Bojanowo, Bojan Kokosowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

Spodziewałem się słodkiego ulepka i chemią na końcu, a tu zaskoczenie.

Co prawda piwo najlepiej by zrobiło jakby był ow 0.33l butelkach, ale wypiłem całe bez najmniejszego kłopotu.

Kokos lubię w każdej postaci. Tutaj bardziej idzie w princessę lub korsarzy niż w bounty.

Aromat kokosowy wyraźny a dziwnym chyba chmielowym końcem.

Piany praktycznie brak, niskie wysycenie (pomaga w piciu).

SMAK: no jest kokos. Może nie jakiś szlachetny, ale też nie trąci tzw. chemicznym posmakiem. Fajnie, że jest goryczka i delikatne kwaskowość. Piwo pomimo niby zazwyczaj mulącego kokosu jest w miarę rześkie.

Drugi raz nie kupię, ale smakowało mi bardziej niż reddsy i te pseudopolskie radlery.

Wypić raz w celach poznawczych jak najbardziej można.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłocisty, bliżej słomkowemu [4]
      Piana: biała, średnia, mierna przy nalewaniu, szybko opadła do kilku pęcherzy [2.5]
      Zapach: hmmm, no muszę być obiektywny, ładnie pachnie kokosem i tylko kokosem, ja kupiłem piwo o smaku kokosa, a nie kokosa, więc gdzie ten zapach piwa? [2.5]
      Smak: pierwszy łyk i po chwili, wypluty z obrzydzeniem, słodki, mocny kokosowy posmak, wręcz obrzydliwy, gdzie smak piwa? Nic poza tym wstrętnym kokosowym smakiem nie piłem. Przecież o miało być piwo o smaku kokosowym, więc powinienem czuć i piwo, a kokos powinien być tłem. Ja nie kupiłem napoju kokosowego na litość boską!!!!! [1]
      Wysycenie: o kilka bąbelków za dużo [3.5]
      Opakowanie: Kokosowa etykieta z Bojana bardziej mi nasuwa na myśl egzotyczny napój kokosowy z Wietnamu, a nie piwo.... [2.5]
      Uwagi: Potwierdzenie, że z żoną mamy podobny gust, tez spróbowała, też wypluła. Co się dzieje z tymi piwami na naszym rynku? Czy naprawdę trzeba produkować takie (piiiiii)? Dla kogo to? Po co? Co takie udziwnienia komu da? Będzie pomysłodawca myśleć, ze trafi na kurę znoszącą złote jajka? Może jest jakiś wyścig i konkurs na bardziej udziwnione, smakowe piwo? Pora się chyba przebudzić i otrząsnąć.
      I to piwo jeszcze komuś smakuje....szok. Ale w niczyje gusta włazić nie będę. Jak są amatorzy wody brzozowej to i kokosowego tez się znajdą

Moja ocena: [2.025]
      Attached Files
      Last edited by becik; 2014-04-29, 19:29.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2570

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, piwny [3.5]
        Piana: Lekka, ale jest [3.5]
        Zapach: Wszyscy zgodnie stwierdzili, że albo Princessa kokosowa, albo Rafaello, żadnych nut piwnych [2]
        Smak: Piwo niesamowicie niepijalne, za drugim łykiem nieśmiało w oddali majaczy chmiel, a tak to kokos na całej linii [1]
        Wysycenie: W normie [3]
        Opakowanie: Z przodu kokosy, plaża, a z tyłu husaria i peany, ni przypiął ni przyłatał [1]
        Uwagi: Znaleziono niszę nisz w piwach smakowych, ale nie wiadomo po co i kto może okazać się grupą docelową

Moja ocena: [1.825]
        Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• dragboi
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.02
          • 8

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo jasny [3]
          Piana: słaba, trudno ją zrobić i szybko opada [2]
          Zapach: pachnie tak jak powinno - kokosem, szkoda, że bardzo sztucznym, ale w sumie dość wakacyjny zapach [3.5]
          Smak: odpowiedni dla każdego, kto "właściwie to chciałem malibu z mlekiem, ale piwo jest tańsze, to jakoś ujdzie", ulepek bez grama piwa. [2.5]
          Wysycenie: za bardzo gazowane na drinka, za mało na lekkie piwo [3]
          Opakowanie: pasuje do smaku, estetyka z czytanki albo kiepskiego wakacyjnego folderu, ale spójna z innym piwami bojana [3]
          Uwagi:

Moja ocena: [2.875]

Comment

• Hapek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 100

Kokos, słodycz i bounty. Wszystko w irracjonalnych ilościach. Piwa nie czuje i na pewno nie wrócę. Nie moje gusta i tyle.

Comment

• Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2162

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny złoty, klarowny. [4]
              Piana: Średnioziarnista, biała, krótkotrwała. [3]
              Zapach: Dominują wióry kokosowe a dalej słodowe. Mimo że lubię zapach kokosa, tutaj coś nie gra. Średnio [2]
              Smak: W smaku również dominuje kokos ale taki zleżały i skiśnięty, dalej słodycz słodowa i bardzo delikatna goryczka. Niedobre. [1.5]
              Wysycenie: Średnie do wysokiego. OK [4]
              Opakowanie: Seria bojanowska jest estetyczna i dość przyjemna, pomijając kilka szczegółów. [4]
              Uwagi: Jak dla mnie eksperyment porażający. Czego jeszcze na rynku nie było... Wypiłem z niesmakiem, tylko dlatego że ciężko wyrzucać mi produkty spożywcze w zlew.

Moja ocena: [2.2]

Comment

• Wlodkowica21
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.03
                • 31

Bojan Kokos

Potwierdzam duże zainteresowanie klientów tym piwem...

Comment

• KDWG
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.03
                  • 143

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, jasny. [4.5]
                  Piana: Nie za duża, szybko kurczy się do obrączki, która zostaje do końca. Pozostawia ślady na szkle. [3.5]
                  Zapach: Kokosowy i... to tyle. Ciężko wyniuchać cokolwiek innego. Zapach sam w sobie przyjemny, jak w kokosowych cukierkach czy też Princessie jakiejś, ale z piwem nie ma nic wspólnego. [2.5]
                  Smak: Kokos i to słodki. Bardzo. W tle majaczy gdzieś słodowy/chmielowy posmaczek, wyczuwalny raczej tylko przy przełykaniu tegoż napitku. Cóż, średnio to wypada - na początek atak słodyczy, po chwili gorzkawy kontratak. Ciężko pijalne. Smakowo niby niezłe, ale zupełnie niepiwne. [3]
                  Wysycenie: Niskie, pomaga w piciu. [4.5]
                  Opakowanie: Palmy, kokosy, plaża. Niby wakacyjnie, ale trochę tandetnie to wygląda. Kontra jak w innych Bojanach, a jak to ma się do widoku z etykiety? Pojęcia nie mam. [3]
                  Uwagi: "Piwna" ciekawostka. Zaliczone bez skrzywienia, ale przyjemności to za dużo z tego nie było. W najbliższej przyszłości raczej nie powtórzę.

Moja ocena: [3.025]
                  So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• piwo_szka
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2015.01
                    • 71

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy klarowny. [4]
                    Piana: Mizerna. Biała, niska, po której po chwili zostaje zaledwie ślad. [3]
                    Zapach: Wyraźny słodki kokos. Coś jak wafelki kokosowe, a więc bliżej temu do kokosa deserowego, niżeli prawdziwego mleczka kokosowego. [3.5]
                    Smak: Na języku ten sam kokos co w zapachu. Piwo wyraźnie słodkie, lekko mdlące. Jednak ten kokos jest nawet przyjemny, chociaż to tylko aromat. Osobiście brakowało mi więcej goryczki - coś tam na koniec pomerdało, ale zaraz znikło. [3.5]
                    Wysycenie: Średnie [3.5]
                    Opakowanie: Standardowe i Bojanowskie, ale jakoś nie jest to zachęta tropików czy innych egotycznych smaków ;-) [3.5]
                    Uwagi: Kolejne babskie i słodkie piwo. Nie wiem, o co chodzi, ale w składzie jest jakiś chmiel syropu glukozowego, a dla mnie wszelkie takie wynalazki, które chociaż choć trochę przypominają syrop glukozowo-fruktozowy są na spalonym.

Dodam, że osobiście nie przepadam za kokosem. Piwo przez to aż tak mi nie smakowało, ale dla mniej wysublikowanych podniebień będzie jak znalazł, bo to całkiem dobre piwo smakowe dla osób, które nie lubią gorzkiego piwa.

Moja ocena: [3.475]
                    piwna smakoszka na Alkowiki

Comment

• ardek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2015.07
                      • 49

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty. [4.5]
                      Piana: Przyzwoita. [5]
                      Zapach: Kokos. Nic więcej. [2.5]
                      Smak: Najgorszy. [1]
                      Wysycenie: Przeciętne. [3.5]
                      Opakowanie: Może być. [3]
                      Uwagi:

Moja ocena: [2.325]
                      ---------------
                      Ocena usunieta z rankingu.
                      Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                      Art, Admin

---------------
                      Last edited by ART; 2015-07-13, 09:35.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23960

proszę mniej lakonicznie!
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• GSE
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.10
                          • 424

lubię kokosa, więc od dłuższego czasu wypatrywałem w sklepach z zamiarem spróbowania. odradzali mi to piwo, ale trafiłem ostatnio ze znajomymi do knajpy gdzie nie było dużego wyboru, więc zaryzykowałem i pożałowałem.. piana całkiem OK, ale w zapachu przede wszystkim metaliczność. poza tym kalafior - chyba DMS? smak też nie zachwyca: kwaskowaty i przypomina płyn do kąpieli. jak kelnerka nie mogła znaleźć Bojana Kokosowego to zaproponowała mi zwykłe piwo z dodatkiem syropu do drinków - i to chyba byłby lepszy wybór.. teraz w planach mam degustację Artezan Rokokoko

Comment

• Pivotal
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.05
                            • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, przejrzysty. [4.5]
                            Piana: Wysoka, zwarta, drobnoziarnista o żółtawym zabarwieniu, trwała, ładnie okleiła szkło, pozostała na powierzchni do końca. [4]
                            Zapach: Dość intensywny. Kokosowy z minimalnym przebiciem chmielowo-słodowym. [3.5]
                            Smak: Świeżych kokosów po rozłupaniu ze skorupy... goryczka też taka kokosowa... Piwo słodkawe. [3.5]
                            Wysycenie: Spore, utrzymało się do końca. [4]
                            Opakowanie: Firmowa butelka, na etykietach podstawowy skład, kapsel firmowy. [3.5]
                            Uwagi: Warka do 16.06.2018/N, wypite 12.06'18. Takiego piwa jeszcze nie piłem, dominuje kokos, a chmiele są przezeń tłumione. Jeśli ktoś lubi te orzechy, to powinno smakować, bo nie wypada źle. **294**

Moja ocena: [3.625]

Comment

• LESNICZYy
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛
                              • 2018.01
                              • 957

Kolor i piana wskazuje na piwo , smak i zapach to już sam kokos z lekką goryczką na finiszu .
                              Piwo nie jest w moim guście , da się wypić ale nie zachwyca . Jedno z gorszych jakie piłem w tym roku .
                              Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                              X