Kormoran, Plon brązowy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Admirador
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.03
    • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztyn. Lekko zmętnione, ale nic dziwnego skoro niefiltrowane. [4.5]
    Piana: Drobna, średniotrwała. Dość szybko się dziurawi, ale coś tam na szkle pozostawia. [3.5]
    Zapach: Ciekawy, ale mógłby być bardziej intensywny. Jest słodkawo-karmelowo-owocowo. Stwierdzam z pewnym zaskoczeniem, że istotnie jest tu wskazywana przez niektórych kolegów nuta truskawkowa. Wyraźna, powiedziałbym, że takie powidła truskawkowe. Ciekawe. [4]
    Smak: Podbudowa słodowa jest konkretna ale że aż 16 ekstraktu to bym nie zgadł. Nie powiedziałbym, że piwo jest słodkie, a tak czytałem w niektórych komentarzach. Co najwyżej jest słodkawe. Goryczka jak na (P)IPA niska (nie wierzę w deklarowane na stronie Kormorana IBU 50), ale za to długa. Jak dla mnie za dużo karmelu, ale jak ktoś lubi angielskie klimaty... [3.5]
    Wysycenie: Niskie, może nawet trochę za niskie. [3.5]
    Opakowanie: Etykieta prosta ale jednak jakoś elegancka. Spójna koncepcja serii PLON-ów. Sporo informacji choć mogliby podać choćby sugerowaną temperaturę. [4.5]
    Uwagi: Nie jest to piwo, którym się zachwyciłem. Raczej nie mój styl. Ale PLON brązowy jest całkiem niezłym piwem. Tyle, że relatywnie drogim, więc w tej cenie poszukam raczej czegoś innego, czego jeszcze nie próbowałem.
    Warka: 30/06/2015

Moja ocena: [3.775]

Comment

• rafalek21
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2015.04
      • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, zamglony. [4.5]
      Piana: Niewysoka i niezbyt trwała, brudnobiała, delikatny lacing [2.5]
      Zapach: Kwiatowa chmielowość, karmel, lekko owocowy, słodkawy, średnio intensywny. [4]
      Smak: Średnia karmelowa podbudowa słodowa, dość wytrawne, średnia pełnia, średnia ziołowa goryczka, delikatne nuty alkoholowe -> po ogrzaniu jest ich więcej. Brakuje intensywności w smaku. [3]
      Wysycenie: Średnie, delikatnie w kierunku wysokiego, nawet pasuje. [4]
      Opakowanie: Taka sobie etykieta, dość prosta, zbyt podobna do innych piw z serii PLON, brakuje dokładnego składu. [3]
      Uwagi: Warka 16.05.2016. Przeciętne piwo, o ile w aromacie całkiem przyjemne, to w smaku wypada słabo. Mamy w Polsce lepszych przedstawicieli polskiego(angielskiego) IPA.

Moja ocena: [3.425]
      Ostatnia zmiana dokonana przez rafalek21; 2016-03-02, 19:22.

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

W porównaniu z tym co piłem dwa lata temu, teraz piwo jest nieco bardziej wytrawne (albo raczej mniej słodkie) i przez to wydaje się minimalnie lepsze.
        Tylko czy cena szybująca ku niemal siedmiu złotym może być atrakcyjna lub choćby akceptowalna? Nie częściej niż raz na dwa lata

Comment