Zodiak, [Olimp] Hermes

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vami
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.05
    • 34

W aromacie czuć owoce. W smaku chmiel, taka czeska goryczka, grejpfrut. Lekka wodnistość. Długi gorzki finisz. Wygląd średni - duże zmętnienie, barwa bursztynowa, piana ładnie oblepia kufel i utrzymuje się kożuszek.

Piwo pijalne z wyczuwalną goryczką. Mogłoby mieć więcej treści, ale z wszystkich produktów Olimpu chyba najlepsze.

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnopomarańczowy, mocno zmętniony. [4]
      Piana: Średniej wielkości, w miarę trwała, ładnie odznacza się na szkle. [4]
      Zapach: Chmielowy, cytrus plus słodkie białe owoce, na drugim planie słodowość, biszkopt. [4]
      Smak: Kwaskowy, cytrusowy, z dość mocną podstawą słodową, goryczka dość wyrazista, ale nie nachalna, grejpfrutowa, pod koniec nieco ściąga. [4]
      Wysycenie: Niskie, takie jakie lubię w sesyjnych piwach. Pije się szybko i przyjemnie. [5]
      Opakowanie: Może być. Komplet informacji, jest ok. [4]
      Uwagi: Całkiem przyjemne, poprawne piwo. Sesyjne, pijalne. Bez uniesień, ale i bez wad. Nie wiem skąd u niektórych osób taka chęć zmieszania tego piwa z błotem, chyba z przyzwyczajenia, że to Olimp. Dla mnie obok Hery to najlepsze piwo z tego browaru.

Moja ocena: [4.05]
      Last edited by wrednyhawran; 2014-01-05, 10:05.
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• Gringo
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2007.07
        • 2162

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie wiem skąd u niektórych osób taka chęć zmieszania tego piwa z błotem, chyba z przyzwyczajenia, że to Olimp.
        Gdzie widzisz to mieszanie z błotem ? Średnia ocen lekko powyżej 3, czyli piwo średnie (jak wielu komentarzach).
        A że trochę wali ścierą to chyba powód do tego aby o tym napisać. Zresztą każdy Zodiak czuć że to Zodiak.
        Podaj chociaż jeden powód dla którego miałbym z przyzwyczajenia dowalać np Olimpowi ?

Comment

• nie_wiesz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 45

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko zmętniony. Żółto pomarańczowy. [4]
          Piana: Średnia, gęsta, biała. [4.5]
          Zapach: Mocny, przyjemny. Chmielowy - słodkie owoce, mango, truskawka. Także słodowy. [4.5]
          Smak: Dość wysoka goryczka, wydaje się większa niż 32 IBU, ale przyjemna. Lekkie w odbiorze, poprawne. Nie wyczuwam żadnych większych wad. [4]
          Wysycenie: Średnie. [4.5]
          Opakowanie: Groźny wizerunek bóstwa, ale jednak zbyt cukierkowy. W ruchu, tak jak powinien. Szczegółowy skład na plus. [4]
          Uwagi:

Moja ocena: [4.25]

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, mętne, ten bursztyn musiał być jakiś zabrudzony [3.5]
            Piana: jasny beż, drobna, zwarta, dość długo się trzyma, nie osadza sie na szkle [4]
            Zapach: kartonu po zgniłych owocowach cytrusowych do którego wlano stare piwo [2]
            Smak: piwo się rozlazło w smakach....totalnie, nierówna chmielowa gorycz, przechodzi z czasem w pestkową gorycz, gdzieś z lewej strony w ustach cytrusowe posmaki, z prawej staro-słodowe, na końcu języka zostaje cierpka gorycz z delikatnym chmielowym akcentem [2]
            Wysycenie: wygazowane zbyt dużo przez co sprawia wrażenie rozwodnienia [3]
            Opakowanie: no tragedia, ten kapitan Ameryka z komiksu z lat 50-tych biegnie ze szklanką piwa Hermes do tej Pani-Afrodyty co się kąpie w morzu [2]
            Uwagi: O rety, ocena tego piwa tak mnie zmęczyła jak samo piwo.

Moja ocena: [2.325]
            Attached Files
            Last edited by becik; 2014-01-11, 16:01.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Mój egzemplarz niestety był tak mocno warzywny, że nie chciało mi się doszukiwać pod tym innych zapachów. Ciekawe, że tak różne opisy są - różne warki, czy niektórym DMS nie wadzi?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Oskaliber
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.05
                • 727

Kolor: Złoty, mętny.
                Piana: Biała, dosyć obfita, dosyć gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha oblepiając szkło.
                Zapach: Dominacja chmieli z antypodów, dużo cytrusów.
                Smak: Średnio treściwe. Lekka podbudowa słodowa i mocny, trawiasty, cytrusowy, lekko tropikalny chmiel. Do tego dosyć mocna, lekko ściągająca i pozostająca goryczka.
                Wysycenie: Średnie.
                Ogółem: Bardzo dobre.
                BeerFreak.pl

Comment

• Drago
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.02
                  • 37

Ja trafiłem na egzemplarz w którym owszem były warzywa, a konkretniej kapusta, ale tylko przy otwarciu butelki. Z pokala już kapusta tak nie drażniła, ale przy dłuższym wdechu gdzieś się ta kiszonka kręciła. Na szczęście w trakcie picia można było o tym zapomnieć, więc... to tak jakby jej nie było

Zapach: pomarańcza, mandarynka oraz jak na APA dosyć wyraźna nuta słodowa w postaci aromatów ciasteczek i ciasta drożdżowego.

Smak: Na całe szczęście bez żadnych defektów. Hermes w odbiorze sprawia wrażenie dosyć zrównoważonego i trochę stłumionego. Odczuwana goryczka (grejpfrutowa, a nawet cytrynowa) powoli wzrasta od przelania płynu do ust do osiągnięcia średniej intensywności. W apogeum jest świetnie kontrowana przez słodowość o biszkoptowym profilu.

Piło całkiem przyjemnie, ale niczego mi nie urwało.
                  Zapraszam na blog: Zakazane Piwo - o piwach zbyt dobrych, by ich nie spróbować.

Comment

• melor
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.04
                    • 364

Recenzja z 26.12.2013.
                    zapach: lekki zapach amerykańskich chmieli
                    kolor: słomkowo-złoty, bardziej słomkowy; lekko mętny
                    piana: spora, ale grubopęcherzykowa. opada do cienkiej warstwy, która się utrzymuje i ładnie oblepia szkło.
                    smak: chmielowy. Czuć w smaku głównie chmiel, zarówno aromatyczny, jak i lekką goryczkę. Troszkę mi to przypomina witbiera z Pinty. Goryczka jest wyczuwalna, ale nie duża.
                    Moim zdaniem bardzo udane i dobre piwo.
                    7,5/10

Comment

Przetwarzanie...
                    X