Perła - Zwierzyniec, Ordynackie Lekkie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2570

9zł w Zwierzyńcu, bączek stylizowany na przedwojenny. Najbardziej czuć Sybillę, ale same piwo bardziej ordynarne niż ordynackie, do tego mocny gushing.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
      do tego mocny gushing.

OFF TOP:

Przepraszam wszystkich, adminów i użytkowników ale już nie mogę, już nie zdzierżę, ręce i nie tylko ręce opadają, co to jest k...a ten gushing?
      Czy nie można pisać po polsku?
      Czy "polska jezyk to trudna jezyk"?

Czy już kompletnie wszystkich wali po dupie polszczyzna i starają się być tacy kosmopolityczni, zachodni, modni, gender, zajebiści a'la Lloret de Mar, że nie potrafią w ojczystym języku wyrazić swojej opinii? Brak słów w zasobach? Czy inny problem?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

Nie masz za co przepraszać becik - masz absolutną rację! To wszechobecne wycinanie angielszczyzny mnie również mierzi i powinno być zabronione (przynajmniej na tym forum). Ja nie wiem co to ten gushing i mam to gdzieś, widocznie autorowi wpisu nie zależy by go zrozumieli polscy użytkownicy. Ale jestem pewien, że odpowiednie polskie słowo istnieje, czyli wychodzi na to, że jednak brak go w zasobach autora.
        Last edited by dadek; 2018-08-20, 21:26.

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

Gushing- jedno słowo po nie naszemu, ale samo jedno wyjaśnia dość sporą liczbę słów, którą należałoby by użyć już w naszym języku ojczystym.

Dajcie jakieś synonimy(?), które będą jasno oznaczały w jednym słowie polskie znaczenie gaszingu

wypienianie?
          wylata?
          przegazowane?
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Shedao
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛🥛
            • 2007.09
            • 915

Wielkie patriotyczne oburzenie to każdy może zrobić, ale żeby zaproponować adekwatną alternatywę, to już cicho siedzą

Ogarnijcie się z tym zapędem do polonizacji wszystkiego, potem wychodzą takie kwiatki jak multitapy, które stają się "wielokranami", i aż serce boli patrząc na to.

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Wielokran jest najpiękniejszym słowem jaki wydała rewolucja piwna 2 dekady XXI wieku więc proszę się od niego odfutuerować (to od łac. futuere)

Comment

• dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4014

Pewnie trzeba będzie wyciąć i stworzyć nowy wątek (choć pewnie już taki na bbize jest) gdzie podyskutujemy o czystości języka naszego narodowego.

Z tym, że mnóstwo słów w obecnej poprawnej polszczyźnie pochodzi z języków obcych. Weszły gładko do naszego życia i nie da się z tym walczyć. Wiadomo, jest też spora grupa słów używanych zbyt często i bez zbytniej argumentacji aby ich używać, lecz jest też spora liczba słów czy wyrażeń, które kilkoma literami wyrażają to samo co wypowiedziane/napisane długie zdanie złożone już w naszym kwiecistym i chrząszczącym języku.

komórka
                internet
                taxi
                TV
                KEG
                emotikonki
                pale ale
                hoker
                dziaks
                PIN
                itp. itd.

------------esit----------
                wielokran jest fajnym słowem :]
                Last edited by dlugas; 2018-08-21, 15:23.

Comment

• k_s
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.05
                  • 66

Odnośnie powyższej kwestii ja mam jeszcze takie pytanie. Która wersja jest poprawna ?
                  1. lagerować lagery
                  2. leżakować leżaki
                  3. leżakować lagery

Comment

• dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
                    Odnośnie powyższej kwestii ja mam jeszcze takie pytanie. Która wersja jest poprawna ?
                    1. lagerować lagery
                    2. leżakować leżaki
                    3. leżakować lagery
                    4. wielomiesięczne/wieloletnie przetrzymywanie w chłodnym, suchym oraz zaciemnionym miejscu butelek zawierających mocne piwa dolnej fermentacji o barwie co najmniej ciemniej (zazwyczaj w pozycji stojącej)
                    Last edited by dlugas; 2018-08-21, 18:42.

Comment

Przetwarzanie...
                    X