Leżajsk / Żywiec, Tatra Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

Żywiec napisał(a)
    Sprostowanie:
    Tatra Mocne nadal produkowana jest w Żywcu a Tatra Pils faktycznie w Leżajsku.
    No tak . Tak było w lutym 2002. Napisz Żywiec (albo Marcopolok) jak to jest teraz bo pijąc tydzień temu Tatrę Mocną (z nową etykietą) wylukałem iż na kontrze jest napis "Warzone i rozlewane pod nadzorem B-ry Żywiec SA//ul. Browarna 88 ,34-300 Żywiec w ZPL SA// ul. II Armii WP 5 ,37-300 Leżajsk" więc wynika że to Leżajsk. Jeśli miejsce produkcji Tatry Pils nie zmieniło się to wynika że obecnie obie Tatry waży Leżajsk - PARANOJA.
    Nie zbieram co prawda etykiet z w/w browarów , ale nie wiem jak zaliczyć kapsle i gdzie wpisywać w dzienniku piwnym. Na kontrze co prawda jest numer GRATISOWEJ infolinii (0 800 61 00 00) , jednak z praktyki wiem iż z pewnością odbierające tam telefony kozy są z pewnością cholernie miłe , jednak problematyka produkcji piw w GŻ jest dla Nich proporcjonalnie niska do wiedzy na temat odcieni lakierów do paznokci firmy Margaret Astor.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Piwofil
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.01
      • 907

Ja natomiast mam także nową etykietę Tatry Mocnej i jak byk pisze że warzone i rozlewane w Żywcu ul. Browarna 88.
      Może więc teraz robią to piwo w obu browarach??
      www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• Cooper
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

No nie ! Tego już za dużo
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• baklazanek
          † 2014 Piwosz w Raju
          • 2001.08
          • 3562

Mój egzemplarz pochodził z Żywca a przynajmniej tak wywnioskowałem z kontry gdyż o Leżajsku nie było wzmianki.
          Kolor-dosyć jasny jak na piwo mocne.
          Zapach-ciężko było mi coś wyczuć, chyba jest to bezzapachowe piwo.
          Piana- W pierwszych sekundach jest gruba ale z dużymi dziurami które szybko znikają razem z pianą.
          Smak- dosyć cierpki co mnie zaskoczyło bo ostatnio wszystkie piwa mocne które piłem były słodkie.
          Szata graficzna- zarówno kapsel jak i etykieta są bardzo estetyczne i ładne.

Moja ocena: [2.75]

Comment

• sopista
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1747

Każda okazja jest dobra.
            Zatem nabyłem obie wzmiankowane Tatry, popatrzyłem w swój zbiorek i jest tak:
            Dla patrzących w bok (na zachód?) górali Pils jest z Leżajska a Mocna
            z Żywca. Gdy tylko góral obrócił się bardziej do centrum (ale jeszcze na Warszawę nie patrzy) to obie taterki zrobiły się "leżajskie".
            Tak przynajmniej wynika z degustowanych dotychczas okazów.
            A smak...W mocnych piwach nie gustuję, a po "zejściu" ś.p. gdańskiego Heveliusa pijam właśnie Tatrę Pils.

Comment

• piwowar2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.11
              • 588

Tatra Mocne to tylko moc, ale nic co charakteryzuje dobre piwo

Comment

• mwa
                • 2003.01
                • 5071

Burszczyowa barwa, mały ogrąg piany pozostający do końca, zapach wyczówalny, wyczówalny mocny posmak goryczy, jakby szyszkami. Poprostu-sakramecko dobre piwo!!!

Moja ocena: [4.425]
                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24016

"wyczówalny" pisze się przez "u" otwarte Kolego. w sumie już po raz n-ty mogłem to napisać.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• morbid
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2003.07
                    • 5

zasadniczo nie gustuję w piwach mocnych, ale ttra mocna jakoś mnie do siebie przekonała.... hie hie

Moja ocena: [4.025]
                    ---------------
                    Ocena usunieta z rankingu.
                    Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                    Art, Admin

---------------
                    ...the devil is here...

Comment

• wriggle
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.12
                      • 322

Nie lubię mocniaków, ale potrafię docenić dobre piwo o wysokim woltażu. Mocna Tatra to jednak zdecydowanie nie to. Podławy posmak (a piłem nie raz i nie dwa, więc to nie przypadek) i niemiły zapach. Z butelki - jeszcze... z puszki jest to jedno z niewielu piw jednołykowych. Stanowczo odradzam.
                      ONE LOVE

Comment

• grzech
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.04
                        • 4592

Powtórzyłrem po dłuższym czasie. Moje było wyprodukowane pod nadzore Żywca w ... Żywcu i/lub Leżajsku.

Kolor ładny, bursztynowy. Piana kiepska i nie trwała. Gazu jak na lekarstwo. Zapach był wyraźny: chmiel oraz słód, w tle nieco alkoholu. Smak w zasadzie dobry - początkowo dominowała goryczka, z czasem uwidoczniły się "miększe" komponenty: słodowa i aromat chmielowy. Jednak marne gazowanie obniża ocenę.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• proskater
                          Gość
                          • 2003.09
                          • 21

hmmm, piwuo z nasyk polskich tater...
                          poprostu moje ulubione piwko hmmmm...

Moja ocena: [4.05]
                          ---------------
                          Ocena usunieta z rankingu.
                          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                          Art, Admin

---------------

Comment

• Satan
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2002.12
                            • 48

Wg mnie jedno z lepszych mocniejszych piwek.
                            Jak na mój gust troche za słodkie.
                            Kolejne zastrzeżenia mam do piany a raczej do jej braku.
                            Po przelaniu do kufla piana zostaje przez jakieś 3 minuty.
                            Ogólnie ocena pozytywna
                            Satan

Comment

• bury_wilk
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 2655

Dobre piwo, choć mogłoby być jeszcze lepsze. Kolor złoty, niebrzydki, klarowny i przyjemny. Piana ładna, biała, gęsta i dość wysoka. Szybko znika. Gazu ciut za dużo, ale ilość nie jest przerażająca. Pęcherzyki spore. Zapach daje się wyczuć, ale nie od razu. Jest dobry, chmielowy i czysty. Smak niezły, lekko cierpki. Wyczówalny słód, al enie za bardzo. Goryczka długo zostaje na podniebieniu. Opakowanie bardzo charakterystyczne, co jest jego największą zaletą. Po za tym jest niebrzydkie, czytelne i nieprzeładowane.

Moja ocena: [3.5]
                              Lubię kiedy się zieleni
                              Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

Kolor - średni bursztyn, może trochę zbyt jasny, jak na mocne piwo. Piana raczej tandetna, lekko żółtawa, początkowo nawet wysoka i gęsta, ale szybko znika; co najgorsze bez śladu. Nasycenie trochę niewystarczające - drobne bąbelki wyraźnie się grupują w pęczki i szybko ulatniają.
                                Zapach dyskretny, chmielowo-słodowy, niezbyt wyrazisty.
                                W smaku wyczuwalna ciut nadmierna słodkość słodowa i ciut nadmierna gorycz goryczkowa - jakiś ten smak niezbilansowany, nie pije się zbyt dobrze.
                                Opakowanie - butelka 0.5 l, wzornictwo etykiet estetyczne, charakterystyczne i czytelne.

Moja ocena: [2.775]
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment