Gościszewo, [AleBrowar] [Pinta] B-Day 2.0 Przewrót mleczny

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • apaczu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.10
    • 168

Naprawdę świetne, dosyć słodkie piwo. Piana niezła, ale redukująca się do niewielkich wysepek. Kolor nieprzejrzysty, mulisty... W zapachu pralinki belgijskie, kakao, ciemne słody, ale też majaczący w tle DMS (podczas picia nie tylko ja go wyczułem). W smaku wedlowska czekolada w płynie oraz kakao. Ogólnie na plus, choć ten lekki groszek w zapachu troszkę niepokoi. Etykieta fajna, ale jak to często w przypadku tego browaru, naklejona beznadziejnie.

Comment

• AdrianR
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.04
      • 62

A tak wygląda butelka:
      Attached Files
      http://adrianpijepiwo.blogspot.com/
      https://www.facebook.com/adrianpijepiwo
      http://instagram.com/adrianpijepiwo

Comment

• PanTomasz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 16

przewrót mleczny b-day 2.0

co prawda nie jestem doświadczonym smakoszem, ale pokuszę się o małą charakterystykę.

piana: obfita; drobnobąbelkowa; zbita; warstwa średnich bąbelków na wierzchu; bardzo ładnie oblepia szkło

aromat: przyjemny; mleczno- kawowy; kawa mrożona; wyczuwalny słód jęczmienny

kolor: ciemny, ok (przepraszam nie zanotowałem za dużo w tym temacie)

wysycenie: dość niskie

smak: wyraźny smak delikatnej, mrożonej kawy z mlekiem, przyjemny i zaskakująco orzeźwiający, a nie wypełniający

opakowanie: kapsel w moim przypadku AleBrowar, ale w lodówce widziałem też z Pinty; etykieta w stonowanej złotawo- różowawej kolorystyce z białymi mlekiem płynącymi napisami; kontra czytelna i rzetelnie przygotowana.

Comment

• Puszek_72
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.02
          • 269

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny nieprzejrzysty [4.5]
          Piana: Mizerna piana, nietrwała [3.5]
          Zapach: Słodka kawa, czekolada, troszkę paloności [4]
          Smak: Przyjemny lekko kwaskowaty smak, wyraźna paloność, czekolada mleczna. Jest słodycz fajnie skontrowane. Pije się przyjemnie [4.5]
          Wysycenie: Niskie, OK [4.5]
          Opakowanie: Pełny skład, fajna nazwa grafika nawiązująca ale wykonanie takie półprofesjonalne [4]
          Uwagi: Dobre piwo, jak dla mnie mogło by być ciut bardziej wytrawne i mocniejszy aromat ale bardzo pozytywny odbór

Moja ocena: [4.2]

Comment

• rgrzech
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.12
            • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, patrząc pod światło pojawiają się rubinowe refleksy. [5]
            Piana: Drobna, skąpa, bardzo szybko redukuje się do cieniutkiego kożuszka. [3]
            Zapach: Głównie czekolada, dodatkowo nuty kawowe, drożdżowe i słodkiego, skondensowanego mleka. Aromat jest bajeczny, po prostu ciasto w płynie. [4.5]
            Smak: Nuty czekoladowe i kawowe. W tle lekka paloność i kwaśność. Finisz kawowy, gładki, lekko ściągający. Piwo w smaku nie jest tak słodkie, jak można by sądzić po zapachu. Jednak biorąc pod uwagę bogactwo aromatu i smaku, wydaje się być zbyt wodniste. [4]
            Wysycenie: Lekko szczypie w język. Stanowi to kontrę dla słodyczy i gładkości słodowej bazy. Mimo to, dla mnie zbyt wysokie. [4]
            Opakowanie: Świetna nazwa, super grafika i kolory. Całość jest bardzo urodzinowa. Malutki minus za kiepski papier. [5]
            Uwagi: B-Day to super ciekawy projekt. Przewrót mleczny pachnie bajecznie i dobrze smakuje. Jedynie piana odstaje od reszty.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2162

Ocena z ARTomatu

Kolor: Matowa czerń. [5]
              Piana: Kolory kawy z mlekiem, średnich pęcherzyków, średnio trwała. [3]
              Zapach: Fantastyczna feria zapachowa przeplatana mleczną czekoladą, palonymi słodami, gorzkim kakao i majacząca nuta chmielowa. Intensywność średnia. [5]
              Smak: Mleczna czekolada, kakao, owsianka, lekka palność, wszystko to fajnie zbalansowane w słodkawą całość. Treściwe ale nie zapychające. Aksamitne i gładkie. Bardzo mi smakowało. [4.5]
              Wysycenie: Odpowiednio niskie, wspomagało teksturę piwa. [5]
              Opakowanie: Paskudztwo jakich mało. Biały i różowy to moje znienawidzone kolory, do tego pofałdowana etykieta. Mały plus za informacje i kapsel. [1.5]
              Uwagi: Bardzo dobry MS. Zdecydowanie lepiej mi podszedł niż słodka krowa.

Moja ocena: [4.425]

Comment

• sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

Foto:
                Attached Files
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Jowita
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.04
                  • 50

Kolor: Bardzo ciemny brąz, nieprzejrzyste
                  Piana: Beżowa, drobna, początkowo dość obfita, z czasem opada do półcentymetrowej koronki, oblepia szkło
                  Zapach: Kawa, leciutki alkohol, czekolada, mleczna nuta
                  Smak: Słodki, kawa, odsłodowa przyjemna kwaśność, piwo nie jest ciężkie, pijalne
                  Wysycenie: Niskie
                  Opakowanie: Jakoś ten motyw z wymionami nie bardzo, plus za pełen skład
                  Uwagi: Warka z datą przydatności do 10.06.2014.

Dobre

Comment

• YouPeter
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
                    Piana: Ciemnobeżowa jak na cappuccino. Gęstość średnia tak jak i jej obfitość, za to przez pewien czas utrzymuje się w postaci dość grubego dywaniku. [4]
                    Zapach: Czekolada oraz delikatna paloność na pierwszym planie. Daleko w oddali trochę wędzonki i co mnie zdziwiło aromaty whiskey. [4]
                    Smak: Przede wszystkim czekolada i laktoza oraz odrobina kawy. Piwo dość pełne w smaku, a jednocześnie bardzo pijalne. Goryczka niska pasująca do charakteru piwa. [4]
                    Wysycenie: Średnie. [4]
                    Opakowanie: Może mało czytelne i niezbyt wyraziste, ale za to stylowe. [4]
                    Uwagi:

Moja ocena: [4.05]
                    Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2014-06-03, 21:18.
                    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• tristan_tzara
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.12
                      • 1038

Ocena z ARTomatu

Kolor: czorny jak węgiel. [5]
                      Piana: drobna, obfita. Utrzymuje się długo, opada oblepiając ścianki. [4.5]
                      Zapach: kawa, palony słód, czekolada. Mógłby być bardziej intensywny. [4]
                      Smak: Słodki, mleczny ale bez przeginki. Na pierwszym planie kawa, laktoza i słód, dopiero później czekolada. Na końcu trochę kawowej kwaśności i goryczki. [4]
                      Wysycenie: dosyć niskie. [4]
                      Opakowanie: świetna, nowoczesna grafika. [5]
                      Uwagi: piwo bardzo dobre, szkoda że nie będzie w stałej ofercie. Wprawdzie mogłoby mieć więcej ciała ale ogólnie pije się świetnie. wersja z pompy smakowała mi jeszcze bardziej niż butelkowa.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• Oskaliber
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.05
                        • 727

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
                        Piana: Brązowa, dosyć obfita, gęsta, średnio trwała. Opada do dziurawego kożucha.
                        Zapach: Wyraźna kawa i czekolada.
                        Smak: Zaskakująco lekkie jak na swój ekstrakt. Jest wyraźna słodycz, czekolada tutaj już wyraźniejsza niż w zapachu i spycha kawę na drugi plan. Do tego dochodzi lekki kwasek, zaskakująco dobrze łączący się ze słodyczą i łagodzący ją. Goryczka dosyć niska o palonym charakterze.
                        Wysycenie: Średnio niskie.
                        Ogółem: Bardzo dobre. Nie przepadam za słodkimi piwami, ale tutaj ta słodycz jest bardzo ciekawie kontrowana. Całość nie mdli, choć i tak po drugie z rzędu bym raczej nie sięgnął.
                        BeerFreak.pl

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

Ocena z ARTomatu

Kolor: wzorcowy, czarny, nieprzejrzysty; [5]
                          Piana: drobno i średnio gruba, obfita, ale opadająca do solidnej obrączki; [4.5]
                          Zapach: lekko karmelowy, ale dominuje kawa inka; [4]
                          Smak: przyjemny czekoladowo-kawowy, goryczka słaba do nikłej; [3.5]
                          Wysycenie: nieduże, pasujące do stylu; [5]
                          Opakowanie: odjechane, ale potrzebne informacje są; [4]
                          Uwagi: Wypite już jakiś czas temu w bialskiej dekowni piwnej u gisou. Ja akurat za takimi słodkimi stoutami nie przepadam, ale ogólnie piwo dobre. Może za mało kawowe.

Moja ocena: [3.95]

Comment

• Azi_92
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.03
                            • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny jak smoła [5]
                            Piana: Beżowa, dość gruba i zbita, ale po dwóch minutach została obrączka [4]
                            Zapach: Dominuje czekolada, dalej kawa i paloność; dobry, ale mógłby być intensywniejszy [4]
                            Smak: Pierwsze wrażenie - 'ale wodniste!'. Rzut oka na kontrę - 16% ekstraktu, 6,2% alkoholu.... hm. Potem jednak wodnistość przestaje przeszkadzać. Piwo dość słodkie, niska goryczka niezbyt to kontruje. W sumie jednak piwo jest smaczne, zbożowo-czekoladowe. [4]
                            Wysycenie: Raczej niske, pasuje do stylu [4.5]
                            Opakowanie: Grafika fajna, informacje są, ale ludzie..... przyklejone to to jest beznadziejnie, krzywo, etykieta jest pofałdowana.... [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.075]

Comment