Amber, Argus Dostojny Bursztynowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joj
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 32

Dziś wezmę na mój amatorski warsztat Argusa oraz Johannesa.

Oba piwa w niebieskiej szacie graficznej (etykieta).
    Johannes: 14,5% ekstraktu początkowego i 6,5% alkoholu;
    Argus: 14,5% ekstraktu i 6,8 alkoholu.

Zapach: (z butelki): w Johannesie bardziej wyczuwalny alkohol, bardziej ciężki zapach, Argus słodowy, lekko słodki na finiszu wyczuwalny alkohol.
    Piana: Johannes bardziej trwała, zostawiająca koronkę, Argus zniknął po 20 sekundach;/
    Kolor: Jasne - to definicja koloru tego piwa i jest bardzo jasne - czytając że to piwo bursztynowe (na Argusie) i widząc parametry spodziewałem się czegoś ciemniejszego.
    Zapach ze szkła: Johannes mydli alkoholem, ale wyczuwam jakiś taki koniakowy zapach - trochę jak z belgijskich piw - dziwne ale robi takie wrażenie - jest to zanikające ale mierzi w nosie; Argus wydaje się czystszy zapachowo - słód.
    Smak: Johannes to piwo mocne i to czuć w smaku, grzeje w przełyku, czuć słód moim zdaniem z dodatkiem słodu karmelowego. Trąci lekko koźlakowato, ale nie jest tak mdły;
    Argus bardziej orzeźwiający mimo, że mocniejszy - pod koniec czuć alkohol i słodowość.
    Wysycenie: Johennes: za małe; Argus: średnie i moim zdaniem odpowiednie - uważam że to zasługa temperatur i dlatego bardziej wysycone bardziej mi odpowiada jako odczucie w ustach.

Podsumowując: Różnice są ale widać je tylko w bezpośrednim zestawieniu i śmiało można przyjąć, że są to naturalne różnice jakie występują między dwoma warkami tego samego trunku - w jednym przypadku bardziej odfermentowanego.

Comment

Przetwarzanie...
    X