Witnica (BOSS), [Birbant] Robust Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • belze
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.02
    • 301

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny brąz, wpadający w czarny. Pod światło refleksy rubinowe. [5]
    Piana: Duża, średniopęcherzykowata, kolor ciemny-kremowy. Wolno opada i zostawia 1mm korzuch. [4]
    Zapach: Słody palone, mocno słodowe - ziarno, kawa, słodycz. Zdaje mi się, że i w zapachu można wyczuć alkohol. [4]
    Smak: Na pierwszy ogień idą słody ciemne palone, kawa. Finisz słodki, w tle trochę ściągająca, intensywna goryczka. Suszone owoce. Niestety pojawia się i alkohol, który trochę burzy balans. [4]
    Wysycenie: Pełne w smaku, nasycenie odpowiednie. [5]
    Opakowanie: Ładna etykieta, ciekawy wizerunek afro-amerykanina Niestety wszystko zbyt ciemne, niewyraźne. Z tyłu zbyt duży kontrast między czarnymi elementami i opisem składników w kolorze białym. [3.5]
    Uwagi: Bardzo fajne piwo, które wymaga dopracowania. Niby 4/4 zapach/smak, a jednak alkohol psuje pozytywny odbiór tego wyrobu.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Oskaliber
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.05
      • 727

Kolor: Ciemnobrązowy, nieprzejrzysty.
      Piana: Kremowa, dosyć obfita, dosyć gęsta, dosyć trwała. Opada do uczciwego kożucha.
      Zapach: Kawowa paloność, karmel, czekolada. Mało chmielu, bardziej jak brown porter niż robust.
      Smak: Dosyć treściwe. Słodowość, karmel, kawa, czekolada, tutaj na szczęście w przeciwieństwie do zapachu jest już odrobina chmielu. Dalej lekka kwaskowatość. Goryczka średnio wysoka, głównie o żywicznym charakterze, lekko przypalana.
      Wysycenie: Średnie.
      Ogółem: Bardzo dobre.
      BeerFreak.pl

Comment

• pen
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 97

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarna kawka z refleksami [4]
        Piana: pokazna i srednio-trwala, srednio-drobnopecherzykowa, przykleja sie do szkla i ladnie zabrudzona [4.5]
        Zapach: kawowo-czekoladowy, gdzies w tle slody i lekka won whiskey, ogolnie niezbyt intensywny [4]
        Smak: na pierwszy plan czelokada, potem karmel i slody, gdzies w tle "papierosowosc" [4]
        Wysycenie: odrobine za niskie... [4.5]
        Opakowanie: rozpoznawalna stylistyka, przyzwoite [4]
        Uwagi: Warka do 05.09.2014, przypomina mi troche smoky joe. Niezle piwko!

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, lekko brązowieje pod światło. [5]
          Piana: Beżowa, dość intensywna, trwała, brudzi szkło. [4.5]
          Zapach: Najpierw wyraźna kawa i gorzka czekolada, z czasem dominuje chmielowa cytrusowość (lemonka, liczi, mandarynka) oraz żywica, zapach tartaku. Ładny i intensywny. [4.5]
          Smak: Wyrazista pełnia słodowa, świetne ciało, spora owocowa kwaskowatość, czekoladowo-palona goryczka. Fajna kompozycja - wyraziste i pijalne. Mniam! [4.5]
          Wysycenie: Nisko-średnie, pasuje. [4.5]
          Opakowanie: Pełne info, etykiety fajne, ale lekko skrzywione i nie do końca czytelne. [4.5]
          Uwagi: 05.09.14. Baardzo dobre piwo!

Moja ocena: [4.525]

Comment

• yoxik
            • 2012.10
            • 427

Witnica (BOSS), [Birbant] Robust Porter

Piana drobna obfita utrzymuje sie. Kolor ciemny z rubinowymi prześwitami, klarowny. Aromat ciemne słody, kawa czekolada oraz nuta metaliczna od chmielu. Smak dominuje popiół, gorzka czekolada lekki kwasek od słodów palonych. całość lekka nie pusta, wyczułem tez nuty utlenienia te mniej ciekawe. Średniak.
            Również tutaj
            https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny z rubinowymi przebłyskami. [5]
              Piana: Ciemnobeżowa, obfita, drobnopęcherzykowa. Utrzymuje się przez kilka minut, następnie na dłużej pozostaje w postaci obwódki. Pozostawia trochę śladów na ściankach szkła. [4.5]
              Zapach: Średnio intensywny. Na pierwszym planie czekolada z dodatkiem kukułek. [3.5]
              Smak: Przede wszystkim bardzo rozwodniony, taki trochę bez charakteru, jak na robust portera to bardzo jałowy. Najwyraźniej czuć czekoladę oraz średniej intensywności goryczkę, nieco cierpką na końcu. [3.5]
              Wysycenie: Trochę za wysokie. [3.5]
              Opakowanie: Początkowo nie za bardzo podobały mi się etykiety Birbanta. Jednak ich zwarty koncept coraz bardziej do mnie przemawia i zaczynam sie do nich przekonywać. [4]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.7]
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Mario_Lopez
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.08
                • 991

Ułagodzony porter z dodatkiem amerkańskiego chmielu, całkiem przyzwoicie im to wyszło.

W zapachu przeważa zapach kawowo-czekoladowy (jak w rasowym porterze), jednak delikatnie kontrastuje go zapach żywicy z amerykańskich chmieli.

W smaku jest podobnie, na początku kawa z czekoladą a zaraz później goryczka cytrusowo - żywiczna.

Mi smakuje, kawał dobrej roboty.
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6460

Piana - średnia, na dłużej niepełna warstewka, lacing obecny.
                  Barwa - pod światło rubin.
                  Aromat - lekka "ameryka" i coś na kierunku magii.
                  Gaz - nie za duży.
                  Smak - słodkawe, susze owocowe, lekko palone, figi, rodzynki, kawa. Goryczka nie za duża
                  Attached Files

Comment

• tofas
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.11
                    • 131

Kolor czarny, z wiśniowymi refleksami. Piana mocno zabarwiona o kremowej konsystencji, gęsta, gruba, obfita i bardzo apetyczna. Piękny, intensywny aromat. Bardzo apetyczny i niezwykle przyjemny. Mocny i złożony bukiet słodowy, czekolada, karmel, orzechy, rodzynki i zbożowe ciastka łączy się z wyraźną nutą cytrusowego chmielu. W smaku piwo staje się bardziej palone, kawowe z nutą gorzkiej czekolady i grejpfruta. Całość jest przyjemnie słodko-gorzka, z subtelnie rozgrzewającym finiszem. Goryczka, jak przystało na zamerykanizowany styl wysoka, intensywna, długa, z subtelnie palonym akcentem. Piwo w ustach jest krągłe, pełne, kremowe z orzeźwiającym , musującym wysyceniem.
                    Muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Bardzo udane i niezmiernie smakowite piwo. Zgodność ze stylem prawie perfekcyjna, do tego czuć że surowce dobrej jakości, szczególnie chmiel. Fajna kompozycja smakowa, genialny aromat i świetna pijalność. Dawno nie miałem takiej przyjemności z picia ciemnego piwa. No i ta piana…. po prostu ma się ochotę jeść ją łyżką prosto ze szklanki. Gratuluję piwowarowi, świetna robota.

Comment

• michudy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.04
                      • 41

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny z czerwonymi, ciemnymi refleksami [4.5]
                      Piana: Obfita, szybko opadła na dość ładny kożuch. Ładnie zdobi szkło [4.5]
                      Zapach: Słodowość, ziemistość, kawa, czekolada i trochę drewno. Bardzo przyjemny. [5]
                      Smak: Średnia goryczka, lekka kremowość, kawa, ziemistość... i w sumie to tyle [3]
                      Wysycenie: Średnie/niskie [4]
                      Opakowanie: Umiarkowane, przód całkiem ok, ale tył ciężko odczytać czasem [2.5]
                      Uwagi: 05.09.2014

Moja ocena: [3.95]

Comment

• Klatak
                        • 2014.07
                        • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie czarne, mocno zmętnione. [4.5]
                        Piana: Bardzo obfita, trwała. Niestety średniopęcherzykowa i średnio słabo znaczy szkło. [4]
                        Zapach: Średnio intensywny, głównie czekoladowy nieco kawy zbożowej. [4]
                        Smak: Dość intensywna paloność, mocna kawa rozpuszczalna z posmakiem gorzkiej czekolady. Piwo dość gładkie i nieco kwaśne (od słodu). Goryczka średnia lekko palona. Gdzieś nam w oddali pałęta się alkoholowa nuta, ale generalnie całkiem nieźle pijalne. [4]
                        Wysycenie: Średnio niskie, ale bardzo dobrze pasuje. [4.5]
                        Opakowanie: Birbantowskie, to akurat chyba nieco za ciemne. Zawiera komplet informacji. [4.5]
                        Uwagi: Warka z datą 05.09.2014. Całkiem fajne piwo, warte spróbowania.

Comment

• vjtknn
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.08
                          • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarno-rubinowy. [4.5]
                          Piana: Piękna, beżowa, drobnoziarnista piana. Średnioopadająca. Piana oblepiająca ścianki szklanki. [4]
                          Zapach: Czekolada. Kawa zbożowa. Przypalony karmel. [4]
                          Smak: Kawa zbożowa. Czekolada deserowa. Delikatna gorzkość chmielowa uzupełniająca smak. Lekka kwaśność. Wyczuwalny aromat przypalany, tytoniowy. W tle nuty cytrusowe (pomarańcza). Niestety smak niezbyt trwały. Nie czuć pełni. [3.5]
                          Wysycenie: Średnie do niskiego [4]
                          Opakowanie: Piękna etykieta. Z tyłu bez żadnej historyjki, konkret -skład piwa. [5]
                          Uwagi: Piwo bardzo pijalne, ale jak na portera (a nawet robusta) zbyt łagodny, za mało pełny.

Moja ocena: [3.875]

Comment

• Azi_92
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.03
                            • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarno-rubinowy [5]
                            Piana: Zbita, drobnopęcherzykowa. Gdzieś w połowie picia zostały jednak tylko wysepki. Nieźle zdobi szkło [4]
                            Zapach: Średnio intensywny, dość bogaty. Czekolada, kawa zbożowa, kawa. [4.5]
                            Smak: Już wyszło z pokala? Wow, naprawdę pijalne. Troszkę może zbyt wodniste. Gorzka czekolada i kawa. Goryczka średniointensywna, bardzo przyjemna. Paloność. Dosyć kwaskowate [4.5]
                            Wysycenie: Średnie, mogłoby być chyba niższe. [4]
                            Opakowanie: Me gusta. Są wszystkie informacje. [5]
                            Uwagi: Warka do 05.09.2014. Bardzo udane piwo.

Moja ocena: [4.475]

Comment

• xcvxc
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.02
                              • 47

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło czerwono-rubinowy. Klarowne [4.5]
                              Piana: Drobnopęcherzykowa, gęsta, kremowa, ładnie zdobi szkło, kolor beżowy. [4.5]
                              Zapach: Bardzo złożony, czekoladowy, kwiatowy, słodki zapach, biszkoptowy, bardzo przyjemny. [4.5]
                              Smak: Kawa, gorzka czekolada, przeplatająca się delikatna goryczka. Wyczuwalna kwaskowość. Jest wodniste, brakuje mu pełni. Piwo jest lekkie w odbiorze, a szkoda, bo po dość intensywnym aromacie można by się spodziewać, że będzie w nim więcej się działo. [4]
                              Wysycenie: Średnio niskie. Wg mnie odpowiednie. [4]
                              Opakowanie: Co tu dużo pisać typowe dla Birbanta. [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Glingorth
                                • 2014.04
                                • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz [5]
                                Piana: Beżowa, drobna, dość obfita, łatwo wzbudzić [4.5]
                                Zapach: Palone słody, kawa, czekolada, żywica, ogólnie zapach dość słodki jednak mało intensywny [4]
                                Smak: Kawa z mlekiem i czekolada, słodowość z lekką kwaskowatością. [4]
                                Wysycenie: Niskie [4.5]
                                Opakowanie: Dość wyraźne nawiązanie do Pulp Fiction, mi pasuje. [4.5]
                                Uwagi: Gładko wchodzi, niestety jak na styl słabo wyczuwalna paloność i niska goryczka. Warka do 05.09.14 czyli tuż przed końcem

Moja ocena: [4.15]

Comment

Przetwarzanie...
                                X