Pracownia Piwa, Smoked Cracow
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, mocno opalizujący [4.5]
Piana: Biała, drobna, średniowysoka, dość szybko zredukowała się do 3 milimetrowej warstewki i tak trwała do połowy szklanki [4.5]
Zapach: Słód pszeniczny, delikatne ale jednoznaczne wędzenie i chmiel. Kombinacja jest taka, że ja czuję delikatną nutę pomarańczy (!) [4.5]
Smak: W pierwszej chwili delikatnie słodowy, szybko ustępuje posmakowi wędzonki, drewna, delikatnych tanin. Goryczka wyraźna, orzeźwiająca ale za wysoka jak dla mnie. [4]
Wysycenie: Za niskie. Mało gazu bąble jakieś leniwe[3.5]
Opakowanie: Pełna informacja. Etykiety Pracowni są schludne i eleganckie ale graficznie mi nie leżą [4]
Uwagi: Pierwsze piwo Pracowni wypite z butelki.
Mimo, że zimą nie pijam pszenic pod żadną postacią to kolejny raz trzeba było się złamaćNa szczęście piwo jest dobre, bardzo łatwe w piciu, delikatne a mimo to oferujące wielość smaków i aromatów. Szkoda, że część z nich musi zejść na drugi plan, wyparte przez goryczkę.
Moja ocena: [4.225]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jaśniutki, słomkowy, mętny [4.5]
Piana: Biała, obfita, ładnie oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Dość delikatny, czuć wędzonkę. [4]
Smak: Piwo niesamowicie wręcz orzeźwiające i pijalne, na szczęście niska zawartość alkoholu pozwala pić i pić
W smaku wyczuwalna wędzonka (serowa).
Mniam. [4.5]
Wysycenie: Znakomicie dobrane. [4.5]
Opakowanie: Uwielbiam zabawę z nazwami Pracowni Piwa. Jak zwykle elegancka etykieta, podane wszystkie potrzebne informacje (pełen sklad, temperatura serwowania itp.) [4.5]
Uwagi: Trzymam kciuki za Smoked Cracow PP na World Beer Cup.
Może nie jestem do końca obiektywna, ale myślę, że warto popierać wszelkie próby warzenia naszego historycznego stylu. Tak więc zgodnie z plakatem reklamującym: "Pijcie zdrowotne Piwo Grodziskie" :-)
Moja ocena: [4.325]Respect beer.Comment
-
Comment
-
Piwo piłem wczoraj w wersji lanej w Chmielarni. Mam nieodparte wrażenie, że jest to wersja coś a'la imperialna, z dodatkowo zmniejszonym wysyceniem, bo:
- goryczka była najbardziej intensywna z wszystkich Grodziszy, które do tej pory piłem
- wędzoność była również bardzo wyraźna, zarówno w smaku, jak i aromacie
Wysycenie było natomiast trochę za niskie, nie byłto "polski szampan". Ogólnie piwo mi bardzo smakowało, ale jeśli chlopaki chcieliby je wyslać w takim składzie na WBC w Denver, to raczej przepadnieOstatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2014-01-23, 16:56.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bladożółty. półprzezroczysty (starałem się nie wlewać drożdży). [4]
Piana: Ładna, bielutka, drobno- i średniopęcherzykowa, średniowysoka, nieprzesadnie trwała. [3.5]
Zapach: Przyjemny, wędzony, niezbyt intensywny. [4]
Smak: Nie miałem niestety zbyt dużo styczności z piwami w tym stylu (domowe, Pinta i Jopen), ale jest tutaj to, czego w tym piwie szukam - wędzonka (acz ja lubię jednak nieco mocniejszą), goryczka (mi akurat nie przeszkadza, że jest stosunkowo mocna) i orzeźwienie. Piwo jest bardzo lekkie (co nie jest zaskoczeniem) i lekko wodniste, ale pije się je przyjemnie. Na lato musi być super. [4]
Wysycenie: Nic do zarzucenia. [5]
Opakowanie: Butelka bezzwrotna, kapsel goły, poza tym garść przydatnych informacji i tyle. [3.5]
Uwagi: Chciałbym, żeby w lecie to piwo było powszechnie dostępne.
Moja ocena: [3.975]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętna słomka. Przy tym ekstrakcie i użytym słodzie jak najbardziej OK, ale grodziskie powinno być klarowne. Mam ambiwalentne uczucia. [4]
Piana: Piana słabiutka i mało trwała. Przy tym ekstrakcie nie ma czego ganić, ale też nie ma czego chwalić... [3]
Zapach: Wędzonka, lekko słona, dość intensywna. [4]
Smak: Lekka słodowość z aksamitną pszenną nutką, średnia goryczka i intensywna wędzonka pozostająca dość długo w finiszu. Świetnie gasi pragnienie, jak dla mnie bardzo pijalne. [4.5]
Wysycenie: Średnie, moim zdaniem za małe na styl. [4]
Opakowanie: Fajna etykieta z kompletem informacji, łysy kapsel. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.125]Comment
-
Polski szampan w świetnym wydaniu.
Aromaty pszeniczne - banany, goździki, trochę aromatów drożdżowych, przeplatają się przyjemną wędzonką, przywodzącą na myśl dym z ogniska. W smaku bardzo aksamitne, lekkie, z jeszcze bardziej wyraźnymi aromatami dymionymi. A na finiszu - niezła goryczka.
Bardzo pijalne, świetne piwo, idealne na upały, czyli przeciwieństwo tego, co aktualnie mamy za oknem
Najlepszy grodzisz na rynku, oby wszedł na stałe do oferty Pracowni. No i czekam na odpowiedź Pinty.
7/10Comment
-
Comment
-
Kolor - słomkowy, mętny
Piana - biała, niezbyt obfita, szybko opadająca, pozostawiając niewielkie wysepki na powierzchni, lekko oblepia szkło
Zapach - słodowo-wędzony, wyczuwam także cytrusy
Smak - chmielowość połączona z wędzonymi akcentami, następnie wyczuwalna słodowość oraz cytrusy. Goryczka jak na grodziskie wysoka
Wysycenie - średnie
Opakowanie - standardowa etykieta browaru z wszystkimi informacjami, które się powinny tutaj znaleźć. Kapsel złoty goły.
Uwagi - przyjemne i orzeźwiające piwo. Bardzo dobra interpretacja grodziskiego. Jestem zdecydowanie za.
Warka do 16.02.14Comment
-
Najlepsze grodziskie jakie piłem.
Ładna piana, klarowne.
Zapach delikatnie wędzony z delikatnym chmielem.
W smaku lekkie, delikatne, z niewielką goryczką.
Ideał, niezwykle pasowało mi nachmielenie tego piwa. Będę się starał sam takie zrobić.Comment
Related Topics
Collapse
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
-
Channel: Niemcy
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment