9zł w Zwierzyńcu, bączek stylizowany na przedwojenny. Najbardziej czuć Sybillę, ale same piwo bardziej ordynarne niż ordynackie, do tego mocny gushing.
Perła - Zwierzyniec, Ordynackie Lekkie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzido tego mocny gushing.
OFF TOP:
Przepraszam wszystkich, adminów i użytkowników ale już nie mogę, już nie zdzierżę, ręce i nie tylko ręce opadają, co to jest k...a ten gushing?
Czy nie można pisać po polsku?
Czy "polska jezyk to trudna jezyk"?
Czy już kompletnie wszystkich wali po dupie polszczyzna i starają się być tacy kosmopolityczni, zachodni, modni, gender, zajebiści a'la Lloret de Mar, że nie potrafią w ojczystym języku wyrazić swojej opinii? Brak słów w zasobach? Czy inny problem?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Nie masz za co przepraszać becik - masz absolutną rację! To wszechobecne wycinanie angielszczyzny mnie również mierzi i powinno być zabronione (przynajmniej na tym forum). Ja nie wiem co to ten gushing i mam to gdzieś, widocznie autorowi wpisu nie zależy by go zrozumieli polscy użytkownicy. Ale jestem pewien, że odpowiednie polskie słowo istnieje, czyli wychodzi na to, że jednak brak go w zasobach autora.Last edited by dadek; 2018-08-20, 21:26.
Comment
-
-
Gushing- jedno słowo po nie naszemu, ale samo jedno wyjaśnia dość sporą liczbę słów, którą należałoby by użyć już w naszym języku ojczystym.
Dajcie jakieś synonimy(?), które będą jasno oznaczały w jednym słowie polskie znaczenie gaszingu
wypienianie?
wylata?
przegazowane?
Comment
-
-
Wielkie patriotyczne oburzenie to każdy może zrobić, ale żeby zaproponować adekwatną alternatywę, to już cicho siedzą
Ogarnijcie się z tym zapędem do polonizacji wszystkiego, potem wychodzą takie kwiatki jak multitapy, które stają się "wielokranami", i aż serce boli patrząc na to.
Comment
-
-
Pewnie trzeba będzie wyciąć i stworzyć nowy wątek (choć pewnie już taki na bbize jest) gdzie podyskutujemy o czystości języka naszego narodowego.
Z tym, że mnóstwo słów w obecnej poprawnej polszczyźnie pochodzi z języków obcych. Weszły gładko do naszego życia i nie da się z tym walczyć. Wiadomo, jest też spora grupa słów używanych zbyt często i bez zbytniej argumentacji aby ich używać, lecz jest też spora liczba słów czy wyrażeń, które kilkoma literami wyrażają to samo co wypowiedziane/napisane długie zdanie złożone już w naszym kwiecistym i chrząszczącym języku.
komórka
internet
taxi
TV
KEG
emotikonki
pale ale
hoker
dziaks
PIN
itp. itd.
------------esit----------
wielokran jest fajnym słowem :]Last edited by dlugas; 2018-08-21, 15:23.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedziOdnośnie powyższej kwestii ja mam jeszcze takie pytanie. Która wersja jest poprawna ?
1. lagerować lagery
2. leżakować leżaki
3. leżakować lageryLast edited by dlugas; 2018-08-21, 18:42.
Comment
-
Comment