chodzi o zawartość ekstraktu, jednak 18-ka do czegoś i tak zobowiązuje. [3.5]
Smak: Podobnie jak w zapachu, chmiel oczywiście wyczuwalny jest w postaci słodkich tropikalnych owoców oraz żywicy. Jednak pojawiają się tutaj również owocowe posmaki pochodzące od wyższych alkoholi, które nie są już tak przyjemne. I tak przeciwwagę dla chmielu tworzą fenole zamiast słodu. Ale co w sumie jest dużym plusem, oprócz rozgrzewania, alkohol objawia tylko swój fenolowy charakter, a nie odpycha spirytusem. Goryczka niestety jest zdecydowanie za niska. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Brackie Grand Championy charakteryzują się tym, że cyklicznie co druga etykieta jest ładna. W tym roku akurat prezentuje się ona wyśmienicie. Została zachowana proporcja pomiędzy skromna elegancją w jej głównym motywie, a bogatym w elementy graficzne tłem. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.65]Last edited by YouPeter; 2013-12-10, 21:31.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny pomarańcz, opalizujący [5]
Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, dość trwała [4]
Zapach: Średnio wyczuwalny, słodowy, owocowy, wiśniowy, cytrusowy [3.5]
Smak: Na pierwszym planie cytrusy, goryczka krótka i dość słaba, bardzo gryzący i nieprzyjemny alkohol, brak treściwości jak na taki ekstrakt [3]
Wysycenie: Bardzo dobre, niskie [4.5]
Opakowanie: Etykieta prosta ale fajnie się komponująca, super butelka, plus za sporo informacji na kontr etykiecie, dedykowany kapsel [4.5]
Uwagi: Niestety wyszło słabo, pite w temperaturze 12°C
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy, lekko zamglony. [4]
Piana: średniowysoka, średniotrwała, zostawia ślady na szkle. [4]
Zapach: początkowo dość intensywny, chmielowy, owoce tropikalne i cytrusy, po chwili dużo słabszy oprócz owoców słód i alkohol. [4]
Smak: słodowość i średniomocna goryczka nieprzyjemna w piciu, lekka metaliczność. Na pierwszym planie alkohol, który przykrywa pozostałe smaki i powoduje, że piwo jest mało pijalne. W połowie szklanki miałem już dosyć. [2.5]
Wysycenie: średnie, mogłoby być odrobinę większe. [4.5]
Opakowanie: ładna etykieta i kapsel, podane użyte słody i chmiele. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowa, całkowicie klarowna. [4.5]
Piana: Drobna, szybko opada do trwałego naśnieżenia. Zostawia śladowe wzorki na szkle. [4]
Zapach: Bardzo przyjemny aromat. Zbudowany na cytrusowych klimatach z trawiastymi nutami. Wyraźnie obecna słodkawa słodowość. Generalnie nachmielenie jest bardzo wdzięczne w odbiorze. [4.5]
Smak: Smak kontynuuje chmielowe klimaty, o cytrusowym, trawiastym charakterze. Pojawia się daleko w tle charakterystyczna dla wyrobów z browaru brackiego metaliczność. Po dość wytrawnym finiszu jest również zbożowa, ziarnista słodowość. O ile w aromatach alkohol był przykryty doskonale, to w posmakach jest wyczuwalny niemalże spirytusowym odcieniem. [3.5]
Wysycenie: Nagazowanie średnie, o ton za niskie. [4]
Opakowanie: Butelka z cienkiego szkła, oklejona w całkiem ładną szatę graficzną. Na kontrze podano pełen skład, chociaż szkoda, że nie przyznano się do miejsca warzenia. Kapsel oryginalny. [4.5]
Uwagi: Dość słabo przykryty alkohol jest pewnym zgrzytem. Można dodać do tego bracką metaliczność. Poza tym piwo prezentuje się ładnie. Ale to było do przewidzenia. Też wiem co to jest marketing
Moja ocena: [4.025]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
Comment