Barley Wine
Ekstrakt 25%
Alk. 9,5%
IBU 67
Pite na wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa więc warunki nieco polowe, ale poszło w sobotę na początek i dlatego zrobiłem jakieś notatki
Aromat - moim zdaniem dość skromny, jest oczywiście słodowość znamionująca kaliber piwa, ale nie jest zbyt bogato jak w innych BW
Piana - nie jest wysoka, dość gęsta i dość trwała
Barwa - herbaciano-brązowa
Wysycenie - delikatne
Smak - od słodów jest biszkopt nasączony alkoholem w połączeniu z całkiem wyraźną chmielową goryczką, która po ogrzaniu ustępuje tonom karmelowym. Alkohol rozgrzewa, jest ładnie wkomponowany w tą ciastkowość za co plus. Dość słodkie, choć IBU nie niskie. Moimi faworytami nie są American Barley Wine, jednak na tle wielu brytyjskich przedstawicieli stylu ma tego chmielu dość dużo. Mogłoby być więcej ciekawych smaczków związanych ze słodami, ale nie jest źle, bo piwo ma deserową gładkość a alkohol w smaku nie gryzie.
Treściwość - oczywiście bardzo wysoka, taka jak ma być
Bardzo, bardzo przyzwoity przedstawiciel stylu. Dobrze się go pije.
O ile się nie mylę pierwsze polskie "wino słodowe"?
Jako miłośnikowi stylu sprawił mi przyjemność
Takie piwo przydałoby się butelkować.
Ekstrakt 25%
Alk. 9,5%
IBU 67
Pite na wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa więc warunki nieco polowe, ale poszło w sobotę na początek i dlatego zrobiłem jakieś notatki
Aromat - moim zdaniem dość skromny, jest oczywiście słodowość znamionująca kaliber piwa, ale nie jest zbyt bogato jak w innych BW
Piana - nie jest wysoka, dość gęsta i dość trwała
Barwa - herbaciano-brązowa
Wysycenie - delikatne
Smak - od słodów jest biszkopt nasączony alkoholem w połączeniu z całkiem wyraźną chmielową goryczką, która po ogrzaniu ustępuje tonom karmelowym. Alkohol rozgrzewa, jest ładnie wkomponowany w tą ciastkowość za co plus. Dość słodkie, choć IBU nie niskie. Moimi faworytami nie są American Barley Wine, jednak na tle wielu brytyjskich przedstawicieli stylu ma tego chmielu dość dużo. Mogłoby być więcej ciekawych smaczków związanych ze słodami, ale nie jest źle, bo piwo ma deserową gładkość a alkohol w smaku nie gryzie.
Treściwość - oczywiście bardzo wysoka, taka jak ma być
Bardzo, bardzo przyzwoity przedstawiciel stylu. Dobrze się go pije.
O ile się nie mylę pierwsze polskie "wino słodowe"?
Jako miłośnikowi stylu sprawił mi przyjemność
Takie piwo przydałoby się butelkować.
Comment