Na dzień dobry bardzo niemiła niespodzianka - gashing, tzn piwo zaczęło wyłazić z butelki WTF? Zakażone? Przegazowane? Z dna odrywają się płaty osadu drożdżowego. Niedobrze. Szybko do szkła i po kłopocie. Piana bardzo obfita drobno i średniopęcherzykowa, dosyć trwała, ale lacing nie powala. Kolor ciemny bursztyn, bardzo zmętniony. Aromat bardzo fajny, w nozdrza uderza chmielowość o charakterze cytrusowym, w sumie te chmiele to do amerykańców podobne. Dodatkowo sporo słodowości, słodyczy, karmelu. Bardzo fajny akcent bananowy pochodzący z pracy drożdży weizenowych dodatkowo wyrazista i ostra nuta słodu pilzeńskiego. Bardzo ładnie, jestem ukontentowany. Smak, jest fajnie, słodko goryczkowo, świetnie zbalansowane i bardzo dobra kontra. goryczka bardzo przyjemna, niezalegająca. Mankament stanowi dosyć duże wysycenie. Zakładam, że to z tego powodu pojawił się gashing, a że piłem je dość ciepłe więc nie cały dwutlenek węgla rozpuścił się w piwie. Bardzo pijalne, pełne i treściwe, można się najeść, natomiast wcale nie meczy. Dość duży procent alkoholu absolutnie niewyczuwalny, piwo może być zdradliwe
Bartek, [Doctor Brew] Australian Weizenbock
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatny. Piwo bardzo mętne. [3]
Piana: Obfita-efekt przegazowania, biała, zdobi szkło. [4]
Zapach: Mieszanka chmielu (cytrusy i zioła), alkoholu i niestety DMS. [3.5]
Smak: Podobnie jak w aromacie; nuty chmielowe, karmelowe, bananowe i lekki DMS. W tle błąka się również alkohol i pszeniczna kwaśność. Piwo jest pełne i sycące. Goryczka średnia, ziołowa, odpowiednio kontruje słodową pełnię. Finisz długi, ziołowo-kwaskowy. Na plus fakt, że piwo nie jest słodkie, jak np Weizenbock z Kormorana. [3.5]
Wysycenie: Piwo przegazowane. [2.5]
Opakowanie: Piękno w prostocie. [4.5]
Uwagi: Zadowolony z tego piwa nie jest. Już w butelce widać było, że jest bardzo mętne- spory osad na dnie. Przy nalewaniu tworzyła się tylko piana. Dodatkowo DMS i alkoholowość.
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
moja butelka ....wybuchła. czy to możliwe aby piwo było tak nagazowane a do tego butelka słaba? butelka po prostu pękła na szyjce, kapsel nienaruszony, zawartość wypieniła się na zewnątrz. butelka nie była uszkodzona (a przynajmniej nie przeze mnie), kupione w zeszłym tygodniu, nic nie wskazywało na to że coś jest nie tak. dziwne.
Comment
-
-
Stanowcze NIE dla takich pomysłów! Piwo mocno nagazowane, mocno przechmielone, bez słodowej podbudowy i dodatkowo z dziwnym zapachem (poza chmielami). Słodowe czy owocowe aromaty słabe, do znikomych. Banan, goździk? Sorry, ale tego tam nie ma. Ciężko wyczuć czy to zamierzony efekt, ale mając na względzie swoje piwa w stylu weizenbock i wheatwine to w niczym nie przypomina ani tamtych, ani wzorca. Bardziej temu czemuś do IPY z dodatkiem pszenicy.
Comment
-
-
Pierwsza warka.
aromat: pszeniczny i chmielowy
kolor: ciemny bursztyn, bardzo mętny
piana: spora. zajmuje prawie połowę szklanki i wydaje się, że trzyma się dobrze. Przez cały czas utrzymuje się cienkim plasterkiem na powierzchni.
smak: na pierwszy ogień spora dawka chmieli (ale nie amerykańskich, bo ich tu nie ma). na drugi ogień wysokie nasycenie, na trzeci ogień lekko alko, ale nie w smaku, a raczej pali w przełyku.
Bardzo dobre! Chyba równie dobre jak weizenbock z kormorana, ale zdecydowanie większa goryczka!
W smaku i zapachu czuć chmiele, ale nie są to znane mi chmiele. Pewnie w ogóle pierwszy raz mam z nimi styczność: summer, topaz i ella.
Dobre, ale nielepsze od kormorana. Tu trochę za bardzo przeszkadza alkohol. Najlepsze z piw z doctora brew.
uwagi: gruba warstwa drożdży na dnie! Naprawdę gruba.
7/10
cena: 7,10 zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czlapik Wyświetlenie odpowiedziwarka do 20.10.2014, przegazowane lekki gushing, mega DMS aż odrzucające, jestem fest zawiedziony, takich piw nie powinni wypuszczać
Ciekaw jestem za to jakie piwo pił @melor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack Wyświetlenie odpowiedziCiekaw jestem za to jakie piwo pił @melor
Chociaż nie wiem czy było więcej warek. W każdym razie piłem je krótko po premierze i może nie zdążyło się jeszcze zepsuć
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika melor Wyświetlenie odpowiedziNapisałem, że recenzja dotyczy pierwszej warki.
Chociaż nie wiem czy było więcej warek. W każdym razie piłem je krótko po premierze i może nie zdążyło się jeszcze zepsuć
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, zmętniony. Pierwsze skojarzenie ze słowem 'nougat' Przyjemna dla oka. [4.5]
Piana: Szybko się podziurawiła i opadła, nie ma co wspominać. [2.5]
Zapach: Dominacja pszenicy. Głównie banan i goździk. [3.5]
Smak: Tu bardzo ciekawie. Weizen który po chwili jest zalewany karmelem. W tle przebicia alkoholu które podkreślają smak ale nie są nachalne. Nuty chlebowe i melanoidyny oraz delikatna goryczka na finiszu. [5]
Wysycenie: Prawidłowe. [5]
Opakowanie: Bardzo prosta, nienachalna, przyjemna dla oka. Wszystkie informacje są, morskie opowieści również, wszystko w harmonii. Gdyby był kapsel DB byłoby 5. [4.5]
Uwagi: Warka do 7.03.15r.
Moja ocena: [4.175]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miodowy z potężnym zmętnieniem. [4]
Piana: Jasnobeżowa, trwała i wysoka. Soczysty i gruby osad na szkle. [4.5]
Zapach: Zdecydowanie owocowy, głównie cytrusy i banany. Lekkie fenole, coś z Belgii i zupełny brak iglaków. [4.5]
Smak: Pełne i konkretne piwo przy niewyczuwalnym alkoholu. Goryczka duża, pieprzowa, nawet pikantna. Czuć też zioła typu rozmaryn. Sporo słodu, ale piwo nie jest słodkie. Mało jest tu weizena, koźlaka więcej. [4]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [4]
Opakowanie: Jak inne od Doktora. Czarny kapsel golas i sporo informacji na kontrze. Trochę za długi tekst. Pić się chce, a nie czytać... [3.5]
Uwagi: Solidne, konkretne piwo. Smakowało mi. Warka do 07.03.2015.
Moja ocena: [4.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zamglony bursztyn [4.5]
Piana: Jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, dość obfita, trwałą, piękny lacing. [5]
Zapach: Banan, goździki, drożdże - weizenowo,. [4]
Smak: Delikatnie korzenno-goździkowe, przejrzały banan, przyjemna średnio-wysoka, leśno-ziołowa goryczka, treściwe, gęste, po ogrzaniu wychodzi delikatna alkoholowość, ale nie przeszkadza. [4]
Wysycenie: Dość wysokie, ale pasuje. [4.5]
Opakowanie: Jak to Doctor Brew. [3.5]
Uwagi: Smakowało, chyba nawet powtórzę, ciekawe piwo Warka 2015.12.24.
Moja ocena: [4.125]Last edited by rafalek21; 2015-11-17, 22:37.
Comment
-
Comment