Spoko, smakuje mi jak pierwsze warki Toporka. W ogóle piweczka z Jana Olbrachta mi smakują, są warte swojej ceny.
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Powrót Króla
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miodowa, ciemnosłomkowa, dość zmętnione. [4.5]
Piana: Dość obfita, drobnopęcherzykowa, dość trwała, bardzo ładnie zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Intensywny, karmelowy, ciasteczkowy, lekka nuta cytrusów i miodu. [3.5]
Smak: Podobnie jak w aromacie z dominującą ciasteczkowością (przypomina trochę Łowickie Pale Ale). Goryczka średnio niską, szlachetna. [3.5]
Wysycenie: Dość wysokie, trochę zapycha, mogło by być niższe. [4]
Opakowanie: Nowe grafiki A. Mleczko bardzo fajne , ta szczególnie udana. Pełen skład podany na stronie, brak co prawda IBU. [4.5]
Uwagi: Warka z datą 04.02.2015. Znacznie lepsze od poprzedniej warki, ale do ideału jeszczę trochę brakuje. Cieszy że wraz z nowymi etykietami idzie też poprawa jakości (nie tylko w przypadku Powrotu Króla).
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy. Jest też spore zmętnienie. Nie tego oczekiwałem. [3]
Piana: Na plus osad szkła. Co do reszty, to jest ona jak król Nabuchodonozor, a nie Olbracht... był wysoki a spadł jak zwierzę. Piany na finiszu prawie nie ma. [2]
Zapach: Leśne, żywiczne klimaty plus trochę piernika.
Aromat nie jest intensywny, ale bardzo sympatyczny.
Minimalny kalafior. [4]
Smak: Goryczka grejpfrutowa z nikłą podbudową słodową. Piwo jest wytrawne, orzeźwiające, bardziej na lato i smaczne. [4.5]
Wysycenie: Średnie, dla mnie za małe. Jednak idzie jesień, to będę łaskawy. [3.5]
Opakowanie: Podoba mi się. Jest konserwatywne... żony Króla nie ma prawa nikt dotknąć ! [5]
Uwagi: Piwo smaczne, piana do jakiejś poprawy. Najgorzej, że już na finiszu jakiś DMS wychodzi w postaci brokułów.
Piwo z datą do 04.02.2015.
Moja ocena: [3.975]
Comment
-
-
aromat: oj, nie podoba mi się... mam nadzieję że nie jest zepsute. Zapach jakiś dziwny. Nie wiem czy to nie jest jakaś wada. Jakiś DMS czy cuś. Tak! To DMS! Hurra, pierwsze piwo jakie piję z DMS-em
kolor: trudno mi określić... coś jakby świeżego, mętnego soku jabłkowego. Mętny, nieklarowny.
piana: mała, biała. trzyma się tylko cienka warstwa. Ale trzyma się.
smak: dziwny... goryczka mała. Trochę kwaśne. Ale da się pić. Amerykańskich chmieli tu nie czuję... to znaczy jest jakaś goryczka, ale na pewno nie są to owocowe smaki. Pomimo DMS-u smakuje mi.
opakowanie: browarowy kapsel. trochę pikselozę widać na etykiecie. Nie wiem czy były już dwie warki, ale zauważyłem że są różne etykiety. U mnie była ta z twarzą króla.
uwagi: Dziwne, że piszą że pasteryzowane, a data przydatności niecałe dwa tygodnie.
uwagi2: Dziwne, że na etykiecie nie ma podanego dokładnego składu, a na stronie już tak (chmiele Centennial, Cascade)
6/10. Ale nie będę powtarzać.
gatunek: american pale ale
cena: 6,90 zł
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, mętny [4.5]
Piana: Średnio i grubo pęcherzykowa. Niby jakiś lacing się pojawia ale szału nie ma. Finisz z bardzo cienką kołderką. [3.5]
Zapach: No coś tam się dzieje. Lekkie cytrusy no i w sumie czuć lekkie masło ale to naprawdę delikatnie. [4]
Smak: Przyzwoity. Jest i goryczka, trzeba dodać że odpowiednia.
W oddali cytrusy... [3.5]
Wysycenie: Odpowiednie. Pijalność niezachwiana [5]
Opakowanie: Nie no etykieta kompletnie mi nie podeszła. Słaby opis składników piwa. Chyba piwowarzy doszli do wniosku że całe życie noszę przy sobie google glass i wyczytuję ich stronę internetową w sklepie żeby sprawdzić na czym zrobione jest ich piwo. Co do nazwy kompletnie nie zrozumiałem. Jak ta nazwa ma się odnosić do APA? Nie mam zielonego pojęcia. Ocena podniesiona o 1 stopień za kapsel. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.775]India Pale Ale - recepta na dogodne życie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztyn, bardzo ładny [5]
Piana: gęsta, mocna, lekkie ecru, opada bardzo wolno, osadza się na szkle drobnymi pajęczynkami [4.5]
Zapach: słaby ale miły, cytrusowo-kwiatowy [3.5]
Smak: pełne i treściwe, goryczka chmielowo-pestkowa mocna ale nie dominująca, dalej cytrusowo-kwiatowy posmak, wszystko na delikatnej, dobrej słodowej podstawie, smaki dobrze zbalansowane [4]
Wysycenie: odrobinę za duże [4]
Opakowanie: Kapsel firmowy, rysunek Mleczki, zastanawiam się czy zawartość butelki ma nawiązywać do powrotu króla czy tylko nazwa....Przy okazji zastanowiłem się jak się rzecz ma z prawami autorskimi do tych rysunków [3.5]
Uwagi: Smaczne piwo, warte powrotu
Moja ocena: [3.9]Last edited by becik; 2014-12-11, 18:43.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty. Bardzo mocne zmętnienie, pełno fusów prawdopodobnie od chmielu. Ogólnie nieładne. [2.5]
Piana: Zbita, drobnopęcherzykowa, bardzo ładnie oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Owoce tropikalne, dojrzały ananas. Dosyć przyjemny jednak czuć coś dziwnego czego nie potrafię opisać. [3.5]
Smak: DMS z przykrywającą cały smak goryczką (może i dobrze bo zakrywa też bukiet warzywny), nic innego nie wyczuwam. Daję punkt więcej bo nie jest niepijalne ale zostawiam info dla siebie, żeby już się w tym nie babrać. [2]
Wysycenie: Mogłoby być niższe ale nie ma tragedii. [4]
Opakowanie: Fajny rysunek Mleczki, jest firmowy kapsel, duży minus natomiast za brak pełnego składu po który trzeba się fatygować na stronę internetową. Pewnie chcieli sobie nabić odwiedzających :P [4]
Uwagi: Warka do 28.03.2015r.
Moja ocena: [3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Color cloudy, golden, like a unfiltered beer. EBC 8. [4]
Piana: Small [4]
Zapach: Very rich; hoppy, fruits, sweet flowers, many citrus. [5]
Smak: Taste is bitter and very rich too. Many fruits and citrus notes, nice bitter aftertaste. Very refreshing and hoppy beer. [4.5]
Wysycenie: High carbonated [2.5]
Opakowanie: Very nice label [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowo-rudy. Dość wyraźna mętność [4]
Piana: Skromna, szybko redukuje się do cienkiej warstwy. Oblepia szkło [3]
Zapach: Głównie owoce tropikalne, ale aromat pozostawia też w nozdrzach ciekawe uczucie kwaskowatości, nie jest słodki. Klimatów żywicznych mniej. Tropiki i cytrusy dominują [4]
Smak: Ciekawa AIPA. Pierwsze wrażenie to nieco słodkawa słodowa pełnia. Spora treściwość. Zaraz potem odzywa się spora goryczka, która jest zaskakująco długa, ale do końca przyjemna, może nieco ściągająca w późniejszej fazie, ale w sumie doznania miłe. Na finiszu pozostałości goryczki walczą znów z lekką słodkością. Owoców tropikalnych dużo mniej niż w aromacie i to minus [4]
Wysycenie: Niskie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Lubię rysunki Mleczki, więc 4 musi być co najmniej [4]
Uwagi: Piwo z datą: 02.05.2015
Moja ocena: [3.925]Last edited by chechaouen; 2015-02-02, 21:48.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn. [3.5]
Piana: Po nalaniu dość szybka redukcja do cienkiej warstewki i lejsingu. [3.5]
Zapach: Lekkie cytrusy, dość szybko ulatujące. [3]
Smak: Wzrastająca słodycz, cięższe grapefruity, owoce cytrusowe. Mała goryczka, która potem trochę wzrasta. [4]
Wysycenie: Nie małe ale "obleci". [3.5]
Opakowanie: Nie wszystkie rysunki mi się podobają ale ten jest ok. [4]
Uwagi: Lekka "ajpka" . Korzystam z aktualnego rzutu do InterM i chyba pojadę trochę dokupić bo jest fajnie pijalne, może przyda się do nawracania niewiernych, nieświadomych ełrolageropijców.
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Pierwsza warka Żywieckiej Apy i Pony Expres mnie zachwyciły. Taka nowość dla fana tatroharnasiożubrowojaka to był szok.
Potem wypiłem jeszcze raz żapę, ale mordę wykręcała, zaczęli to w Warce robić?
Teraz piję Króla i wiara w ten styl wraca.
Polecam fanom koncernowego stylu :-)
Piątal to dobra cena, dwie zetki więcej jednak trochę odstrasza.Last edited by marqqq; 2015-04-23, 22:24.
Comment
-
-
Złote, klarowne, piana zbita, drobna, szybko znika. Wysycenie nieco za wysokie. Koronek brak. W aromacie słodowość, lekka ziołowość, cytrusów mało, w smaku podobnie, wyraźnie słodkie (całe szczęście nie karmelowe), goryczka niezła ale bez szału.
Opakowanie świetne, z tej serii lepsze ma chyba tylko Córa Koryntu. Kapsel firmowy.
Jak za piwo po 5zł z marketu nie jest źle, choć nie powinienem oceniać przez pryzmat ceny. Na pewno lepszy wybór niż jakieś "żapy".
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zupełnie klarowne, ciemne, głębokie złoto/bursztyn. [5]
Piana: Tworzy się średnio wysoka, pozostaje pełną warstwą powoli się dziurawiąc do pełnej obwódki. [4]
Zapach: Początkowo przyjemne cytrusy i ananas, ale szybko wychodzi dziwny aromat - jakby DMS plus mocne utlenienie - słodki, zgniły, nieprzyjemny zapach. W każdym razie wadliwy aromat, który przykrywa wszystko inne. Szkoda. [2]
Smak: Na szczęście nie czuć tej wady z zapachu w smaku, co jest sporym zaskoczeniem. Przyjemna goryczka, średnio intensywna, chmielowa, jak na APA idealnie wyważona, szczególnie, że piwo jest lekkie, sesyjne, gasi pragnienie. Sporo ziołowo-cytrusowych smaków, a na koniec pozostaje na języku słodowy posmak. Dobre. [4]
Wysycenie: Średnie, odrobinę za niskie. [4]
Opakowanie: Ok. [5]
Uwagi: Szkoda fatalnego aromatu, bo w smaku to przyjemne, lekkie, nieprzegięte APA.
Moja ocena: [3.4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto, opalizujące. [4.5]
Piana: Średnio obfita, szybko opada do cienkiej warstwy, lekko zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Przyjemne słodowe aromaty, chmielowe aromaty owoców tropikalnych w tym takich typowo białych, mało intensywny ale przyjemny. [3.5]
Smak: Bardzo lekkie, słody, estry trochę jabłkowe, goryczka adekwatna jak na deklarowane 35 ibu, tropikalna i nie zalegająca, pije się przyjemnie i bez większych emocji. [4]
Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Etykieta całkiem niezła choć nie rzuca się w oczy, kapsel browaru, pełen skład. [4.5]
Uwagi: Piwo mało intensywne, pije się lekko.
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Delikatnie zamglony bursztyn. [4.5]
Piana: Niska, biaława, średnio trwała, drobnopęcherzykowa, delikatnie zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Lekko słodowe, tropikalne owoce, troszkę białych owoców, w tle bardzo delikatnie gotowane warzywa. [3.5]
Smak: Średnia jasno(jęczmienna)-karmelowa słodowość, wytrawne, lekko landrynkowe, tropiki, cytrusy, goryczka średnia cytrusowa z dość krótkim trawiastopodobnym posmakiem. Dość lekkie, umiarkowana pełnia, dość gładkie. [4]
Wysycenie: Niskie - pasuje. [4]
Opakowanie: Przeciętna etykieta, za to z tyłu czytelny i bardzo dokładny skład. [3.5]
Uwagi: Nie wiedziałem czego się spodziewać po tym piwie ze względu na różną jakość wyrobów Jana Olbrachta, a przynajmniej tych sygnowanych ich marką, lecz w tym przypadku nie zawiodłem się. Dostałem całkiem smaczne i dobrze zbalansowane APA. Warka do 20.12.2016.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
Comment