Piwo pokazało się dzisiaj w browarnianym sklepiku. Rzecz godna odnotowania - od czasów "bojanowskich" jest to pierwsze polskie piwo z wizerunkiem Dobrego Wojaka!
Dreimal hoch! Fur Kaiser, Gott und Vaterland!
Konkrety: niefiltrowana, pasteryzowana 14, 6,8% alk.
Niby mocne, ale nie wyczuwa się w smaku alkoholu - wielki plus.
Smak: pełne, miła słodowość i lekko goryczkowy finisz.
Zapach: chmielowy, przyjemny.
Barwa: jasny burzsztyn.
Piana: średniopęcherzykowa, trzyma się dzielnie do końca, na z góry upatrzonych pozycjach, po drodze zostawiając maskujące krzaczki
Wysycenie: średnie, czuć na języku, ale nie szczypie nadmiernie.
Opakowanie: o obliczu Szwejka już wspominałem, na etykiecie są modre oczy i mundur hechtgrau - jak trzeba! I sentencja z książki Haszka: "Wszystko jest w porządku i nic się nie stało. Ale nawet gdyby coś się stało, to też jest w porządku. Bo dobrze, że w ogóle coś się dzieje!". Dane o piwie i browarze. Etykieta stonowana kolorystycznie, sugerująca "wojskowe klimaty".
Generalnie to piwo kojarzy mi się z równowagą ducha Dobrego Wojaka Szwejka Bez zbędnych "odjazdów" w jakąś stronę, bardzo smaczne, do długich dyskusji w gospodzie!
Dreimal hoch! Fur Kaiser, Gott und Vaterland!
Konkrety: niefiltrowana, pasteryzowana 14, 6,8% alk.
Niby mocne, ale nie wyczuwa się w smaku alkoholu - wielki plus.
Smak: pełne, miła słodowość i lekko goryczkowy finisz.
Zapach: chmielowy, przyjemny.
Barwa: jasny burzsztyn.
Piana: średniopęcherzykowa, trzyma się dzielnie do końca, na z góry upatrzonych pozycjach, po drodze zostawiając maskujące krzaczki
Wysycenie: średnie, czuć na języku, ale nie szczypie nadmiernie.
Opakowanie: o obliczu Szwejka już wspominałem, na etykiecie są modre oczy i mundur hechtgrau - jak trzeba! I sentencja z książki Haszka: "Wszystko jest w porządku i nic się nie stało. Ale nawet gdyby coś się stało, to też jest w porządku. Bo dobrze, że w ogóle coś się dzieje!". Dane o piwie i browarze. Etykieta stonowana kolorystycznie, sugerująca "wojskowe klimaty".
Generalnie to piwo kojarzy mi się z równowagą ducha Dobrego Wojaka Szwejka Bez zbędnych "odjazdów" w jakąś stronę, bardzo smaczne, do długich dyskusji w gospodzie!
Comment