Zamkowy, Brackie Imperial IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    Ale przy każdym Champion'ie było tak, że kupowało się 2-3 sztuki i się dostawało szkło do kolekcji; w TESCO shaker'ów nie było, a w knajpie trzeba było wyżłopać parę piw za astronomiczną cenę, żeby dostać szkło (opcji na wynos nie było, z tego co słyszałem).
    Eee... 8 zł za IIPA w knajpie to dużo (Piwiarnia Warki w Sosnowcu)? Bez przesady...

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali
      Skoro było cały czas w tesco za 6 zł to czemu teraz ma nie być?
      Bo takie piwa na rynku są droższe.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2566

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
        Eee... 8 zł za IIPA w knajpie to dużo (Piwiarnia Warki w Sosnowcu)? Bez przesady...
        No, dużo, w końcu 3-4 trzeba było wyżłopać, nie pamiętam ile było minimum, co daje 24zł za śmieszne szkiełko; poza tym piwo tego typu nie jest piwem tzw."sesyjnym" i dwa da się wypić, ale żeby 3-4?
        Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• pizmak666
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.12
          • 1901

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
          Piwo przyniesione z piwnicy w odpowiedniej temperaturze ma alkohol wyczuwalny na poziomie 6,5%
          Jaki masz błąd pomiaru przy takich stężeniach?
          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Petitpierre
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2014.01
            • 2566

Organoleptycznie, więc błędu nie ma, nie uciekam się do maszyn i gadżetów, ufam podniebieniu, a w kwestii aromatu własnego nosowi. W zapachu też nie było czuć alkoholu.
            Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• kosher
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2005.04
              • 2313

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen
              Widziałem dziś w specjalistycznym sklepie, data była 05.2005, więc nowa warka na bank. Za to cena mnie odstraszyła, bo aż ok. 8,5 zeta. Podziękowałem. Może to tylko w tym sklepie, ale obawiam się, że nowa warka może być dużo droższa niż ta poprzednia. Ciekawe czy wraz z ceną podwyższą też jakość. Dla mnie poprzednia warka kiszkowata była jak na Double IPA
              Niech zgadnę, że chodzi Ci o Alicję w Al. Niepodległości

Comment

• Mario_Lopez
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.08
                • 991

Jak dla mnie totalny niewypał, droższe od Imperium Atakuje, a jest 2 ligi niżej.

Zbyt mocno uwydatniony alkohol, który pali przełyk.

Aromat elegancki, owoce cytrusowe plus żywica, ale to tylko aromat...

Za cenę 8.70 spodziewałem się troszkę lepszej IIPY.

Ja więcej się nie skuszę.

Warka 1.05.2015
                Last edited by Mario_Lopez; 2014-05-22, 10:35.
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• pen
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.05
                  • 97

Ocena z ARTomatu

Kolor: Metny,ciemny bursztyn [4.5]
                  Piana: Pokazna, drobnopecherzykowa, niestety - szybka redukcja do obraczki i drobnych firanek [4]
                  Zapach: Na poczatku intensywnie cytrusowy (grejpfrut, mango) ale niestety szybko sie traci, za szybko biorac pod uwage pokazny ekstrakt [4]
                  Smak: Dominuje grejpfrut, lekka zywica i trawa, karmel... niestety doznania smakowe maskowane sa w miare szybko przez oleistosc i alkohol, ktory (szczegolnie pod koniec oprozniania kufla) wyczuwalny jest dosc mocno [4]
                  Wysycenie: Moze byc, calkiem pijalne jak na pokazne procenty [4.5]
                  Opakowanie: Kapsel i z przodu calkiem ok ale z tylu juz mniej atrakcyjne ("koncernowo") [4]
                  Uwagi: Pierwsza warka byla chyba gorsza niz ta (01.05.2015). Jesli nie bedzie jakis polskich nowosci IIPA to na pewno wroce do brackiego IIPA.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• Cwieku666
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.04
                    • 26

Warka do 01.05.2015

Kompletnie inna niż ta lana niedawno na Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu. Moim zdaniem owa warka jest bardzo słaba (w porównaniu do tej festiwalowej). W smaku dominuje wysoka alkoholowość, która mocna przytłacza całą resztę. Piana praktycznie nie obecna nawet pomimo nalewanie z góry.

Comment

• Pivotal
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.05
                      • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn,pod światło ciemny,przybrudzony pomarańcz. Piwo mętne. [4.5]
                      Piana: Wysoka,średnioziarnista o żółtawym odcieniu,oblepia szkło i pozostaje do końca picia. [4.5]
                      Zapach: Bardzo ładny,intensywny i świeży. Można wyczuć żywicę,grejpfruta,leśny zapach drzew iglastych oraz lekki zapach ananasów z puszki. [4]
                      Smak: Bardzo przyjemna,mocna goryczka,która pozostaje w ustach przez dłuższy czas,występuje także lekka gorzkość. Alkohol niewyczuwalny. [4]
                      Wysycenie: Gaz pozostał do końca w zadowalającej ilości,piwo piłem przez ponad godzinę! [4.5]
                      Opakowanie: Butelka brązowa,na pierwszy rzut oka zwrotna,jednak po chwili okazuje się być jednorazową. Naklejki są ciekawe ze wszystkimi informacjami,kapsel GRAN CHAMPION BIROFILIA 2013-podoba mi się. [4]
                      Uwagi: Data do 22.11.2014,wypito dnia 17.05'14. Piwo to już miałem okazję wypić wcześniej,było równie smaczne jak to opisywane. Zapach po wypiciu utrzymywał się w butelce długo. W smaku jak i zapachu żadnych nut alkoholowych nie wykryto. Co tu dużo pisać... Smakowało mi!

Moja ocena: [4.1]

Comment

• Mawel
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.04
                        • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko zmętnione, pomarańczowy, brzoskwiniowy [4.5]
                        Piana: Średnie pęcherze, trwała, przy konsumpcji zredukowała się do kożucha, słabo zdobi szkło. [4]
                        Zapach: Ładny bukiet chmielowo estrowy. Wyczuwalne winogrona, mango, lekkie cytrusy. Po mocnym zamerdaniu i intensywnym wdychaniu wychodzi alkohol. [4]
                        Smak: Bardzo mocna podbudowa słodowa. Długo utrzymuje się w ustach. Następnie na pierwszy plan przepycha się goryczka cytrusowa i lekko alkoholowa. Generalnie alkohol jest wyczuwalny w tym piwie. Czuć moc (lekko rozgrzewa w przełyku), czuć w aromacie i w smaku. [4]
                        Wysycenie: Wysokie, trochę za wysokie. [3.5]
                        Opakowanie: Całkiem ładne, szczegółowy skład. [4]
                        Uwagi: Swojego czasu piłem kiedyś na wyjeździe, będąc w Ełku. Teraz upolowany w Bydgoszczy. Wtedy lepiej mi smakował. Niemniej biorąc pod uwagę cenę/jakość. To jest to Genialna Ipa (6,99 zł)
                        Warka 01.05.2015

Moja ocena: [4]

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19255

Odniosłem wrażenie, że jest łagodniejsza od tamtej pierwszej warki. Mam nadzieję, że to złudzenie, bo tamta mi smakowała.

Comment

• toto
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.12
                            • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółtozłoty, dość jasny, mocno mętny [3]
                            Piana: niska, biaława, oblepia szkło, do końca zostaje dywanik [2.5]
                            Zapach: żywiczny, łodygowy, lekko rozpuszczalnikowy, niezbyt przyjemny [2.5]
                            Smak: goryczka (pozostająca, duża), trochę słodu, alkohol, leciutki karmel, dość ciężkie, mało pijalne [3.5]
                            Wysycenie: duże, trochę zapychające [2.5]
                            Opakowanie: butelka bezzwrotna (ŻEB), kapsel Grand Champion 2013, biało-zielono-złota owalna etykieta z podpisem autora receptury, dość elegancka; są wszystkie niezbędne dane plus podane rodzaje chmieli i słodów; jedyny zgrzyt to napis na kontrze "piwo ciemne" (?!?) [4.5]
                            Uwagi: Do 1.05.2015. Bardzo przeciętne, wręcz słabe, kiepski zapach i wyraźny alkohol w smaku. Kupione za 6,29 zł w lokalnym markecie na dalekich przedmieściach miasteczka powiatowego - czyli IIPA (w niezłej cenie) trafia pod strzechy.

Moja ocena: [3.025]

Comment

• Glingorth
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2014.04
                              • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty bursztyn, klarowne, minimalnie zmętnione [4]
                              Piana: Gęsta i dość trwała, zostawia bardzo ładne ślady na szkle [4]
                              Zapach: Z butelki przyjemny zapach słodkich cytrusów, głównie mango. Po przelaniu czuć alkohol i dość intensywny chmiel kontrastujący ze słodowościa [4]
                              Smak: Goryczka dość krótka i niezalegająca, zbyt słaba jak na IIPA. Zostawia lekkie posmaki cytrusów i żywicy. Alkohol wyczuwalny, ale nie przeszkadza w piciu. Balans niestety bardziej w stronę słodowości niż goryczki. Ogólnie dość pijalne. [4]
                              Wysycenie: Dość niskie [3.5]
                              Opakowanie: Czytelne, utrzymane w ładnej tonacji, ze wszystkimi informacjami [4.5]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4]

Comment

• SirBartBart
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.05
                                • 33

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnobursztynowy, lekko zmętniony. [5]
                                Piana: Całkiem spora, choć głównie średniopęcherzykowa, dość szybko opada. Piękny lacing. [4]
                                Zapach: Słodowy i amerykańskich chmieli. Bardzo przyjemny, choć niestety nie dość intensywny. Czuć mango i owoce tropikalne. Alkoholu osobiście nie wyczułem, może dlatego że piłem jednak dość mocno schłodzone(ok. 9 stopni). [4]
                                Smak: Początek bardzo miły, wyraźnie słodowy, półwytrawny. Później pojawia się niestety trochę alkoholu. Trochę byłoby jeszcze zrozumiałe dla IIPY, ale tutaj jest go troszkę za dużo. Ale i tak pije się przyjemnie. [4]
                                Wysycenie: Średnie do wysokiego. Trochę zbyt wysokie. [3.5]
                                Opakowanie: Rodem z koncerniaka. Słabo. [3]
                                Uwagi: Jest nieźle. Co prawda niestety butelka nie umywa się do tego, co serwował Czesław na premierze w Kuflach i kapslach(niebywale smaczne, intensywne w smaku i aromacie, a na dodatek bardzo pijalne - absolutnie najlepsza polska IIPA), ale i tak pije się całkiem przyjemnie.

Moja ocena: [3.975]

Comment

Przetwarzanie...