W ogóle ta ocena opakowania jest tak potrzebna jak rybie ręcznik. Nie powinno się oceniać książki po okładce ale cóż...
Witnica (BOSS), [Birbant] Citra IPA
Collapse
X
-
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor intensywny pomarańczowy, piwo dość mętne [4]
Piana: średnio i drobnopęcherzykowa, opada dość szybko, zostawia nieznaczne firanki na ściankach kufla [3.5]
Zapach: Bardzo ładny, cytrusowy aromat, przebija się żywica, która staje się coraz bardziej intensywna wraz z ogrzewaniem piwa. W tle wyczuwalny również lekko cierpki zapach startej skórki cytryny. [4]
Smak: To uważam jest największy mankament tego piwka. Nie chodzi o to, że piwko ma wady czy coś, ale mam wrażenie, że citra w tym wypadku słabo spełnia swoje zadanie jeśli chodzi o tworzenie goryczki. Jest ona cierpka i dość nieprzyjemna, w moim odczuciu ma taki lekko chemiczny charakter (coś jak cytrynowa pasta do zębów). Poza tym jest lekka słodowość, choć piwko jest raczej wytrawne, mocno odfermentowane. [3]
Wysycenie: Wysycenie średnie, na odpowiednim poziomie [5]
Opakowanie: A mi się akurat etykiety Birbanta podobają - są zrobione z pomysłem i konsekwentnie realizują przyjętą stylistykę [4.5]
Uwagi: Wydaje się, że największym mankamentem w odbiorze tego piwa jest chmiel, który w moim odczuciu daje bardzo ładny aromat, ale zupełnie nie pasującą mi goryczkę, cierpką i ściągającą. Zważywszy na to, że to był SH, to nie było innej rady, no ale może większa słodowość i pełnia trochę by poprawiła sytuację. Niemniej jednak dobrze, że na rynku pojawia się coraz więcej propozycji SH w przystępnych cenach - można sobie wyrobić opinię dotyczącą poszczególnych chmieli i ustalić, które z nich najbardziej nam odpowiadają.
Moja ocena: [3.625]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny pomarańcz. [4]
Piana: Ładna kremista, oblepia ładnie szkło. Biała drobna, zostaje od pierwszego nalania do samiuteńkiego końca. (w wersji lanej z kega zrobiła się piękna czapa, ale oceniam wersję butelkową teraz) [5]
Zapach: Ładny aromat cytrusowo-żywiczny, ale też leciutka siarka, ale ogólnie bardzo fajnie i orzeźwiająco. [4]
Smak: Piwo zdecydowanie goryczkowe, zostająca ściągająca goryczka, cytrusowa, lekka słodowość, brak balansu. Do końca trochę zaczyna męczyć tępą goryczką, ale nie jest źle pod szyldem tępej goryczki i tak króluje doktor brefWad raczej nie ma. [4]
Wysycenie: Mogło by być ciut niższe jak dla mnie. [4]
Opakowanie: Etykieta nie powala, ale informacje są jakie trzeba. Kapsel goły. [4]
Uwagi: Niezłe drugie piwo z Birbantów, goryczka powinna być odrobinę inna ale i tak się je dość dobrze pije.
Moja ocena: [4.1]Comment
-
Kolor - bursztynowy, lekko mętny
Piana - biała, obfita, w miarę szybko opada, pozostawia kożuszek po sobie oraz lekko oblepia szkło
Zapach - chmielowy z wyczuwalnymi cytrusami, żywicznością oraz lekko w oddali trąca alkoholem
Smak - chmielowo-żywiczny ze zdecydowanymi cytrusami oraz chlebowością. Następnie mamy podbudowę słodową i znów ten leciutki alkohol (ale ledwie co wyczuwalny). Goryczka niezła, lekko ściągająca.
Wysycenie - średnie
Opakowanie - niebyt ładna etykieta (przynajmniej do mnie nie przemawia taka grafika), na kontrze podane prawie pełne informacje bez zbędnych historyjek. Kapsel czarny goły
Uwagi - dobre piwo, aczkolwiek nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jest dobrze zbalansowane i średnio treściwe.
Warka do 21.07.2014Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mocno mętna pomarańcza. Przypomina mi warki Grand Prix IPA. [4.5]
Piana: Sowita, nie na dwa palce, ale wyrazista, grubopęcherzykowa. Utrzymuje się do końca. [4.5]
Zapach: Starta skórka cytryny albo limonki, dość jednowymiarowy. Nie dotrwało do ogrzania. [3.5]
Smak: Citra na pierwszym planie. I dobrze. Faktycznie silna goryczka, ale z tych przyjemnych. Skórka cytrusowa i trochę żywicy. Może i nie ma balansu, niemniej bardzo mi smakowało. [4.5]
Wysycenie: Za wysokie na mój gust, ale kwestia upodobań. [4]
Opakowanie: Niby nic takiego, ale trzyma poziom. Próba własnego logo, jakiś taki modernistyczny sznyt. Jest i info o składzie. [4]
Uwagi: Brown Ale z Birbanta było bardzo poprawne, ale nie zapamiętało mi się jakoś szczególnie. Do tego chętnie wrócę, i to nie raz. Orzeźwiająca goryczka plus cytrusowość = jak znalazł na upały.
Moja ocena: [4.1]Comment
-
Kasza kukurydziana jest niezgodna z duchem krafta.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, delikatnie mętny [5]
Piana: Sztywna i dość trwała [4]
Zapach: Limonka, cytryna. Fajny i intensywny aromat. [4]
Smak: Cytrusy i średnia goryczka, bardzo przyjemna. Chce się wziąć kolejnego łyka. [4]
Wysycenie: Bez zastrzeżeń [4.5]
Opakowanie: Butelka 0,5l [5]
Uwagi: Fajne, dobre piwo o dobrej, średniej goryczce. IBU robi swoje, pije się bardzo przyjemnie. Citra górą
Moja ocena: [4.125]Ostatnia zmiana dokonana przez lukilbn; 2014-04-08, 18:41.Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon
Wypiłem wszystkie polskie piwa :)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowy, lekko mętny [4]
Piana: Ładna piana, trwała ładnie brudzi szkło [4.5]
Zapach: Chmiel żywica jakiś iglaków w tle cytrusy, nie specjalnie intensywny aromat. [4]
Smak: Goryczka dominuje i trochę zalega trudno wyczuć coś innego próbuje się przebijać cytrus, grejpfrut skórka z cytryny [3.5]
Wysycenie: OK [4]
Opakowanie: Jest podany skład, jakiś pomysł graficzny też jest ale mocno to niedopracowane. Jest spore do zrobienia w tym temacie. [3.5]
Uwagi: Piwo dla miłośników chmielu, nie jest złe ale do zachwytów daleko
Moja ocena: [3.825]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowa, mętne [3.5]
Piana: Niezbyt obfita, średniopęcherzykowa, dość trwała, oblepiająca ścianki [4]
Zapach: Umiarkowanie intensywny, słodowy, żywiczny, nuty cytrusowe [4]
Smak: Lekko słodowy, przeważa cytrusowość, goryczka wysoka, trochę szczypiąca [3.5]
Wysycenie: Niskie, bardzo dobre [4.5]
Opakowanie: Prosta i oszczędna ale z pomysłem, sporo cennych informacji na kontrze, kapsel czarny [4]
Uwagi: Warka do 21.07.2014, pite w temperaturze 14°C
Moja ocena: [3.8]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złoty, piwo delikatnie mętne. [4.5]
Piana: biała, średnio i drobnopęcherzykowa, ładnie oblepia szkło. Pozostaje do końca picia. [4.5]
Zapach: amerykańskiego chmielu, cytrusowy, żywiczny, lekko leśny, słodkich owoców, grejpfrutowy. [4]
Smak: grejpfrutowa, średniowysoka goryczka i nic więcej. Straszna bieda. Nic tutaj się nie dzieje. [3]
Wysycenie: dla mnie trochę za wysokie, szczypie w język. Po wypiciu połowy byłem pełen. [3.5]
Opakowanie: Mam mieszane uczucia. Kobieca fryzura i kolczyk z częścią cytryny są super. Reszta jakaś taka biedna, jakby niedokończona - czegoś tutaj brakuje. [3.5]
Uwagi: Niestety zawód. Jako fan single hopów, miałem wielkie nadzieje związane z tym piwem. Aromat nawet daje radę, ale w smaku zawód - goryczka i nic więcej.
Moja ocena: [3.625]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor złocisto-pomarańczowy z delikatnym zmętnieniem piwa bez pływających farfocli. Bardzo ładny. [4.5]
Piana: Piana obfita, początkowo grubo i średnio pęcherzykowata. Później redukuje się do średnio i drobno pęcherzykowatej faktury. Opada nierównomiernie pozostawiając miejscami zbitą, grubszą warstwę. Bardzo ładnie oblepia szkło. [4]
Zapach: Zapach owocowy. Głównie wyczułem intensywnego ananasa. Po czasie miałem wrażenie, że w tle pobrzmiewa delikatnie dms... ale nie mam pewności. [3.5]
Smak: Dobre to piwko. Goryczka na średnim poziomie, troszkę zalegająca. Po każdym łyku pozostaje długi czas na języku i gardle. [4]
Wysycenie: Wysycenie na średnim poziomie i wydaje się być odpowiednie dla tego piwa. [4.5]
Opakowanie: Zwraca uwagę żółtym kolorem, jednak sama w sobie mi się nie podoba. Mam delikatne zastrzeżenia co do jakości papieru, ale to już chyba przesadzam. ;-) Kapsel goły. [2]
Uwagi:
Moja ocena: [3.775]Ostatnia zmiana dokonana przez zolt; 2014-04-11, 19:46.Comment
-
Comment