Witnica (BOSS), [Birbant] American Brown Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzemek
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.12
    • 450

Nie znam innych piw w takim gatunku, ten z Birbanta smakował mi, dość delikatny posmak czekolady, karmelu, trochę cytrusowy. Czy do powtórzenia nie jestem na chwilę obecną powiedzieć, jednak trochę kosztuje.

Comment

• coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

Aromat: ziemisty chmiel, karmel i nutki słodowe, lekki diacetyl

Piana: niska, dość gęsta, dość trwała

Barwa: mocnej herbaty, klarowne

Smak: mocny posmak chmielu, pod spodem nutki karmelowe i przypalane

Goryczka: wysoka, długa, po pewnym czasie męcząca. Chyba za duża jak na styl.

Odczucie w ustach: pełnia średnia, mocno nagazowane, chmielowo szorstkie

Ogóle wrażenie: dobre piwo, ale solidnie przegięte w kierunku chmielu.

Comment

• Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2566

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziany, klarowny [4.5]
        Piana: Zbita, pęcherzykowata, przyjemna dla oka [4]
        Zapach: inttensywny, żywiczny, sosnowy, pachnie jak Grand Champion [4.5]
        Smak: Zbyt gorzkie, ale gasi pragnienie, bardziej AIPA niż brown ale [3]
        Wysycenie: w porządku [4]
        Opakowanie: ograniczone, ale z pomysłem, pytanie czy to jest dobry pomysł, niby nowoczesne, ale nie tak jak etykietka Ninkasi Stout-recenzja wkrótce [3.5]
        Uwagi: Kibicujemy i czekamy na kolejne

Moja ocena: [3.775]
        Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Smakuje jak solidne, przechmielone domowe jakieśtam ale.
          Potwierdzam, to zdanie najpełniej oddaje moje odczucia. Szczerze mówiąc, gdybym dostał to w jakiejś nieoklejonej butelce, dałbym sobie rękę uciąć, że to jakieś domowe piwo. W tym przypadku nie jest to komplement, to piwo było po prostu nijakie.

Spożyte w Białej Damie w cenie 12 zł / 0,5 l. - w tej cenie to nieporozumienie.

Comment

• Mario_Lopez
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.08
            • 991

Pachnie jak porządne IPA, kolor brunatny, opalizujący.

w smaku spora goryczka i trochę karmelu, całkiem ciekawe doznanie.

Piana jest strasznym zawodem, niska, ale gęsta, średniotrwała.

Strasznie przypomina mi IPY, ale nie wiem czy o to chodziło, ponieważ jest to moje pierwsze piwo w stylu ABA.

Do wypicia z przyjemnością, ale w tej cenie wolę jednak piwka z Pinty lub ALE Browaru.
            Last edited by Mario_Lopez; 2014-03-16, 16:07.
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Warchlando
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.06
              • 94

Kolor - miedziany, mętny
              Piana - kremowa, średniej wielkości, drobnopęcherzykowa, szybko opadająca pozostawiając niewielki kożuszek. Oblepia szkło
              Zapach - mało treściwy aromat. Jedynie co udało mi się wyczuć to lekka chmielowość, owocowość oraz słodowość.
              Smak - chmielowość połączona z żywicznością, następnie wyczuwalne owoce oraz paloność. Goryczka przyzwoita, lekko ściągająca.
              Wysycenie - umiarkowane
              Opakowanie - niezbyt ładna etykieta. Na kontrze podany ekstrakt, zaw.alk., wartość IBU oraz szczegółowy skład. Kapsel czarny goły.
              Uwagi - dobre piwo, jednakże mało złożone. Można było spodziewać się więcej.
              Warka do 20.05.2014

Comment

• corsano
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.05
                • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy, zamglone [4]
                Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepiająca ścianki [5]
                Zapach: Intensywny, słodki, żywiczny, nuty cytrusowe [4.5]
                Smak: Brak podbudowy słodowej, lekka słodowość i karmel, goryczka wysoka, łodygowa, lekko zalegająca, słaby bilans, sprawia wrażenie lekko wodnistego [3]
                Wysycenie: Dość wysokie, trochę drażniące [3.5]
                Opakowanie: Prosta i oszczędna ale z pomysłem, sporo cennych informacji na kontrze, kapsel czarny [4]
                Uwagi: Warka do 20.05.2014, pite w temperaturze 10°C

Moja ocena: [3.85]

Comment

• jerzdna
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2014.07
                  • 240

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnybursztyn troche metne [4.5]
                  Piana: sredniowysoka i sredniotrwala ale lacing niezgorszy [3.5]
                  Zapach: slodowochmielowy. troche cytrusow. z butelki wyczuwalny biszkopt ze szklanicy juz nie... [4]
                  Smak: przewaza slodowosc kojarzona z tostem w drugim planie goryczka niewysoka jak na te ibu. odrobine karmelu. jakby wodniste [4]
                  Wysycenie: niskie [4.5]
                  Opakowanie: najmniej udane z birbantow. info z tylu w porzadku [3.5]
                  Uwagi: piwo wysokopijalne. smak niewyrafinowany ale dobrze sie je konsumuje. warte polecenia

Moja ocena: [3.975]

Comment

• Glingorth
                    • 2014.04
                    • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz [4]
                    Piana: Kremowa, gęsta, opada ale pozostaje do końca [4.5]
                    Zapach: Chmiel ziołowo cytrusowy, lekki karmel, mało intensywny [3.5]
                    Smak: Solidna goryczka, przez jakiś czas pozostaje w ustach, ale potem jest przygaszona przez słody i lekki karmel, ciekawy balans, podoba mi się [4.5]
                    Wysycenie: Umiarkowane, pasuje [4.5]
                    Opakowanie: Całkiem ciekawy pomysł na etykiety, choć z czasem robi się monotematycznie. Ale wyróżnia się w tłumie, plus za komplet informacje z tyłu. [4]
                    Uwagi: Przyjemnie się pije, dość mocna wyraźna goryczka z fajną słodową podbudową, ogólnie bardzo fajne piwko

Moja ocena: [4.1]

Comment

• aanndrzej
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.06
                      • 9

Kolor: Mocno brązowy, błotnisty [4]
                      Piana: Trwała, trzyma się ścianki [4]
                      Zapach: Zapach cytrusowy, leśny, zachęca do wypicia [5]
                      Smak: Najpierw atakuje goryczka, taka opisałbym "męska", "twarda", byłem zaskoczony. Potem czuć zdecydowanie jakieś nuty karmelowe i zdecydowanie nuty cytrusowe, taki grejpfrut zalegający na języku. [4.5]
                      Wysycenie: Zdecydowanie niskie, idealne przez co jest mega pijalne [5]
                      Opakowanie: Nigdy etykiety z Birbanta mnie nie przekonują i to samo jest tym razem. Dosłownie mnie nie przekonują, do tego stopnia, że najpierw sięgam po inne piwa, monotematyczne. Wygląda jakby żałowali 1cm papieru, byleby upchnąć jak najwięcej informacji. [2]
                      Uwagi: Zdecydowanie do tego piwa wrócę.

Moja ocena: [4.1]
                      Last edited by aanndrzej; 2014-08-07, 23:55.

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny brąz. [4]
                        Piana: Tworzy się niezłą ale niestety dość dziurawą czapą. Utrzymuje się na ściankach szklanki. [4]
                        Zapach: Dominuje kwasek, poza tym chlebowość. Ta kwaskowatość zabija. [3]
                        Smak: Niestety też przebija się głównie kwasek W tle goryczka, na finiszu całkiem przyjemna. Piwo jest nieco zbyt wodniste. [3.5]
                        Wysycenie: Układa się na żołądku bez problemów. [5]
                        Opakowanie: Nazwa i stylu i browaru mnie przekonuje, kolorystyka etykiety też ale wzornictwo absolutnie nie. [4]
                        Uwagi: Piwo z potencjałem ale na dzisiaj sporo do poprawy.

Moja ocena: [3.5]
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Mario_Lopez
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.08
                          • 991

W mojej dzisiejszej wersji przeważały aromaty rodzynek, pycha.
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Klatak
                            • 2014.07
                            • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo bardzo mocno herbata, mleczna czekolada, średnio mętne. [4.5]
                            Piana: Niezbyt obfita, mało oczkowa, mocno się redukuje ale łądnie zdobi szkło. [3.5]
                            Zapach: Przyjemny dość intensywny. Głównie chmielowy ale z nutą kawy. [4.5]
                            Smak: Zapach idealnie reprezentuje smak, przypomina dobre american pale ale z nutą ciemnych słodów (główanie kawa). Goryczka średnio wysoka. Niestety jest lekko plastikowe w posmaku. [4]
                            Wysycenie: Średnie. [4.5]
                            Opakowanie: Jedna z gorszych etykiet Birbanta ale nie jest zła. Zawiera komplet informacji. [4]
                            Uwagi: Warka z datą do 25.11.2014. Bardzo przyjemne piwo na dobrym poziomie.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• tuses
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.05
                              • 34

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn/brąz. Zmętnione, a jeszcze dużo osadu zostało na dnie... [4]
                              Piana: Niska, żółtobiała. Pozostaje warstwa i mocniej zaznaczony pierścień przy szkle. Pęcherzyki różnych rozmiarów. [4]
                              Zapach: Karmel, kawa z mlekiem, owoce na drugim planie. Może odrobina orzechów. Z czasem owocowe, chmielowe aromaty ustępują palonym nutom. [4]
                              Smak: Słodowy-karmelowy z kawowym posmakiem. Kwaskowość, raczej od palonego jęczmienia niż cytrusów z chmielu. Nuty chmielowe są prawie nieobecne. Goryczka średnia do wysokiej. Zalegająca i niestety ściągająca. [3.5]
                              Wysycenie: Średnie, bez zarzutu. [5]
                              Opakowanie: Fajna grafika i kolorystyka, wszystkie potrzebne informacje. [5]
                              Uwagi: Warka do 25.11.14. Dobre piwo, jeden z nielicznych szeroko dostępnych przedstawicieli stylu. Gdyby zrezygnować z tak silnej goryczki, a bardziej zadbać o chmiel w aromacie, byłoby świetnie.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• yassmen
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2012.11
                                • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zgaszony, mętny bursztyn-brąz. [4.5]
                                Piana: Wyraźna, drobnopęcherzykowa, w kolorze ecru wpadającym w żółtawy. Bardzo dobrze się trzyma i ładnie firankuje. [4.5]
                                Zapach: Melanoidy na pierwszym planie. W tle lekkie suszone owoce, orzechy laskowe; po ogrzaniu czuć alko. [4]
                                Smak: Piłem pierwszą warkę i było nieźle, ale ta jest dużo intensywniejsza. Ciemne słody, wyraźne orzechy, owocowość z użytych chmieli. Goryczka wyraźnie zaznaczona, ale stonowana i zbalansowana z karmelową nutą. Mimo, że treściwe, to spokojnie 3-4 na pubowym posiedzeniu da się wysączyć. [5]
                                Wysycenie: Dość niskie, pasujące. [5]
                                Opakowanie: Dobrze dobrane kolorystycznie do stylu etykiety. Proste i czytelne. [4.5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [4.55]

Comment

Przetwarzanie...
                                X