Z&Z Wojkówka, AIPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

Tragiczne piwo które z AIPA nie ma nic wspólnego. Śmierdzące w zapachu, męczące ohydnym sztucznym karmelem i tępą goryczką (i do tego słabą). To jest typowy przykład "rewolucji piwnej" - słabe piwo za niesłabą cenę
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
      Tragiczne piwo które z AIPA nie ma nic wspólnego. Śmierdzące w zapachu, męczące ohydnym sztucznym karmelem i tępą goryczką (i do tego słabą). To jest typowy przykład "rewolucji piwnej" - słabe piwo za niesłabą cenę
      Jeżeli 6 zł za lane AIPA w brewpubie to jest dużo, to ja nie wiem, za darmo powinni je rozdawać?
      Last edited by WojciechT; 2014-04-13, 12:21.

Comment

• Rzeszowiak
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2009.04
        • 1597

Na Rzeszowskiej giełdzie birofiliów beczkowa AIPa była zgodna ze stylem i ogólnie przyzwoita w smaku. Niestety największym problemem tego browaru jest trwałość ich piwa.

Comment

• apaczu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.10
          • 168

Kolor: Czerwona herbata, klarowny
          Piana: Nie imponuje. Mała, opada do cienkiej warstewki.
          Zapach: Bardzo wyraźna woń gotowanego groszku. Poza tym wydaje się, że czuć masło. Wychodzi na to, że piwo z DMS i diacetylem w jednym.
          Smak: Delikatny kwasek, bardzo lekka goryczka i posmaki maślane. Mimo wszystko bardzo łagodne te smaki w stosunku do zapachu. Nie wąchając da się wypić. Pytanie tylko w jakim celu?
          Nasycenie: OK
          Opakowanie: Mi się podoba.
          Podsumowanie: Piwo z datą do 16.05.2014 jest z ewidentnymi wadami. Kupione na dwa dni przed degustacją. Z AIPY nie ma nic, jest za to ALE z DMS i diacetylem. Wierzę, że to piwo może być dobre. Na razie się jednak zraziłem...
          Last edited by apaczu; 2014-04-18, 01:27.

Comment

• PociungWidmo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.11
            • 109

Niestety mnie też AIPA z Wojkówki rozczarowała. W zapachu nieudany koźlak, smak już trochę lepszy ale nadal mający naprawdę mało wspólnego z zakładanym stylem.

Comment

• Mario_Lopez
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 991

I ja się zawiodłem na tym piwie...

W zapachu zamiast cytrusów i żywicy wyczuwam wodę z gotowanej kukurydzy/zielonego groszku.

Goryczka słabiutka, piana również.

Bez dwóch zdań, najgorsze AIPA jakie do tej pory przyszło mi pić.
              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• toto
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.12
                • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: herbaciany, mętny [4]
                Piana: niska, brudnobiała (żółtobiała), szybko opada do dziurawego dywanika, oblepia szkło [2]
                Zapach: karmelowy z nutą cytrusową, mango i śliwkową, umiarkowanie intensywny, dość przyjemny [4]
                Smak: goryczkowo-karmelowy z estrami owocowymi; goryczka dość mocna, niezbyt szlachetna, dość ostra i pozostająca [3.5]
                Wysycenie: dość spore, ale OK [4]
                Opakowanie: butelka bezzwrotna podobna do NRW, kapsel złoty (golas), pomarańczowo-czarna etykieta, są podane rodzaje słodu i chmielu [4]
                Uwagi: Do 16.05.2014 (pite kilka dni przed terminem). Spokojnie do wypicia, ale w sumie przeciętne. Na szczęście nie całkiem jednowymiarowe.

Moja ocena: [3.6]

Comment

• RobertJ
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2012.08
                  • 34

A mi się trafiło piwo o zapachu przepoconych skarpet. Nigdy się z nim nie spotkałem, wiec to zawsze jakaś nauka.

Comment

• Javox
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.11
                    • 6396

Kolejna "ajpa" do kontroli

Piana - średnia, dłużej cieniutka warstewka. Duży lacing.
                    Barwa - ciemny bursztyn.
                    Aromat - diacetyl z truskawką i poziomką .
                    Gaz - poniżej średniej.
                    Smak - karmel, słód, słodkawe, lekko maślane, lekka piwnica, goryczka nie duża.

No jak to się często teraz mówi, to piwo niczego nie urywa, no chyba że z kieszeni.

Data 3.7.14 - może już się coś dzieje bo było ciepło, lekkie podpsucie?
                    Attached Files
                    Last edited by Javox; 2014-06-21, 18:19.

Comment

• chechaouen
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.01
                      • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, lekki miedziany odcień. Raczej klarowne, jeżeli mętne to lekutko [5]
                      Piana: Całkiem spora, nieco gorzej z trwałością ale ujdzie [4]
                      Zapach: To niestety jak na AIPA to jest strasznie cienko. Słabo wyczuwalny, brak też charakterystycznych akcentów cytrusowych czy też leśnych. Jeżeli są to na granicy autosugestii. Czuć jedynie delikatną owocowość wymieszaną z karmelem [2.5]
                      Smak: Tu jest zdecydowanie lepiej. Porządna porcja chmielowej goryczki, która jest całkiem długa, ale nie jest zalegająca, przyjemna. Do tego nieco słodkawa lekka warstwa słodowa. Poza tym niestety jak na AIPA to za dużo się nie dzieje. Tak jak w zapachu mało amerykańskich akcentów. Piwu zdecydowanie bliżej do angielskiego bittera niż do AIPA. Pije się przyjemnie, ale wspomniany minus pozostawia spory niedosyt. Lekka cytusowość odezwała się dopiero po tym jak... (za przeproszeniem) odbiło się mi gazem [3.5]
                      Wysycenie: Niskie, odpowiednie [5]
                      Opakowanie: Bardzo oszczędny minimalizm, ale w końcu to browar-mikrus, restauracyjny. Nie ma co zatem oczekiwać huk wie czego. Plus za dość dokładne info odnoście składu [3.5]
                      Uwagi: Szału nie ma. Piwo dostarcza mało doznań w warstwie aromatycznej. Amatorzy cytrusowo-żywicznych nutek nie znajdą tutaj za wiele, amerykański chmiel odzywa się niemal wyłącznie w warstwie goryczkowej. Smak sam w sobie całkiem przyjemny, ale oceniane jako AIPA to piwo nie zasługuje na wysoką ocenę.
                      Kupione w podwarszawskim Outlecie Piwnym

Moja ocena: [3.35]

Comment

• rafalek21
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2015.04
                        • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocno zamglony jasny bursztyn. [3.5]
                        Piana: Średnio obfita, brzydka - mieszane duże i średnie pęcherzyki, średnio trwała, lekko zdobi szkło. [3]
                        Zapach: Leśno-owocowy, ciut karmelu słaby pod względem intensywności, pląta się tam jeszcze jakaś dziwna nuta, ale nie potrafię tego nazwać. [3]
                        Smak: Cytrusowo-ziołowy, nieco karmelu, kwaśnawe, średnia goryczka z zalegającym gałązkowym posmakiem, średnio pełne. [2.5]
                        Wysycenie: Średnie - w porządku. [4]
                        Opakowanie: Minimalistyczne, pełny skład. Graficznie w porządku, ale wprowadza w błąd - 12° blg i "AIPA". [3]
                        Uwagi: Słabe piwo, nie w stylu, do tego kwaśnawe. Wypić się da, ale nie polecam. Warka do 11.07.2017.

Moja ocena: [2.875]

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6396

Idzie cieplejsza pora... teraz trza pytać ile leżało w "ciepłym" blaszaku przed wsadzeniem do lodówki

Comment

• rafalek21
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2015.04
                            • 1407

Ocena z ARTomatu

do usunięcia
                            Last edited by rafalek21; 2017-06-08, 00:02.

Comment

• Rzeszowiak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2009.04
                              • 1597

Kwaśne piwa to norma dla Wojkowki.

Comment

Przetwarzanie...
                              X