Witnica (BOSS), Lubuski Chmiel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zetar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, przejrzysty [4]
    Piana: duże pęcherzyki, szybko opada, minimalnie oblepia szkło [2.5]
    Zapach: Bardzo nieprzyjemny, potężny diacetyl, kwaskowy, alkoholowy [2]
    Smak: Lekko wodniste, goryczki brak, niewiele się dzieje, ale przez to jest bardzo pijalne. Dziwny mdły posmak. [3]
    Wysycenie: Średnie [3.5]
    Opakowanie: Niezły firmowy kapsel, ładny przód etykiety, tył brzydki, bardzo mało informacji o składzie. [4]
    Uwagi: Przez bardzo wyczuwalne wady miałem problem z dopiciem.

Moja ocena: [2.725]

Comment

• DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno złoto. Piwo jest delikatnie zmętnione. [4]
      Piana: Biała, szybko opadła, pęcherzyki grube, osad na szkle też kiepski, ale na finiszu kożuszek trzyma się... i to jedyny pozytyw. [2]
      Zapach: Wyraźna trawa połączona ze słodkimi kwiatkami.
      Nie jem słodkich kwiatków na Mazurach, ale takie mam skojarzenie. [4.5]
      Smak: W smaku na pierwszym i zaskakującym miejscu jest wyraźny słód. Piwo jest słodkie, ale jest tu też goryczka z naszego regionu.Najdziwniejsze jest to, że im więcej piję, tym bardziej piwo jest goryczkowe.
      Na samym finiszu już jestem przyjemnie połechtany.
      Jest to smaczne, goryczkowe, na finiszu już bezsłodowe piwo. Piwo też nie ma żadnych wad ( DMS, diacetyl, karton, itd... Niestety, karmel pojawia się już na samiutkim końcu... [4]
      Wysycenie: Za niskie. [2.5]
      Opakowanie: Butelka z narysowanymi szyszkami. Może być. [3]
      Uwagi: Data do 15.09.2014.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny złoty, mętne, bez widocznego osadu. [5]
        Piana: Marna, szybko opadająca. Drobnoziarnista. [2.5]
        Zapach: Zapowiadane czterokrotne chmielenie bardzo słabo wyczuwalne w zapachu. Na pierwszym planie raczej wady: diacetyl, trochę rozpuszczalnika, kwaśne jabłka. Ogólne odczucie zapachu obojętne w kierunku nieprzyjemnego. [2]
        Smak: Wielokrotne chmielenie o wiele silniej wyczuwalne niż w zapachu. Goryczka wyraźna, zadowalająca jak dla pilsa. Jednak na finiszu zostawia niewielką nutę ściągającą, która trochę psuje efekt całościowy. Ponadto wyczuwalny fajny pilsowy kwasek oraz zielone jabłko (jak w zapachu). [4]
        Wysycenie: Odpowiednie, nie szczypie. [5]
        Opakowanie: Brązowa butelka. [3]
        Uwagi: Najsilniejszą stroną tego piwa jest smak przypominający średnio mięsistego pilsa. Niestety piwo to nie tylko smak, bo zapach pozostawia wiele do życzenia.

Moja ocena: [3.2]
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• michudy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.04
          • 41

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny słomkowy, mętne [2.5]
          Piana: Praktycznie brak [1.5]
          Zapach: Ziołowy, słodowy, trochę zielone jabłko [3]
          Smak: Lekko ściągające, goryczka średnia. Do tego słodowość i ziołowość [3.5]
          Wysycenie: Średnie [4]
          Opakowanie: Ani dobre ani złe [3]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.075]

Comment

• Petitpierre
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2014.01
            • 2570

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko opalizujący, złoty [4]
            Piana: Słabiutka, wróżyłem wyżej [3.5]
            Zapach: Wyrażny aromat chmielu, najpierw Sybilla, potem Perle, Marynka i ledwo co Lubelski, nuta górna-ziołowo-trawiasto-lekko belgijska, nuta dolna: mcno ziołowa, wręcz hamerykańska. Chmiele ładnie ułożone [5]
            Smak: Można chmielić i nie przechmielić, walka główna między Perle-ściąganie i nuty pikantno-miętowe (trawiastość) i naturalnie Sybilla-moje ulubione, długie nuty kwiatowo-ziołowe. ten chmiel świetnie się sprawdza w stylach brytyjskich [5]
            Wysycenie: Norma [3]
            Opakowanie: Nawet ładne, jest chmiel, są informacje, mało alkoholu, ale to pewnie pierwsze próby. [4]
            Uwagi: Prawidłowo chmielone piwo za niewiele więcej niż 3,50zł

Moja ocena: [4.65]
            Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• yoda79
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 861

Kurde, dobre Ziołowa, trawiasta solidna goryczka, porządna piana (a nie jednak szybko opada i zostaje jej niewiele), wysycenie w sam raz.
              Gdybym nie znal składu stwierdziłbym, że wrzucili jakiegos amerykańca.
              Aha - posmak truskawkowy, nie wiem od jakiego chmielu, ale tak to odbieram.
              Last edited by yoda79; 2014-10-10, 15:38.

Comment

• DaimonFrey
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.09
                • 12

Data przydatności to 25.01.2015
                Kolor złoty raczej mętny.
                Piana jest słaba, błyskawicznie opada do zera.
                Zapach jest przyjemny chmielowy z belgijskimi nutami. Można by pomyśleć, że dodali jakiegoś amerykańskiego chmielu.
                W smaku jest podobnie jak w aromacie są obecne chmiele, niezła chociaż trochę ściągająca goryczka i nieco belgijskich smaków.
                Wysycenie jest odpowiednie.
                Generalnie jest to bardzo dobre piwo.

Comment

• Granik
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.08
                  • 27

Nabyty z wiadomych lidlowskich źródeł. Piana? nawet się nie pojawiła. W smaku? Masełko wraz z ziołowo - bardzo łodygową goryczką i jeszcze coś. Wypite bez przyjemności.

Comment

• zohan666
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.11
                    • 259

Skusiłem się na zakup jednego, bo ostatnie opinie były pochlebne.
                    Nigdy więcej! Diacetyl przykrywa wszystko, nie da się tego pić

Comment

• wonbrz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.06
                      • 14

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dla tego stylu mógłby być trochę ciemniejszy, ale w porównaniu z koncerniakami jest naprawdę w porządku. [4]
                      Piana: Piana oblebia szkło, a lekki koniuszek pozostaje do samego końca. [4]
                      Zapach: Pierwsze wrażenie - chmiel, taki żywiczny. Potem wychodzi diacetyl w aromacie plus taki ostry zapach, trudno mi zdefiniować. [2.5]
                      Smak: Na początku czuć chmiel - lekko żywiczny. Potem wychodzi taka kontra słodowa plus jakaś słodkość. [3.5]
                      Wysycenie: Mogło być nieco niższe. [4]
                      Opakowanie: Naprawdę ładna etykieta, ładnie przyklejona. Chyba lepsza od reszty piw z Witnicy. [4]
                      Uwagi: Nie jest źle. Myślałem, że bardziej się rozczaruję jak na piwo z Witnicy, to chyba tylko IPA była lepsza

Moja ocena: [3.275]

Comment

• slyboots
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2014.03
                        • 292

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętnawy złocisty nie ma zastrzeżeń [4]
                        Piana: Prawie wcale po czym znika do zera, delikatny laysing [1]
                        Zapach: Hmmm ... Diacetyl, delikatny chmiel mi się podoba przypomina IPA [4]
                        Smak: Lekka goryczka całkiem przyjemna, według mnie dużo maślanych akcentów, chmiel, nuty kwiatowo-ziołowe, delikatna odmiana IPA Lubuskie [4]
                        Wysycenie: Jest wporządku w sam raz [4]
                        Opakowanie: Może być mi się podoba. [3]
                        Uwagi: WARKA 25.01.2015

Akcja Browarnia Lidla

Polecam przyjemne doznania warto spróbować jak pisałem delikatna odmiana IPA

Moja ocena: [3.65]

Comment

• Brodzislaw
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2013.09
                          • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, złocisty. lekko zmętniony [4]
                          Piana: Biała ze średnich i drobnych pęcherzyków, utrzymywała sie do końca degustacji [4.5]
                          Zapach: Słodowo-chmielowy z nitami owocowo-kwiatowymi. [4]
                          Smak: Silnie goryczkowy z kontra słodową. Na finiszu wyczułem jednak żelzzisty posmak. [3.5]
                          Wysycenie: Średnie do wysokiego [4]
                          Opakowanie: Estetyczne, czytelne, ale nie rzuca na kolana. [3.5]
                          Uwagi: Świetny lagerek

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Brodzislaw
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2013.09
                            • 1020

Browar z Witnicy puścił całkiem udane piwo oparte o sprawdzone słody i polskie chmiele plus jeden czysto-rasowy, germański (perle). Od razu skład nasunął mi na myśl Nelsona IPA z podnakielskiego browaru Krajan o dokładnie takim samym składzie.
                            Kolor jasny, złocisty lekko zmętniony (to zapewne efekt osadu). Piana niezbyt wysoka, jasna złożona ze średnich i drobnych pęcherzyków utrzymała się do końca degustacji. Pozostał też lacing na szkle. Zapach silnie słodowo-chmielowy. Wyczułem tez nuty kwiatowe i owocowe. W smaku dominuje sód z dość intensywną goryczką, aczkolwiek pozostałych nut wychwyconych nosem już brakuje. W pewnym momencie pojawił się dziwny, żelazisty posmak ale …zniknął z kolejnymi łykami.
                            Po to piwo z pewnością będę wracał.

Comment

• Jasiek77
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2014.03
                              • 107

Treściwe, nawet bardzo. Kwiaty, owoce w zapachu i smaku. Balans goryczki i słodowości. Minus za małe wysycenie, piło się jak kompot. Mocna czwórka, z gazem byłoby 4+.
                              Johnny Bonnano

Comment

• wit
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2012.12
                                • 144

Muszę powiedzieć, że po wypiciu kolejnych kilku butelek piwo to mocno awansowało w moim rankingu. Ponieważ od jakiegoś czasu Pils Manufakturowy z Jabłonowa stracił dużo ze swojej szlachetności (ta gorycz jest jakaś taka mało czysta) - Lubuski Pils jest jednym z nielicznych polskich piw o tak dominującej nucie goryczkowej. Polubiłem też te grapefruitowe akcenty, które z oczywistych względów kojarzą mi się jak najlepiej.

Comment

Przetwarzanie...
                                X