Piję z datą przydatności 20.XII.06 czyli przeleżakowane przeszło 13 m-cy. To chyba trochę za dużo patrząc po efektach. Zauważalne delikatne zmętnienie. Zapach wspaniały, intensywny tak jak w normalnym plus fajne piwniczne nutki. Ale smak uległ spłaszczeniu. Z jednej strony kompletnie niewyczuwalny alkohol i moc piwa (to właściwie na plus). Ale brak tych fajnych posmaczków (np. ciemnego pieczywa) plus lekka cierpkość powodują, że delektować się można jedynie tym głębokim, czekoladowo-słodowo-kawowo-winno-alkoholowym zapachem...
Jurand, Bock Beer (Koźlak)
Collapse
X
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje! -
Przedostatnia butelka z moich zapasów, z datą przydatności do 22.11.07. Piwo zaczyna lekko mętnieć (zauważalny śladowy osad na dnie butelki), piany niestety praktycznie nie ma, mimo nalewania z góry. Zapach za to wspaniały - lekko zbliża się do aromatów znanych mi z dobrej brandy, podobnie jest z resztą w smaku - jest może trochę bardziej cierpki, bardziej wytrawny, z czekoladowo-orzechowymi aromatami. Bardzo smaczne, dałem trochę ciała bo to nie pierwsze piwo dziś...Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Przedostatnia butelka z moich zapasów, z datą przydatności do 22.11.07. Piwo zaczyna lekko mętnieć (zauważalny śladowy osad na dnie butelki), piany niestety praktycznie nie ma, mimo nalewania z góry. Zapach za to wspaniały - lekko zbliża się do aromatów znanych mi z dobrej brandy, podobnie jest z resztą w smaku - jest może trochę bardziej cierpki, bardziej wytrawny, z czekoladowo-orzechowymi aromatami. Bardzo smaczne, dałem trochę ciała bo to nie pierwsze piwo dziś...Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzuComment
-
Comment
-
Mój ostatni egzemplarz z identyczną datą przydatności. Wrażenia praktycznie takie same. W mojej butelce utworzył się ok 1cm drożdżowy osad. W smaku jak dla mnie stało się bardziej wyraziste, treściwsze. Początkowo nie doceniałem tego piwa i teraz żałuje ale niestety jest już za późno. W zapachu ciekawe połączenie karmelowo- owocowe.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
-
Dziwna sprawa z tym koźlakiem. Mam jeszcze 4 butelki - dwie z datą 2.11.2007, jedną z datą 11.09.2007 i jedną z datą 15.04.2005 (ponad dwa i pół roku). Osad jest widoczny tylko w dwóch najmłodszych Koźlakach, a przechowywane są w tych samych warunkach.Last edited by Aldach; 2008-02-07, 21:29.Comment
-
Dziwna sprawa z tym koźlakiem. Mam jeszcze 4 butelki - dwie z datą 2.11.2007, jedną z datą 11.09.2007 i jedną z datą 15.04.2005 (ponad dwa i pół roku). Osad jest widoczny tylko w dwóch najmłodszych Koźlakach, a przechowywane są w tych samych warunkach.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
-
Moje obydwa Koźlaki z datą 22.11.07, trzymane w lodówce, również lekko zmętniały tzn. widoczny jest osad na dnie butelki. Jak ze smakiem nie wiem bo jeszcze nie otworzyłem.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
1 cm osadu jak nic. Warunki w jakich stał to półka w moim pokoju gdyż nie chciało mi się go znieść do piwnicy do reszty znajdujących się tam piw. W smaku po zmętnieniu wyczówalne drożdże jak nic.Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzuComment
-
Moje (z datą ważności 2.11.2007) również z osadem.
Piwo stało się jakby bardziej delikatne, aksamitne w nutach słodowych, ale za to alkohol wybija sie na pierwszy plan.
Szkoda, że to był ostatni mój Jurand
PS. I jeszcze nie mogę go wpisać do dziennikaPoszukujęComment
-
Data przydatności 22.11.07. Osadu brak. Ale jednak mętnawe. W egzemplarzu zakupionym w okolicach grudnia pojawiła się ostrzejsza nuta "przyprawowa". Egzemplarz zakupiony we wrześniu rzuca na kolana intensywnością smaku.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
'Ja ponownie testuję piwo z datą 11.06.07.'
W butelce wyraźnie coś pływało. Coś w rodzaju kawałeczków oderwanych z dna, dobrze ubitych drożdży.
PO ustabilizowaniu w lodówce i ostrożnym nalaniu w szklance nie widać tego osadu.
Piana niezła (słabo schłodzone) i oblepia szkło. Zapach nadal bardzo przyjemny.
W smaku wyraźniejsza palona goryczka i jednocześnie piwo mniej pełne, ale bardziej wytrawne.
Lepsze niż ostatnio próbowana butelka. Ciekawe co będzie dalej.Last edited by JAckson; 2008-03-01, 14:39.MM961
4:-)Comment
-
Tym razem piwo z datą 22.11.07. Wersja z firmowym kapslem.
Zauważalny osad w postaci 'gęstwy'.
Piana ładna, ale szybko opadająca do pierścienia mimo braku schłodzenia.
W zapachu sporo karmelu i orzechów.
W smaku wytrawność i orzechowe posmaki. Wyczuwalna alkoholowa goryczka w przełyku.
Jeszcze całkiem dobre, tylko nie na taką pogodę.
Do następnegoMM961
4:-)Comment
-
Tym razem piwo z datą 22.11.07. Wersja z firmowym kapslem.
Zauważalny osad w postaci 'gęstwy'.
Piana ładna, ale szybko opadająca do pierścienia mimo braku schłodzenia.
W zapachu sporo karmelu i orzechów.
W smaku wytrawność i orzechowe posmaki. Wyczuwalna alkoholowa goryczka w przełyku.
Piwo z taką datą, to już chyba był ostatni łyk koźlaka Jurandowego? , ale i tak zazdroszcze. Królestwo za koźlakaComment
Comment