Wszystko już zostało napisane, nie będę więc powtarzał. Piwo ciekawe, inne, udane, bez szału, ale i zarzucić mu nic nie można. Co prawda od razu przyszło mi do głowy, że czerni mu brakuje, ale to nie zmienia faktu, że jest ok. Chętnie będę po nie sięgał i innym polecał.
Jabłonowo, Gryczane
Collapse
X
-
Warka 25,03,2015r.
Tak jak poprzednicy - fachowcy już się wypowiedzieli to może coś od amatora
Kolor - ciemna herbata
Piana - gruboziarnista na początku ale szybko opada i nic nie pozostaje, delikatnie zostaje obrączka z piany
Zapach - słodowy, karmelowy i czuć faktycznie przebijającą sie grykę
Smak - miłe zaskoczenie, czuć goryczkę coś ala gryka, przyjemna goryczka niezalegająca taka w sam raz dla tego produktu w tle akcenty słodowe choć delikatne, nie odczuwam słodkości i dobrze bo nie lubię jej w Piwie
Ktoś wspominał "dla tych co lubią miód gryczany" - według mnie nie bardzo gdyż jestem wielbicielem miodu gryczanego i powiem że tak do końca mi go nie przypomina i w sumie dobrze bo to piwo nie ma słodyczy co jest jak najbardziej na plus. Zapachowo i smakowo też nie miód gryczany ale również bardzo dobrze bo gdyby pachniało jak miód gryczany to nie było by to piwo tylko jakiś 'napitek" ? przed chwilą wąchałem miód gryczany i to co oferuje nam Piwo to co innego ale nie ma sie co dziwić miód to miód a Piwo to Piwo i tych zapachów po prostu nie da się przenieść.
Jak najbardziej pozytywnie i polecam spróbować. Polskie dobre Piwo naprawdę nie ma się czego wstydzić na tle zagranicznej konkurencji a koncerniaki nie dorastają do pięt. Jestem zadowolony z degustacjiComment
-
Słabe piwo, gryka niewyczuwalna (a miała być? czy to tylko dodatek dla dodatku), slodkie, za dużo karmelu, smakowało mi podobnie do Książecego Ciemnego, ale smakowalo jeszcze mniej.
Nie polecam, do tej 5 lepiej dołożyć z 2 zł i cieszyć się konkretnym piwem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatny z rubinowymi przebłyskami [4]
Piana: Niezbyt obfita, ale całkiem ładnie zdobi szkło [3.5]
Zapach: Słodki, karmelowy, miodowy, chmielowy. Bardzo dobry [4.5]
Smak: Lekka kwaskowość,, goryczka niska. Piwo sprawia wrażenie dość pełnego. Aksamitny, ziemisty posmak. Lekka alkoholowość [4]
Wysycenie: Niskie [4]
Opakowanie: Dla mnie bomba, jedno z najładniejszych jakie widziałem [5]
Uwagi: 02.04.15 08:13
Moja ocena: [4.175]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowo-miedziany. [4]
Piana: wysoka, drobno pęcherzykowa, dość szybko opada do cienkiej warstwy, która pozostaje do końca picia. [3.5]
Zapach: średnio intensywny, karmelowy, słodkawy, gryczany, wyczuwalna nuta miodowa. [4]
Smak: słodowy, karmelowy, lekka i przyjemna goryczka. Niezłe piwo. [4]
Wysycenie: nieco za niskie. [3.5]
Opakowanie: prosta, ładna etykieta, kapsel firmowy, brak podanego ekstraktu. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.925]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany za jasny jak na ciemne [4]
Piana: Ładna drobna szybko sie redukuję do cienkiego kożuszka ale ten zostaje do końca, ładnie osadza się na szkle [4]
Zapach: Słód i chleb, słodycz może miód gryczany, łagodny aromat [3.5]
Smak: Karmel ale nie słodkie, wyraźne nuty winne, gładkie dobrze się pije, zostaję wrażenie wodnistości. Smak nie jest jednorodny na finiszu czuć nawet goryczkę. [4]
Wysycenie: Nieco za niskie [3.5]
Opakowanie: Nie pełna informacja o składzie, grafika profesjonalna i nie brzydka firmowy kapsel [4]
Uwagi: Ciekawe piwo ale kilka rzeczy do poprawki, smaki ciekawe ale nieco rozjechane
Moja ocena: [3.8]Comment
-
Wizualnie OK, ale w testach rozczarowuje. W aromacie jabłonowska miodowa nuta, ani trochę gryki (choć w składzie jest). W smaku zbyt karmelowe, bez wyrazu. Na pewno trafi w gusta tych, dla których otworzyły się nowe horyzonty po porzuceniu kilku ogólnie znanych piw koncernowych.Comment
-
Piwo smaczne, przyjemne, ale kompletnie niezaskakujące. Liczyłem na coś nieco odmiennego, a smakuje mi ono niemal identycznie jak odrobinkę słabszy jabłonowski Belfast, pijany swego czasu dość często.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany klarowny [4.5]
Piana: Przy nalewaniu obfita potem pozostaje obwódka [3]
Zapach: Nie znam zapachu gryki, ale wyczuwam zapach chlebowo- zbożowy [3.5]
Smak: Lekko winny z charakterem słodyczy, łagodne w smaku [4]
Wysycenie: Łagodne [3.5]
Opakowanie: Ciekawe, niestandartowe [4]
Uwagi: Ciekawie zbalansowane piwo dla amatorów lekkiej słodyczy w piwie
Moja ocena: [3.725]Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, krystalicznie klarowny [5]
Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, niezbyt trwała ale w miarę utrzymująca [3.5]
Zapach: Intensywny, pierwszy plan typowo lagerowy - słodowy, lekko miodowy, pod koniec przebijają się nuty gryczane [4]
Smak: Pełne, słodowo-karmelowe, lekko chlebowy, podwyższona kwaskowość, goryczka niska, bilans w stronę słodowści [3.5]
Wysycenie: Bardzo niskie, powniin być wysokie [2.5]
Opakowanie: Prosta i niewyróżniająca się, fajny papier, kapsel firmowy Manufaktury, minus za brak ekstraktu [3.5]
Uwagi: Piwo rzemieślnicze? nie sądzę! Warka do 25.03.2015
Moja ocena: [3.7]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciany brąz,przejrzysty z pływającymi drobinkami. Trochę zbyt jasna jak na ciemne piwo. [4]
Piana: Beżowa,drobno- i średnioziarnista,po 2.5 min. opadła do pierścienia z firanką i wysepkami. Obklejała ścianki w średnim stopniu,pozostała do końca. [3]
Zapach: Mógłby być mocniejszy...czuć grykę,słody,karmel. [3]
Smak: Gryki,słodów,karmelu z niewielką paloną nutką. Piwo słodkawe z lekką goryczką. Trochę zakleja usta. [4]
Wysycenie: Do końca w sporej ilości. [4]
Opakowanie: Brązowe,zwrotne z atrakcyjnymi naklejkami,kapsel manufakturowy. [4]
Uwagi: Warka do 7.03.2015,wypite 21.12'14. Ciekawy i smaczny wyrób,warty spróbowania.
Moja ocena: [3.55]Comment
Comment