A ja dwie butelki lakuję i odkładam na emeryturę :]
Browar na Jurze, [Pinta] Imperator Bałtycki
Collapse
X
-
-
Hmmm, z zasady powinienem być przeciwny takim praktykom
Ale do niektórych sklepów trafił karton czy dwa. Są tacy co od razu łyknęli by takie dwa kartony jak te pelikany. Myślę, że w związku z tym, niektóre sklepu starają się rozdzielić to co mają między stałych klientów...
Comment
-
-
Wiecie co chciałbym je wypić jak najpóźniej ale boję się , że mi się ryj wykręci . A rozmawiałem ze sprzedawcą o leżakowaniu i powiedział , że może trochę poleżeć ...ale nie ma sensu na dłuższy czas ponieważ piwo straci swoje "właściwości " i zrobi się z tego zwykły porter czy jakoś tak .
Niech się wypowie jakiś fachowiec .
Comment
-
-
Jeżeli komuś przeszkadzają aromaty amerykańskiego chmielu i wyrazista (ale nieprzesadzona) goryczka to mogą to piwo leżakować, może wtedy osiągnie stan podobny do klasycznego wyleżakowanego bałtyka. Ja po to leżakuję portery aby zbić alkoholowość i słodycz oraz wzmocnić wytrawność. Tutaj te niedogodności nie występują i nie widzę potrzeby leżakowania. Wielbiciele amerykańskiego chmielu powinni to piwo pić jak najszybciejLast edited by docent; 2013-12-19, 21:15.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziO co chodzi z tą reglamentacją w niektórych punktach detalicznych? Sklepikarze sami to wymyślili? W jakim celu? Przeszkadza im, że piwo trafi do tysiąca osób zamiast trzech i pół tysiąca?
A tak bardziej serio to to po prostu ładnie wygląda w oczach przeciętnego klienta. Nie mówię, że jest ładniejsze - ale wygląda. Pragmatyzm - sprzedasz po jednej butelce jednemu klientowi - każdy z nich prawie będzie szczęśliwy, że dostał; raczej mało kto się oburzy, że nie może więcej. Sprzedasz jednemu dwa kartony - ten jeden będzie mega zadowolony, a cała reszta zawiedziona, często wnerwiona, że przyszedł jeden królewicz i wszystko sobie zabrał. I to wnerwienie nie będzie skierowane tylko na tego szczęśliwca, ale i na sklep, zapewniam.
Comment
-
-
Twórcy piwa napisali na Facebooku , że nie jest to Porter Bałtycki. Twórcy piwa napisali, że nie jest to Black IPA. Twórcy piwa napisali, że jest to coś pomiędzy, coś nowego. Jeżeli nie mam konta na Facebooku czytam etykietę. Przecież nie kupuje się kota w worku. Jeżeli widzę małe piwo za ponad 8zl chce wiedzieć za co tyle płace. Z etykiety dowiemy się jakimi chmielami było chmielone piwo, jakiej możemy spodziewać się goryczki itp. Przeczytać na niej można m.in., że: "Jako PINTA doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego ale po swojemu robimy krok naprzód. Przedstawiamy Imperatora Bałtyckiego - ciemnego giganta ze słodu i chmielu". Moim skromnym zdaniem każdy kto potrafi czytać ze zrozumieniem wie, że w Imperator Bałtycki nie jest Porterem Bałtyckim.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika erudyta Wyświetlenie odpowiedziJa zakupiłem Imperatora w radomskim Dionizosie za 12 zł., kilka sztuk jeszcze było dostępnych. Degustacja w święta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika erudyta Wyświetlenie odpowiedziJa zakupiłem Imperatora w radomskim Dionizosie za 12 zł., kilka sztuk jeszcze było dostępnych. Degustacja w święta.
Co do samego Imperatora to jeszcze go nie próbowałem, ale niebawem to uczynię Jedną butelkę otworzą sobie w święta, a pozostałe dwie poleżakują aż najdzie mi na nie ochota.Piwo Radom ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jestemowca Wyświetlenie odpowiedziCo do samego Imperatora to jeszcze go nie próbowałem, ale niebawem to uczynię Jedną butelkę otworzą sobie w święta, a pozostałe dwie poleżakują aż najdzie mi na nie ochota.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziW pełni zgadzam się z becikiem odnośnie niejasnego opisu na etykiecie. W moim mniemaniu flaga oraz tekst:
"Porter Bałtycki - ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W klasycznej wersji - o ekstrakcie ok 20°Plato - warzony jest z powodzeniem przez kilka polskich browarów. Jako PINTA doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego ale po swojemu robimy krok naprzód. Przygotowaliśmy Imperatora Bałtyckiego - giganta ze słodu i chmielu."
Sugeruje, że piwo jest bardziej w stylu porteru bałtyckiego niż jakichkolwiek innych. IBU na skanie nie widać. Analogicznie, każdy browar może napisać, że robi krok na przód i przygotowuje porter bałtycki po swojemu po czym dodać do niego np. miodu, maliny, czosnku czy czego tylko dusza zapragnie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedziNapisali, że jest chmiel? Napisali. Ba, nawet napisali, że ze Stanów. Więc nie, nie ma tu takiej analogii.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedziNigdzie nie ma informacji, że to jest porter bałtycki, a słowo imperialny nie ma żadnej jednoznacznej interpretacji, więc wiecie, co możecie zrobić misiowi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedziUparte ocenianie tego piwa w kategorii klasycznego porteru bałtyckiego, jechanie za to, że się od niego różni i zwalanie winy za własną nieumiejętność czytania ze zrozumieniem na producenta jest moim zdaniem maksymalnie dziecinne. A mówienie o oszukaniu i wykorzystaniu - zwyczajnie idiotyczne i nic tego nie zmieni.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Nie prawda, kiedyś to było prawdziwe piwo ze chmielu, a tera to jakiś słód zawiera i w ogóle w nim chmielu nie ma!!!11jedenone!one
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziDla ułatwienia, wytłuściłem dwa razy użyty zwrot "porter bałtycki". W przytoczonym fragmencie nie ma jakichkolwiek nawiązań do innych stylów zatem wg. mnie jest to jednoznaczna sugestia. Jeśli imperialny nie ma jednoznacznej interpretacji to za następnym razem można zrobić imperialnego portera o smaku czosnku?
2. "X nie ma jednoznacznej interpretacji" to dla Ciebie stwierdzenie równoważne z "X może być wszystkim"? Człowieku, opamiętaj się, podstawy jakiejś logiki się kłaniają. "Imperialny" ma kilka interpretacji - mocne nachmielenie, mocny alkohol, wyższy ekstrakt - ale nie ma każdej, w tym Twojego czosnku. Naprawdę tego nie rozumiesz, czy tylko bardzo nie chcesz?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziJakbyś sam czytał ze zrozumieniem, to zobaczyłbyś, że nie oceniam piwa. Nie pisze także o oszukiwaniu ani wykorzystaniu. Po prostu oceniam przytoczony opis na etykiecie jako niejasny i nieprecyzyjny.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziChmiel jest praktycznie w każdym piwie, więc to nie jest wyznacznikiem. Proszę wskaż w przytoczonym przeze mnie tekście gdzie jest wzmianka o amerykańskich chmielach?Last edited by Piktor; 2013-12-19, 22:59.
Comment
-
Comment