Grybów, Pilsweiser Wujek Sam, True American IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6460

    Grybów, Pilsweiser Wujek Sam, True American IPA

    Piwo stworzone przez pasjonatów piwa z Krakowa i Grybowa.
    Inicjatywa pod nazwą Pilsweizer i przyjaciele czyli piwowarzy przy piwnej marce Doran Kraków i Browar Grybów.

    Ekstrakt 15,1º Blg, 6% obj. i około 70 IBU.
    Słody: Pilzneński, Wiedeński i Karmelowy.
    Chmiele: Magnum, Simcoe, Cascade, Citra.

    Premiera tego piwa odbyła się w sobotę 9 maja w wielu miejscach w Polsce.
    Ja próbowałem piwka w House of Beer w Krakowie, podawana wersja beczkowa była niepasteryzowana.
    Butelki pewnie za niedługo będą dostępne tam gdzie sprzedają piwo z Grybowa.

    Piwko smaczne, łatwo pijalne, nie za słodkie, chmiele amerykańskie pozwalały poczuć inne smaczki, goryczka stonowana, dopasowana.

    Oby poziom smakowy tego fajnego piwka nie zmienił się to będzie fajnie.

    Kolejni sympatycy amerykańskiego chmielu i smaku dołączają do rewolucji!
    Attached Files
    Last edited by Javox; 2014-05-11, 22:26.
  • tanhayi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 40

    #2
    javox, nie wiem co za piwo piles...

    Bo piwowarzy nawalili. Wujek sam zostal uwarzony jak piwo gornej fermentacji a zostal zakegowany jako dolnej fermentacji. Premiery odwolano w wielu miejscach.
    Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdraża nam poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzmu ładu społecznego. W istocie swej jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6460

      #3
      Akurat byłem "przy wszystkim".

      Piwo na początku było z mułem ale jak się wydaje z jednej beczki.
      Mogła być pewna nawałka z kegowaniem ale to raczej błędy młodości i czegoś nowego w browarze.

      Gdzie był problem z piwem lepiej było wycofać, nikt nie będzie podawał takiego piwa.

      W House of Beer po odpuszczeniu "kilku" kufli piwko było bardzo fajne.

      Comment

      • tanhayi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.01
        • 40

        #4
        no to szkoda ze nie udalo mi sie wypic...

        Na zdrowie
        Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdraża nam poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzmu ładu społecznego. W istocie swej jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6460

          #5
          Będzie poprawka... myślę że dopilnują wszystkiego w 100%

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4485

            #6
            Koniec świata, Grybów uwarzył dające się wypić IPA. Trzeba jednak ogłosić koniec rewolucji. To już normalność. Teraz czekajmy na jakąś inną rewolucję.

            Comment

            • Ray89
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.08
              • 34

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tanhayi Wyświetlenie odpowiedzi
              javox, nie wiem co za piwo piles...

              Bo piwowarzy nawalili. Wujek sam zostal uwarzony jak piwo gornej fermentacji a zostal zakegowany jako dolnej fermentacji. Premiery odwolano w wielu miejscach.
              Mógłbyś rozwinąć jak wygląda i na czym polega kegowanie piwa jako dolnej fermentacji?

              Comment

              • tanhayi
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.01
                • 40

                #8
                Nie chce palnąć gafy. Ale z tego co wiem i się domyślam.

                Podczas warzenia piwa górnej fermentacji, drożdże unoszą się na końcu warzenia na górze naczynia. I to na dole masz najczystsze miejsce w naczyniu. W fermentacji dolnej - na dole się gromadzi a na górze masz najczystsze miejsce. Tak więc. Panowie uwarzyli piwo górnej fermentacji("syf" na górze"), a rozlali tak jakby to był dolnej fermentacji, czyli rozlali od góry. Gdzie był "syf".

                Czekam na wyprowadzenie mnie z błędu bo sam nie wiem co mówię
                Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdraża nam poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzmu ładu społecznego. W istocie swej jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

                Comment

                • Shooter_PL
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.07
                  • 14

                  #9
                  Click image for larger version

Name:	wh-brinnrwnxzeybhavifdb.jpg
Views:	1
Size:	40,9 KB
ID:	2049635

                  Comment

                  • mario633
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.09
                    • 1

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tanhayi Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie chce palnąć gafy. Ale z tego co wiem i się domyślam....
                    Czekam na wyprowadzenie mnie z błędu bo sam nie wiem co mówię
                    No cóż, najwyraźniej...
                    Last edited by mario633; 2014-05-21, 22:21.

                    Comment

                    • Shooter_PL
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.07
                      • 14

                      #11
                      Szok, że na tematycznym forum nikt nie zdementuje takiej herezji.

                      Comment

                      • tomo33
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.09
                        • 1

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tanhayi Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie chce palnąć gafy. Ale z tego co wiem i się domyślam.

                        Podczas warzenia piwa górnej fermentacji, drożdże unoszą się na końcu warzenia na górze naczynia. I to na dole masz najczystsze miejsce w naczyniu. W fermentacji dolnej - na dole się gromadzi a na górze masz najczystsze miejsce. Tak więc. Panowie uwarzyli piwo górnej fermentacji("syf" na górze"), a rozlali tak jakby to był dolnej fermentacji, czyli rozlali od góry. Gdzie był "syf".

                        Czekam na wyprowadzenie mnie z błędu bo sam nie wiem co mówię
                        już ją walnąłeś znaczy gafe
                        Last edited by tomo33; 2014-05-21, 22:39.

                        Comment

                        • Shooter_PL
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.07
                          • 14

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tanhayi Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie chce palnąć gafy. Ale z tego co wiem i się domyślam.

                          Podczas warzenia piwa górnej fermentacji, drożdże unoszą się na końcu warzenia na górze naczynia. I to na dole masz najczystsze miejsce w naczyniu. W fermentacji dolnej - na dole się gromadzi a na górze masz najczystsze miejsce. Tak więc. Panowie uwarzyli piwo górnej fermentacji("syf" na górze"), a rozlali tak jakby to był dolnej fermentacji, czyli rozlali od góry. Gdzie był "syf".

                          Czekam na wyprowadzenie mnie z błędu bo sam nie wiem co mówię
                          Uwarzyłeś kiedyś piwo? Czy tylko teoretycznie dywagujesz? Powiedz moim Ardenasom, że mają siedzieć na górze i nie wolno schodzić niżej.

                          Comment

                          • wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

                            #14
                            Wydaje mi się, że problem w tym piwie polega na tym, że prawdopodobnie po fermentacji za szybko schłodzono je do temperatur lagerowych, przez co wylazł z niego potężny diacetyl. Kiedyś identyczną sytuację miałem w domowym AIPA, którą też postanowiłem "zlagerować" w lodówce. Totalne niedogazowanie piwa zdawałoby się potwierdzać moją tezę.

                            Więcej odczuć z degustacji tutaj:
                            Last edited by wrednyhawran; 2014-05-27, 16:36.
                            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                            Małe Piwko Blog
                            Małe Piwko Blog na facebooku
                            Domowy Browar Demon

                            Comment

                            • Antylop
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.10
                              • 1415

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shooter_PL Wyświetlenie odpowiedzi
                              Szok, że na tematycznym forum nikt nie zdementuje takiej herezji.
                              Czemu sam tego nie zrobisz mądralo... ?
                              Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X