Witnica (BOSS), [Birbant] Citra IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gebruiker
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.01
    • 187

Mój ulubiony produkt Birbanta, fajny aromat, dobra goryczka, bardzo przyjemnie się pije.

Comment

• chechaouen
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.01
      • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowo-beżowy, mętny. Jak na AIPA to nawet zaskakująco mocno mętny [4]
      Piana: Średnia obfitość, niezła trwałość, oblepia szkło [3.5]
      Zapach: Bardzo przyjemny. Wyraźnie cytrusowy. Jest też las, żywica itp., ale cytrusy zdecydowanie dominują [4.5]
      Smak: Świetna AIPA, dawno nie piłem tak dobrej. Piwo bardzo treściwe, a zarazem wchodzi gładko. Goryczka intensywna, długa, ale nie przytłaczająca. Dobrze skontrowana pełną słodowością nasączoną cytrusami i żywicą. Wszystko jak należy [5]
      Wysycenie: Odpowiednie [5]
      Opakowanie: Estetyczny minimalizm. Pełne info odnośnie składu [4]
      Uwagi: Generalnie bardzo dobra AIPA. Data: 18.12.2014

Moja ocena: [4.575]

Comment

• Mars276
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.07
        • 134

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, piwo jest wyraźnie zmętnione. [4]
        Piana: Średnio obfita, drobno i średniopęcherzykowa. Szybko opada prawie do zera. Pozostawia zaskakująco ładny lacing. [3.5]
        Zapach: Głównie owoców tropikalnych, śladowa ilość cytrusów i żywicy. Aromat nie jest przesadnie intensywny. Na teście skórnym wylazło żelazo. Nie jest źle, ale nie ma rewelacji. [4]
        Smak: W smaku dominuje żywica pomieszana z nutą rozpuszczalnikową (na szczęście nie bardzo intensywną - chyba jestem uczulony na octan etylu, bo wyczuwam go w wielu piwach). Owoców brak. Goryczka jest średnia i niestety mało szlachetna - zalegająca. Średnio. [3.5]
        Wysycenie: Średnie - idealne. [5]
        Opakowanie: Koncepcja włosów wymalowanych na etykiecie kompletnie do mnie nie przemawia. Pełen skład na kontrze na plus. Etykieta nie jest odstręczająco brzydka, ale ładna też nie. [3.5]
        Uwagi: Średnie IPA. Na tle polskiej konkurencji wypada przeciętnie. Z braku laku można wypić.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• Rogerson
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.08
          • 421

Wypite do wczorajszego finału żużla.

Według mnie Citra IPA jest cienkie jak sik pająka (tego który pływał w Podpiwku Kormorana) - zarówno pod względem aromatu, jak i smaku, a przy wypitym wczoraj cienkim Rowing Jacku, być jeszcze bardziej cienkim, to już jest sztuka

Warka z datą do 18.12.2014 (warka RJ 05.10.2014).

ps. Żelazo obecne zarówno w smaku, jak i aromacie.
          Last edited by Rogerson; 2014-10-06, 05:59.

Comment

• dzazder
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.09
            • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, jasny, nieprzejrzysty, kojarzy się nieco z cytryną. [5]
            Piana: Niska, szybko opadła, oblepiła szkło, zostawia cienką warstwę. [4]
            Zapach: Mało intensywny, ale przyjemny. Cytrusy + kwiaty. [4]
            Smak: W smaku bardzo fajne, pijalne, goryczka nie jest mocno wyczuwalna. [4.5]
            Wysycenie: Ciut za wysokie jak dla mnie. [4]
            Opakowanie: Ciekawy pomysł z tymi fryzurami, natomiast jakoś szału nie robi. Mały plus za żółty kapsel [3.5]
            Uwagi: Ogólnie bardzo pijalne piwo, chcę się sięgnąć po kolejny łyk.

Moja ocena: [4.225]

Comment

• Treborr
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 6

Ocena z ARTomatu

Kolor: mętna pomarańcza [4]
              Piana: niezbyt wysoka, utrzymuje się przez dłuższą chwilę, nieznacznie oblepia szkło [4]
              Zapach: bezpośrednio po otwarciu wyraźnie cytrusowy aromat, niestety krótkotrwały [3]
              Smak: odczuwalna goryczka jest wysoka ale w moim odczuciu zalega przez co burzy całkiem harmonię tego piwa [3]
              Wysycenie: chyba lepsze by było niższe, bo trochę szczypie w język w trakcie picia [3]
              Opakowanie: opakowanie nie wyróżnia się niczym szczególnym, raczej nie zwraca na siebie uwagi [2]
              Uwagi: Tragedii nie ma ale konkurencja jest lepsza

Moja ocena: [3.1]

Comment

• Limak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.05
                • 4

Ocena z ARTomatu

Kolor: mętne, herbaciano- pomarańczowe [4.5]
                Piana: niska, ale trwała [4]
                Zapach: cytrusowy, na początku nieco bardziej intensywny, potem łagodnieje [4]
                Smak: mocna goryczka plus wyraźna słodowość, jest ok gdyby nie wrażenie, że coś z tą goryczką jest nie tak, może gdyby mniej zalegała.. [3.5]
                Wysycenie: raczej ok [4]
                Opakowanie: podstawowe info zawarte [4]
                Uwagi:

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Baard
                  • 2010.01
                  • 316

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowy, mętny. Pływają jakieś brzydkie farfocle a opróżniłem tylko pół butelki. [4]
                  Piana: Kremowa, słaba, szybko opadła, pozostawia jednak krążki na szkle. [3.5]
                  Zapach: Intensywny cytrusowy, prawie cytrynowy, przyjemny. [5]
                  Smak: Wyraźna, gęsta podbudowa słodowa, intensywna goryczka, która jednak zalega. [4.5]
                  Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
                  Opakowanie: Trzyma się koncepcji Birbanta ale do mnie nie przemawia. Nie podoba mi się. [3.5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [4.525]

Comment

• kk43506
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.12
                    • 22

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, jasny bursztyn. Dosyć dużo farfocli na dnie butelki. [4]
                    Piana: Bardzo słaba, szybko się redukuje do cienkiej powłoczki. Mimo to zostawia całkiem przyzwoity lacing. [3.5]
                    Zapach: Aromat słodkich landrynek, delikatny ananas. [4.5]
                    Smak: Smak chmielowy, owoce tropikalne i w zasadzie nuda. Goryczka mocna, średnio zalegająca, bardzo przyjemna. [4]
                    Wysycenie: Zbyt wysokie, szczypie dość mocno w język. [3.5]
                    Opakowanie: Oprócz chmielu nazwa i cała oprawa graficzna nawiązuje do smaku cytryny, której w butelce próżno szukać. To chyba jedyny minus, reszta schludna, wszystkie informacje zawarte na kontrze. Jest ok, ale bez szału. [4]
                    Uwagi: Warka do 6.04.2015r.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• DariuszSawicki
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2012.08
                      • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, pomarańczowy. [4]
                      Piana: Najlepszy jest osad na szkle. Piana niska, ale trwały kożuszek na finiszu był. [3.5]
                      Zapach: Grejpfrutowy, mandarynkowy i świeżo rozerwanej skórki od kiwi. Czuć też wyraźnie jakieś zboże, pewnie pszenicę... rolnikiem nie jestem jak posłowie ZSL z Godsonem na czele, więc się nie znam. Jakaś siarka wylazła pod koniec. [3.5]
                      Smak: Spora i bardzo przyjemna goryczka, na poły pestkowa i cytrusowa. Ładnie to jest podbudowane nienachalnym słodem. Goryczka zalega, ale to mi tu zupełnie nie przeszkadza. Piwo orzeźwia. [4.5]
                      Wysycenie: Wysokie, nie bez przesady, ale do tego piwa idealne. [5]
                      Opakowanie: Tym razem Birbantka z cytryną przy lewym uszku. Kapsel żółty, odpowiedni. Z tyłu informacje wystarczające. Czego się czepiać? [5]
                      Uwagi: Bardzo smaczne piwo. Data do 06.04.2015.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• koorgan
                        Gość
                        • 2014.08
                        • 50

osad

mieszać drożdze z dna butelki czy nie?

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6455

Nie mieszaj raczej. To zmienia smak.
                          Możesz lekko zmieszać końcówkę /ok pół szklanki/ i będziesz miał porównanie.
                          Niektórzy pija oddzielnie same drożdże.

Comment

• dadek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍺🍺
                            • 2005.09
                            • 4702

A ja na odwrót - właśnie bym Ci Koorgan radził dokładnie wymieszać przed wlaniem, wtedy zyskuje się pełnię smaku. Zdrowie!

Comment

• rafael52
                              • 2013.12
                              • 478

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemne złoto, jasny bursztyn, zmętniony. [4]
                              Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, dziurawi się, ale jest bardzo trwała, ładnie zdobi szkło. [4]
                              Zapach: średnio intensywny, dominują aromaty chmielowe, żywice, iglaki, w tle wyczuwalne słody. [3.5]
                              Smak: wyraźna słodowość, lekka słodycz, skontrowana średnią goryczką, lekko zalegającą. [3.5]
                              Wysycenie: średnie dobre. [4.5]
                              Opakowanie: grafika raczej nie porywa, ale kwestia gustu, na kontrze prawie pełen skład. [3.5]
                              Uwagi: warka do 16.09.2015.

Moja ocena: [3.625]

Comment

• Winterstorm
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.06
                                • 60

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, wyraźnie mętny. [4]
                                Piana: Nalewa się bardzo ładna, wysoka, drobnopęcherzykowa. Niewielka warstwa pozostaje do samego końca, odrobinę zdobi szkło. [4]
                                Zapach: Cytrusowy, lekko kwaskowo-cytrynowy, z odrobiną żywicy, z czasem słabnie i ustępuje słodowości. [3.5]
                                Smak: Goryczka wyraźna, ale nieco zalegająca i z czasem męcząca. Jest też mocna podbudowa słodowa, ale brakuje w tym wszystkim nieco balansu. [3]
                                Wysycenie: Jest okej, chociaż odrobinę bym podwyższył. [4]
                                Opakowanie: Taka sobie ta etykieta, nie trafia w mój gust. Kapsel goły, jest komplet najważniejszych informacji. [3]
                                Uwagi:

Moja ocena: [3.375]

Comment

Przetwarzanie...
                                X