Bojanowo, Bojan Kokosowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

Ja z wielką chęcią Bojana Kokosowego spróbuję.
    ja może nie z wielką, ale chęcią też to piwo zakupię(no chyba, że będzie po 8zł)

To, że pisałem o nieprzyłożeniu się do piwa, nie miało w podtekście browaru bojan, bo jeszcze tego piwa nie piłem :]

Poza tym wykorzystanie amerykańskich chmieli wskazuje, że trunek może być dość niestandardowy.
    dokładnie.
    o to mi chodziło, kiedy pisałem, że skoro można uwarzyć porządne piwo smakujące jak bardzo smaczny gazowany sok grejpfrutowy to dlaczego nie uwarzyć piwa o smaku dobrego mleczka kokosowego :]
    Dlatego stwierdzenie Pendragona
    Ale temu kokosu mówimy radykalne "NIE" (wszystkim innym kokosom w piwie zresztą też
    w moim odczuciu nie jest sprawiedliwe i nie logiczne.

Dla jednego świetne będzie piwo o smaku żywicy z sosny 300-letniej a dla drugiego o smaku popielniczki w płynie.
    Kokos, żywica, grejpfrut, melon, czekolada itd. Każdy z tych smaków ma dokładnie takie samo prawo być w piwie. Nie ma lepszych i gorszych smaków, że jak cytrusy to cacy a jak kokos to już nie, ABSOLUTNIE nie.
    tak mi się wydaje
    Last edited by dlugas; 2014-03-21, 15:43.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Browar_Jezyce
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.10
      • 131

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
      Kokos, żywica, grejpfrut, melon, czekolada itd. Każdy z tych smaków ma dokładnie takie samo prawo być w piwie. Nie ma lepszych i gorszych smaków, że jak cytrusy to cacy a jak kokos to już nie, nie to nie przejdzie.
      tak mi się wydaje
      Masz całkowitą rację. Dlatego ja podchodzę do każdej nowości z zainteresowaniem i wyrabiam sobie zdanie na podstawie doświadczenia, a nie stereotypu. Idąc tym tropem, gdyby któregoś pięknego dnia Głubczyce pokazały światu coś a'la Manufaktura Piwna Jabłonowa, to część piwoszy nawet by nie spróbowała. Za to każdy z nich miałby wyrobioną opinię
      Last edited by Browar_Jezyce; 2014-03-21, 15:46.
      Birofile - vlog o piwie
      Birofile na Facebooku

Comment

• Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2570

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar_Jezyce Wyświetlenie odpowiedzi
        O ile mi wiadomo na polskim rynku chyba jeszcze nie było piwa, które miałoby jakiś związek z kokosem.
        A to by nie było? Jak wygląda kwestia z dostępnością i z ceną?
        Last edited by Petitpierre; 2014-03-21, 17:13.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Browar_Jezyce
          • 2010.10
          • 131

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
          A to by nie było?
          No tak, ale to akurat holenderskie piwo, miałem na myśli polskie produkty Cena w okolicach 5-6 złotych, w Poznaniu już jest, więc dystrybucja ogólnopolska ruszyła. Możliwe, że pojawi się w Żabkach i Fresh Marketach, dołączając do reszty Bojanów.
          Birofile - vlog o piwie
          Birofile na Facebooku

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

To do tesco i PiP te z pewnie dojedzie.

Przed wydaniem takich pieniędzy to poczekam jednak na kilka recenzji
            :]

Comment

• canigggia
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.10
              • 451

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar_Jezyce Wyświetlenie odpowiedzi
              O ile mi wiadomo na polskim rynku chyba jeszcze nie było piwa, które miałoby jakiś związek z kokosem.
              Mylisz się kolego serdeczny. Był kiedyś Cooler Pina Colada.

Sam piłem go wiele razy, a było to kilkanaście lat temu
              Browarnik Tomek
              TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• Browar_Jezyce
                • 2010.10
                • 131

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                poczekam jednak na kilka recenzji :]
                Będzie recka u mnie na blogu, dam linka
                Birofile - vlog o piwie
                Birofile na Facebooku

Comment

• Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2570

Wszystko zależy co to za aromat, czy naturalny czy identyczny. Niemniej jednak będzie ciekawostka.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Browar_Jezyce
                    • 2010.10
                    • 131

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika canigggia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mylisz się kolego serdeczny. Był kiedyś Cooler Pina Colada.

Sam piłem go wiele razy, a było to kilkanaście lat temu
                    No, jak kilkanaście to nie mam prawa pamiętać Wcześniej o nim nie słyszałem. Dzięki za info
                    Birofile - vlog o piwie
                    Birofile na Facebooku

Comment

• chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

Pomysł oryginalny, ale mam wątpliwości, czy się przyjmie. Do kokosowego aromatu nie pasuje goryczka, wręcz tworzą nieznośne połączenie. 14 blg przy tylko 5% alk. miało zapewne wzmocnić odczuwanie słodyczy pasującej do kokosa, ale chyba to nie wystarczyło, skoro użyto też syropu glukozowego.
                      Wracając do goryczki, a właściwie gorzkości, to jest ona co najwyżej neutralna z tendencją ku nieprzyjemnej. Bardzo wątpliwe, że wrażenie pochodzi od aromatu kokosowego, bo tego dodaje się w niewielkich ilościach w stosunku do ilości piwa. Stawiłabym raczej na stłumienie smaków i aromatów piwnych przez aromat kokosowy i syrop glukozowy, przez co chmiel został sam i smakuje jak zawsze smakował - ordynarnie gorzko.
                      Temperatura spożywania - jak kto woli. Im zimniejsze tym wyraźniejsza gorycz. Im cieplejsze tym mocniej daje się we znaki ciężka słodycz. Jeśli miałbym dobrać do tego piwa przekąskę, to wybrałbym kruche ciastka, kokosowe, waniliowe; najlepiej nieprzesłodzone
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Maciass
                        • 2009.03
                        • 172

Fajnie, że wywiązuje się dyskusja na temat zwykłego aromatyzowanego piwa, patrząc po asortymencie Bojana BRJ wyciąga wnioski z opinii

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

no kokosowe nie jest aż takim "zwykłym aromatyzowanym piwem" :]
                          pod ciechanem z cytryną (czy jak tam to się zwie )chyba takiej dyskusji brak :]

Comment

• Mario_Lopez
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.08
                            • 991

Choć amatorem smakowych piw nie jestem, tak to jest całkiem klawe

Całkowita odmiana od wodnistych lagerów, ajpów i witów-sritów, dla kobiet jak ulał

Traktować tylko i wyłącznie jako ciekawostkę.
                            Last edited by Mario_Lopez; 2014-03-23, 14:03.
                            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

Bojanowo, Bojan Kokosowe

Piwo gotowe do oceny
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Jimmy_jb
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.11
                                • 911

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo jasne złoto, klarowne. [5]
                                Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, oblepia szkło i zostaje do końca lekki kożuszek. [4.5]
                                Zapach: Intensywny kokos (dziwne, nie) i trochę słodu. Chmiel na granicy wyczuwalności. Przyjemny ale zdecydowanie jednowymiarowy. [4]
                                Smak: Goryczka wyczuwalna, średnia i niezalegająca, trochę ziołowa. Kokos dominuje, lekki posmak chmielowy, zdecydowana słodycz. Finisz zbalansowany. Zdecydowanie słodkie, nawet trochę zalepiające, ale fajnie skontrowane goryczką i czuć w nim chmiel. Bardzo pijalne jednak trochę brakuje pełni smaku. [4]
                                Wysycenie: Średnio wysokie, podbija pijalność. [5]
                                Opakowanie: Wszystkie informacje podane ale estetycznie trochę mi nie pasuje. [3.5]
                                Uwagi: Jestem na tak, zdecydowanie udany eksperyment.

Moja ocena: [4.125]
                                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

Przetwarzanie...
                                X