Zarówno w brązowym, podobnie jak wcześniej w zielonym w aromacie wyczułem głównie truskawki i słodowość, pije się lekko i przyjemnie, goryczka niska, nienachalna, alkohol niewyczuwalny. Dobre piwo na cieplejsze dni.
Kormoran, Plon brązowy
Collapse
X
-
wyczułem głównie truskawki i słodowość,
Słodkie truskawki w aromacie i troszkę w smaku wyczułem już po pierwszym kontakcie z tym piwem.
Piwo dobre, ale na codzienne spożywanie za drogie. Na okazjonalną degustację za słabe, bo w tej cenie można kupić jakieś inne bardziej rozbudowane i ciekawsze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziPiwo dobre, ale na codzienne spożywanie za drogie. Na okazjonalną degustację za słabe, bo w tej cenie można kupić jakieś inne bardziej rozbudowane i ciekawsze.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn. Trochę zmętnione. [4]
Piana: Na dwa palce. Drobno i średnio pęcherzykowa. Niestety dość szybko opada do zera i nie zostawia krzaczków na szkle. [3]
Zapach: Dość słodki i złożony aromat. Dominują nuty mandarynek, słodkich owoców i karmelu. Po ograniu, pojawia się coraz więcej karmelu (trochę nawet mi to przeszkadzało w trakcie picia) [4]
Smak: Zbyt słodkie i mało goryczkowe jak na IPA. Czuć sporą pełnię. Pojawią się także te same karmelowe nuty co w zapachu. [3]
Wysycenie: Średnie do niskiego, w tym piwie w sam raz. [5]
Opakowanie: Dość ascetyczna etykieta, która raczej nie przypadła mi do gustu. Ratuję się butelką która posiada ładne zdobienia i sprawia przyjemne wrażenie. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Wpadający w pomarańcz, lekko opalizuje. [4]
Piana: Nie jest źle. Drobne pęcherzyki, początkowo dość gęsto, dalej redukuje się do drobnego kożucha lecz ładnie zakrywa piwo, oblepia szkło. [3.5]
Zapach: Dość intensywny przyjemny zapach kwiatowy, [4]
Smak: Również dominują chmielowo kwiatowe aromaty, jednak goryczka jest delikatna, trochę za bardzo. Dla mnie mogłaby być większa. Odczucie w ustach dość pełne, przyjemnie się pije. Wychodzi delikatnie alkohol pod koniec. [3.5]
Wysycenie: Jak dla mnie odrobinę za wysokie. [3.5]
Opakowanie: Stylistyka nowych butelek mi się podoba, informacje o składzie i ekstrakcie + jakieś pogadanki. Jest OK. [4.5]
Uwagi: Fajne piwo. Bez bomby aromatycznej, czy goryczkowej. Zwykłe do wypicia. Gdyby kosztowało 2 zł mniej byłoby dla mnie piwem tzw. codziennym. Trochę za drogie by je regularnie kupować (w podobnych cenach lepiej spróbować czego innego).
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
Wypiłem piwo z polecanym terminem 9.05. Bardzo smaczne. Jak już pisali niektórzy, na pewno nie dla amatorów mocnego chmielenia, ale też nie można powiedzieć, że goryczki tu brak. Występuje ona, powiedziałbym, na równych prawach co słodowość (nie przesadnie karmelowa znowuż), przy czym w zależności od kaprysu można się w różnych łykach skupić na ocenie jednego lub drugiego elementu, gdyż nie tworzą razem bezpłciowej mieszaniny znanej np. z ale'owych piw G15.
Comment
-
-
W aromacie, owoce, ale na pierwszy plan wybija się truskawka W smaku wydaje się być słodkie, goryczka gdzieś w tle. Dopiero po przełknięciu delikatnie ją czuć. Trochę dziwne, ale wypijalne (zwłaszcza dla urozmaicenia po 2 dniach stoutów).
Comment
-
-
Kolor jasno-miedziany.
Piana niska, biała, średnio-pęcherzykowa, nietrwała.
Aromat mocna tostowa słodowość, lekki karmel, średnie estry, średnia korzenna chmielowość, wyczuwalny też alkohol.
Smak tostowa słodowość, lekka korzenna chmielowość, estry, lekki alkohol.
Goryczka średnio-wysoka, trochę ściągająca i trawiasta.
Odczucie w ustach pełnia średnio-wysoka, nagazowanie średnie.
Raczej nie w stylu ale zmniejszyć trochę ekstrakt i byłoby super ESB.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, stary bursztyn. [5]
Piana: Bardzo ładnie się utworzyła i oblepiła ścianki, ale po chwili nie było po niej śladu. [3]
Zapach: Za mało intensywny, chociaż złożony. Słodki od karmelu, ale też od chmielu, w tle słodko owocowy i tostowy. [3.5]
Smak: Zdecydowanie za mało goryczki. Pojawia się na finiszu, ale szybko znika. Wiadomo, że nie powinna być zbyt ostra, ale jak dla mnie jest jej za mało. Przyjemnie słodki, owocowe nuty wyczuwalne, a tostowość w tle wyraźnie wyczuwalna i bardzo przyjemna. Wszystko wieńczy świeży posmak ziół. Generalnie bardzo pijalne i smaczne. [4]
Wysycenie: Odpowiednie, acz mogłoby być nieco niższe [4]
Opakowanie: Piękna, dedykowana butelka z Kormorana, etykieta przykuwa wzrok, chwytliwa nazwa, wszystko super. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.825]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztonowy, mętny. [5]
Piana: Chyba najsłabszy element piwa. Na początku średniowysoka, ładna, drobnopęcherzykowa, ale opada szybko, redukując się do pierścienia. [3]
Zapach: Przyjemny, "słodki", trochę przypomina liczi, trochę karmelu. Mógłby za to być bardziej intensywny. [4]
Smak: Słodowość przechodząca w słodkość, ale skontrowana nawet niezłą, krótką, przyjemną goryczką. Owoce, trochę ziół i... Piję to piwo po raz wtóry i po raz pierwszy doszukałem się w nim smaku... Kawy! Jednocześnie mimo ekstraktu jest dosyć lekkie, ale nie wodniste. [4.5]
Wysycenie: Mogłoby być nieco wyższe. [4.5]
Opakowanie: Opakowania zarówno PLONów, jak i Podróży Kormorana to klasa sama w sobie. Pisałem już o tym w ARTomacie nieraz, nie chcę się powtarzać. [5]
Uwagi: Bardzo lubię to piwo, chociaż zapamiętałem je jako nieco... Słodsze; a poprzednią butelkę piłem z 3 tygodnie temu. Warka do 9 maja. Mówcie co chcecie, dla mnie to jest dowód, że PIPA może dobrze smakować.
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy, lekko mętny. [4.5]
Piana: średniowysoka, drobno pęcherzykowa, nietrwała. [3.5]
Zapach: niezbyt intensywny słodowo-owocowy (truskawki ?), słodkawy, lekka ziołowość. [3.5]
Smak: słodki, słodowy, owoce i lekka goryczka oraz ziołowość. Jak dla mnie troche za słodkie. Za tę cenę raczej do jednorazowego wypicia. [3.5]
Wysycenie: średnie. [4.5]
Opakowanie: prosta, ale ładnie wygladająca etykieta, pełny opis na kontrze, jeszcze lepszy kapsel by sie przydał. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.625]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn [4]
Piana: Obfita drobnopecherzykowa ale ulotna, szybko znika [3.5]
Zapach: Słodki, ziołowy [3.5]
Smak: Fajna goryczka nie zalegajaca, dobrze pijalne [4.5]
Wysycenie: Średnie dla mnie OK! [4.5]
Opakowanie: fajna butelka z grawerem, etykieta z ciekawego materiału ogolnie fajna tylko kontra mi sie nie podoba-za duzo sie rozpisali [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
Piwo niezłe, ale zielony PLON jak dla mnie sporo lepszy. W zapachu owoce (może właśnie liczi, jak pisał Wojciech ), trochę słodu i brak chmielu. Smak to lekka goryczka i bardzo mało chmielu, którego się spodziewałem zdecydowanie więcej. Słaba piana i takie same wysycenie . Etykieta ok, znana z poprzedniego PLON-u. Ogólnie niby nie jest źle, ale zbyt ciekawie też nie jest
Comment
-
-
Warka z datą do 11.07 jest ostatnią w tym sezonie i jest świetna, lepsza niż wcześniejsze.
Chmielu i słodu jakby więcej... czyżby tak chcieli zakończyć, z wysokiego C ten sezon?
Piwo jest zdecydowanie bardziej pijalne, niż wcześniejsze warki, trochę bardziej nagazowane, no i orzeźwiające.
Nie wiem, czy w tym kontekście można porównać Plon czerwony do brązowego (to inne chmiele są), ale ten Plon czerwony jest jakiś taki ciężki, tytoniowy, trawiasty. Natomiast ostatnią warkę brązowego bardzo miło pije się w (już prawie) lato.
Wyraźny chmiel, trochę owoców, sporo przyjemnego słodu.
Gazu jest sporu.
Znów porównam do czerwonego ( którego wypiłem już z 15 butelek) i to krótko: ostatnia warka brązowego jest lepsza niż czerwony z Marynką.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złotobursztynowy, minimalnie zmętniony. [4]
Piana: Kremowa, bardzo drobna, niewysoka, ładnie się osadza. [3.5]
Zapach: Lekko słodowy, ślad mokrego psa, chyba też owoce...? [3.5]
Smak: Delikatna goryczka, orzeźwiająca i wytrawna, ciekawy ślad karmelowy. [4]
Wysycenie: Mnóstwo maleńkich bąbelków na szkle, ale w paszczy delikatnie... [4]
Opakowanie: Dopracowane szkło, prosta, charakterystyczna eta, kapsel browaru, jak wspominałem, przeszkadza mi jedynie śladowa różnica między poszczególnymi "plonami". [4.5]
Uwagi: Ciekawy pomysł serii, ciekawe efekty. Czekam na dalszy ciąg .
Moja ocena: [3.8]
Comment
-
Comment