Piwo gotowe do oceny
Widawa, Kiwi Dark Ale
Collapse
X
-
Widawa, Kiwi Dark Ale
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Po degustacji wersji beczkowej mogę tylko potwierdzić powyższą ocenę. Kiwi Dark Ale jest piwem z bardzo intensywna kawową nutą (zarówno w smaku i aromacie). Nowozelandzki chmiel w postaci cytrusów i owoców tropikalnych jest bardzo zamaskowany i gdyby nie to, że piłem Kiwi Pilsa i Kiwi IPA pewnie bym ich nie rozpoznał. Mam jeszcze wersję butelkową, którą spróbuję pewnie już w nowym roku ale nie spodziewam się istotnych różnic.
Comment
-
-
To i tak najlepsze piwo z serii Kiwi.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Być może, ale BIPA/CDA to, to raczej nie jest. Piłem jeszcze Pilsa i parę łyków IPA od kumpla i zrobiły na mnie lepsze wrażenie. Wyraźnie czuć różnicę między amerykańskim a nowozelandzkim chmielem, który jest mniej goryczkowy a bardziej owocowy.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrązowe z bordową poświatą. [4]
Piana: beżow, niewysoka, szybko redukuje się do delikatnego kożuszka. Delikatnie oblepia szkło [3.5]
Zapach: Słodki, czekoladowopalony z nutką masełka. [4]
Smak: czekolada, kawa, przyjemna goryczka. Bardzo dobre [4.5]
Wysycenie: Dla mnie super [5]
Opakowanie: zacytuję sam siebie:"Zupełnie do mnie nie przemawia. Najsłabsza z widawskich." [3]
Uwagi: dlaczego ktoś ma się spodziewać po tym piwie BIPA lub CDA???
Moja ocena: [4.15]"A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
galeria spożytych piw
Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Wersja butelkowa tylko utwierdziła mnie w tym co pisałem wcześniej. Nie jest to złe piwo, po prostu akcenty chmielowe zostały zdominowane przez kawę. Pewnie amerykańskie odmiany dały by lepszy efekt ale koncepcja była taka a nie inna. Wprawdzie nie wiem jak powinien smakować Coffee Staut ale mniej więcej tak go sobie wyobrażam.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciu82 Wyświetlenie odpowiedzidlaczego ktoś ma się spodziewać po tym piwie BIPA lub CDA???
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo ciemny brąz, (przy ciemniejszym świetle, czarne), przy brzegach szkła widać, że mętne [4]
Piana: jasnobeżowa. drobna, opada szybko do cienkiego kożuszka, który utrzymuje się do końca, oblepia szkło drobnymi krzaczkami [3.5]
Zapach: dość dobrze wyczuwalny zapach paloności i kawy [4]
Smak: na pierwszy plan idzie tępa i mocna gorycz chmielowa z krainy Hobbita, za nią fajna paloność i posmak kawy, choć kolejne łyki przynoszą przy piciu minimalnie winno-wiśniowy posmak, tak jakby do ciemnego piwa dolać wiśniowego winka, całe szczęście, że ten posmak jest minimalny, brak piwu treściwości, monetami sprawia wrażenie rozwodnionego [3.5]
Wysycenie: a tu zonk, lekko wygazowane [4]
Opakowanie: zakupione na wynos w Piw Paw, na nalewaku logo i tyle [3]
Uwagi: Kolejna porcja trawiastego chmielu, który zabija dość skutecznie pozostałe smaki, a czy o chmiel nowozelandzki czy kaszmirski to nie wiem, dla mnie tak samo mocny, gorzki, trawiasty i dominujący. Ogólnie piwo złe nie jest, śmiało można wrócić ale kolejne z goryczką - nuuda.
Moja ocena: [3.7]Last edited by becik; 2014-01-30, 19:19.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
W nawiązaniu do foty Kopyra załączonej do oceny, to seria Kiwi jest autorskim projektem Wojtka Frączyka.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becika tu zonk, lekko wygazowane
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikzakupione na wynos w Piw Paw, na nalewaku logo i tyle"A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
galeria spożytych piw
Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy
Comment
-
Comment