Gościszewo, Pils SH: Hallertau Mandarina Bavaria

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • melor
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.04
    • 364

aromat: prawie nic nie czuć...
    kolor: złoty, lekko mętny
    piana: średnia do wysokiej. bardzo w porządku
    smak: jest solidna goryczka. Ale nie ma tu żadnych cytrusów czy mandarynek, jak to sugeruje etykieta. Jednak chmiel jest bardzo przyjemny. Podobny trochę do mittelfrüh, jednak trochę mniej aromatyczny. Goryczka jest bardzo przyjemna. Nie jest ciężka ani zalegająca. Jest wyraźna i dobra.

Bardzo dobry pils (chociaż zwykły pils z gościszewa wygrywa zdecydowanie). Bardzo dobre piwo za tą cenę (5,30 zł).

6,5/10

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Nowa szata graficzna, piwo trzyma poziom, smakowało mi
      Attached Files
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Oskaliber
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.05
        • 727

Kolor: Złoty, mętny.
        Piana: Biała, dosyć obfita, średnio gęsta, średnio trwała. Opada do dziurawego kożucha.
        Zapach: Wyraźnie chmielowy, o charakterze cytrusowo-mandarynkowo-ziołowym z subtelną nuta słodową.
        Smak: Treściwość średnio niska. Lekka podbudowa słodowa i wyraźne ziołowo-cytrusowe posmaki chmielowe. Wszystko zwieńczone średnio wysoką, ziołową goryczką.
        Wysycenie: Średnie.
        Ogółem: Bardzo dobry pils, a Mandarina Bavaria jest naprawdę fenomenalnym chmielem, jak na europejskie warunki. Przewyższyła moje oczekiwania. Wyraźny aromat mandarynkowo-cytrusowy jednak wraz z typową dla szlachetnych, europejskich chmieli ziołowością. Do tego konkretna goryczka. Czego chcieć więcej od pilsa?
        Uwagi: Warka z datą do 23.01.2015r.
        BeerFreak.pl

Comment

• Glingorth
          • 2014.04
          • 283

Bardzo dobry rześki pils z wysoką jak na styl, przyjemną cytrusowo owocową goryczką.

Comment

• zohan666
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2012.11
            • 259

Wysoką goryczką jak na pilsa? Coś nie bardzo.

Comment

• IvanH
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.06
              • 63

Zakupiłem za namową Maćka z oleśnickiego sklepu z dobrym piwem.

Co przykuwa wzrok- znakomite opakowanie, naprawdę wyrazy uznania za pomysł przejrzystej etykiety. Całość, z nową butelką, robi wyśmienite wrażenie.
              Sam pils bardzo porządny, klarowny smaczny, czysty w smaku. Goryczka średnia a aromat obecny, delikatny, nie uderzający.

Polecam.

Comment

• Marchi
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.12
                • 130

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głęobokie złoto, leciusieńko mętne. [4.5]
                Piana: Bardzo ładna piana. Solidna warstwa utrzymuje się przez cały czas i ładnie brudzi szkło. [5]
                Zapach: W zapachu walczą aromaty typowo pilsowe i niecodzienna słodycz. Ostatecznie słodycz raczej wygrywa i dominuje zapach. [4]
                Smak: W smaku jest dokładnie tak samo. Piwo ma bardzo wyraźną, pilsową goryczkę, ale również mandarynkowo-brzoskiwniową słodycz. Fajny, ciekawy smak. [4]
                Wysycenie: Bez zarzutu. [4.5]
                Opakowanie: Niezbyt mi się podoba nowa wersja etykiet. Dla mnie trochę tandetą trąci, no ale to sprawa wtórna. [2.5]
                Uwagi: Fajne piwo. Polecam.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• murek17
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 52

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głębokie złoto wpadające w pomarańcz. Zmętnione. Zmętnienie w miarę równomierne, widać jednak drobinki drożdży i większe ciemne farfocle, jak sądzę chmiel. No nie jest to zbyt fajne zmętnienie - a już biorąc pod uwagę że to pils to ocena leci w dół. [2.5]
                  Piana: Śnieżnobiała, średnio obfita, drobno i średniopęcherzykowa. Opada do cienkiego kożuszka, ale ładnie zdobi szkło. [4]
                  Zapach: Delikatny chmiel, lekki słód pilzneński (coś co kojarzę z niemieckich pilsów) i tyle. Bardzo ubogo. Nawet mam wrażenie lekkiego skunksa, ale to wszystko jest tak delikatne że ciężko cokolwiek powiedzieć. [3]
                  Smak: Nie ma wątpliwości że pijemy lagera. Czysty profil smakowy, z lekkimi pomarańczowymi posmakami. Goryczka wyraźna, nieprzesadzona, orzeźwiająca, ale w ziołowym stylu. Bardzo poprawnie, ale bez szaleństw i efektu wow. Mimo że to niepełna 12, to jednak troszkę wodniste się wydaje. [3.5]
                  Wysycenie: Odpowiednie dla lagera. [5]
                  Opakowanie: Może być. Kompletu informacji nie ma. [4]
                  Uwagi: Warka do 15.07.2015. Brak aromatu tłumaczę sobie zbliżającym się terminem ważności. Ogólnie piwo poprawne, jakby kosztowało 3,50 a nie 5,50 to i bym nawet pijał od czasu do czasu. A tak póki co wracać nie zamierzam.

Moja ocena: [3.425]

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murek17 Wyświetlenie odpowiedzi
                    [...]
                    Smak: [...]Goryczka wyraźna, nieprzesadzona, orzeźwiająca, ALEw ziołowym stylu. [...][3.5]
                    Czy dobrze rozumiem, że goryczka w (tutaj wpisz dowolne określenie) stylu skutkowałaby wyższą oceną?

Comment

• Pess09
                      • 2013.12
                      • 284

Ocena z ARTomatu

Kolor: Opalizująca jasna pomarańcz. [4]
                      Piana: Średnio obfita, drobne i średnie pęcherzyki, opada szybko do cieńkiej warstwy. [3]
                      Zapach: Trawiasta chmielowość, dojrzała mandarynka, intensywny jak na fakt że zostało tylko kilka dni do końca daty przydatności. [4]
                      Smak: Mimo że ekstrakt to 11,6 plato to słodowość daje o sobie znać w postaci lekkich nut karmelowych i owocowych, wyraźna trawiasta goryczka z domieszką cierpkiego cytrusowego posmaku, bardzo fajna kompozycja. [4.5]
                      Wysycenie: Średnie, niższe niż w większości pilsów ale mi się to podoba. [4.5]
                      Opakowanie: Fajny design, podoba mi się. [4.5]
                      Uwagi: Bardzo dobre piwo, szczególnie patrząc na nie z perspektywy kupna go za 2,99zł, zamiast 6zł.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• rafalek21
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2015.04
                        • 1407

Wie ktoś może czy to piwo jest jeszcze warzone? Po ostatnich postach widzę, że w promocji czyli, że starsze warki. Sam nie widziałem go w sklepie od kilku miesięcy, a chętnie bym do niego wrócił.

Comment

• MLT
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.12
                          • 1047

Dwa tygodnie temu byłem w browar ze i piwo było dostępne. Termin miało do października, więc to nie była stara warka.

Comment

• GSE
                            • 2002.10
                            • 424

czy tylko ja trafiłem na kwas izowalerianowy (odpychający zapach przepoconej szmaty)? piłem w pubie - może było źle przechowywane?

Comment

• Chmielnicki
                              • 2012.07
                              • 324

Przepraszam, jeśli trochę nie na temat. Czy ktoś jeszcze w Polsce warzy piwa na chmielu Mandarina Bavaria? Kiedyś piłem single hop z Nogne O i to było jedno z 3-5 najlepszych piw spośród kilkuset (kilku tysięcy?), jakie miałem okazję degustować. No ale Nogne O już nie ma.

Comment

• yaro74
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedzi
                                Przepraszam, jeśli trochę nie na temat. Czy ktoś jeszcze w Polsce warzy piwa na chmielu Mandarina Bavaria?
                                Tylko z tym chmielem to nie. Były dwa piwa, gdzie Mandarina Bavaria był jednym z użytych chmieli: Das IPA i F*ck the Boundaries.

Comment

Przetwarzanie...
                                X