Witnica (BOSS), [Birbant] American Brown Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowo brązowy, Klarowny. [4]
    Piana: Bardzo delikatnie beżowa, gęsta, trwała, zostawia wyraźne ślady na szkle. [5]
    Zapach: Karmelowo - chmielowy, żywiczny. Mało złożony ale bardzo przyjemny. [4.5]
    Smak: Dość mocna goryczka przeplatana delikatnym karmelem końcówka jakby lekko przypalana. [4]
    Wysycenie: Średnie i długotrwałe. [4]
    Opakowanie: Jedno z brzydszych jakie mam okazję oglądać. [2]
    Uwagi: To piwo, chociaż nie jest w zadeklarowanym stylu (przechmielone), jest smaczną propozycją. Pozytywne jest również to że nie ma wad rodem z Witnicy, może coś naprawili, ponieważ w Pszczyńskim Szlachetnym też ostatnio masła nie czułem.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Firaxis
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 36

Bardzo fajne piwo, jak na debiut - rewelacja, kolor rubionowy, piana mala, ale moze to kwestia szkla, intensywny zapach amerykanskich chmieli, goryczka przyjemna, taka w sam raz. piwo mi smakowalo i na pewno do niego wroce. opakowanie - butelka. kupione w łódzkim Piwoszu.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: rubinowo-herbaciany [4.5]
        Piana: ecru, drobna, zwarta, opada powolutku ale zauważalnie [4]
        Zapach: słaby, co czuję to przejrzałe owoce leżące w piwie [3.5]
        Smak: dość pełne choc brakuje mu do treściwości troszkę, a smak, trawiasto-pestkowa gorycz i .... i staram się wyczuć coś więcej, z tego starania do słabo wyczuwalny cierpko-owocowo-słodowy podkład i o wszystko.... [3.5]
        Wysycenie: odrobinkę za duże [4]
        Opakowanie: lubię proste etykiety ale ta jest dla mnie zbyt prosta i nijaka, czarny kapsel [3.5]
        Uwagi: cóż, poprawne piwo, do wypicia jak najbardziej ale tylko poprawne, ani rewelacyjne, ani słabiutkie tylko zwykły, mocno gorzki przeciętniak i aż za 9 zł, za 3, no może 4 zł bym powtórzył, ale w takie cenie, absolutnie nie

Moja ocena: [3.625]
        Attached Files
        Last edited by becik; 2014-01-29, 22:29.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Szakali
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2013.08
          • 572

No 9 zł to drogo fakt , ja zapłaciłem 7 ...jak by było za 4 to pił bym je dziennie ^^
          A co do tego , że jest przechmielone jak to nie którzy piszą ..fakt może i jest ...ale po latach picia sikaczy w których chmielu było jak na lekarstwo , takie piwa mi bardzo smakują i cały czas chmielu mam mało ....

Comment

• Undeath
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.08
            • 113

Kolor: Ciemny brąz - mocna herbata, bardzo klarowne. [5]
            Piana: Niska, drobno pęcherzykowa, ale zostaje do końca i krążkuje. [5]
            Zapach: Na pierwszy rzut chmiel- cytrusowość oraz dojrzałe owoce, potem słód i lekki karmel, zapachy jednak mało intensywne... [4.5]
            Smak: Całkiem nieźle zbalansowane, lekki karmel z dużą kontrą goryczkową, nie zalegającą i bardzo dobrą, mega pijalne, średnio pełne w smaku. Wydaje mi się, że bardzo lekkie żelazo czuć, po roztarciu na skórze bardziej jednak karmel [4.5]
            Wysycenie: Niskie, co pasuje mi idealnie! [5]
            Opakowanie: Etykieta średnio mi podeszła ale wszystkie informacje jakie potrzebuje są. [4]
            Uwagi: Ciekawy wybór piwa jak na debiut, które okazał się całkiem niezły, jednak w Witnicy da się dobre piwo zrobić, czekam na następne wypusty tego browaru, dobrze że kupiłem sobie dwie butelki tego piwa

Moja ocena: [4,67]

Comment

• Undeath
              • 2011.08
              • 113

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz - mocna herbata, bardzo klarowne. [5]
              Piana: Niska, drobno pęcherzykowa, ale zostaje do końca i krążkuje. [5]
              Zapach: Na pierwszy rzut chmiel- cytrusowość oraz dojrzałe owoce, potem słód i lekki karmel, zapachy jednak mało intensywne... [4.5]
              Smak: Całkiem nieźle zbalansowane, lekki karmel z dużą kontrą goryczkową, nie zalegającą i bardzo dobrą, mega pijalne, średnio pełne w smaku. Wydaje mi się, że bardzo lekkie żelazo czuć, po roztarciu na skórze bardziej jednak karmel [4.5]
              Wysycenie: Niskie, co pasuje mi idealnie! [5]
              Opakowanie: Etykieta średnio mi podeszła ale wszystkie informacje jakie potrzebuje są. [4]
              Uwagi: Ciekawy wybór piwa jak na debiut, które okazał się całkiem niezły, jednak w Witnicy da się dobre piwo zrobić, czekam na następne wypusty tego browaru, dobrze że kupiłem sobie dwie butelki tego piwa

Moja ocena: [4.575]

Comment

• maciu82
                • 2012.02
                • 100

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbaciano miedziany, klarowny. Wg mnie nie jest to kolor brązowy. [4.5]
                Piana: Średnioziarnista(do grubo), beżowa, niewysoka, redukuje się do ładnego kożuszka i pozostaje. Delikatnie szkło oblepia. [4]
                Zapach: Bardzo przyjemny, głównie chmielowy z nutką karmelu i paloności. [4]
                Smak: Bardzo smaczne, przyjemna goryczka chmielowo-palona i coś jak skórka z orzecha włoskiego(ta cienka ta jadalnej części, nie łupina) [4.5]
                Wysycenie: jakby ciut za niskie ale tylko ciut. [4.5]
                Opakowanie: Podoba mnie się styl i logo. Jest pełna informacja, którą można by jednak podać ciekawiej niż w jednym ciórku. [4]
                Uwagi: Brawo!

Moja ocena: [4.25]
                "A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
                galeria spożytych piw
                Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy

Comment

• czarna_mamba
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny kolor, intensywna herbata, brunatny. [5]
                  Piana: Bardzo mała, drobnopęcherzykowata, szybko znika, ale oblepia szkło. Do końca zostają "kleksy " na powierzchni. [2]
                  Zapach: Mało intensywny, mało wyraźny, dość płaski, lecz można wyczuć nuty typowe dla amerykańskiego chmielu, trochę nut palonych. [3.5]
                  Smak: Silna, bardzo długo utrzymująca się goryczka, lekkie nuty palone, tak jakby karmel. Finisz odrobinę cierpki. [4]
                  Wysycenie: Trochę za wysokie, ale ok. [4]
                  Opakowanie: Nudne, proste. Jednak, jak na debiut, ok. Szkoda, że kapsel cały czarny. [3]
                  Uwagi: Ogólnie piwo dobre, ma plusy i minusy. Czegoś mi w nim brakuje. Dość pijalne.

Moja ocena: [3.625]

Comment

• Drago
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.02
                    • 37

Zapach: Świetny miks kwiatów, ananasów, żywicy, ziołowości, karmelu i orzechów. Jednak po ogrzaniu początkowo wyrównany udział pojedynczych woni przechyla się w kierunku słodów, sprawiając, że aromat już tak nie zachwyca.

Smak
                    : Uderzenie średniej goryczki (żywica, ananas, ziołowość), skontrowanej przez słody, które na początku ujawniają się pod postacią karmelu by w chwilę przeistoczyć się w orzech. W posmaku dominuje chmiel. Co prawda orzech jest wyczuwalny, jednak zdominowany przez żywicę współpracującą z ananasem i ziołami. Trochę nieoczekiwanie ostatnie słowo należy do popiołu, który burzy dotychczas wypracowany profil. Alkohol nieobecny.

Ocena: 7.5/10

Jest sesyjność, aczkolwiek szkoda, że tego popiołu jest za dużo.
                    Zapraszam na blog: Zakazane Piwo - o piwach zbyt dobrych, by ich nie spróbować.

Comment

• sebbar
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.05
                      • 19

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowy, nieprzejrzysty, lekko mętne. [4.5]
                      Piana: Drobno- i średnio-pęcherzykowa po kilku minutach opada do obrączki, utrzymuje się do końca ładnie oblepiając szkło [4]
                      Zapach: cytrusowy, orzeźwiający, chmielowy [4.5]
                      Smak: Solida porcja goryczki niestety bez kontry słodowej. [4]
                      Wysycenie: Niskie, odpowiednie. [5]
                      Opakowanie: Etykieta na marnym papierze. Podstawowe informacje na kontrze. [3]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.2]

Comment

• Ravf
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.06
                        • 264

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy, lekko zamglony. [4.5]
                        Piana: Drobno i średnio pęcherzykowa, dość obfita. Opada do krążka i pięknie oblepia szkło. [4.5]
                        Zapach: Średnio intensywny, chmielowo-karmelowy. [3.5]
                        Smak: Najpierw średnia goryczka, później nuty karmelowe. Na finiszu przyjemny posmak orzechów. [4.5]
                        Wysycenie: Srednio-niskie. [5]
                        Opakowanie: Brązowa, bezzwrotna butelka. Etykieta oryginalna, minimalistyczna. Podany pełen skład, IBU i to w zasadzie tyle jeśli chodzi o szersze informacje. [4]
                        Uwagi: Warka do 20.05. Miło wiedzieć, że w Witnicy można uwarzyć porządne piwo.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• rowdy
                          • 2013.03
                          • 121

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowo-brązowy. Klarowny. [5]
                          Piana: Drobna, szybko opada. Ładnie oblepia szkło. [3.5]
                          Zapach: Zdominowany przez amerykańskie chmiele (cytrusy, mango, marakuja (?)). [4.5]
                          Smak: Rześki, przyjemna, delikatna i niezalegająca goryczka. Owoce tropikalne i cytrusy. Słaba słodowość. Piwo delikatnie wodniste. [4]
                          Wysycenie: Raczej niskie. [4]
                          Opakowanie: Stylistyka zbyt prosta. Etykieta nie powala. Dla mnie zbyt mdła. Plus za pełen skład na kontrze i miejsce warzenia. [4]
                          Uwagi: Piwo bardzo pijalne. Może delikatnie wodniste. Nie powiedziałbym , że ma ono 13% ekstraktu (brakuje trochę ciała) i 61 IBU (goryczka bardzo delikatna). Tak czy inaczej, bardzo udany debiut. Z niecierpliwością czekam na kolejne warki od Birbanta.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• rowdy
                            • 2013.03
                            • 121

Dodam jeszcze, że po mocnym ogrzaniu 15-16 stopi. Goryczka zaczyna wychodzić i dłużej zalega, ale i tak w życiu nie dałbym temu piwu 61 IBU!

Comment

• Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowawy, taki jak mocna, lekko już odstała herbata. [3.5]
                              Piana: Kremowa, dość drobna, średniowysoka, rzadka - strzępiasta, nietrwała. [3]
                              Zapach: Tercet sosna-jałowiec-chmiel, po ogrzaniu pojawia się ślad słodowy. [3.5]
                              Smak: Tępawa goryczka, na szczęście dość łagodna, nie powalająca, ale to w zasadzie wszystko - trochę zbyt jednowymiarowo... [3.5]
                              Wysycenie: Niewysokie w kierunku średniego. [4]
                              Opakowanie: Goły kapsel, proste wzornictwo, kolorystyka mdławo-wyblakła, pełne info. [4]
                              Uwagi: Kolejne jednowymiarowe, silnie chmielowo-goryczkowe piwo. Stary jestem, już mnie to nudzi...

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Szakali
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2013.08
                                • 572

Piłem ostatnio z beczki i było dużo gorsze niż butelka....jakieś takie wodniste i bez wyrazu .
                                Nie wiem w czym rzecz.

Comment

Przetwarzanie...
                                X