Nie znam innych piw w takim gatunku, ten z Birbanta smakował mi, dość delikatny posmak czekolady, karmelu, trochę cytrusowy. Czy do powtórzenia nie jestem na chwilę obecną powiedzieć, jednak trochę kosztuje.
Witnica (BOSS), [Birbant] American Brown Ale
Collapse
X
-
Aromat: ziemisty chmiel, karmel i nutki słodowe, lekki diacetyl
Piana: niska, dość gęsta, dość trwała
Barwa: mocnej herbaty, klarowne
Smak: mocny posmak chmielu, pod spodem nutki karmelowe i przypalane
Goryczka: wysoka, długa, po pewnym czasie męcząca. Chyba za duża jak na styl.
Odczucie w ustach: pełnia średnia, mocno nagazowane, chmielowo szorstkie
Ogóle wrażenie: dobre piwo, ale solidnie przegięte w kierunku chmielu.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany, klarowny [4.5]
Piana: Zbita, pęcherzykowata, przyjemna dla oka [4]
Zapach: inttensywny, żywiczny, sosnowy, pachnie jak Grand Champion [4.5]
Smak: Zbyt gorzkie, ale gasi pragnienie, bardziej AIPA niż brown ale [3]
Wysycenie: w porządku [4]
Opakowanie: ograniczone, ale z pomysłem, pytanie czy to jest dobry pomysł, niby nowoczesne, ale nie tak jak etykietka Ninkasi Stout-recenzja wkrótce [3.5]
Uwagi: Kibicujemy i czekamy na kolejne
Moja ocena: [3.775]Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziSmakuje jak solidne, przechmielone domowe jakieśtam ale.
Spożyte w Białej Damie w cenie 12 zł / 0,5 l. - w tej cenie to nieporozumienie.
Comment
-
-
Pachnie jak porządne IPA, kolor brunatny, opalizujący.
w smaku spora goryczka i trochę karmelu, całkiem ciekawe doznanie.
Piana jest strasznym zawodem, niska, ale gęsta, średniotrwała.
Strasznie przypomina mi IPY, ale nie wiem czy o to chodziło, ponieważ jest to moje pierwsze piwo w stylu ABA.
Do wypicia z przyjemnością, ale w tej cenie wolę jednak piwka z Pinty lub ALE Browaru.Last edited by Mario_Lopez; 2014-03-16, 16:07.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE
Comment
-
-
Kolor - miedziany, mętny
Piana - kremowa, średniej wielkości, drobnopęcherzykowa, szybko opadająca pozostawiając niewielki kożuszek. Oblepia szkło
Zapach - mało treściwy aromat. Jedynie co udało mi się wyczuć to lekka chmielowość, owocowość oraz słodowość.
Smak - chmielowość połączona z żywicznością, następnie wyczuwalne owoce oraz paloność. Goryczka przyzwoita, lekko ściągająca.
Wysycenie - umiarkowane
Opakowanie - niezbyt ładna etykieta. Na kontrze podany ekstrakt, zaw.alk., wartość IBU oraz szczegółowy skład. Kapsel czarny goły.
Uwagi - dobre piwo, jednakże mało złożone. Można było spodziewać się więcej.
Warka do 20.05.2014
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobursztynowy, zamglone [4]
Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepiająca ścianki [5]
Zapach: Intensywny, słodki, żywiczny, nuty cytrusowe [4.5]
Smak: Brak podbudowy słodowej, lekka słodowość i karmel, goryczka wysoka, łodygowa, lekko zalegająca, słaby bilans, sprawia wrażenie lekko wodnistego [3]
Wysycenie: Dość wysokie, trochę drażniące [3.5]
Opakowanie: Prosta i oszczędna ale z pomysłem, sporo cennych informacji na kontrze, kapsel czarny [4]
Uwagi: Warka do 20.05.2014, pite w temperaturze 10°C
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnybursztyn troche metne [4.5]
Piana: sredniowysoka i sredniotrwala ale lacing niezgorszy [3.5]
Zapach: slodowochmielowy. troche cytrusow. z butelki wyczuwalny biszkopt ze szklanicy juz nie... [4]
Smak: przewaza slodowosc kojarzona z tostem w drugim planie goryczka niewysoka jak na te ibu. odrobine karmelu. jakby wodniste [4]
Wysycenie: niskie [4.5]
Opakowanie: najmniej udane z birbantow. info z tylu w porzadku [3.5]
Uwagi: piwo wysokopijalne. smak niewyrafinowany ale dobrze sie je konsumuje. warte polecenia
Moja ocena: [3.975]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz [4]
Piana: Kremowa, gęsta, opada ale pozostaje do końca [4.5]
Zapach: Chmiel ziołowo cytrusowy, lekki karmel, mało intensywny [3.5]
Smak: Solidna goryczka, przez jakiś czas pozostaje w ustach, ale potem jest przygaszona przez słody i lekki karmel, ciekawy balans, podoba mi się [4.5]
Wysycenie: Umiarkowane, pasuje [4.5]
Opakowanie: Całkiem ciekawy pomysł na etykiety, choć z czasem robi się monotematycznie. Ale wyróżnia się w tłumie, plus za komplet informacje z tyłu. [4]
Uwagi: Przyjemnie się pije, dość mocna wyraźna goryczka z fajną słodową podbudową, ogólnie bardzo fajne piwko
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Kolor: Mocno brązowy, błotnisty [4]
Piana: Trwała, trzyma się ścianki [4]
Zapach: Zapach cytrusowy, leśny, zachęca do wypicia [5]
Smak: Najpierw atakuje goryczka, taka opisałbym "męska", "twarda", byłem zaskoczony. Potem czuć zdecydowanie jakieś nuty karmelowe i zdecydowanie nuty cytrusowe, taki grejpfrut zalegający na języku. [4.5]
Wysycenie: Zdecydowanie niskie, idealne przez co jest mega pijalne [5]
Opakowanie: Nigdy etykiety z Birbanta mnie nie przekonują i to samo jest tym razem. Dosłownie mnie nie przekonują, do tego stopnia, że najpierw sięgam po inne piwa, monotematyczne. Wygląda jakby żałowali 1cm papieru, byleby upchnąć jak najwięcej informacji. [2]
Uwagi: Zdecydowanie do tego piwa wrócę.
Moja ocena: [4.1]Last edited by aanndrzej; 2014-08-07, 23:55.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny brąz. [4]
Piana: Tworzy się niezłą ale niestety dość dziurawą czapą. Utrzymuje się na ściankach szklanki. [4]
Zapach: Dominuje kwasek, poza tym chlebowość. Ta kwaskowatość zabija. [3]
Smak: Niestety też przebija się głównie kwasek W tle goryczka, na finiszu całkiem przyjemna. Piwo jest nieco zbyt wodniste. [3.5]
Wysycenie: Układa się na żołądku bez problemów. [5]
Opakowanie: Nazwa i stylu i browaru mnie przekonuje, kolorystyka etykiety też ale wzornictwo absolutnie nie. [4]
Uwagi: Piwo z potencjałem ale na dzisiaj sporo do poprawy.
Moja ocena: [3.5]"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo bardzo mocno herbata, mleczna czekolada, średnio mętne. [4.5]
Piana: Niezbyt obfita, mało oczkowa, mocno się redukuje ale łądnie zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Przyjemny dość intensywny. Głównie chmielowy ale z nutą kawy. [4.5]
Smak: Zapach idealnie reprezentuje smak, przypomina dobre american pale ale z nutą ciemnych słodów (główanie kawa). Goryczka średnio wysoka. Niestety jest lekko plastikowe w posmaku. [4]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: Jedna z gorszych etykiet Birbanta ale nie jest zła. Zawiera komplet informacji. [4]
Uwagi: Warka z datą do 25.11.2014. Bardzo przyjemne piwo na dobrym poziomie.
Moja ocena: [4.175]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn/brąz. Zmętnione, a jeszcze dużo osadu zostało na dnie... [4]
Piana: Niska, żółtobiała. Pozostaje warstwa i mocniej zaznaczony pierścień przy szkle. Pęcherzyki różnych rozmiarów. [4]
Zapach: Karmel, kawa z mlekiem, owoce na drugim planie. Może odrobina orzechów. Z czasem owocowe, chmielowe aromaty ustępują palonym nutom. [4]
Smak: Słodowy-karmelowy z kawowym posmakiem. Kwaskowość, raczej od palonego jęczmienia niż cytrusów z chmielu. Nuty chmielowe są prawie nieobecne. Goryczka średnia do wysokiej. Zalegająca i niestety ściągająca. [3.5]
Wysycenie: Średnie, bez zarzutu. [5]
Opakowanie: Fajna grafika i kolorystyka, wszystkie potrzebne informacje. [5]
Uwagi: Warka do 25.11.14. Dobre piwo, jeden z nielicznych szeroko dostępnych przedstawicieli stylu. Gdyby zrezygnować z tak silnej goryczki, a bardziej zadbać o chmiel w aromacie, byłoby świetnie.
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zgaszony, mętny bursztyn-brąz. [4.5]
Piana: Wyraźna, drobnopęcherzykowa, w kolorze ecru wpadającym w żółtawy. Bardzo dobrze się trzyma i ładnie firankuje. [4.5]
Zapach: Melanoidy na pierwszym planie. W tle lekkie suszone owoce, orzechy laskowe; po ogrzaniu czuć alko. [4]
Smak: Piłem pierwszą warkę i było nieźle, ale ta jest dużo intensywniejsza. Ciemne słody, wyraźne orzechy, owocowość z użytych chmieli. Goryczka wyraźnie zaznaczona, ale stonowana i zbalansowana z karmelową nutą. Mimo, że treściwe, to spokojnie 3-4 na pubowym posiedzeniu da się wysączyć. [5]
Wysycenie: Dość niskie, pasujące. [5]
Opakowanie: Dobrze dobrane kolorystycznie do stylu etykiety. Proste i czytelne. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.55]
Comment
-
Comment