Potwierdzam, warki majowe bardzo przyzwoite. Gorzej, że i cena w detalu proporcjonalnie pnie się w górę...
Lwówek, Lwówek Jankes
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, wchodzący w burgund. Bardzo cieszy oko. [5]
Piana: Przy przelewaniu wysoka na dwa palce i wydaje się sztywna i solidna, jednak szybko opada, tworząc delikatną siateczkę na powierzchni i brudząc szkło. [3]
Zapach: Bardzo przyjemny. Wyczuwalna żywica i owoce (cytrusy, mango) plus karmel i jakas taka przyjemna landrynkowatość. [4.5]
Smak: Kontynuacja zapachu, ale żywica jest bardziej wyczuwalna, trochę słody chcą ją przepchać. Nadal czuć owoce tropikalne oraz delikatny karmel. Goryczka średnia. Nie jest to piwo przesadnie słodkie, jest dobrze zbilansowane i treściwe, a przy tym pijalne. [5]
Wysycenie: Średnie, prawie lekkie. Dla mnie przyjemne. [4]
Opakowanie: Klasyczna etykieta, do tego wyczerpujące informacje. [4.5]
Uwagi: Piwo zakupione w lokalu, stąd cena 8 zł W ocenie końcowej uważam, że to bardzo przyjemne i pijalne piwo, po które warto sięgnąć. Moim zdaniem nikt się nie zawiedzie.
Moja ocena: [4.55]piwna smakoszka na Alkowiki
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, mętna herbata [4]
Piana: Mała i nietrwała lecz nie znika lecz pozostaje warstewka która oblepia przyjemnie szkło [3]
Zapach: Cytrusy, żywica, grejpfrut, słód, zachęca do wypicia [4]
Smak: Palony karmel, słodowość, cierpka grejpfrutowa goryczka - jak najbardziej poprawna i w sam raz, żywiczność, cytrusy jak by giną w tle i pojawiają sie na finiszu, chmiel, czysta przyjemność [4]
Wysycenie: Poprawne [4]
Opakowanie: Bez rewelacji, dodatkowo butelki znajdujące się na półce pełne od tzw. "zacieków" - nie wiem jak by niedomyte i nie wygląda to za ciekawie [2]
Uwagi: Kupione w Stokrotce - duże ilości Kaucja za butelkę 0,60zł - masakra !
Warka: 11.05.2015r
Alk. 4,2% Ekst. 12,5% wag.
Mam świeże porównanie do Żywca APA i wnioski nasuwają sie same od razu.
Jankes w porównaniu do Żywca jest zdecydowanie bardziej ordynarny, szorstki, treściwy i wypełniony całą masą doznań. Prawdziwe Piwo dla prawdziwego smakosza i biorąc pod uwagę cenę tylko 50 groszy od Żywca droższy.
Żywiec APA jest to zdecydowanie "cywilna" odmiana ALE - delikatne, choć należy przyznać że doznania oferowane przez niego są przyjemne. Występują cytrusy i cała eksplozja chmieli amerykańskich.
Piję Jankesa już 3 raz i jestem jak najbardziej zadowolony zdecydowanie jutro lecę po kolejne 2 butelki. Jak zawsze powtarzam wolę wypić jedno a prawdziwe Piwo "z jajem" niż 3 zwykłe i nijakie.
POLECAM - kupować, pić i wspierać dobre inicjatywy i dobre Browary bo warto
Moja ocena: [3.8]Last edited by slyboots; 2015-03-04, 18:59.
Comment
-
-
biorąc pod uwagę cenę tylko 50 groszy od Żywca droższy.
nawet jeśli nie ma promocji na ŻAPA to u mnie w sklepie za rogiem jest po 4,59zł, a jankes za drugim rogiem w PiP po 5,59zł
W promocji ŻAPA jest poniżej 4zł
Co nie znaczy, że ŻAPA jest lepsza/gorsza niż JANKES nawet jakby kosztowała 2zł :]
Comment
-
-
Jak już tak gorący temat to i ja się wypowiem bo akurat ze 2 godziny temu piłem to piwo.
Warka trochę stara, z datą do 30.03 i mnie nie powaliła.
Natomiast cena jest u mnie koszmarna - 5.80 zł plus bzwr 0.35 zł.
Wspomniana przez Dlugasa ŻAPA kosztuje u mnie w sklepie za rogiem 4.49 zł, ale już w tubylczym, ełckim Polo Markecie tylko 3.49 zł plus oczywiście butelka zwrotna.
Sam dzisiejszy Jankes mnie nie zachwycił, może za stare piwo? Znam świetne warki, sprawdzę też tą o której pisał Slyboots.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny czerwonawy, pomarańczowawy. [3.5]
Piana: Na dłużej niepełna warstewka. Full "lejsing" obecny. [3]
Zapach: Słodkawa żywica iglasta. [3.5]
Smak: Cukrowa słodkość i średnia goryczka. Wszystko w lekkim ale uciążliwym koktajlu karmelowym, sojowym i "nucie" magii. [3]
Wysycenie: Średnie. [3]
Opakowanie: Raczej opatrzyło się. Za dużo pustych, bladych przestrzeni [3]
Uwagi: Mimo że warka 11.5.15 była chwalona to mnie nie podeszła. Od dłuższego czasu nie trafiam w "pełny smak" Jankesa i coraz mniej mi się chce go szukać bo konkurencja spora i stale wiele nowości.
Moja ocena: [3.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemne złoto z odcieniem brązu [4.5]
Piana: piana oczka mieszane, długo trwająca ponad 5min bardzo dobrze. [5]
Zapach: zielona szyszka, w tyle cytrusy bardzo przyjemny. [5]
Smak: słodycz oblepiająca, ale po chwili przyjemne chmiele, goryczka hmm może powinna być trochę mniejsza. [4]
Wysycenie: ani małe ani duże w sam raz. [4.5]
Opakowanie: co do oceny etykiety - ciekawa butelka dedykowana [4.5]
Uwagi: niestety to nie jest piwo sesyjne. bez zmuszania się wypijam jedynie dwa może jest to spowodowane słodyczą. Ale super piwo
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny miedziany, mętne ale przyjemnie mętne [4.5]
Piana: Drobno i średnio pęcherzykowa, ładnie oblepia szkło. [4]
Zapach: Lekkie cytrusy, trochę żywicy. [4.5]
Smak: Przyjemna nie nachalna goryczka jakiś czas się utrzymująca, posmak cytrusów i lasu jak to mówi moja żona [4.5]
Wysycenie: OK [4.5]
Opakowanie: Ładne. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.45]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziana, mętne. [3.5]
Piana: Niska, szybko opada. [2.5]
Zapach: Intensywny aromat cytrusowy. [5]
Smak: W smaku cytrusy, goryczka wysoka. Bardzo pijalne. [4]
Wysycenie: Wysycenie średnie. [4]
Opakowanie: Niezbyt przemawia do mnie etykieta. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Dzisiaj piłem walkę do 26.06. Całkiem przyjemna. Niech będzie-najlepsza z dotychczas konsumowanych. Poprzednie z 20-ktoregoś maja też niezłe ale ze słabszym aromatem. Jeszcze wcześniejsze kiepskie. Wracając do czerwcowej- fajny cytrusowo-leśno-trawiasty aromat. W smaku odrobina masełka ale nie przykrywa przyjemnego grejpfrutowego, słodkiego smaku z niezłą, niezalegającą gorączką. Bardzo fajna, seryjna APA w przystępnej cenie. Po pierwszych wątkach zachodziłem w głowę- jak to możliwe że Lwówek zrobił pijalne amerykańskie pale ale?! Teraz zmieniam zdanie-to możliwe Jestem za JankesemLast edited by jerzdna; 2015-04-30, 21:42.
Comment
-
-
O ile dwie niedawne warki były całkiem pijalne (nawet w końcu lepsze od pierwszej warki żywiec APA), o tyle warka z datą ważności do 13.07.15. jest znowu słabiutka i może lizać żywcowi podeszwy. Aromat ameryki na granicy wyczuwalności i to z butelki, a co dopiero ze szła...poza tym słodycz. Jakbym chciał się napić radlera, to bym kupił radlera kurdę.
Comment
-
-
Wrażenia z wczorajszej degustacji. Butelka z datą 7/07/2015.
W aromacie jest bardzo dobrze. Ładny intensywny zapach, owoce tropikalne na pierwszym planie.
Natomiast w smaku tylko tak sobie. Goryczka jak dla mnie zdecydowanie za niska. Piwo (jak na APA) jest ugrzecznione, by nie powiedzieć lekko wodniste.
W sumie było nieźle, ale do tego by się zachwycić bardzo daleko. Mam nieodparte wrażenie, że w ubiegłym roku trafiałem na Jankesa w wersji dużo bardziej przypominającej APA.
Kupiłem za 4.99 pln (Stokrotka w Białymstoku).
Comment
-
Comment