Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
Wyświetlenie odpowiedzi
Bartek, [Doctor Brew] Kinky Ale
Collapse
X
-
Pierwsza warka miała datę 02.07.14
06.09.14 to widocznie druga, bo podobno chmielu starczyło tylko na dwie
No chyba, że w między czasie jeszcze jakaś była.Last edited by dlugas; 2014-07-27, 12:32.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto, piwo mocno zmętnione. [4]
Piana: Biała, drobna, zbita, pięknie zdobi szkło. [5]
Zapach: Słodki aromat amerykańskich chmieli: mango, brzoskwinia, nektarynka oraz lekkie nuty grejpfrutowe. Całość psuje diacetyl, który pojawił się po ogrzaniu piwa. [3.5]
Smak: Nuty brzoskwiniowe, mango, grejpfrutowe i trawiaste. Goryczka wysoka, grejpfrutowa, krótka, orzeźwiająca. Piwo jest treściwe w odczuciu w ustach, pomimo że podbudowa słodowa nie jest wyczuwalna w smaku. Finisz długi, orzeźwiający, grejpfrutowy. [4.5]
Wysycenie: Średnie - takie jakie lubię w AIPA. [5]
Opakowanie: Standard od Doctor Brew. [4.5]
Uwagi: Chmiel Equinox daje bardzo przyjemne i intensywne aromaty. Browar Doctor Brew to idealnie wykorzystał warząc dobre AIPA. Kinky ładnie pachnie (pomijając diacetyl), a w smaku atakuje wysoką, rześką i grejpfrutową goryczką. Dla mnie lepsze niż IPA is Dead EXP366 z BrewDoga.
Moja ocena: [4.375]Last edited by rgrzech; 2014-07-28, 10:52.
Comment
-
-
Kolor: Ciemnozłoty, mętny.
Piana: Biała, bardzo obfita, gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha oblepiając szkło.
Zapach: Chmielowy. Przede wszystkim owoce tropikalne, mango, grejpfrut, cytrusy.
Smak: Średnio treściwe. Lekka podbudowa słodowa, spora chmielowość zwłaszcza o tropikalnym charakterze. Chyba nigdzie nie czułem tak mocnego mango. Do tego lekkie cytrusy. Goryczka średnia, żywiczna, dosyć krótka.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Bardzo dobre. Bardzo ciekawy chmiel.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto. Mętny. [4]
Piana: Średniowysoka, ładnie oblepia szkło. Pozostaje w postaci cienkiej warstwy. [4]
Zapach: Bardzo przyjemny i oryginalny. Na pierwszym planie owoce - brzoskwinia i melon, dopiero za nimi cytrusy. Do tego wyraźna nuta zbożowa. [5]
Smak: Złożone piwo. Początkowo czuć słodycz i zboże, a następnie intensywną, ale przyjemną i umiarkowanie garbnikową goryczkę. Owoców mniej niż w aromacie, szkoda. [4.5]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: Eleganckie i z wszystkimi informacjami podanymi w czytelny sposób. Plus za efektowny różowy font. [4.5]
Uwagi: Piwo z butelki, kupione w Piwomaniaku w Warszawie w drugiej połowie lipca.
Moja ocena: [4.6]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn. Bardzo, bardzo mętne - błotniste. Na dnie pokala osadziły się drobinki chmielu. [3.5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, obfita, ale niestety niezbyt trwała i z przyzwoitym lacingiem. [3.5]
Zapach: Z przodu słodkie owoce egzotyczne. Multiwitamina - te klimaty. Z tyłu - ku mojemu zaskoczeniu - prażony słonecznik, co daje naprawdę świetne połączenie. [4.5]
Smak: Goryczka średnia. Powtórka z aromatu - owocowo-słonecznikowe. Niestety przebija się smak alkoholu - również w goryczce. Gdyby nie to. byłoby super zbalansowane. [3.5]
Wysycenie: Średnie do wysokiego - trochę za wysokie. [3.5]
Opakowanie: Jak to u Doctora Brew - bardzo z mojej bajki. Eleganckie z pełnym składem. [5]
Uwagi: Niezłe piwo, ale nie wiem czy godne miana najlepszego AIPA w Polsce - wolę Kormorana. Ponoć poprzednia warka była lepsza. Ta warka ważna do 06/09/2014. Equinox nie powala mnie na kolana - wolę bardziej cytrusowe chmiele.
Moja ocena: [3.925]Last edited by Mars276; 2014-08-20, 00:38.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzejrzysta, idealnie pomarańczowa barwa. [4.5]
Piana: Drobnopęcherzykowa piana, niezbyt obfita i średnio trwała. [3.5]
Zapach: Przyjemnie słodkie, tropikalno-owocowe nuty w stylu grejpfruta, ananasa, brzoskwini, mango. [4]
Smak: Język potwierdza odczucia nosowe, tak więc mamy tu słodkie owoce tropikalne, nawet nieco cukierkowate.
Goryczka solidna, nieco zalegająca jednak dobrze komponuje się ze słodyczą. [3.5]
Wysycenie: Wysycenie na średnim poziomie. [4]
Opakowanie: Etykieta utrzymana w standardowym stylu, kapsel golas, komplet informacji dot. piwa. [3.5]
Uwagi: Bardzo przyjemne słodko-gorzkie piwo, porządnie nachmielone. Całość działa orzeźwiająco i wydaje się być dobrym kompanem na letni czilałt.
Przemierzając koncernowe oceany, rzemieślnicze jeziorka i craftowe źródełka, Piwny Radek poluje na najciekawsze i najlepsze piwne okazy.
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
aromat: owoce tropikalne, amerykańskie chmiele
kolor: jasnobursztynowy. bardzo mętny. i pływa dużo farfocli.
piana: mała, ale trwała
smak: wyraźna goryczka, ale nie za mocna. bardziej owocowa. Jak na 71 IBU to nie jest odczuwalna jako wysoka, a przy takim ekstrakcie to powinna. Pod koniec picia (i z wlewaniem osadu z dna butelki) goryczka jest coraz większa. Nie jest zalegająca, ale jest trochę męcząca dla mnie. Wysoka.
6/10
cena: 7,90 zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack Wyświetlenie odpowiedziTak z ciekawości: Mieliście to piwo gdzieś w piwniczkach pochowane i dopiero teraz pijecie czy są gdzieś jeszcze sklepy gdzie można Kinky dostać?
Ostatnie butelki zniknęły z gdańskich półek dobre kilka miechów temu, a o kolejnej warce nie słyszałem... Czy może z pamięci jedziecie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika melor Wyświetlenie odpowiedziPiłem to piwo na początku sierpnia, a recenzję miałem na kartce
Comment
-
-
Coś dziwnego jest w tym chmielu, tak jak zupełnie nie zachwyciło mnie w lipcu 2014 tak i teraz mnie nie przekonuje. Aromat i smak jest bardzo oryginalny, sensorycy pewnie wskażą co się za tym kryje ja wyczuwam silny smak i aromat pieprzowy skierowany w stronę...hmm kalafiora?!
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Niestety ten kalafior, to nie od tego chmielu, bo to jest na 100% DMS, mi on bardzo przeszkadza. Zarówno w Sunny Ale, chyba Centennial IPA i teraz w Kinky, jest bardzo wyczuwalny ten nieszczęsny DMS. Dla mnie to jest aromat, smak, kukurydzy z puszki.
Tak ogólnie oceniając, to goryczka na +. W smaku dobre, tylko wszystko ten DMS mi przykrywa, na który jestem ostatnio wyczulony. A aromacie tak samo.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnozłoty, trochę przytłumiony, delikatnie zmętniony, raczej na zimno. [4.5]
Piana: średnio obfita, drobnopęcherzykowa, dość trwała, powoli opada zostawiając ślady na szkle. [4]
Zapach: słabo, z chmielu delikatne nuty żywiczne, kwiatowe, gdzieś tam majaczy cytrus, zdecydowanie bardziej wyczuwalny DMS, zupa warzywna, trochę szparagów. [1.5]
Smak: też jakoś szału nie ma, solidna baza słodowa skontrowana solidną goryczką o żywiczno, ziołowym charakterze, w smaku też trochę szparagów. [2]
Wysycenie: średnie, może być. [4.5]
Opakowanie: jest pełen skład i komplet informacji, wszystko przejrzyste i w oszczędnej formie. [4]
Uwagi: poprzednia warka była bez porównania lepsza, różniła się nawet wizualnie, nie była tak klarowna.
Moja ocena: [2.375]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto z opalizacją. Prezentuje się przyjemnie dla oka. [5]
Piana: Obfita, dość drobno zbudowana, trwałość przyzwoita, zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Dość intensywny zapach zupy warzywnej chmielonej na zimno amerykańskim chmielem . [2]
Smak: Wytrawne żeby nie powiedzieć nawet lekko wodniste. Goryczka dość wysoka niestety mało szlachetna. Poza tym jak w aromacie na szczęście ze przewagą chmielu w tym wypadku. [3]
Wysycenie: Średnio niskie. Jest ok. [5]
Opakowanie: Doctorowe, ze zmienionym systemem datowania, który jest obecnie bardziej dyskretny. Brakuje jedynie firmowego kapsla. [4.5]
Uwagi: Warka z datą do 16.06.2015, niestety kiepska, zdecydowanie gorsza od poprzedniej - piwo jest bardziej "szorstkie" i ze znaczącą wadą. Niestety piwo ejst średnio przyjemne w odbiorze i mało pijalne.
Moja ocena: [3.075]
Comment
-
Comment