W czasie mych piwnych podróży natknąłem się i na taki wynalazek. Wypiłem bez skrzywienia się, choć mocno dała mi się we znaki spora wodnistość tego piwa. Ogólne wrażenia - poprawne.
Kolor: Niby ładny, bursztynowy, nawet w kierunku do miedzi.
Co jednak ma to wspólnego z pilsem? Nic... [1] Piana: Jest lekki osad na kuflu. Pomimo, że piana szybko opadła, to trzeba przyznać, że kożuszek na finiszu jest trwały [3.5] Zapach: Trochę ścierki. Następnie słód. Nic więcej. [2.5] Smak: Słodowy, mało doznań chmielowych, goryczkowych.
Jest wyraźny słód, nawet przyjemny, karmelu nie ma.
Piwo jest treściwe, syte. Później rzeczywiście goryczka pojawia się, ale jakaś apteczna... [2.5] Wysycenie: Duże. Bąbelki wciąż atakują moją szklankę. To jest zgodne ze stylem. [4] Opakowanie: Mi, staremu piwoszowi przypomina stare etykiety z Browaru Łomża (niestety obecnie Van Pur). Są laleczki regionalne jak kiedyś. [4] Uwagi: Piwo nie jest złe, ale jest parodią pilsa, zupełnie niezgodne z deklarowanym stylem ( szczególnie w kolorze).
Piwo z datą do 07.01.2015 mi nie smakowało.
Jednak da się wypić na pustyni. Niech będzie...
Kolor: Bardzo ciemny jak na pilsa. [4] Piana: Taka właśnie na 3,5. Niezbyt gęsta i dosyć szybko opadła. Nic specjalnego, ale względnie ok. [3.5] Zapach: Dosyć neutralny, trochę słodowości, generalnie nic specjalnego. [3] Smak: Dominująca słodowość, na koniec delikatna goryczka, ale bez fajerwerków. Przeciętne, dosyć płaskie w smaku. [3.5] Wysycenie: Zbyt wysokie jak dla mnie. [3] Opakowanie: Podoba mi się prosty projekt etykiety z motywami ludowymi. Kontra wg mnie zupełnie bez polotu, no i minus za brak dedykowanego kapsla. [3.5] Uwagi:
Kolor: Jasny, lekki bursztyn [3] Piana: Jak to krajan czyli na poczatku obfita a po chwili ZEROWA [1] Zapach: Lekki, słodowo-alkoholowy [1] Smak: Bezpłciowe, słodowe, alkohol, słodycz, zero goryczki [1] Wysycenie: Jak to Krajan zdecydowanie za duże [2] Opakowanie: Jak to Krajan może być przynajmniej tego nie spaprali [3] Uwagi: Warka 13.04.2015r
Akacja Browarnia Lidla
Krajan sam sobie strzela w kolano tymi piwami pseudo piwami degustuje trzeci wyrób Krajana po "niefiltrowane" i Kujawskie "Bursztynowe" NIE POLECAM omijac szerokim łukiem !!! Nie mam pojęcia co oni próbują pokazać tymi pseudo piwami.
To jest to samo piwo co Bydgoskie, oba różnią się tylko etykietą (wykonanych zresztą w podobnej kolorystyce). Pomimo tego rozstrzał w ocenach jest spory. Zatem albo Bydgoskie się pogorszyło, albo z oceniającymi jest coś nie tak
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Kolor: Klarowne złoto. [3.5] Piana: Dość duża ale zaraz bąble rosną i pozostają wysepki na cienkiej warstwie. Jest trochę śladów na szkle. [3] Zapach: Żelazo /test/ i trochę chmielu. [2.5] Smak: Żelazista słodowość, minimalna goryczka. Potem następuje przyzwyczajenie do metalu i wzrost goryczki ale nie za przyjemnej. [2.5] Wysycenie: Średnie. [3] Opakowanie: Stary styl, stary wzór ze współczesnymi modyfikacjami. [3.5] Uwagi: Ogólnie to raczej słabe to piwo. Żelazo powyżej dopuszczalnej i mało smaku.
Kolor: Ani złoto, ani słomka, zmaglone [3] Piana: Średnie pęcherze, obfita czapa opadła do zera. [2.5] Zapach: Słodowy, głównie i trochę żelaza [3] Smak: Mdlące słody, minimalna goryczka i kupa gwoździ [2.5] Wysycenie: Średnie do wysokiego. [3.5] Opakowanie: klasyka, najlepsza rzecz z całego piwa. [4] Uwagi: Ledwo zmęczyłem tylko dlatego ze był to bączek.
Comment