Browar na Jurze, [Pinta] Imperator Bałtycki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zohan666
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.11
    • 259

Piwo z całą pewnością jest w stylu "porter bałtycki". Nie może być RIS-em czy Black Ipa, bo jest dolnej fermentacji. Ciemne, bardzo mocne piwo dolnej fermentacji - klarowna sytuacja a to, że ma "za dużo" chmielu (niestylowo!) jest sprawą drugoplanową.

Ps. Prędzej czy później ktoś musiał uwarzyć takie piwo. Wystarczy przyjrzeć się jak szerokim stylem jest RIS (słodycz, nachmielenie, różne dodatki). Porter bałtycki ma/miał zdecydowanie zbyt zawężone "szczebelki"
    Last edited by zohan666; 2013-12-19, 23:00.

Comment

• grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2002.05
      • 2875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedzi
      1. Jezu święty. Ty nie widzisz naprawdę, w jakim kontekście jest użyty ten zwrot? Nie widzisz, że tam jest zaprzeczone, że to jest klasyczny porter bałtycki? Co z tego, że nie ma innej nazwy stylu, skoro wprost masz napisane, że to NIE JEST to, co rozumie się normalnie przez porter bałtycki? Myślałeś, że Ce n'est pas IPA to IPA, bo w nazwie pojawia się IPA?
      Dla mnie problem jest taki, że nie jest napisane czym różni się od klasycznego porteru bałtyckiego. Wystarczyłoby zmienić tekst choćby na poniższy i byłoby moim zdaniem po kłopocie.
      "Porter Bałtycki - ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W klasycznej wersji warzony jest przez kilka polskich browarów. Jako PINTA doceniamy jego wartość ale po swojemu robimy krok naprzód - dodaliśmy do niego ładunek amerykańskich chmieli, osiągając niespotykaną wcześniej goryczkę. Przygotowaliśmy Imperatora Bałtyckiego - mrocznego giganta chmielu."

2. "X nie ma jednoznacznej interpretacji" to dla Ciebie stwierdzenie równoważne z "X może być wszystkim"? Człowieku, opamiętaj się, podstawy jakiejś logiki się kłaniają. "Imperialny" ma kilka interpretacji - mocne nachmielenie, mocny alkohol, wyższy ekstrakt - ale nie ma każdej, w tym Twojego czosnku. Naprawdę tego nie rozumiesz, czy tylko bardzo nie chcesz?
      Jesteś zatem w stanie kategorycznie stwierdzić gdzie zaczyna i gdzie kończy się wariacja na temat danego stylu i co można do niego dodać? Kto to ocenia i na jakiej podstawie?

A jakbyś Ty ogarniał cały temat, to wiedziałbyś, że nie piję już do Ciebie. Nawet specjalnie odstęp zrobiłem po skomentowaniu Twojego tekstu...
      Z tego co wyczytałem z tematu, osoby upierające się przy porterze bałtyckim są w mniejszości.

Twierdzisz, że sytuacja jest analogiczna do takiej, w której jakiś browar pisze, że uwarzy swój porter po swojemu i używa składnika, o którym nic nie wspomina. Po prostu pokazałem Ci, że nie jest analogiczna, bo Pinta nic nie zataiła.
      Składnik mógłby być podany w szczegółowym składzie (jak jest w Pincie ja nie zarzucam im zatajenia), a nie w zajawce pisanej większą czcionką, na którą większość osób zwraca baczniejsza uwagę. W dyskutowanym przypadku w tej zajawce także nie ma wszystkich składników. Oczywiście wg. niektórych (tych co czytają pełne składy i wszystko na etykietach ) do niczego nie można się przyczepić. Tylko skoro większość ludzi ocenia umowy z gwiazdkami, dopiski małą czcionką, miejsce produkcji jako UE itp. za wprowadzające klientów w zamieszanie to bądźmy fair i podjedźmy do sekciarskiej etykiety tak samo. Wprowadzając niewielkie zmiany w tekście etykiety chłopaki z Pinty mogliby zapobiec całej tej dyskusji.
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zohan666 Wyświetlenie odpowiedzi
        Piwo z całą pewnością jest w stylu "porter bałtycki". Nie może być RIS-em czy Black Ipa, bo jest dolnej fermentacji. Ciemne, bardzo mocne piwo dolnej fermentacji - klarowna sytuacja a to, że ma "za dużo" chmielu (niestylowo!) jest sprawą drugoplanową.

Ps. Prędzej czy później ktoś musiał uwarzyć takie piwo. Wystarczy przyjrzeć się jak szerokim stylem jest RIS (słodycz, nachmielenie, różne dodatki). Porter bałtycki ma/miał zdecydowanie zbyt zawężone "szczebelki"
        Czytając opisy - piwa nie piłem- to inkryminowany Imperator z całą pewnością nie jest porterem bałtyckim, bo ten ma ściśle wytyczone wzorce...

Jest z pewnością wariacją na temat, a to czy komuś to pasuje, czy nie i kwestia czytelności etykiety są już roztrząsane w tym temacie.

P.S. Piwa zapewne nie spróbuję z dwóch powodów:
        1. pewnie go już nie ma lub niebawem nie będzie w obrocie
        2. cena, przynajmniej dla mnie, jest zaporowa - nie wdając się w dyskusję czy uzasadniona - mnie nie stać na taki luksus i trudno - mogę mieć pretensje tylko do siebie - nie zamierzam na ten temat jojczyć...
        Last edited by iron; 2013-12-20, 00:56.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Latarnik
          Premium Lamplighter
          🥛🥛🥛🥛
          • 2004.06
          • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
          2. cena, przynajmniej dla mnie, jest zaporowa
          Zapros becika na obiad, on kupil tego piwa za duzo, wiec na pewno przyniesie Ci buteleczke.
          Last edited by Latarnik; 2013-12-20, 01:06.
          5450 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• iron
            • 2002.08
            • 6717

Niestety - nasza kuchnia jest dla Becika zbyt mało pikantna
            To może inaczej - dla Becików musielibyśmy zrobić obiad tak doprawiony, że byśmy go nie zjedli - a to wg mnie najgorsze co może zrobić gospodarz - podać posiłek, którego sam nie je...

P.S. Ja naprawdę nie cierpię przesadnie z powodu, że nie spróbuję tego piwa, ale mój post wziął się z dogmatycznego stwierdzenia kolegi Zohana, że to piwo jest bez wątpienia porterem bałtyckim, bo dla mnie bez wątpienia porterem bałtyckim (sądząc oczywiście z opisów) nie jest - i nie ma w tym ani niczego dobrego, ani złego.

P.S.2 A i tak najlepszym porterem bałtyckim był porter z Warszawy - ten jeszcze robiony w wannach fermentacyjnych, czyli ten sprzed przeniesienia produkcji do Rakszawy. Wtedy się wydawało, że to będzie wieczne, więc żadnych zapasów się nie robiło - ot typowe błędy młodości
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Pancernik
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9788

Jeszcze nie piłem, może gdzieś (mam nawet pomysł, gdzie...) ten wynalazek dopadnę, ale...
              Mam wrażenie, że Pintowcy zrobili podobny numer, jak panienki z Pusi-rajot w cerkwi.
              Porter bałtycki to piwny skarb Polski, a tu taki chwyt imperialny, zbeszczeszczenie świętości...
              Chmiele amerykańskie, znowu amerykanizacja życia, a wizy do USA ciągle są, a tarczy rakietowej ciągle nie ma...
              Na razie mi się to nie widzi, ale - jak kupię - to jedną flaszkę wypiję i ocenię, a drugą zadołuję w garażu, niech sobie to jeszcze przemyśli .

Comment

• TTOP
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.03
                • 449

Nie oceniam w stylu, oceniam, co czuję i tak chyba w przypadku tego piwa jest najlepiej

barwa: czarna, z delikatnymi refleksami pod silne światło
                piana: piękna! Przy takim alkoholu jestem zachwycony. Gęsta, drobnopęcherzykowa, zwarta, długo się utrzymuje, można ją wzbudzić mieszając w każdym momencie, ciemnokremowa
                aromat: tutaj na przód wysuwa się amerykański chmiel. Po wwąchaniu się czuję śliwkę, lekki karmel, po solidnym ogrzaniu piwa pojawia się czekolada
                smak - słodycz, alkohol delikatnie rozgrzewający przełyk, piwo jest aksamitne pomimo
                goryczki - silnej, na początku zalegającej, po ogrzaniu piwo zaczyna się balansować - słodycz zaczyna dominować goryczkę i piwo staje się jeszcze bardziej aksamitne i pijalne. Mimo tego spodziewałem się więcej atrakcji zarówno w aromacie, jak i smaku. Buteleczka wędruje do piwniczki na rok, zobaczymy, jak posłuży Imperatorowi czas. Jak narazie - z dużej chmury mały deszcz.

Comment

• VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głęboka czerń wiśni [5]
                  Piana: Zwarta, spora czapa w kolorze brązowym. typowo porterowa. [5]
                  Zapach: Przede wszystkim atakują amerykańskie chmiele ale w tle jest i paloność i czekolada. Mogły by się bardziej przebijać. [4.5]
                  Smak: Pełnia ale i niesamowita pijalność. W smaku jak i w aromacie wyraźna goryczka przełamana czekoladą. Mnie to pasuje. Jest wytrawność. [4.5]
                  Wysycenie: Ładniutko się układa w żołądku i ta pijalność. [5]
                  Opakowanie: Kolorystyka, zgrabna buteleczka, wszystkie informacje. Wzór. [5]
                  Uwagi: Pyszne, świetne piwo. Zdecydowanie wariacja na temat a nie styl klasyczny ale dla odmiany jest OK. Chociaż marzy mi się klasyczny PB z rąk PINTY. Dla klasyki łyknąłem sobie też Portera z Cieszyna i też jest bardzo OK. W tym przypadku i klasyka i wariacja sprawdza się świetnie.

Moja ocena: [4.625]
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• vami
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.05
                    • 34

No więc wszystko zostało napisane.

Piwo jest pijalne jak na swoją moc i ekstrakt, piana jest piękna, ze świetnym lacingiem. Pachnie Amerykańskim chmielem, smakuje po amerykańsku, a na finiszu pozostawia alkoholowo-chmielową goryczkę. Gdyby ktoś mi w ciemno dał to piwo i powiedział "zajebiste Cascadian Dark Ale" to bym przytaknął. Natomiast nie tego spodziewam się po Porterze Bałtyckim. Tak wiem - wariacja, sracja. No OK. W końcu nie ma co spinać dupy i źle patrzeć na piwo tylko dlatego że przekracza granice stylu. Czasem chyba zapominamy, że piwo to przede wszystkim doznania sensoryczne, a nie czytanie tabelek i parametrów

Comment

• cielak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 2890

Kupiłem 4, dwie wypiłem 2 do piwniczki . Dobre, kolor, piana... porter- tylko ten chmiel. Jest za bardzo dominujący jak dla mnie. A jak paskudnie się po nim... odbija. Za 10 lat wypiję jedno odłożone i zobaczymy.
                      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kupiłem 4, dwie wypiłem 2 do piwniczki . Dobre, kolor, piana... porter- tylko ten chmiel. Jest za bardzo dominujący jak dla mnie. A jak paskudnie się po nim... odbija. Za 10 lat wypiję jedno odłożone i zobaczymy.
                        No rzeczywiście chciałbym wypić to piwo ale nie tak mocno chmielone - byłby wtedy cudowny klasyczny porter bałtycki.
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• gramak
                          • 2012.08
                          • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                          No rzeczywiście chciałbym wypić to piwo ale nie tak mocno chmielone - byłby wtedy cudowny klasyczny porter bałtycki.
                          Klasycznych porterów bałtyckich mamy dużo, a tutaj taki dziwak się trafił... Dla mnie to jest właśnie wartość tego piwa. Połączenie dwóch stylów, daje zupełnie nową jakość, której nie można oceniać według dotychczasowych reguł (porter, a więc to, to i to, AIPA, to to, to i to). A to jest mutant, taka piwna kozoowca, albo pszenżyto. A swoją drogą, czy ktoś wie, czy za granicą coś takiego robią? (myślę o piwie , a nie o kozach itp
                          http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• Pancernik
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vami Wyświetlenie odpowiedzi
                            ...piana jest piękna, ze świetnym lacingiem.
                            W laciach piłeś???

Comment

• gramak
                              • 2012.08
                              • 267

No właśnie, też chciałem zapytać co to znaczy w naszym języku (polskim)
                              http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

ja też nie wiem co to znaczy
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X