Niektórzy koledzy w wypowiedziach na FORUM ubolewali, że browar Kormoran zaniechał produkcji koźlaka (patrz : http://www.browar.biz/forum/showthre...=&threadid=202). Wydaje się jednak, że tradycja wytwarzania podobnego piwa jeszcze na Warmii nie zaginęła. Gdy spędzałem urlop w tamtych stronach wpadło mi w ręce piwo uwarzone w Browarach Jurand (a dokładniej : w Browarach Warmińsko-Mazurskich w Olsztynie). Nazwa jak w tytule, dodatkowy podtytuł (a właściwie nadtytuł) - DARK STRONG - PIWO CIEMNE MOCNE. Opakowanie - butelka 0.5 l. Zawartość alkoholu - do 7.8% obj. Ekstrakt - 18% wag.
Wrażenia z konsumpcji : barwa mocnej herbaty, piana - beżowa, początkowo bardzo intensywna, później dużo dziur i prawie całkowity zanik, gaz - przeciętny, smak - słodko-gorzki (dosładzane - zawiera cukier) + karmel, zapach - lekko winny. Generalnie przypomina Warkę Strong. W sumie dość niezłe - moja ocena 4+.
Wrażenia z konsumpcji : barwa mocnej herbaty, piana - beżowa, początkowo bardzo intensywna, później dużo dziur i prawie całkowity zanik, gaz - przeciętny, smak - słodko-gorzki (dosładzane - zawiera cukier) + karmel, zapach - lekko winny. Generalnie przypomina Warkę Strong. W sumie dość niezłe - moja ocena 4+.
Comment