Bojanowo, Bojan Kokosowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

ale piwo z dowalonym ekstraktem kokosowym czy innym gównem jest czymś żenującym.
    czyli najpierw czytamy etykietę, a później "wmawiamy" sobie czy nam smakuje czy nie ?

Ja wiem ile w "makusiu" jest tzw."syfu", ale raz na kwartał lubię zjeść tego fastfooda. Popijam go colą, którą równie rzadko popijam.

Ja co prawda przed konsumpcją czegokolwiek czytam etykiety, ale w celach poznawczych i pomagających mi decyzji o kupieniu danego produktu.
    Sprawdzam po prostu czy jest tam jakiś składnik, który mi nie smakuje, uważam go za bardzo niezdrowy lub wiem, że w innym podobnym produkcie tego czegoś nie ma, a kosztuje i smakuje tak samo. Wtedy decyduję, czy kupuję dany produkt. Zjadam/wypijam i wydaję osąd odnośnie smaku i relacji cena/jakość

Z piwem jest podobnie. Jakbym sądził, że cukier czy skórka z pomarańczy w składzie jest haniebnym wyczynem to nie spróbowałbym wielu piw, które po prostu są smaczne.
    Co innego sądzę o słodzikach i sztucznych zaprawkach sokowych. Choć i w tym przypadku bez wypicia mogę tylko podejrzewać, że dane piwo o takim składzie zapewne nie będzie mi smakować.
    Dlatego jak widzę jakieś mega promocje na te nasze pseudoradlery to czasem się skuszę aby wydać osąd.
    Last edited by dlugas; 2014-04-06, 10:48.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Rumcais
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.01
      • 91

Piwo jest generalnie smaczne (pite w temperaturze nieco niższej od pokojowej), nie jest zbyt słodkie, nie ma również mocnej goryczki. W smaku po początkowej wodnistości wchodzi smak kokosa, bardzo mało smaków piwnych, obecna jedynie lekka goryczka. Ot, taka piwna ciekawostka.

Comment

• dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedzi
        Z dedykacją dla wszystkich napinaczy zgorszonych nowym Bojanem Kokosowym:
        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Uśmiałem się setnie
        Mam nadzieję, że w końcu Bojan Kokosowe do żaby zawita .
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Browar_Jezyce
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.10
          • 131

Oj, budzi emocje to piwo... Ja piłem je dziś. Aromat jest intensywnie kokosowy i jest to kokos w typie nadzienia czekoladek - słodki, trochę podbity alkoholem, rumowy. Zapach jest ciężki. W smaku kokosowa słodycz przełamana goryczką, która jest zarysowana na tyle wyraźnie, że Bojan Kokosowe nie jest mdłe. Dobrze schłodzone wchodzi, ale nie wyobrażam sobie wypić więcej niż jedno. Na spory plus zasługuje piana - całkiem trwała i oblepia szkło. A te plotki o amerykańskim chmielu jak dotąd niepotwierdzone Więcej moich spostrzeżeń tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JN0tAOK54b4
          Birofile - vlog o piwie
          Birofile na Facebooku

Comment

• TomN
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 106

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłocisty, klarowny. [4.5]
            Piana: Drobna, biała, ładnie znaczy szkło, niewysoka, dziurawa warstwa zostaje do końca degustacji. [4]
            Zapach: Głównie kokos, który przykrywa niemal wszystko inne. Bardzo delikatnie czuć też słód, oraz lekki akcent alkoholowy.
            Zapach nie jest nieprzyjemny, ale piwo powinno pachnieć piwem. [3]
            Smak: Dominuje wodnista słodycz, skojarzenie mam z wodą smakową, tylko tym razem zamiast cytryny czy jakiegoś jabłka jest kokos. Goryczka nijaka i niewyraźna, ale jednak jest. Tylko że wg mnie gryzie się z dominującą słodyczą i odnoszę wrażenie, jakbym pijąc napój kokosowy przypadkiem zaaplikował sobie do ust dezodorant. [2.5]
            Wysycenie: Nieco za niskie, do tego szybko gaz uciekł. [3.5]
            Opakowanie: Etykieta wygląda jak wytwór z Painta, krawatka oraz kontretykieta bardziej estetyczne, kapsel Bojanowa nieszczególnie mnie urzeka. [3]
            Uwagi: Partia 26.06.2014

Po tym temacie nie mogłem się oprzeć i musiałem Bojana spróbować

Moja ocena: [3]

Comment

• lukilbn
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.02
              • 42

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, klarowny [4]
              Piana: Dość trwała, potem redukcja do niemal zera [4]
              Zapach: Wiórki kokosowe, przyjemny. [3.5]
              Smak: Nuty kokosa, słodkości i delikatna goryczka która słabo się przebija. [3.5]
              Wysycenie: Średnie, odpowiednie [4]
              Opakowanie: Butelka 0,5l [5]
              Uwagi: Ciekawe piwo, jakby ktoś wrzucił rafaello do piwa. Pachnie super, ja bardzo lubię wiórki kokosowe i mi to podeszło. Nie jest przesadnie słodkie czego się obawiałem. Dość ciekawy eksperyment Bojana, poprawne piwo aromatyczne ale wypiłem tylko z piwnego obowiązku i zaliczenia tego piwa do rubryki: WYPITE.

Moja ocena: [3.675]
              Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

Comment

• michudy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.04
                • 41

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty ze słomkowymi refleksami [4.5]
                Piana: Słaba, bardzo szybko znikła [3]
                Zapach: Mocno kokosowy, wiórki kokosowe z delikatną nutą chmielową [5]
                Smak: Delikatny, nie za słodki, po przełknięciu lekka goryczka, jednak brakuje jakiegoś punktu zaczepienia [3.5]
                Wysycenie: Dość niskie [4]
                Opakowanie: Butelka 0.5l, etykieta ładna [4.5]
                Uwagi: Data do 26.06.2014, zakupione w Piwoszu, Warszawa.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny lager, standard. [5]
                  Piana: Jak na lagera nawet niezła, gęsta, biała, średnio wysoka, średnio trwała. [4]
                  Zapach: Mdły, kokosowy, niezbyt przyjemny. [3]
                  Smak: A bo ja wiem? Słodkie, nie da się ukryć. Kokos jednak dominuje, a żeby było ciekawiej, gryzie się z goryczką, która może tutaj być paradoksalnie za wysoka. W lecie, kiedy często mam ochotę na coś słodkiego, bardzo zimne, może być nawet niezłe; podobnie jako piwo na kaca ale tak, to raczej nie powtórzę. [3]
                  Wysycenie: OK. [5]
                  Opakowanie: Mało informacji, grafika jakby z painta, etykieta po prostu brzydka. [3]
                  Uwagi: Bałem się, że będzie gorzej.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• Mocho
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.01
                    • 92

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasne, klarowne, bez zarzutu [5]
                    Piana: niezbyt obfita, dość szybko opada, trochę zostaje na szkle [3.5]
                    Zapach: bardziej świeży kokos niż wiórki, może sok z wnętrza kokosa [3.5]
                    Smak: mniej słodkie niż się spodziewałem, mocno kokosowe [3]
                    Wysycenie: niewysokie, moim zdaniem idealnie pasuje do tego piwa [5]
                    Opakowanie: nie jest źle, mnie się podoba, są wszystkie informacje [4.5]
                    Uwagi: 26.06.2014
                    zastanawiałem się po co kupiłem to piwo, ale okazało się lepsze niż się spodziewałem. Jakby miało trochę mniej alkoholu to byłby dobry zamiennik radlerów

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Pawel_K
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.02
                      • 18

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny złoty, klarowne. [4]
                      Piana: Słaba, szybko redukuje się do kożucha, nie specjalnie oblepia szkło. [3]
                      Zapach: Wiórki kokosowe, delikatnie przebija się słód, chmielu nie czuję. Spodziewałem się takiego aromatu. [4]
                      Smak: Goryczka ledwo wyczuwalna, dominuje kokos, jest lekka słodowość. W pierwszym łyku bardzo słodkie. Nie smakuje mi to piwo, teraz już to wiem. [3.5]
                      Wysycenie: Średnie, spodziewałem się wyższego ale generalnie jest w porządku. [3.5]
                      Opakowanie: Są podstawowe informacje. Wzmianka o husarzach na piwie kokosowym trochę mi nie pasuje. Ogólnie podoba mi się. [4]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.675]

Comment

• dzemek
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.12
                        • 450

Piwo przeciętne, raz do spróbowania i zapomnienia. Ciekawostka do spróbowania. Kokos ma chyba taką właściwość, że jest lekko mdły zamiast być słodki. Ciężko odnieść mi się do Mongozo Coconut którego nie piłem.

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowne. [4.5]
                          Piana: Szybko redukuje się do dziurawej firanki, ale pozostaje [3]
                          Zapach: Średnio wyraźny słodki kokos, w tle kwaskowaty słód. Niezbyt przyjemne. [2]
                          Smak: Porażka. Nalewka z aromatem do ciast. Obrzydliwe uczucie sztuczności, Nie wiem czy dopiję. [1.5]
                          Wysycenie: Średnie, ujdzie. [3]
                          Opakowanie: Brawo za przyznanie się do sztucznego aromatu i syropu glukozowego. Minus za husarię. Estetyka może być. [3.5]
                          Uwagi: Średnia ocena w serwisie jest dla mnie totalnie niezrozumiała. Gorsze od Reddsów.
                          Smutny wieczór z Reddsami cz 5.

Moja ocena: [2.15]

Comment

• morbit
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.09
                            • 56

Bardzo lubię kokos... Gdyby było mniej (nie było) glukozy i była jakaś ciekawa baza chmielowa, to pewnie bym wracał. Ale ja to dziwny jestem.

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

Ja też lubię kokos, ale nie lubię sztucznych aromatów, ale ja to dziwak jestem...

Comment

• morbit
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.09
                                • 56

Słuszna uwaga, ten kokos jest z gatunku bounty.

A propos... Ciekawe jak to piwo by było przyjęte tutaj

Last edited by morbit; 2014-04-27, 22:25.

Comment

Przetwarzanie...
                                X