Perła - Zwierzyniec, Dzikie Ale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • corsano
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.05
    • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy, krystalicznie klarowne [4]
    Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, nietrwała, rwąca, szybko opadająca [2.5]
    Zapach: Umiarkowanie intensywny, głównie skórka od chleba razowego, nuty karmelowe [4]
    Smak: Lekki, wodniste, na pierwszym planie karmel, przy finiszu lekko palone, goryczka bardzo niska, bilans w stronę słodowści [3]
    Wysycenie: Średnio wysokie, odpowiednie [4.5]
    Opakowanie: Fajna etykieta, dobrze dobrane kolory, sporo informacji, kapsel dedykowany [4]
    Uwagi: Warka do 27.01.2015

Moja ocena: [3.475]

Comment

• Pess09
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 284

Kolor: Ciemno-miedziany [3.5]
      Piana: Dość obfita drobno i średnio pęcherzykowa (obfitość wynika raczej z dużej ilości gazu) [4]
      Aromat: Słodki, karmelowy i palony. Niezbyt intensywny zapach [3.5]
      Smak: smak palony, goryczka taka sobie, niestety czuć alkohol jak w koncerniaku za 1,50 zł, oprócz tego leciutko kwasowe. [3.5]
      Wysycenie: Zdecydowanie zbyt duże, po paru łykach już czułem się pełny w brzuchu [2]
      Opakowanie: Całkiem niezłe [4]
      Uwagi: Smakuje trochę jak tani koncerniak z dodatkiem słodów palonych i karmelowych w dodatku zbyt nagazowane.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pess09; 2014-11-23, 22:24.

Comment

• kenny
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.04
        • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, przejrzysty. [4]
        Piana: Dość wysoka, trwała. [4.5]
        Zapach: Słaby, lekko estrowy i karmelowy. [3]
        Smak: Karmelowe, słodowe, lekko kwaskowe, niska ziołowa goryczka. Jakby słabe palone posmaki. [3.5]
        Wysycenie: Dość niskie. [4]
        Opakowanie: Ładna etykieta, dedykowany kapsel, szkoda, że to najlepszy element tego piwa. [4.5]
        Uwagi: Bardziej kojarzy mi się z vienna lagerem, niż jakimś brytyjskim ale. Jest dość lekkie, pijalność wysoka. Do grilla się nada, ale nic poza tym.

Moja ocena: [3.525]

Comment

• Puszek_72
          • 2012.02
          • 269

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowo-miedziany [4]
          Piana: Dość szybko się redukuje do cienkiego kożuszka ale utrzymuje się do końca, trochę brudzi szkło. [4]
          Zapach: Zapach mało intensywny słodki, słodowy, karmel [3]
          Smak: Lekkie piwo, jest karmel delikatnie winne posmaki, lekki owocowe, troszkę piwnicą czuć [3.5]
          Wysycenie: OK [4]
          Opakowanie: Ładna profesjonalna zrobiona grafika, dedykowany kapsel. Informacja jednak niepełna [4]
          Uwagi: Gdzie to ale i dzikość z nazwy, lekkie piwo bardziej lagerowe moim zdanie, do wypicia, średniak z lekkim minusikiem

Moja ocena: [3.45]

Comment

• slyboots
            • 2014.03
            • 292

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, klarowne [3]
            Piana: Niewielka szybko opada i oblepia szkło [2]
            Zapach: Chmiel, słód, delikatny zapach cytrusowo-landrynkowy [2]
            Smak: Chmiel, słód, kwaskowe, palony karmel, przebijają się jakieś akcenty ziołowo-cytrusowe ale delikatnie, goryczka jakaś jest ale bardziej cierpkie niż goryczkowe [3]
            Wysycenie: Jest okey [4]
            Opakowanie: Jest wporządku lecz ten oszukańczy napis ALE mnie denerwuje bo wprowadza mnie w błąd ! [1]
            Uwagi: Warka: 03.03.2015 03:07_3

Dziwne Piwo ... gdyby nie napis na etykiecie ALE to było by w porządku a tak chcąc wypić ALE dostaję ... nie wiadomo co ? Tak wygląda koncernowa wersja ALE ? chyba tak bo wygląda to tak jak by ktos pożałował składników.

Polecam w celu jednorazowego spróbowania lecz na dłużej dziekuję, chyba że producent zadba o to aby było to ALE z prawdziwego zdarzenia.

Pozdrawiam

Moja ocena: [2.5]
            Ostatnia zmiana dokonana przez slyboots; 2014-12-20, 19:40.

Comment

• chechaouen
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.01
              • 1180

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slyboots

Dziwne Piwo ... gdyby nie napis na etykiecie ALE to było by w porządku a tak chcąc wypić ALE dostaję ... nie wiadomo co ? Tak wygląda koncernowa wersja ALE ? chyba tak bo wygląda to tak jak by ktos pożałował składników.

Polecam w celu jednorazowego spróbowania lecz na dłużej dziekuję, chyba że producent zadba o to aby było to ALE z prawdziwego zdarzenia.
              Nie to żebym jakoś bronił tego piwa, bo mi też średnio podeszło. Ale czy kolega przypadkiem nie utożsamia określenia "ale" ze style pale ale czy nawet APA/AIPA? "Ale" to po prostu piwo górnej fermentacji, ogromna liczba piwnych gatunków to ale

Comment

• Derbeth
                • 2013.04
                • 337

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slyboots
                Opakowanie: Jest wporządku lecz ten oszukańczy napis ALE mnie denerwuje bo wprowadza mnie w błąd ! [1]
                Jak wyżej - są różne rodzaje ale. Na przykład w Tesco kiedyś było dostępne Newcastle Brown Ale, które na pewno nie miało więcej goryczki - a na pewno miało więcej karmelu i słodyczy.

Comment

• Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

Na śniadanie miałem jajka na miękko ale one nie smakowały jak boczek więc jutro zrobię dym w spożywczym.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4015

Takie skrzyżowanie "marcowego z angielskim ejlobitterem" mającego na finiszu koncernową pusto kwaskową nutą.

Piana: obfita, drobne i średnie pęcherzyki. Szybko opada, ale pozostaje spora pierzynka i oblepia szkło.
                    Kolor: bursztyn
                    Aromat: owocowość, lekki karmel i winko.

Smak: Słodowo karmelowy z nutą kwiatową znaną z wyspiarskich ejli. Goryczka lekko metaliczna ze sporym muśnięciem ziołowości. Finisz wodnisto-kwaśny.

Wysycenie: troszkę za wysokie, bo pod koniec zapycha
                    Opakowanie:nie jest źle. Podali skład(nie zbyt dokładny, ale jest) Szkoda tylko, że sami chyba nie wiedzą co to za styl, bo brak informacji czym to piwo ma być.

UWAGI:
                    Warka 27.01.2015
                    Kupione w promocji za ok 2,8zł
                    Za taką cenę w lecie pewnie kupie nie raz.
                    Spodziewałem się słodkiego nudnego ulepka. Jest nudne, ale jednak wyczuwalnie kwiatowo karmelowy ejlikowate rodem z wyspiarskiego koncernu.
                    Za cenę 3zł można raz na jakiś czas nabyć
                    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-25, 16:18.
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Glingorth
                      • 2014.04
                      • 283

Kwaskowato goryczkowe piwo, da się wypić, ale spodziewałem się o wiele więcej estrów. Niczym nie zachwyca, ale też nie ma jakichś szczególnych wad prócz tego obecnego kwachu. Raczej bez powrotów, chyba, że dostępne będzie za mniej niż zł.

Comment

• Derbeth
                        • 2013.04
                        • 337

Powrót po pół roku przerwy. Zupełnie inne piwo - strasznie puste w smaku, jest goryczka, ale jak w kiepskim koncerniaku, nie czuję słodyczy, karmel śladowy. Ani to brown, ani ale. Piana spora, ale szybko znika i nie oblepia szkła. Bardzo nieprzyjemne uczucie w ustach, bo do braku ciała dochodzi dość wysokie wysycenie kujące w usta. Ogólne wrażenie odpychające, przypomina mi lane koncerniaki w kiepskich knajpach kilka lat temu.

Butelka z datą 09.07.2015. W takiej formie nie mam zamiaru szybko powtarzać.

Comment

• marek_____
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.07
                          • 35

Pierwsze wrażenie całkiem pozytywne, bo piana obfita i gęsta, a zarówno w aromacie i smaku dość obfita (jak na to, czego się spodziewałem) i przyjemna goryczka, a do tego lekka paloność. Myślę więc sobie, że jest całkiem znośnie, ale niestety już wkrótce uwidacznia się kwaskowość, która dodatkowo wraz z piciem robi się coraz większa, w połowie już na tyle, że wyraźnie przysłania wspomnianą goryczkę i przeszkadza. Dodatkowo, piwo jest bardzo wodniste i nieco nijakie, oczekiwałoby się choć odrobinkę "ciężaru" (jak na ten ekstrakt) by zrównoważyć tę kwaskowość, a tu nic. Ogólnie średniak, ciekawy początek, a potem zjazd.

Comment

• yassmen
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2012.11
                            • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Naciągnięta herbata. [4]
                            Piana: Była po nalaniu, bo widziałem. Ale później się odwróciłem i gdzieś zniknęła. Na bank nie wróci. [1.5]
                            Zapach: Słodkawo-melanoidynowy z cierpkawą końcówką. [3]
                            Smak: Wycywiały napój piwopodobny ze słodyczą skórki chlebowej skutecznie zabitą wysyceniem. Gdyby piwo sprzedawano z saturatora, to by tak smakowało. [2.5]
                            Wysycenie: Zaraz odlecę. Jak dron. Dron z rozdętą oponką. [2.5]
                            Opakowanie: Stylowe, z dzikiem i dedykowanym kapslem. Info ubożuchne. [4.5]
                            Uwagi: Żadne tam ale. Ściemniony eurolager z inklinacją do lagera wiedeńskiego.

Moja ocena: [2.75]

Comment

• yoxik
                              • 2012.10
                              • 427

Perła - Zwierzyniec, Dzikie Ale

Piana drobna po chwili sie redukuje pozostaje niewielki krążek do końca. kolor bursztyn klarowny. Aromat karmel estry owocowe przyjemny. Smak palony cukier i goryczka od takiego spalonego cukru, karmel lekka owocowośc. W odbiorze półwytrawne Średniak do zapomnienia.
                              Również tutaj
                              https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19298

Piwo kompletnie od czapy... Nie wiadomo jakie przyświecały piwowarowi (a raczej marketingowi Perły) idee, ale... dzikości to tylko w logo się dopatruje.
                                Niemniej, po wcześniejszych sugestiach dalej nie czuję w nim chmielu, a na pewno nie Cascade... Jest mocno owocowe, ale przez mocne odfermentowanie brakuje mu ciała. Piana ładna. To się udało. Jeszcze raz powrócę...

Comment