Pracownia Piwa, Smoked Cracow

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zolt
    Uwagi: Małe zastrzeżenia do piany. Mogłaby być trwalsza i bardziej obfita, tym bardziej, że wysycenie nie należy najsłabszych.
    Na tak cienkim piwie trwałej piany nie będzie. Na prawdziwym Grodziszu też się nie trzymała.

Comment

• leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, mocno opalizujący [4.5]
      Piana: Biała, drobna, średniowysoka, dość szybko zredukowała się do 3 milimetrowej warstewki i tak trwała do połowy szklanki [4.5]
      Zapach: Słód pszeniczny, delikatne ale jednoznaczne wędzenie i chmiel. Kombinacja jest taka, że ja czuję delikatną nutę pomarańczy (!) [4.5]
      Smak: W pierwszej chwili delikatnie słodowy, szybko ustępuje posmakowi wędzonki, drewna, delikatnych tanin. Goryczka wyraźna, orzeźwiająca ale za wysoka jak dla mnie. [4]
      Wysycenie: Za niskie. Mało gazu bąble jakieś leniwe [3.5]
      Opakowanie: Pełna informacja. Etykiety Pracowni są schludne i eleganckie ale graficznie mi nie leżą [4]
      Uwagi: Pierwsze piwo Pracowni wypite z butelki.

Mimo, że zimą nie pijam pszenic pod żadną postacią to kolejny raz trzeba było się złamać Na szczęście piwo jest dobre, bardzo łatwe w piciu, delikatne a mimo to oferujące wielość smaków i aromatów. Szkoda, że część z nich musi zejść na drugi plan, wyparte przez goryczkę.

Moja ocena: [4.225]

Comment

• Kalianna
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 41

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jaśniutki, słomkowy, mętny [4.5]
        Piana: Biała, obfita, ładnie oblepia szkło. [4.5]
        Zapach: Dość delikatny, czuć wędzonkę. [4]
        Smak: Piwo niesamowicie wręcz orzeźwiające i pijalne, na szczęście niska zawartość alkoholu pozwala pić i pić
        W smaku wyczuwalna wędzonka (serowa).
        Mniam. [4.5]
        Wysycenie: Znakomicie dobrane. [4.5]
        Opakowanie: Uwielbiam zabawę z nazwami Pracowni Piwa. Jak zwykle elegancka etykieta, podane wszystkie potrzebne informacje (pełen sklad, temperatura serwowania itp.) [4.5]
        Uwagi: Trzymam kciuki za Smoked Cracow PP na World Beer Cup.
        Może nie jestem do końca obiektywna, ale myślę, że warto popierać wszelkie próby warzenia naszego historycznego stylu. Tak więc zgodnie z plakatem reklamującym: "Pijcie zdrowotne Piwo Grodziskie" :-)

Moja ocena: [4.325]
        Respect beer.

Comment

• Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6536

Bardzo przyjemne piwko... lekkie i smaczne.

W porównaniu do a'la Grodziskie'go z Pinty tu jest o wiele lepiej.

Butelka z datą 16 LUT. 2014

W rzeczywistości piwo jest jasno żółte /mętne/.

Powtórki prawie pewne.
          Attached Files

Comment

• TTOP
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.03
            • 449

Piwo piłem wczoraj w wersji lanej w Chmielarni. Mam nieodparte wrażenie, że jest to wersja coś a'la imperialna, z dodatkowo zmniejszonym wysyceniem, bo:
            - goryczka była najbardziej intensywna z wszystkich Grodziszy, które do tej pory piłem
            - wędzoność była również bardzo wyraźna, zarówno w smaku, jak i aromacie

Wysycenie było natomiast trochę za niskie, nie byłto "polski szampan". Ogólnie piwo mi bardzo smakowało, ale jeśli chlopaki chcieliby je wyslać w takim składzie na WBC w Denver, to raczej przepadnie
            Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2014-01-23, 16:56.

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bladożółty. półprzezroczysty (starałem się nie wlewać drożdży). [4]
              Piana: Ładna, bielutka, drobno- i średniopęcherzykowa, średniowysoka, nieprzesadnie trwała. [3.5]
              Zapach: Przyjemny, wędzony, niezbyt intensywny. [4]
              Smak: Nie miałem niestety zbyt dużo styczności z piwami w tym stylu (domowe, Pinta i Jopen), ale jest tutaj to, czego w tym piwie szukam - wędzonka (acz ja lubię jednak nieco mocniejszą), goryczka (mi akurat nie przeszkadza, że jest stosunkowo mocna) i orzeźwienie. Piwo jest bardzo lekkie (co nie jest zaskoczeniem) i lekko wodniste, ale pije się je przyjemnie. Na lato musi być super. [4]
              Wysycenie: Nic do zarzucenia. [5]
              Opakowanie: Butelka bezzwrotna, kapsel goły, poza tym garść przydatnych informacji i tyle. [3.5]
              Uwagi: Chciałbym, żeby w lecie to piwo było powszechnie dostępne.

Moja ocena: [3.975]

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętna słomka. Przy tym ekstrakcie i użytym słodzie jak najbardziej OK, ale grodziskie powinno być klarowne. Mam ambiwalentne uczucia. [4]
                Piana: Piana słabiutka i mało trwała. Przy tym ekstrakcie nie ma czego ganić, ale też nie ma czego chwalić... [3]
                Zapach: Wędzonka, lekko słona, dość intensywna. [4]
                Smak: Lekka słodowość z aksamitną pszenną nutką, średnia goryczka i intensywna wędzonka pozostająca dość długo w finiszu. Świetnie gasi pragnienie, jak dla mnie bardzo pijalne. [4.5]
                Wysycenie: Średnie, moim zdaniem za małe na styl. [4]
                Opakowanie: Fajna etykieta z kompletem informacji, łysy kapsel. [4.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [4.125]

Comment

• Krocz
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.07
                  • 38

Polski szampan w świetnym wydaniu.
                  Aromaty pszeniczne - banany, goździki, trochę aromatów drożdżowych, przeplatają się przyjemną wędzonką, przywodzącą na myśl dym z ogniska. W smaku bardzo aksamitne, lekkie, z jeszcze bardziej wyraźnymi aromatami dymionymi. A na finiszu - niezła goryczka.
                  Bardzo pijalne, świetne piwo, idealne na upały, czyli przeciwieństwo tego, co aktualnie mamy za oknem
                  Najlepszy grodzisz na rynku, oby wszedł na stałe do oferty Pracowni. No i czekam na odpowiedź Pinty.

7/10

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krocz
                    Aromaty pszeniczne - banany, goździki(...)
                    Jesteś pewien?

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Jesteś pewien?
                      To mi wygląda na casus "piwa pszenicznego" a raczej takiej wzmianki na etykiecie. Pszeniczne = muszę wyczuwać banany

Podobnym przykładem jest piwo Marston's Oyster stout. Tam też wielu wyczuwa słoność i owoce morza.

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Krocz, witamy w krainie hejtu

Comment

• Krocz
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.07
                          • 38

Oczywiście, że tak, lekkie aromaty pszeniczne były obecne jak najbardziej.

Comment

• Krocz
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.07
                            • 38

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                            Krocz, witamy w krainie hejtu
                            Spokojnie, też swoje dołożę

Comment

• Warchlando
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.06
                              • 94

Kolor - słomkowy, mętny
                              Piana - biała, niezbyt obfita, szybko opadająca, pozostawiając niewielkie wysepki na powierzchni, lekko oblepia szkło
                              Zapach - słodowo-wędzony, wyczuwam także cytrusy
                              Smak - chmielowość połączona z wędzonymi akcentami, następnie wyczuwalna słodowość oraz cytrusy. Goryczka jak na grodziskie wysoka
                              Wysycenie - średnie
                              Opakowanie - standardowa etykieta browaru z wszystkimi informacjami, które się powinny tutaj znaleźć. Kapsel złoty goły.
                              Uwagi - przyjemne i orzeźwiające piwo. Bardzo dobra interpretacja grodziskiego. Jestem zdecydowanie za.
                              Warka do 16.02.14

Comment

• Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

Najlepsze grodziskie jakie piłem.

Ładna piana, klarowne.

Zapach delikatnie wędzony z delikatnym chmielem.

W smaku lekkie, delikatne, z niewielką goryczką.

Ideał, niezwykle pasowało mi nachmielenie tego piwa. Będę się starał sam takie zrobić.

Comment